Computere de zeci de milioane de lei, imprimante de sute de milioane, „memorie portabila“, toate au fost transferate, in decembrie, de la MEC in special catre Universitatea Politehnica Bucuresti, acolo unde chiar fostul secretar general al ministerului, Mihnea Costoiu, a predat o perioada.

Echipa de conducere instalata la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a gasit pe birouri aparatura invechita, motiv ce i-a determinat pe nou-veniti sa se intrebe daca in ultimii ani nu s-au facut achizitii. Pe masa ministrului Mircea Miclea se afla un dosar cu bunurile ce au parasit in ultimii ani MEC. Curios este ca aparatura scoasa din minister era de ultima generatie, chiar din 2004.

„Nu am facut o evaluare a bunurilor. O sa analizez actele, sa vedem pe ce baza legala au fost transferate si o sa cer si o ancheta“, ne-a declarat Miclea. O parte din aparatura a fost transferata din minister chiar in ultimele zile ale anului trecut.

De exemplu, pe 28 decembrie au plecat din Ministerul Educatiei catre Universitatea Politehnica Bucuresti laptopuri, computere, monitoare si telefoane a caror valoare se ridica la 200 de milioane de lei. Tot la sfirsitul anului trecut, dar in luna noiembrie, tot catre Universitatea Politehnica, Facultatea de Chimie Industriala, a fost transferata aparatura in valoare de 375 de milioane de lei.

Cel care a semnat pentru ca aparatura sa iasa din minister este Mihnea Costoiu, fostul secretar general al institutiei, profesor asociat la Universitatea Politehnica (!), al carei rector este nimeni altul decit Ecaterina Andronescu, ex-ministrul Educatiei.

„Exodul“ bunurilor a inceput in iunie 2003

Acestea nu sint singurele bunuri care au plecat din MEC in ultimii ani. In iunie 2003, chiar in perioada in care Ecaterina Andronesu a fost «remaniata», tot catre Universitatea Politehnica, si tot la Facultatea de Chimie, a plecat aparatura in valoare de peste 3 miliarde de lei.

Pe lista bunurilor transferate, multe dintre ele fara numar de inventar, figureaza de la canapele din piele la telefoane si palmtop-uri de zeci de milioane de lei, toate la valoarea din iunie 2003.

Si Grupul de Arte si Meserii din Oltenita, localitatea de bastina a lui Ion Iliescu, a primit canapele, scaune, telefoane, aspiratoare, dar si imprimante. Mihnea Costoiu recunoaste ca a semnat pentru ca aceste bunuri sa poata parasi ministerul, dar „totul s-a facut cu respectarea legii“.

Cit despre faptul ca o parte din aparatura a ajuns la Universitatea Politehnica, acolo unde a predat, Costoiu spune ca „si alte universitati au primit bunuri, dar nu stiu sa va spun care sint acelea. Dar cred ca Universitatea Bucuresti si ASE“. „Este un proces continuu acesta de a da bunuri si de a primi bunuri“, a mai spus Mihnea Costoiu.

Angajat inainte de concurs

Ex-secretar general in MEC, Mihnea Costoiu este director adjunct la Unitatea de Management a Proiectului de Reabilitare a Scolilor in cadrul Directiei de proiecte finantate de Banca Mondiala.

Costoiu a ocupat acest post prin concurs, in primavara lui 2003. Numai ca fostul secretar general a semnat contractul de munca incheiat si inregistrat la data de 27 mai 2003, iar procesul-verbal de constatare a promovarii examenului este datat 29 mai 2003, activitatea urmind sa o inceapa de la 2 iunie 2003! Replica directorului Costoiu e clara: „Nu este adevarat“.