Judecatorul constitutional Tudorel Toader a declarat miercuri seara la RTV ca a avut o discutie cu presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-a solicitat convocarea Plenului, pentru a lamuri toate aspectele, avand in vedere si faptul ca nu a stiut de sesizarea Comisiei de la Venetia si nici de erata, afland despre acestea din presa, informeaza Mediafax. Potrivit lui Toader, Zegrean a raspuns ca va incerca sa ia legatura cat mai curand cu judecatorii pentru a convoca Plenul CCR.

Tudorel Toader (foto arhiva)Foto: Curtea Constitutionala

"In urma unui material din presa (potrivit caruia judecatorii Mircea Minea si Tudorel Toader ar fi modificat decizia Curtii privind listele electorale), l-am sunat pe presedintele CCR (Augustin Zegrean, n.r.), am vorbit si cu alti colegi si am solicitat presedintelui sa convoace de urgenta un Plen al Curtii. Domnia sa m-a asigurat ca in seara asta va lua legatura cu toti judecatorii. Daca va fi posibil maine, daca nu, vineri sau poate luni, cat de repede posibil", a declarat la Romania TV judecatorul CCR Tudorel Toader.

  • Intrebat daca este posibil ca CCR sa dea mai devreme o decizie privind referendumul, Toader a raspuns: "Daca era vorba doar de prezentarea listelor nu ar fi fost necesar sa dam un termen de o luna si jumatate. Trebuiau predate listele actualizate pana la 11 iulie; acolo unde listele nu erau actualizate, trebuiau actualizate. Daca sunt lucrurile clare, vom da decizia pe 31 august, daca sunt necesare consultari, vom mai amana cu o zi, doua, vom vedea".

Judecatorul Toader a explicat la RTV faptul ca el a parasit Bucurestiul vineri, 3 august, in jurul orei 13.30, iar dupa "acea data si ora" nu stie ce s-a intamplat, fiind plecat in concediu "undeva in Vrancea", insa ceea ce s-a publicat pe site-ul Curtii Constitutionale reprezinta "vointa si sensul deciziei luate" in data de 2 august cu privire la cauza referendumului.

"Eu am plecat din Bucuresti pe 3 august si sunt in concendiu. Am participat la decizia Curtii de pe 2 august. Tot ce s-a petrecut ulterior, dupa 3 august, imi este absolut strain, pentru ca nu eram la Curte, pentru ca in perioada de concediu un judecator asigura permanenta si acela nu am fost eu", a declarat Toader.

Tudorel Toader considera ca "intr-o perioada tulbure, cu probleme controversate", probabil, dintr-o "regretabila eroare" s-a vehiculat numele sau ca fiind implicat in modificarile survenite deciziei Curtii Constitutionale data in 2 august. "O mica diversiune, probabil", a adaugat judecatorul Toader.

"Am convingerea ca lucrurile se vor clarifica. Am avut in aceasta seara o convorbire cu domnul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-am solicitat convocarea Plenului Curtii, pentru lamurirea situatiilor, fiind mai multi judecatori care sustin acest demers", a afirmat Tudorel Toader.

Intrebat daca ceea ce s-a publicat pe site-ul Curtii Constitutionale reprezinta opinia sa, judecatorul Toader a spus ca este vointa si sensul deciziei luate de Plenul Curtii, iar ce s-a petrecut ulterior - cine a redactat, semnat, comunicat - nu are nicio legatura.

Despre erata solicitata luni, 6 august, de catre conducerea Curtii Constitutionale in sensul indreptarii deciziei publicate in Monitorul Oficial, judecatorul constitutional a spus ca a aflat din presa, la fel ca si despre sesizarea Comisiei de la Venetia. "Am aflat ca orice cititor", a aratat judecatorul.

VIDEO

VIDEO

Judecatorul Tudorel Toader a sustinut ca l-a sunat pe judecatorul Stefan Minea, care asigura permanenta la conducerea Curtii, intrebandu-l despre erata.

"Despre erata am aflat, din presa, ieri. L-am sunat pe judecatorul Minea incercand sa aflu si sa inteleg despre ce este vorba. Nu am avut nicio informare, consultare prealabila in legatura cu erata. Tot din presa am aflat si despre solicitarea facuta de Curtea Constitutionala Comisiei de la Venetia", a mai declarat judecatorul constitutional la RTV.

"Daca este vorba ca s-a gresit o pagina, un punct, care nu e de natura sa schimbe sensul juridic al deciziei, nu se pune problema unui plen, atunci e o eroare materiala, daca este vorba de o eliminare, de o completare sau de o adaugire de natura sa schimbe sensul deciziei, atunci categoric de competenta Plenului este luarea respectivei erate", a raspuns Tudorel Toader raspunzand unei intrebari privind natura eratei.

Ion Predescu

Ion Predescu

Foto: Curtea Constitutionala

Judecatorul CCR Ion Predescu, pentru Gandul: Erata ar fi trebuit aprobata in prezenta tuturor celor 9 judecatori, altfel nu e legal

Judecatorul Curtii Constitutionale Ion Predescu a declarat pentru cotidianul Gandul ca decizia privind transmiterea eratei ar fi trebuit luata in plenul CCR, cu toti cei 9 judecatori de fata, si ca daca cei de la Monitorul Oficial au nelamuriri, trebuie sa trimita o cerere pentru lamurire catre Curtea Constitutionala.

"Trebuie sa astepte raspunsul competent al plenului Curtii. Daca s-a luat decizia doar cu cinci prezenti nu este legal, o decizie se ia in cvorum minim cu sase prezenti. Daca a survenit o problema urgenta, Curtea Constitutionala poate fi convocata mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar dupa respectarea cu rigoare a legii. Daca au dubii pot astepta plenul Curtii, nu ce a trimis judecatorul de serviciu", a precizat judecatorul Ion Predescu.

CCR a trimis luni seara o precizare catre Guvern, prin care arata ca, dintr-o "eroare materiala", un paragraf care mentiona faptul ca listele electorale permanente ii cuprind pe toti romanii cu drept de vot, inclusiv cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, nu a fost introdus in decizia luata vineri. Hotararea a aparut initial in Monitorul Oficial fara acest paragraf, insa marti a fost republicata.

Paragraful respectiv a fost agreat ca parte din decizia finala a celor 9 judecatori CCR de vineri, in care motiveaza de ce au respins cele cinci contestatii ale USL si ale unui ONG, privind organizarea referendumului. Pentru a putea insa trimite noua precizare privind paragraful, catre Guvern si Monitorul Oficial, a fost nevoie de obtinerea unui consimtamant al cvorumului CCR. Decizia a fost luata prin consimtamantul a cinci judecatori ai CCR.

Context

In 2 august, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Curtii Constitutionale, Curtea anunta ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012", precizeaza Curtea in comunicatul de presa de la finalul dezbaterilor de joi.

Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012.

"Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat refendumul din 29 iulie 2012", se mai arata in comunicat.

Curtea Constitutionala a revenit, luni, cu o adresa catre Guvern in care preciza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29 iulie.

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curtii Constitutionale a Romaniei nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale revine cu o adresa precizatoare", se arata intr-un comunicat de presa de luni.

In anexa atasata comunicatului se arata ca presedintele Curtii, Augustin Zegrean, "avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului" din 3 august, precizeaza ca plenul CCR "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".

Confuzia privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse oficiale.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegatori si "nu listele electorale permanente actualizate", precizeaza sursele citate.

Curtea Constitutionala a anuntat ca s-a decis, vineri, preschimbarea termenului stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 12 septembrie in 31 august, in vederea asigurarii solutionarii cu celeritate a cauzei.