Mihnea Costoiu (40 de ani) a fost propus astazi de premierul Victor Ponta sa ocupe functia de ministru delegat pentru Cercetare Stiintifica. Rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti din luna martie 2012, Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB) si a ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia. Potrivit Kamikaze, Mihnea Costoiu este "omul de incredere" al fostului rector Ecaterina Andronescu.

Mihnea Costoiu - CV

Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica din Bucuresti, in 2002-2003 a urmat studii postuniversitare de Securitate Nationala la Colegiul National de Aparare, in 1996 si-a obtinut diploma de licenta in Inginerie economica la Universitatea Politehnica Bucuresti. In 1993 - 1995 a efectuat trei stagii de studii la Universitatea Paris IV, la Oxford si la Harvard.

Potrivit CV-ului, a fost membru in comisia de negociere a Guvernului cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala in perioada 2001-2004 si in 2009. A fost membru in consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman in perioada 2003-2004 si in 2009.

A ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului. In 2004-2005 a fost manager de proiect in cadrul Ministerului Educatiei.

Datele din CV arata ca a fost olimpic, membru in lotul national de fizica (locul II) in 1988-1989, in 2004 a primit Ordinul National Serviciul Credincios in Rang de Cavaler, iar in 2008 a primit distinctie in lupta antidrog din partea Agentiei Nationale Antidrog.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Mihnea Costoiu

Presa despre Mihnea Costoiu

Evenimentul Zilei scria in martie 2012 ca Mihnea Costoiu ar fi fost recrutat de fosta Securitate pe cand acesta era in liceu. "Conform datelor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in 08.07.1988, Costoiu a fost recrutat 'pentru supravegherea informativa' in cadrul liceului 'Tudor Vladimirescu', din Targu Jiu. A semnat un angajament, avand numele conspirativ 'Iulian'. Totusi, pana la venirea Revolutiei din 1989, 'Iulian' nu a turnat pe nimeni la Securitate, in arhive neexistand vreun document care sa-l incrimineze in acest sens. Prin urmare, conform CNSAS, lui Mihnea Costoiu 'nu i se poate atribui calitatea de lucrator/ colaborator al Securitatii'", scrie publicatia citata.

Gazeta de Sud scria in 2009 ca postul de secretar de stat in Ministerul Educatiei responsabil de buget, finante si investitii, informatizare si resurse, coordonarea implementarii proiectelor finantate din fonduri rambursabile sau nerambursabile pe care Mihnea Costoiu l-a ocupat in acel an "a fost infiintat special pentru a fi ocupat de o anumita persoana". Adrian Gorun, fost secretar general al Ministerului Educatiei, declara atunci pentru publicatia citata ca "toti banii ministerului vor fi gestionati de el si de ministrul Ecaterina Andronescu. Nu a mai existat niciodata un post de secretar de stat cu asemenea atributii in cadrul ministerului".

Inainte de a ajunge in Ministerul Educatiei, Mihnea Costoiu ar fi cumparat in 1999 societatea TAMSA care presta servicii catre sectorul minier, unde l-ar fi numit la sefia Consiliului de Administratie pe Ion Negricioiu, scrie Gazeta de Sud. "Povestea falimentarii TAMSA a facut chiar obiectul unui dosar penal. (...) Cercetarile politiei au scos la iveala faptul ca activele societatii erau vandute la preturi mult mai mici decat valoarea lor de inventar. Asta deoarece activele erau cumparate de o alta firma, ITIA SA, unde actionari erau acelasi Negricioiu si sotia lui Costoiu", scrie Pandurul.ro.

Si Adevarul a scris ca "Mihnea Costoiu a fost actionar unic al societatii, dar a transferat cea mai mare parte a patrimoniului catre o alta unitate nou infiintata, controlata de Ion Negricioiu, un partener de-al lui Costoiu, iar TAMSA a fost lasata sa intre in lichidare. Costoiu si Negricioiu au fost cercetati penal in acelasi dosar, dar numai cel din urma a fost trimis in judecata".

In 2010, fostul secretar de stat in Educatie ar fi cumparat o casa de 200.000 de euro de amenajarea careia s-ar fi ocupat una dintre firmele carora Mihnea Costoiu le-ar fi acordat contracte din functia de director general la Politehnica Bucuresti, scrie Kamikaze. Potrivit sursei citate, anterior Costoiu ar fi fost implicat in "falimentarea unor foste societati de stat, fapt pentru care a fost anchetat penal de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova".

Fostul vicepresedinte al PSD Gorj, Marius Vlaicu, declara in 2010 ca este "dezamagit" de colegii din PSD pentru ca atunci "cand am candidat pentru functia de secretar general adjunct, in Ministerul Educatiei, si, desi am luat concursul de functionar public, colegii mei de partid, doamna Ecaterina Andronescu si Mihnea Costoiu, mi-au retras dosarul si au numit pe altcineva in aceasta functie", transmite Impact in Gorj.

"Politehnica a curatat Ministerul Educatiei de miliarde" titra Cotidianul in 2005, intr-un articol in care arata ca Mihnea Costoiu ar fi semnat din functia de secretar general in Ministerul Educatiei pentru ca imprimante si computere sa fie transferate de la Minister catre Universitatea Politehnica din Bucuresti.