Universitatea Babes-Bolyai isi alege pe 1 martie noul rector. Andrei Marga, actualul rector al universitatii, a implinit varsta de pensionare si nu mai poate candida la un nou mandat. Unii profesori din cadrul universitatii sustin insa ca acesta si-a pus numele pe lista profesorilor care sa primeasca un an sabatic si ca incearca sa isi impuna apropiatii sa candideze la pozitia de rector, pentru a-si pastra influenta decizionala. De cealalta parte, rectorul Andrei Marga a declarat pentru HotNews.ro ca "asa cum Lucian Blaga, Kurt Horedt si altii erau somati de catre diletanti agresivi sa paraseasca universitatea (...) tot astfel acum, o mana de insi, fara acoperire profesionala si civica, se straduie sa elimine, sub pavaza unei legi eronate, varfurile profesionale ale acestei universitati".

Gabriel Badescu, seful Departamentului de Stiinte Politice din cadrul UBB, a declarat pentru HotNews.ro ca, la alegeri, "cu cat proportia de candidati favorabili actualului rector este mai ridicata, cu atat este mai mare sansa sa castige unul dintre ei". "Democratia ne da multa bataie de cap", sustine Eniko Vincze, profesor la Facultatea de Studii Europene.

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai mare universitate publica din Romania, in functie de numarul de studenti inmatriculati la studii de licenta pe locuri bugetate, cu 14.518 studenti, potrivit datelor de la 1 octombrie 2011 furnizate de Ministerul Educatiei. In total, Universitatea are aproximativ 49.000 de studenti inmatriculati la toate formele de invatamant. Alegerile care au inceput la finele anului trecut si continua in acest an, in cadrul universitatilor, sunt primele care se desfasoara conform noii Legi a Educatiei Nationale. In cadrul Universitatii Babes-Bolyai, calendarul alegerilor este urmatorul, potrivit profesorului Eniko Vincze, profesor la Facultatea de Studii Europene:

  • Candidaturile pentru alegerea membrilor Senatului: se depun pana in 12 ianuarie
  • Alegerea membrilor Senatului: 1 februarie
  • Alegerea membrilor Consiliilor Facultatilor: 23 ianuarie
  • Alegerea presedintelui Senatului: 10 februarie
  • Candidaturile pentru pozitia de Rector: se depun pana la 1 februarie.
  • Alegerea Rectorului: 1 martie

Potrivit Legii Educatiei Nationale, rectorul universitatilor de stat si particulare se desemneaza prin una dintre urmatoarele modalitati:

a) pe baza unui concurs public, in baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, conforma cu prezenta lege; sau

b) prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

La Universitatea Babes-Bolyai, rectorul va fi ales prin vot, au declarat profesorii universitari contactati de HotNews.ro. Tot Legea Educatiei Nationale spune ca personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare.

Gabriel Badescu, seful Departamentului de Stiinte Politice din cadrul UBB: Este usor sa iti impui candidati proprii atunci cand ai un electorat putin informat, apatic si pesimist

Gabriel Badescu

Gabriel Badescu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Gabriel Badescu, seful Departamentului de Stiinte Politice din cadrul UBB, a declarat ca "Universitatea are probleme vechi si adanci de functionare interna. Are un Senat care voteaza aproape in unanimitate orice decizie, oricat de absurda sau de defavorabila unor categorii de profesori sau studenti reprezentati de senatori. Explicatia tine in primul rand de absenta unor reguli clare privind controlul resurselor: salarii, avansari, angajari, infiintarea si desfiintarea unor programe. Lipsa de claritate e voita, rectorul fiind cel care pedepseste sau premiaza fara sa dea socoteala".

Temerile acestuia sunt ca mostenirea actualului rectorat va prelua conducerea si in mandatul urmator, franand astfel reformarea acestei universitati.

Cele mai importante declaratii ale lui Gabriel Badescu:

  • Universitatea are probleme vechi si adanci de functionare interna. Are un Senat care voteaza aproape in unanimitate orice decizie, oricat de absurda sau de defavorabila unor categorii de profesori sau studenti reprezentati de senatori. Explicatia tine in primul rand de absenta unor reguli clare privind controlul resurselor: salarii, avansari, angajari, infiintarea si desfiintarea unor programe. Lipsa de claritate e voita, rectorul fiind cel care pedepseste sau premiaza fara sa dea socoteala.
  • Facultatea din care provin a pierdut un loc in Senatul urmator dupa ce am trimis o scrisoare in care am cerut explicatii despre algoritmul de alocare a locurilor intre facultati iar eu am fost exclus din Senatul actual (Vezi mai multe aici si aici)
  • Cu cat proportia de candidati favorabili actualului rector este mai ridicata, cu atat este mai mare sansa sa castige unul dintre ei. Cu cat numarul de candidati este mai mare, cu atat este mai greu sa descoperi cine te-ar reprezenta mai bine.
  • Este usor sa iti impui candidati proprii atunci cand ai un electorat putin informat, apatic si pesimist.
  • Sunt doi candidati inscrisi acum la pozitia de rector. Unul are sustinerea oficiala a rectorului, este mai putin clar de cata sustinere se bucura al doilea (aflat si el in conducerea actuala a universitatii). Candidatii sunt Cristina Ciumas si Daniel David. Vezi aici programele lor manageriale
  • Conform Buletinului informativ al UBB din 2 Ianuarie 2011 si conform deciziilor din sedinta de senat din 5 Ianuarie 2011, unii profesorii din UBB cu varsta de pensionare vor fi propusi pentru un an sabatic. De asemenea Consiliul de Administratia UBB a decis ca la cererea facultatilor va fi posibila prelungirea contractelor pe perioada determinata pentru profesorii cu virsta de pensionare.
  • Nu ma opun ideii de a premia profesori in varsta si de a-i stimula sa fie o resursa pentru universitate. As vrea doar sa fie discutata serios in facultati si in Senat pentru ca pot sa imi imaginez multe argumente pro si contra, in functie de detalii.
  • E si o problema de respectare a regulilor. Din transcrierea ultimei sedinte de senat se vede ca unele facultati nu au fost consultate, nerespectand astfel regula data chiar de rectorat. In cazul lui Michael Shafir (care intervine si in inregistrarea din Senat) nu pare sa fie respectata prevederea din lege privind cei 6 ani de angajare in universitate.
  • Nu in ultimul rand, e o problema de conflict de interese: rectorul a propus regula, a organizat selectia candidatilor si este pe lista de castigatori, alaturi de alti doi colegi de facultate (din 11 castigatori).
  • Nu stiu de ce Andrei Marga isi doreste atat de mult aceasta titulatura. Poate fi vorba despre un venit in plus sau despre faptul ca ii va permite sa colaboreze mai strans cu UBB decat dintr-o pozitie de profesor pensionar.

Citeste mai jos declaratiile integrale ale lui Gabriel Badescu:

Gabriel Badescu Declaratii Integrale

Andrei Marga, Rectorul UBB: Este vorba doar de confuzii si alegatii fara acoperire. Toate deciziile si dezbaterile, absolut toate, sunt publicate in volume si au fost si pot fi verificate de catre oricine

Andrei Marga

Andrei Marga

Foto: Agerpres

Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", Andrei Marga, a declarat pentru HotNews.ro ca "nu exista nici o abatere de la regulile acceptate international de gestiune a unei institutii publice". "Toate faptele mele si toate documentele si evaluarile interne si internationale care ma privesc atesta exact contrariul a ceea ce evocati", a precizat Marga. Vezi mai jos declaratiile integrale ale rectorului UBB, Andrei Marga.

Rep: Cum comentati acuzatiile potrivit carora incurajati oameni "apropiati" dumneavoastra sa candideze la pozitia de rector?

Andrei Marga: Nu exista o asemenea acuzatie. Daca mi se cere opinia, incurajez, bineinteles, oameni de buna calitate profesionala, capabili sa gestioneze o institutie precum Universitatea "Babes-Bolyai" si devotati acesteia. Se intelege ca, dupa 15 ani de indeplinire a functiei de Rector, foarte multi oameni imi sunt apropiati. Nu este important ca un candidat sa-mi fie apropiat sau nu. Cel mai important este potentialul sau. Daca cineva nu are calitati si nu-si intrevede sanse, nu am nici o vina.

Rep: Sunteti acuzat de asemenea ca va aflati in conflict de interese in ce priveste propunerile pentru anul sabatic; mai exact, dumneavoastra ati organizat selectia candidatilor, iar numele dumneavoastra se afla pe lista profesorilor selectati. Care este pozitia dumneavoastra?

Andrei Marga: Sunt simple zvonuri. Propunerile le-au facut facultatile, la initiativa celor interesati si indreptatiti, conform legii. In Consiliul de Administratie, toate cele 21 (douazeci si una) de facultati ale Universitatii au votat aplicarea procedurii prevazute de lege, iar in Senatul Universitatii au fost 103 (una suta trei) voturi pentru aprobarea anului sabatic celor propusi de facultati, un vot contra si doua abtineri.

Rep: De ce ati candidat pentru acordarea anului sabatic?

Andrei Marga: Personal, as folosi anul sabatic pentru incheierea documentarii si redactarea volumului Sensul - in cunoastere, actiune, vorbire si a altor lucrari.

Rep: Care sunt planurile dumneavoastra pentru acest an sabatic?

Andrei Marga: Voi lucra in universitati din tara si din strainatate.

Rep: Pe ce pozitie va veti intoarce din anul sabatic, ca profesor pensionat sau veti mai avea un an inainte de pensionare?

Andrei Marga: Voi vedea aceasta la momentul potrivit. Se stie ca pensionarea este diferita in diferite tari (de la 68 la 73 de ani, sau fara limite fixe), iar, la noi, ea este diferita in diferite institutii si domenii.

Rep: O serie de profesori sustin ca nu incurajati dezbaterile deschise in Senat si ca nu exista reguli clare privind controlul resurselor: salarii, avansari, angajari, infiintarea si desfiintarea unor programe. Cum comentati?

Andrei Marga: Este vorba doar de confuzii si alegatii fara acoperire. Toate deciziile si dezbaterile, absolut toate, sunt publicate in volume si au fost si pot fi verificate de catre oricine. Nu exista nici o abatere de la regulile acceptate international de gestiune a unei institutii publice. Toate faptele mele si toate documentele si evaluarile interne si internationale care ma privesc atesta exact contrariul a ceea ce evocati. In schimb, ca pretutindeni in lume, exista si la noi persoane care au cazut la concursuri, care, la timpul lor, au intrat pe usi dosnice in institutie, care au fraudat, care nu au obtinut functiile pe care le-au dorit si care mai induc in eroare pe unii care le mai asculta. Sunt dator sa spun foarte raspicat, ceea ce am spus si in reuniuni publice: asa cum in anii '30, Rectorul Stefanescu Goanga era atacat de neispraviti, cum in 1940, Emil Racovita era umilit de tot felul de parveniti, cum, la inceputul anilor '50, Lucian Blaga, Kurt Horedt si altii erau somati de catre diletanti agresivi sa paraseasca universitatea - ca sa ma refer doar la cateva exemple clujene - tot astfel acum, o mana de insi, fara acoperire profesionala si civica, se straduie sa elimine, sub pavaza unei legi eronate, varfurile profesionale ale acestei universitati. A fost si este datoria mea profesionala, morala si civica sa reactionez si sa spun lucrurilor pe nume. Cu privire la sorgintea legislatiei in cauza si a comportamentelor acestor insi, este destul ca cel interesat sa citeasca scrierile istoricilor autohtoni despre istoria universitara si monografiile despre Italia anilor '20 - '30 pentru a avea imaginea completa a repetarii istoriei.

Eniko Vincze, profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB: Domnul Marga a implinit varsta de 65 de ani, dansul ca atare ar trebui sa intre in pensie si probabil se cauta modalitati prin care sa conteste legea, respectiv sa isi asigure o cale de reintoarcere sau ramanere la universitate

Eniko Vincze

Eniko Vincze

Foto: Agerpres

Contactata de HotNews.ro, Eniko Vincze, profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB, a declarat ca in sedinta de Senat din 5 ianuarie s-a adus in discutie aprobarea dreptului la an sabatic in raport cu cativa profesori nominalizati, "in mare masura aflati la varsta pensionarii". "Problema pe care as pune-o eu este mai degraba una procedurala: modul in care s-a decis ca exact acesti profesori sa fie propusi pentru anul sabatic. Anul sabatic este un drept asigurat de noua Lege a Educatiei tuturor profesorilor titulari si conferentiarilor titulari la universitate. Este un drept binemeritat, dar legea nu face referire la cazul persoanelor aflate la varsta de pensionare", a precizat aceasta.

Cele mai importante declaratii ale lui Eniko Vincze:

  • Nu este o noutate pentru nimeni ca insusi domnul Marga a implinit varsta de 65 de ani, dansul ca atare ar trebui sa intre in pensie si probabil se cauta modalitati prin care sa conteste legea, respectiv sa isi asigure o cale de reintoarcere sau ramanerea la universitate.
  • Problema este cand se face politica si prin aceste teme, respectiv din partea conducerii UBB; este o incercare de a controla in continuare mersul lucrurilor, daca nu se mai poate din pozitia de rector, atunci altcumva. Domnul Marga era pe aceasta lista legata de anul sabatic.
  • Dar sa nu uitam ca legea educatiei mai are un articol care prevede drepturile profesorilor pensionari. Ei pot sa devina profesori emeriti, care au dreptul sa continue activitati la universitate si sa fie platiti cu ora. Dar asta inseamna desigur ca au intrat in pensie si, ca atare, acest statut al lor nu se schimba.
  • Cu un eventual an sabatic ai un an la dispozitie in care sa mai poti schimba legi, reglementari si sa revii dupa anul sabatic ca nepensionar.
  • Este si un mod de a contesta legea educatiei, care a fost implementata de pe partea politica ce este considerata adversar.
  • Intrebarea, din punctul meu de vedere, este daca va aduce noua conducere un alt stil si un alt mod de guvernanta la UBB sau se va reproduce ceea ce s-a instalat, din pacate, mai ales in ultimii ani?
  • Temerea mea se indreapta asupra unei guvernante nedemocratice, netransparente, respectiv un model managerial de conducere a universitatii care nu neaparat este garantul performantei profesionale si a calitatii actului didactic si de cercetator.
  • In Senat suntem in perioada depunerii candidaturilor pana in 12 ianuarie si sunt voci diverse. La pozitia de rector inca nu s-a afirmat nimeni. Alegerile pentru rector urmeaza putin mai tarziu, din februarie, si sper sa fie cineva care sa isi asume responsabilitatea acestor alte principii, chiar daca nu ar avea castig de cauza.
  • Pentru ca eu cred ca e mult mai confortabil sa traiesti, ca un cadru didactic, intr-un astfel de mediu. Democratia ne da multa bataie de cap si mult mai mult de lucru decat ne-ar placea. Inseamna o alta implicare, inseamna schimbarea unui status-quo, nu e niciodata confortabila schimbarea radicala.

Citeste mai jos declaratiile integrale ale lui Eniko Vincze:

Eniko Vincze Declaratii Integrale

Ce spune Legea Educatiei Nationale - procedura de alegere a conducerii universitatilor

Senatul universitar este compus din 75% personal didactic si de cercetare si din 25% reprezentanti ai studentilor. Toti membrii senatului universitar, fara exceptie, vor fi stabiliti prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si cercetatorilor titulari, respectiv al tuturor studentilor. Fiecare facultate va avea reprezentanti in senatul universitar, pe cote-parti de reprezentare stipulate in Carta universitara.

Senatul universitar isi alege, prin vot secret, un presedinte care conduce sedintele senatului universitar si reprezinta senatul universitar in raporturile cu rectorul.

Rectorul universitatilor de stat si particulare se desemneaza prin una dintre urmatoarele modalitati:

a) pe baza unui concurs public, in baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, conforma cu prezenta lege; sau

b) prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

Atributiile rectorului:

Rectorul reprezinta legal universitatea in relatiile cu tertii si realizeaza conducerea executiva a universitatii. Rectorul este ordonatorul de credite al universitatii. Rectorul are urmatoarele atributii:

- realizeaza managementul si conducerea operativa a universitatii, pe baza contractului de management

- negociaza si semneaza contractul institutional cu Ministerul Educatiei

- incheie contractul de management cu senatul universitar;

- propune spre aprobare senatului universitar structura si reglementarile de functionare ale universitatii;

- propune spre aprobare senatului universitar proiectul de buget si raportul privind executia bugetara;

- prezinta senatului universitar, in luna aprilie a fiecarui an, un raport privind starea universitatii. Senatul universitar valideaza acest raport, in baza referatelor realizate de comisiile sale de specialitate. Aceste documente sunt publice;

- conduce consiliul de administratie;

- indeplineste alte atributii stabilite de senatul universitar, in conformitate cu contractul de management, Carta universitara si legislatia in vigoare.

- Durata mandatului de rector este de 4 ani.Mandatul poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.

Anul sabatic

Legea Educatiei Nationale prevede ca "profesorii si conferentiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului".

Citeste si: