Curtea Constitutionala arata luni, intr-o adresa oficiala postata pe site, ca a cerut Guvernului listele electorale permanente "actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului". Articolul 17, alineatul 2 din Legea 3/2000 arata ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari... in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".

Cu alte cuvinte, CCR nu a cerut Guvernului un mini-recensamant pentru actualizarea la acest moment a listelor electorale permanente, ci a cerut listele electorale permanente in baza carora s-a organizat deja referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 29 iulie.

Reamintim ca ministrul de Interne (Ioan Rus) si al Administratiei (Victor Paul Dobre) si-au dat demisia luni dimineata, Rus mentionind presiuni din partea lui Traian Basescu si Crin Antonescu. Ioan Rus si Victor Paul Dobre ar fi trebuit sa se ocupe de organizarea "mini-recensamantului" pentru actualizarea listelor electorale permanente.

----------------------

Vezi mai jos comunicatul integral al CCR

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de CCR, va aducem la cunostinta faptul ca, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul CCR a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu".

Curtea Constitutionala

----------------------

Cronologia evenimentelor politice de dupa referendum care au avut un impact negativ asupra cursului de schimb si asupra economiei:

29 iulie: A avut loc referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Participarea la vot a fost de 46,24%. Pentru a fi validat referendumul, participarea trebuie sa fie de minimum 50% plus unu din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente.

31 iulie: USL si presedintii celor doua camere ale Parlamentului au depus contestatii la Curtea Constitutionala, cerand validarea referendumului.

1 august: Curtea Constitutionala, reunita in sedinta de plen, ia in discutie contestatiile si discuta despre validarea sau invalidarea referendumului. La finalul zilei, CCR emite un comunicat in care anunta ca a amanat pentru a doua zi, 2 august, dezbaterile. CCR a mai anuntat ca a cerut de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) listele electorale permanente in baza carora a fost organizat referendumul. MAI a anuntat, prin purtatorul de cuvint, ca a remis CCR listele cu 18.292.514 de alegatori - un numar care facea ca referendumul sa fie invalidat si Traian Basescu sa se intoarca la Cotroceni.

2 august: In timp ce CCR era reunita in a doua zi de sedinta pentru validarea sau invalidarea referendumului, HotNews.ro a publicat o adresa a MAI catre CCR, conform careia MAI isi declina raspunderea fata de corectitudinea listelor electorale permanente. Adresa, semnata nu de ministrul Ioan Rus, ci de altcineva in numele sau, era de fapt o adresa asumata de MAI si emisa de Directia pentru Evidentia Populatiei din subordinea MAI.

2 august: CCR anunta la finalul sedintei o decizie suprinzatoare: amina pentru 12 septembrie decizia finala si cere noi documente Guvernului legate de listele electorale permanente. Leul cade imediat, mediul de afaceri anunta ca prelungirea incertitudinii politice inseamna o lovitura majora data economiei.

2 august: Procurorii de la Parchetul General au ridicat de la Autoritatea Electorala Permanenta listele electorale. A inceput o ancheta

2 august: Guvernul anunta organizarea unei actualizari a listelor electorale, citind decizia CCR.

3 august: CCR revine si anunta 31 august ca data a sedintei decisive pentru soarta referendumului. Surse apropiate situatiei au declarat pentru HotNews.ro ca abia cind au vazut in presa efectul devastator al aminarii deciziei asupra economiei judecatorii CCR au realizat gravitatea deciziei lor de aminare pina la 12 septembrie a verdictului.

3 august: Prima reactie oficiala a lui Traian Basescu: Presedintele suspendat spune ca "este fara precedent ca dupa ce ai vazut rezultatele sa incerci sa modifici cifrele dupa ce ai facut referendumul:

3 august: Ioan Rus, ministrul de Interne, explica modul in care se va desfasura actualizarea listelor electorale: "Va fi un mini-recensamint, La nivelul satelor va fi mai simplu, la orase va fi mai complicat". Mai devreme, intr-o videoconferinta, premierul Ponta le-a cerut tuturor primarilor sa trimita echipe pe teren pentru a elimina de pe liste decedatii, condamnatii ramasi fara drepturi electorale si cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul ori resedinta in strainatate. primarul Clujului, Emil Boc, i-a spus in videoconferinta lui Ponta ca este imposibil ca pina la 31 august sa fie facut acest minirecensamint.

3 august: Traian Basescu il acuza public pe Ioan Rus ca "a dat dispozitie sa blocheze decizia CCR" prin transmiterea adresei in care MAI nu-si mai asuma corectitudinea listelor electorale. Basescu face analogie la cazul Nastase.

4 august: Romania Libera scrie, citind surse din CCR, ca adresa Curtii Constitutionale catre Guvern a fost schimbata de magistratul-asistent, astfel incit sa reiasa ca CCR cere actualizarea listelor, desi nu aceasta ar fi fost intentia Plenului Curtii. O acuzatie extrem de grava.

6 august: Ministrul Internelor, Ioan Rus, isi anunta demisia din functie. Rus a acuzat presiuni din partea lui Traian Basesciu si Crin Antonescu. Inca de duminica circulau informatii ca Rus ar fi fost acuzat de Antonescu pentru ca a trimis Curtii Constitutionale in prima faza listele electorale cu numarul de 18.292.514 de alegatori.

6 august: CCR clarifica ce a cerut exact Guvernului pentru a lua decizia finala in cazul referendumului: listele electorale valabile la data organizarii referendumului, si nu actualizarea acestor liste. Inseamna ca "mini-recensamantul" anuntat de Guvern nu mai are obiect.