Ioan Aurel Pop este noul rector al Universitatii Babes-Bolyai

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 8 martie 2012, 20:18 Actualitate | Esenţial


Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
Profesorul universitar Ioan Aurel Pop (57 de ani) a castigat alegerile pentru rectoratul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, cea mai mare universitate publica din Romania. Ioan Aurel Pop, profesor la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB, a castigat in turul al doilea al alegerilor care s-a desfasurat pe 8 martie, cu 659 de voturi (52,55%), in timp ce oponenta sa, Cristina Ciumas, profesor la Departamentul de Finante al Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, prorector responsabil cu finantarea al UBB si despre care se spune ca ar fi sustinuta de Marga, a obtinut 595 de voturi (47,45%), potrivit Citynews.ro.
Ioan Aurel Pop, noul rector al universitatii, a declarat pentru OradeCluj.ro ca "e o mare onoare, dar si o mare raspundere pe umerii mei. Iar colegii din comunitatea academica, Senatul, decanii, sefii de departamente trebuie sa fie constienti ca e o mare raspundere si pe umerii lor. Universitatea trebuie sa fie condusa de instantele colective prevazute de lege, caci rectorul este doar primul dintre egali".

Cristina Ciumas
Foto: Radio.ubbcluj.ro
Cristina Ciumas a declarat pentru OradeCluj.ro ca "a fost un rezultat destul de apropiat. (...) Vreau sa-mi vad in continuare de meseria mea, la catedra, pentru ca am multe proiecte pe care vreau sa le pun in practica. Fiecare face ceea ce ii dicteaza constiinta, iar eu sper ca domnul Pop sa lucreze in interesul comunitatii academice".

In cadrul dezbaterii din 28 februarie intre candidatii la pozitia de rector, Cristina Ciumas "a insistat ca nu este omul lui Andrei Marga". In cuvantul final, Ciumas a spus audientei sa nu dea atentie "frontului anti-Marga" care i-a boicotat candidatura pe motiv ca ar fi "omul lui Andrei Marga". "Un puternic front anti-Marga, de care contracandidatii mei s-au bucurat, au spus ca sunt omul lui, dar vreau sa va amintesc ca, in cartea vietii, sunt scrise lucrurile facute cu jertfa", a spus aceasta, potrivit sursei citate.

In primul tur al alegerilor, care s-a desfasurat pe 1 martie, Cristina Ciumas obtinuse 39.16% din voturi, iar Ioan Aurel Pop - 36.19% din voturi. In cursa pentru conducerea universitatii au mai participat Daniel David (care in turul I a obtinut 17.97% din voturi) - seful catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie la UBB si profesor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Eniko Vincze (6.26% din voturi in primul tur) - profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB si Decebal-Radu Ciurchea (0.42% din voturi in primul tur) - profesor la Facultatea de Fizica a UBB.

Daniel David, aflat pe locul 3 in primul tur - Nu e o surpriza prea mare: cine s-a uitat atent la turul I putea anticipa ceea ce urma sa se intample

Daniel David
Foto: HotNews.ro
Profesorul Daniel David - clasat pe locul al treilea in primul tur, cu aproape 18% dintre optiunile de vot, si considerat drept principalul reprezentant al celor care doreau "reformarea" universitatii - a primit oferte din partea echipelor conduse de Ciumas si Pop pentru a realiza aliante inainte de turul al doilea al alegerilor. Sambata, Cristian David a scris pe blogul sau: "in turul doi nu ma declar de partea niciunui candidat. Ei trebuie sa convinga comunitatea UBB prin ceea ce sunt si prin programul pe care il au! Asta este foarte important. De aici sper sa rezulte clar si faptul ca nu imi negociez nicio pozitie in noua echipa, in baza unui potential sprijin anuntat in turul doi".

Dupa anuntarea rezultatelor in urma carora Ioan Aurel Pop a castigat fotoliul de rector al UBB Cluj, Daniel David a declarat ca "se pare ca programul lui Pop a atras mai multe voturi, iar eu sper sa pornim pe un drum al modernizarii. Asta a ales comunitatea, decizia trebuie respectata, iar noua conducere, sustinuta. Totusi, nu e o surpriza prea mare: cine s-a uitat atent la turul I putea anticipa ceea ce urma sa se intample", informeaza OradeCluj.ro.

Ioan Aurel Pop - CV si programul managerial

Academician profesor universitar doctor, Ioan Aurel Pop (57 de ani) este profesor la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB si detine functia de director al Centrului de Studii Transilvane Cluj. Este doctor in istorie din 1989, in 1991-1992 a fost visiting professor (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburgh, SUA, intre 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, intre 2003-2007 a fost directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si profesor asociat al Universitatii "Ca' Foscari" din Venetia.

Este director al publicatiei "Transylvanian Review" (periodic cotat ISI, EBSCO) si membru in colegiile de redactie ale mai multor reviste, printre care "Medaevalia Transilvanica" si "Magazin istoric". Este membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999.

Vezi aici CV-ul complet al profesorului univ. dr. Ioan Aurel Pop

Potrivit proiectului de management depus pentru candidatura la functia de rector al UBB, printre obiectivele candidaturii lui Ioan Aurel Pop se numara urmatoarele:
 • implementarea unei "culturi organizatorice diferite, in care membrii corpului academic sa se poata informa corect si sa participe la decizii"
 • desfasurarea cercetarii stiintifice la scara generala, cu sustinerea "foarte serioasa" a stiintelor fundamentale
 • integrarea universitatii in viata economica si sociala a tarii
 • "modelul american se cuvine, fara indoiala, cunoscut si chiar preluat, insa nu copiat necritic" in ce priveste activitatea didactica, se arata in proiectul de management
 • mutarea accentului pe activitatile de la nivelul departamentelor
 • dinamizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, mai ales a celor de asistent si lector (sef de lucrari)
 • programe de recrutare a absolventilor de varf, cu masterate si doctorate la prestigioase universitati europene si americane
 • cresterea preocuparii pentru plasarea absolventilor in locuri de munca adecvate pregatirii lor
 • reluarea in toate facultatile a activitatii cercurilor studentesti, inclusiv la nivel masteral si doctoral
 • in ceea ce priveste cercetarea - colaborarea cu specialisti de la alte institutii similare din tara si strainatate
 • mentinerea si sporirea exigentei in acordarea titlurilor universitare, a licentelor, masteratelor si doctoratelor, a abilitarilor
 • evitarea tensiunilor repetate dintre UBB si Ministerul Educatiei
 • formarea unor parteneriate cu colegii, universitati, academii din strainatate, prin care sa se ajunga la diplome comune, mai multe doctorate in cotutela
Vezi aici programul managerial propus de Ioan Aurel Pop


Universitatea Babes-Bolyai si-a ales pe 8 martie noul rector - Ioan Aurel Pop - dupa ce in primul tur de scrutin desfasurat pe 1 martie niciunul dintre cei cinci candidati nu a obtinut majoritatea simpla a voturilor valabil exprimate. Cel de-al patrulea mandat de rector al UBB detinut de Andrei Marga a expirat pe 26 februarie, iar in viitor acesta "va functiona ca profesor la universitati din Israel, Germania, Canada si China", noteaza Agerpres. Andrei Marga nu a mai putut candida la un nou mandat pentru ca a implinit varsta de pensionare si, in plus, Legea Educatiei Nationale prevede ca "o persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani (doua mandate), indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora".

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai mare universitate publica din Romania, in functie de numarul de studenti inmatriculati la studii de licenta pe locuri bugetate, cu 14.518 studenti, potrivit datelor de la 1 octombrie 2011 furnizate de Ministerul Educatiei. In total, Universitatea are aproximativ 49.000 de studenti inmatriculati la toate formele de invatamant. Alegerile care au inceput la finele anului trecut si continua in acest an, in cadrul universitatilor, sunt primele care se desfasoara conform noii Legi a Educatiei Nationale, prin votul tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor, si nu de membrii Senatului ca pana acum.

Amintim ca, la inceputul anului, mai multi profesori din cadrul universitatii l-au acuzat pe Marga ca incearca sa isi impuna apropiatii sa candideze la pozitia de rector, pentru a-si pastra influenta decizionala. De cealalta parte, rectorul Andrei Marga a declarat pentru HotNews.ro ca "asa cum Lucian Blaga, Kurt Horedt si altii erau somati de catre diletanti agresivi sa paraseasca universitatea (...) tot astfel acum, o mana de insi, fara acoperire profesionala si civica, se straduie sa elimine, sub pavaza unei legi eronate, varfurile profesionale ale acestei universitati".

Atributiile rectorului:
Rectorul reprezinta legal universitatea in relatiile cu tertii si realizeaza conducerea executiva a universitatii. Rectorul este ordonatorul de credite al universitatii. Rectorul are urmatoarele atributii:
- realizeaza managementul si conducerea operativa a universitatii, pe baza contractului de management
- negociaza si semneaza contractul institutional cu Ministerul Educatiei
- incheie contractul de management cu senatul universitar;
- propune spre aprobare senatului universitar structura si reglementarile de functionare ale universitatii;
- propune spre aprobare senatului universitar proiectul de buget si raportul privind executia bugetara;
- prezinta senatului universitar, in luna aprilie a fiecarui an, un raport privind starea universitatii. Senatul universitar valideaza acest raport, in baza referatelor realizate de comisiile sale de specialitate. Aceste documente sunt publice;
- conduce consiliul de administratie;
- indeplineste alte atributii stabilite de senatul universitar, in conformitate cu contractul de management, Carta universitara si legislatia in vigoare.
- Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11331 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 9 martie 2012, 2:16)

  MeMadame [anonim]

  Victoria lui Ioan Aurel Pop si, implicit, sfarsitul dictaturii lui Andrei Mara, este un lucru laudabil, rezultat al reformei in invatamantul universitar facute de catre Daniel Funeriu. In sfarsit, datorita noii Legi a Educatiei, avem in conducerea universitatilor romanesti oameni profesionisti. Felicitari Ioan Aurel Pop ! Felicitari Daniel Funeriu !
  • -2 (6 voturi)    
   tu te auzi? (Vineri, 9 martie 2012, 8:27)

   hector [anonim] i-a raspuns lui MeMadame

   Un rector trebuie sa nu aiba coloratura politica, ori in cazul lui domnului Pop, toata lumea stie ca este omul de legatura si se bucura de sustinerea PSD, Daniel Funeriu nu are nici o treaba in afacerea asta. IN cazul doamnei Ciumas, toata lumea stie ca era persoana lui Marga. Cea mai buna optiune ar fi fost domnul Daniel David, dar (ah...din pacate, si simptomatic pentru toata tara asta) nu s-a calificat in turul 2, asa ca iar au castigat fosilele. Deci inca o data, se alege intre rau si mai rau. Ma bucur ca a fost ales raul cel mai mic, dar eu personal m-am saturat de compromisuri.
   • +6 (6 voturi)    
    calitate (Vineri, 9 martie 2012, 9:11)

    Ambro [anonim] i-a raspuns lui hector

    David e din clanul Marga, asa ca mai incet cu pianul pe scari. In plus aroganta extrema cu care se poarta nu este o calitate demna de un rector, in general de un profesor univesitar.
    Este foarte bine ca a iesit domnul Pop: daca va uitati pe Cv-ul dansului este si membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris), adica are o recunostinta internationala cu care ceilalti contracandidati nu se pot lauda: la astia ploua cu granturi si merite mioritice, inclusiv la David.
    Asa ca bravo celor ce l-au votat pe domnul pop: au votat schimbarea si calitatea.
    • -2 (2 voturi)    
     da de unde (Vineri, 9 martie 2012, 9:56)

     hector [anonim] i-a raspuns lui Ambro

     ziceti Dvs. ca David e clanul lui Marga? A btw, am uitat de Rosia Montana. Oricum asa e in Romania... cine trebuie sa castige ala castiga. Indiferent ce se intampla.
  • +5 (5 voturi)    
   Se intra in normalitate! (Vineri, 9 martie 2012, 8:56)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui MeMadame

   Marga e pa, nici parlamentar nu va ajunge!
   Felicitari si mult succes!
 • -2 (6 voturi)    
  Un nationalist in conducerea UBB? (Vineri, 9 martie 2012, 8:30)

  Ion Ardeleanu [anonim]

  Andrei Marga a fost un veleitar si a manipulat cum a vrut legi, regulamente si mai ales oameni. E bine ca pleaca. Ar fi trebuit sa se intample de mult, inca de acum 10 ani.

  Insa Ioan Aurel Pop este tot o solutie proasta. Foarte proasta. Uitati-va putin la cariera lui. Activist UTC/UASCR inainte de 1989, a jucat pe cartea nationalismului in anii 1990, dar si dupa. Cartile lui, altfel nu chiar putine, sunt pline de "inventii". Vorbeste de "natiunea medievala romaneasca"!! Omul acesta nu ar fi trecut nici macar de anul II intr-o universitate adevarata pentru asemenea afirmatii. Ceea ce face el e propaganda de secol XIX, nu stiinta. Cu o asemenea "opera", a intrat el si in Academia Romana (a sinecuristilor). Nu uitati de recenzia mizerabila contra cartii lui Lucian Boia, Mit si constiinta in istoria romaneasca. Pop a facut o recenzie-carte, care avea un numar mai mare de pagini decat cartea recenzata. Pop este unctuos cu cei cei puternici si foarte dur cu cei slabi. Mare om, mare caracter (sic!). UBB-isti, asteptati-va la ce nici n-ati gandit.
  • 0 (4 voturi)    
   CATEGORIC DE ACORD ! (Vineri, 9 martie 2012, 12:04)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Ion Ardeleanu

   Habar nu am despre dedesubturile UBB, ma aflu la sute de km. distanta la propriu si la figurat. Dar cartea aia cu mitul si constiinta este un pur produs nationalist-ceausist care te face sa vomiti. Pentru mine ea a fost suficienta ca sa imi lamuresc profilul individului, oricite titluri a "recoltat": maximum "cadavru" didactic la cursul inferior, desi si acolo poate face mult rau.

   Oh, Doamne ! Cum se mai transmite otrava lui Coana Leantza cea atit de... ADI (Academician-Doctor-Inginer). Multumesc Domnule Ion Ardeleanu.
  • -1 (1 vot)    
   sigurrr, roman? (Vineri, 9 martie 2012, 18:25)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui Ion Ardeleanu

   esti sigur ca mata esti Ion Ardeleanu? Caci mie imi miroase a Sandor, nu ca as avea ceva cu dumneata, insa bagi niste strambe cam urate!
 • -1 (3 voturi)    
  Sa vedem... (Vineri, 9 martie 2012, 8:30)

  matei [anonim]

  Va fi bine cat va sta departe de politica; sa speram ca zvonurile vor ramane zvonuri. Aseara era deja felicitat de primarie..., mai urmeaza d-l Rus (psd)...
  S-apoi mai e si implicarea domniei sale in proiectul Rosia Montana.
  Pentru inceput sa-i uram succes, ca om trai s-om vedea.
 • +4 (6 voturi)    
  noului rector (Vineri, 9 martie 2012, 8:35)

  vallya3 [utilizator]

  Felicitari domnului Profesor
 • -2 (6 voturi)    
  nationalism desantat la Cluj (Vineri, 9 martie 2012, 9:49)

  GoPo [anonim]

  Asta e dorinta Clujenilor, asta au. Mai au ei si un primar beton, un fost primar arestat, iar impreuna cu acest UTC-ist vor face casa buna. Bravo Ardeal :)
  Vivat Boc, Sorin Apostu, Funar si acum UTC-istul Pop!
 • 0 (0 voturi)    
  UTC-istii la putere (Sâmbătă, 10 martie 2012, 13:57)

  Sandu [anonim]

  UTC-istii sunt cam peste tot la putere in Romania. In fruntea guvernului e un utecist (si inca din CC) de la Iasi, la UBB e unul care a activat si inainte de opsnoua in structurile locale. Hitlerjugend-ul autohton a ajuns la putere! Vai de saraca tara. Desi nu ma pot abtine sa ma intreb daca meritam altceva...
 • 0 (0 voturi)    
  Vrednic este! (Miercuri, 2 mai 2012, 19:08)

  galaction [anonim]

  Felicitari, domnule Profesor!
  Vant in panze!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by