VIDEO UPDATE Sedinta Curtii Constitutionale pentru stabilirea validitatii referendumului, amanata pentru joi, la ora 9:00. CCR a solicitat informatii de la MAI si INS / MAI: Am comunicat numarul de persoane aflate pe listele electorale la 29 iulie - 18.292.514

de A. Neagu, C. Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 1 august 2012, 11:43 Actualitate | Esenţial


Judecatorii de la Curtea Constitutionala
Foto: AGERPRES
 documente
(01 Aug 2012) DOC, 541KB
Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru joi, la ora 9:00, dezbaterile pe marginea referendumului, se arata intr-un comunicat al CCR transmis presei. Curtea a informat ca a solicitat de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si de la Institutul National de Statistica (INS) informatii suplimentare. CCR s-a reunit miercuri, incepand cu ora 14:00, dupa ce a primit dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului de la membrii Biroului Electoral Central. Curtea a confirmat ca a primit sesizari privind referendumul din partea Uniunii Social Liberale si din partea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (6 dintre cei 9 judecatori).

UPDATE 8 (21:30) Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au declarat pentru Mediafax ca institutia a transmis Curtii Constitutionale, la solicitarea acesteia, numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie - 18.292.514.

"Ministerul a primit, in cursul zilei de miercuri, aceasta solicitare din partea Curtii si, drept raspuns, a fost comunicat numarul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI inainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru.

In 24 iulie, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a anuntat ca numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

UPDATE 7 (21:10) Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri seara, la iesirea din sediul CCR, ca Ministerul de Interne a transmis datele solicitate, in cursul zilei, de catre judecatorii constitutionali, informeaza Agerpres.

"Dupa ce am dat comunicatul (de presa - n.r.) a venit si de la Ministerul de Interne (raspunsul - n.r.). Nu le-am comparat pentru ca eram iesiti din sala, iar dosarele trebuie sa stea cu paza", a precizat Zegrean.

El a explicat ca in dosarul cu contestatii, care exista la CCR, se spune ca cifra luata in calcul de Biroul Electoral Central privind numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente este mai mare decat cea reala si ca cei de la Statistica ar avea alte cifre in urma recensamantului care s-a efectuat anul trecut.

"De la ei (INS - n.r.) am cerut sa ne spuna care este cifra pe care o detin si am cerut si de la Ministerul Administratiei si Internelor pentru ca ei sunt cei care tin evidenta populatiei", a afirmat presedintele Curtii Constitutionale.

Augustin Zegrean a subliniat ca judecatorii Curtii trebuie sa aiba in dosare documente care le sunt adresate si care nu au fost transmise altor institutii.

"Noi suntem judecatori si noi trebuie sa avem documente trimise catre noi, in dosarele noastre. Noi avem de la BEC hartiile venite in raspunsurile acestea si in contestatii s-au pus anexe de la cele doua institutii. Dar trebuie sa avem la dosarul nostru o hartie trimisa catre noi", a explicat presedintele CCR.

"Maine la ora 9,00 incepem. Cand terminam de dezbatut dam si decizia. Cu asta se va finaliza, cu decizia", a precizat Augustin Zegrean.

UPDATE 6 (20:22)  Curtea Constitutionala a anuntat ca miercuri, la ora 14:00, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului. Plenul CCR a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la Institutul National de Statistica, informatii care nu au fost primite pana la momentul inchiderii sedintei.
 • Comunicatul trimis de Curtea Constitutionala a Romaniei
"Astazi 1 august 2012, ora 14, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012. Dupa inregistrare s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18 548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate.

In acelasi timp, au fost inregistrate 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie 2012.

Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art.77 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii.

In cursul zilei de maine, 2 august 2012, incepand cu ora 9, Curtea va continua dezbaterile referitoare la contestatii si confirmarea rezultatelor referendumului.
"
UPDATE 5 (20.00): Surse apropiate situatiei au declarat ca judecatorii CCR au cerut Ministerului de Interne datele exacte privind listele Autoritatii Electorale Permanente.

UPDATE 4 CCR a confirmat, miercuri, ca a primit sesizarile Uniunii Social Liberale si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului privind referendumul, informeaza Agerpres. Judecatorii CCR se vor reuni de la ora 18:00 pentru discutiile pe fond, intre timp la Curte fiind analizate dosarele primite de la Biroul Electoral Central.

UPDATE 3 Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale, prin sesizarea transmisa miercuri,  sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si, pe cale de consecinta, demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, in urma votului exprimat de cetateni in data de 29 iulie, anunta Agerpres.

"La data declansarii procedurii prezentului referendum erau in vigoare prevederile Legii 3/2000, asa cum a fost modificata de OUG nr. 41/2012. In consecinta, prin derogare de la prevederile art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, <demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum>'', se arata in sesizarea catre CCR, au precizat surse politice pentru Agerpres.

Un alt argument invocat pentru validarea referendumului este acela ca numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 persoane daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de INS sau 16.715.458 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de CNAS, prin urmare cvorumul pentru validarea referendumului a fost intrunit.

"Tinand cont de aceste realitati sociale, numarul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform INS sau 8.357.729 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform CNAS", se sustine in sesizare.

Presedintii celor doua Camere mai invoca "boicotarea deschisa" a referendumului de catre unele forte politice, ceea ce ar reprezenta un abuz de drept, in sensul art. 57 din Constitutie.

In sesizare se mai sustine ca boicotarea referendumului de catre PDL nu doar prin declaratii publice, ci prin actiuni concrete de natura sa impiedice exercitarea de catre cetateni a dreptului de vot a afectat in mod decisiv exprimarea vointei suverane a poporului.

Conform sesizarii, legea fundamentala a Romaniei nu impune o conditie de prezenta la vot pentru validarea referendumului, iar Curtea Constitutionala a facut referire la aceasta conditie doar pentru a se asigura ca decizia nu este luata de o minoritate nesemnificativa.UPDATE 2 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat miercuri ca Uniunea Social Liberala (USL) a depus la Curtea Constitutionala, in cursul diminetii, o sesizare privind referendumul din 29 iulie 2012, se arata intr-un comunicat transmis presei de PSD.

"Am inaintat sesizarea USL catre Curtea Constitutionala, insa din respect pentru independenta Justitiei nu vom face public continutul acestui document pana cand cei noua judecatori vor lua o decizie privind validitatea referendumului. Nu dorim sa exercitam niciun fel de presiuni asupra Curtii si ne vom abtine de la orice fel de comentarii care ar putea influenta intr-un sens sau altul decizia judecatorilor", a declarat Liviu Dragnea.

UPDATE 1 Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au depus o sesizare la CCR referitoare la rezultatele referendumului, anunta Agerpres.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus miercuri, la Curtea Constitutionala a Romaniei, o sesizare cu privire la rezultatele referendumului din data de 29 iulie, informeaza un comunicat al Camerei Deputatilor, citat de Agerpres, fara a se preciza despre ce sesizare este vorba.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

42485 vizualizari

 • +62 (80 voturi)    
  comunicat (Miercuri, 1 august 2012, 12:15)

  omidius [utilizator]

  Eu zic ca la 14:10 ar trebui sa apara comunicatul de presa de la CCR, prin care sa se confirme ca referendumul a fost invalidat.
  • -17 (41 voturi)    
   stai linistit ... nu or sa fie surprize (Miercuri, 1 august 2012, 13:08)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui omidius

   cel mai probabil o sa o scalde si o sa dea parlamentului sa decida .
   • +3 (23 voturi)    
    Din pacate (Miercuri, 1 august 2012, 14:23)

    renegatul [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

    s-ar putea sa ai dreptate ! :(((
    Shit happen !
    • -14 (42 voturi)    
     yeah... (Miercuri, 1 august 2012, 15:20)

     Colonel [utilizator] i-a raspuns lui renegatul

     Shit happens. Ce tara de rahat am ajuns, cu politicieni care indeamna la absenteism, cu legi care se schimba in timpul unui proces si se aplica in acel proces.
     • +17 (23 voturi)    
      Exact! (Miercuri, 1 august 2012, 19:30)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

      Cu politicieni care indeamna la absenteism: Iliescu &Comp la referendumul din 2009, Iliescu & Comp la Recensamantul de anul trecut etc...

      Cu legi care se schimba in timpul unui proces si se aplica in acel proces: schimbarea regurilor referendumului (treaba cu numaratul stampilelor, cu sigiliul urnelor de votare etc)..

      Acum USL-ul vrea sa se tina cont de Recensamantul din 2011 pe care ei insusi l-au boicotat si cu care se afla in proces de contestare. Intr-adevar suntem o tara de rahat. Le vezi bine!
      • -21 (29 voturi)    
       lasa spectacolul (Miercuri, 1 august 2012, 19:57)

       Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Alius

       Iliescu a iesit de mult din politica. Nu a boicotat nimeni nici un referendum in 2009.

       Regulile referendumului nu sunt legi. Organizarea tine de guvern.

       Recensamantul din 2011 nu a fost boicotat. S-a incercat doar oprirea PDL-ului de a lua date cu caracter personal care nu aveau nici o valoare pentru recensamant, dar aveau pentru fraudarea viitoarelor alegeri.
       • +7 (7 voturi)    
        Fecioarele comuniste... (Miercuri, 1 august 2012, 20:56)

        Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

        ...de la PSD n-au fraudat...ele doar sunt la comanda postului de radio Vocea Rusiei...Bai baieti , voi stiti cum ar fi sub stapanirea alcoolicilor de la rasarit ??
       • +7 (7 voturi)    
        Organizarea ar ține de guvern, însă... (Miercuri, 1 august 2012, 23:59)

        Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

        Acum e evident, că, în graba lui de a-și îndeplini scopurile, guvernul a omis să organizeze corect acțiunea. În incertitudinea creată s-au lăsat portițe pentru fraudă și pentru interpretarea rezultatelor. Crin, în logoreea lui, avea dreptate: Curtea nu trebuia să aibă a interpreta nimic. Listele electorale trebuiau întocmite corect dinainte. Softul trebuia folosit până acum. Listele speciale erau și ele logic a fi folosite, ținând cont de facilitățile acordate pentru votul "în deplasare". Camerele au fost folosite înainte și se puteau folosi legal și de data aceasta. Și multe altele.
        Venind cu astfel de pretenții, USL oferă singur motive pentru nevalidarea referendumului, nu din cauză de cvorum, ci de incorectă organizare.
        - Pentru referendum există o lege ce nu trebuia modificată prin OUG. A fost totuși modificată, iar apoi revizuită conform sugestiilor CCR. Ei bine, acum s-a cerut ignorarea revizuirii.
        - Atunci când Ponta, Năstase, Șova și alții se pronunță și acționează pentru neparticiparea la recensământ, termenul boicot pare destul de potrivit.
        - Datele cu caracter personal nu erau obligatoriu a se divulga.
        - Iliescu este președinte de onoare al PSD. Declarațiile lui din ultimele două săptămâni sunt destul de politice. Ca o speculație, acuzele aduse președintelui sunt, începând cu cele folosite pentru declanșarea suspendării, terminând cu cele de după referendum, foarte asemănătoare cu cele aduse la procesul Ceaușescu, în care Iliescu a fost destul de implicat
        - E clar că oamenii puși aparent să conducă sunt niște niște manechine. Atunci când Ponta, sigur de victorie spune că referendumul se validează cu 9 milioane, iar apoi juriștii PSD propun să se considere mai puțin, devine evident cât valorează șeful de guvern în fața celor pentru care lucrează
       • +2 (4 voturi)    
        sa inteleg... (Joi, 2 august 2012, 1:47)

        neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

        ca la recensamantul anterior a luat psd date personale? mai sa fie, eu credeam ca astea trebuiesc statului, dar daca le are psd e in regula, ca gratie lui sova, pdl nu le-a luat pe toate anu trecut! :))) singurul pe dinafara cu colectie de date personale aici e pnl bag seama... nasol! doamne, traim in romania.
     • +1 (3 voturi)    
      legi care (Miercuri, 1 august 2012, 21:20)

      dan63 [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

      se aplică anterior semnării lor!
   • +35 (39 voturi)    
    Ar fi o decizie hilara (Miercuri, 1 august 2012, 14:23)

    Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

    parlamentul a initiat suspendarea si nu e in atributiile lui sa decida daca e un referendum constitutional
    • +44 (54 voturi)    
     Toate ineptiile astea... (Miercuri, 1 august 2012, 14:39)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

     se invart in jurul a 3 TAMPENII.

     - majoritatea nu-i cea din listele electorale, dar nu avem alte liste electorale. Trebuie sa ne credeti pe cuvant!

     - sa-i spui cetateanului sa nu voteze = sa-l obligi sa nu voteze. Ceea ce e o imbecilitate, fara doar si poate.

     - parlamentul poate sa primeasca atributiile tuturor celorlalte forte din stat: (judecatoreasca: am hotarat ca x nu-i in conflict de interese, prezidentiala- il inlocuim pe presedinte cand vrem - si punem unul interimar de la noi, controlul constitutionalitatii - cand nu vrem, nu-i dam nimic de lucru CCR).

     In consecinta, daca nu ai retard sever, nu ai cum sa imbratisezi argumentele unor oligofreni!
     • +27 (29 voturi)    
      Mda (Miercuri, 1 august 2012, 17:54)

      OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      La treaba cu listele si se puteau gandi dinainte, ca doar ei au initiat suspendarea si referendumul.

      Ar putea foarte bine sa ceara anularea rezultatului pentru ca a fost prea cald.

      In alta ordine de idei, pe Antonescu nu l-a obligat nimeni sa promita ca se retrage din viata politica.

      Cam astia sunt oamenii care vor sa conduca tara. Fac declaratii gratuite, sa para dramatici, pe care nu le respecta.
      • +8 (8 voturi)    
       intrebare pentru USL (Miercuri, 1 august 2012, 22:37)

       neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui OutsideThisBox

       conationalii mei au semnat ca au votat, duminca, pe listele mai. daca se va relua referendumul pe listele recensamantului, domnul sova si o buna parte din electoratul psd, care la recensamant nu si-au dat datele personale, unde ar putea vota, unde ar pune semnatura, pe ce nume=cnp? si daca s-ar face dupa asiguratii cnsas, bunica mea psd-ista, unde ar pune semnatura? deci, pana la urma cat ar fi cvorumul dupa aceste 2 scheme? ar depasi 20%?
       o seara placuta va doresc.
       p.s astept raspuns inainte de decizia curtii... fara presiuni politice,... lasata sa judece fara comentarii inepte!!! lol
     • -17 (27 voturi)    
      Insa (Miercuri, 1 august 2012, 19:44)

      Unu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      E foarte corect ca presedintele sa indemne cetatenii tarii sa nu mearga la vot, daca era asa de sigur de sustinerea a 10 milioane de romani trebuia sa stea linistit si sa le rada in mustata celor de la USL. Numai ca el e foarte constient de cota lui de popularitate sub 20%, adica pana in 4 milioane de sustinatori in prezent.
      • -10 (10 voturi)    
       corect (Miercuri, 1 august 2012, 21:28)

       SiriusB88 [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

       doar ca destui care sa-ti ascunda comentariul cu voturi negative ;)

       basescu s-a autodeclarat presedinte LASh
       a incercat sa se dea cocos dar s-a dovedit gaina sub masa verde...cat de penibil...
       • +10 (10 voturi)    
        Cota de popularitate... (Joi, 2 august 2012, 6:49)

        Alius [utilizator] i-a raspuns lui SiriusB88

        ... a parlamentului este foarte scazuta. Ar trebui facut referendum pentru demiterea parlamentului, sa vedem daca are sustinere. Ce zici, te bagi?...
        • +2 (2 voturi)    
         Sigur (Joi, 2 august 2012, 12:10)

         Unu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Alius

         Poate reusim sa scapam de toti copilasii lui Iliescu (Base e si el p'acolo).
      • +8 (12 voturi)    
       Deci are sub 20%... (Joi, 2 august 2012, 0:55)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

       si "voi" sunteti peste 80%... Unde ati fost voi astia "peste 80%", cand nici cu furaciunile in masa pe care le-ati facut nu ati fost in stare sa scoateti un 50%?
      • +7 (7 voturi)    
       Inca ceva: (Joi, 2 august 2012, 5:49)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

       Cota de popularitate nu are legatura cu referendumul. Cota de popularitate s-a testat la alegeri.

       La acest referendum s-a ajuns prin incalcari ale legilor si suspendarea s-a facut fara ca Basescu sa incalce grav Constitutia.

       Concursurile de popularitate se fac in alta parte, nu la referendum. La referendum populatia a fost chemata sa se pronunte cu privire la incalcarile grave ale Constitutiei de catre numitul Basescu, care sunt si "motivul" demiterii. Nu s-a facut o demitere in baza impopularitatii acestuia, caci, in aceasta situatie, pretinsele acuze ar fi fost: Basescu are o cota slaba de popularitate si deci il demitem. Ori nu s-a intamplat asta.

       Dar daca vreti concurs de popularitate, repun ideea mea pe "tapet": la sfarsitul fiecarui an, indiferent de presedintele in exercitiu, sa se organizeze referendum prin care sa se verifice popularitatea presedintelui si daca nu intruneste 50% din voturi, atunci sa se faca alegeri prezidentiale.

       De la oameni care nu gandesc si care sunt drogati de latrinele tv, nu prea ai ce sa ceri.
    • +8 (10 voturi)    
     CORECT! (Miercuri, 1 august 2012, 22:28)

     tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

     Este cel mai inteligent comentariu din toate cele postate: parlamentul, care a initiat suspendarea, sa decida daca este valid referendumul! Culmea culmilor...
     Ghici ciuperca ce va hotara daca va fi intrebat?
   • +5 (7 voturi)    
    Traian Basescu (Miercuri, 1 august 2012, 21:54)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

    citez :"Eu stiam ca decizia CCR va fi facuta publica joi. Au solicitat de la MAI actele originale privind participarea la vot si nu copiile primite de la BEC." Deci, putintica rabdare.
  • +3 (7 voturi)    
   v-ati lins pe bot (Miercuri, 1 august 2012, 20:59)

   ratuba [utilizator] i-a raspuns lui omidius

   ...NEXT !!!
  • -2 (8 voturi)    
   sashalungu@gmail.com (Miercuri, 1 august 2012, 21:12)

   liber [utilizator] i-a raspuns lui omidius

   io zic ca miroase a revolutie
   • +2 (2 voturi)    
    asa zice si (Joi, 2 august 2012, 8:55)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui liber

    vocea rusiei, sahsa...
    eu zic sa puneti de o revolutie la voi, ca ati ramas pe dinafara lumii civilizate, noroc cu resursele, altfel va intindeau cainii...
   • -1 (1 vot)    
    ba mai mult (Joi, 2 august 2012, 11:44)

    Buz [utilizator] i-a raspuns lui liber

    Miroase a razboi civil. Peste 7 milioane de cetateni vor trage in teapa pe cei in jur de 1 milion, in frunte cu derbedeul lor pe care vor sa ni-l puna in carca.
    • 0 (0 voturi)    
     eu cred (Joi, 2 august 2012, 12:32)

     lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Buz

     ca incurci borcanele, cele 7 milioane de votanti usl reprezinta majoritatea celor ce sug munca celor de la privat, eu zic ca daca ne suparam, ori va da antonescu si ponta salarii, pensii si ajutoare de la ei, ori mai sugeti si altceva, ca de dus in carca pe cineva nu sunteti in stare...
     ai uitat, sunteti ca un om gras in spatele unui om slab, nimic mai adevarat, nasol este ca ati inceput sa credeti ca chiar meritati acest lucru...
  • +1 (3 voturi)    
   balanta (Joi, 2 august 2012, 8:49)

   suliman pasa [utilizator] i-a raspuns lui omidius

   Curtea Constitutionala va pune in balanta vointa a 7.500.000 de romani in contrabalans cu vointa lui Basescu(cel care a spus ca nu este las !) si a unui numar necunoscut de sustinatori "curajosi"ca si seful lor care au inventat un nou mod de manifestare a democratiei = boicotarea(sabotarea) acesteia prin statul pe bara, Daca mai adaugam la acest tablou "democratic" si interventia nerusinata a premierului Ungariei tabloul este complet !
  • 0 (2 voturi)    
   tu spui (Joi, 2 august 2012, 11:31)

   Buz [utilizator] i-a raspuns lui omidius

   iar NOI (peste 7 milione de alegatori) spunem ca este VALID.
 • -58 (70 voturi)    
  Cifra din listele electorale e aberanta. (Miercuri, 1 august 2012, 12:30)

  gv [utilizator]

  La referendumul din 2003 pt. modificarea constitutiei (acum 9 ani), numarul persoanelor cu drept de vot era 17.842.103.
  Acum, dupa un deceniu de scadere a populatiei (cu peste 2 milioane, 1 milion doar din sporul natural negativ), ne iau de prosti sa credem ca populatia cu drept de vot de fapt a crescut la 18.300.000.
  Chestia asta chiar e strigatoare la cer.
  Realitatea este ca sunt maxim 16,5 milioane de cetateni cu drept de vot, asa cum dovedesc si datele de la recensamantul din 2011, si cele de la CNAS si de la ministerul muncii.
  Dar probabil ca "magistratii" CCR (5 din 9 sunt pusi de Basescu si PDL) se vor sterge la fund cu toate dovezile in acest sens, ca si cu faptul ca nu poti cere cvorum si imediat sa ceri boicotarea unui scrutin, negand astfel cvorumul cerut.
  • +41 (51 voturi)    
   numar real (Miercuri, 1 august 2012, 13:09)

   Sorrows [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Atentie, draga gv, la cele 16,5 milioane cetateni recenzati in tara, adauga te rog si cele aproximativ 2 milioane de cetateni romani CU DREPT DE VOT, NERECENZATI din strainatate si vezi cat iti da.
   • -30 (42 voturi)    
    ideea e alta ... (Miercuri, 1 august 2012, 13:26)

    adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui Sorrows

    numarul celor plecati din tara nu se stie exact .

    uni sunt recenzati (ca au fost declarati de familii) , altii sunt plecati dupa recenzare , altii sunt de mult plecati si nedeclarati de nimeni .

    si asa numarul celor plecati e o nebuloasa , nu exista cifre exacte , nu se stie cati minori , cati majori , cati au murit ... etc.
    • +35 (35 voturi)    
     Evidenta populatiei. (Miercuri, 1 august 2012, 14:19)

     Cil [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

     Evidenta populatiei si MAI ce crezi ca fac?
     Dupa CNP-ul unic se stie tot in afara de daca mai sunt sau nu in viata.
     Cei din romania se stiu care au murit in momentul in care se da certificat de deces.
     Singurii de care e posibil sa nu se stie sunt cei decedati in afara tarii.
     Tu crezi ca Rus(USL) ministru de interne nu dadea liste revizuite daca putea?
    • +33 (33 voturi)    
     evidenta populatiei (Miercuri, 1 august 2012, 14:19)

     Vise [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

     datele din recensamant sunt strict pentru scopuri ce tin de statistica(anuarul statistic,sondaje,etc),cuprinde populatia stabila de pe teritoriul Romaniei.

     la referendum,listele sunt alcatuite pe baza datelor de la evidenta populatiei,care sunt mai exacte ,cuprind Cnp-urile,adica acolo vedem cine are buletin cine nu,,etc-crezi ca daca politia cauta o persoana,o cauta dupa datele de la recensamantul din 2011 :)
     listele propuse de MAI au devenit definitive pe 24.07,atunci nimeni n-a avut de comentat.
     • +10 (10 voturi)    
      Datele de la MAI sunt cele reale (Miercuri, 1 august 2012, 20:51)

      pfa [utilizator] i-a raspuns lui Vise

      Pe batrani nu o sa-i conviga nimeni sa treaca la cartea de identitate. maica-mea are 84 de ani si are buletinul de identitate de la varsta de 44 ani si daca il vezi spui ca la primit in urma cu 2 ore. Spune ca nimeni nu o faca tanara asa cum este in buletin. Legea permite acest lucru. Batrani sunt obisnuiti cu buletine

      Eu nu sunt de acord cu ideea ca sunt morti pe liste.
      Asta doreste USL. Au pierdut si nu stiu in cine sa mai arunce cu NOROI
     • 0 (0 voturi)    
      Foarte corect (Joi, 2 august 2012, 9:00)

      Pacifistul [utilizator] i-a raspuns lui Vise

      Tocmai de aceea ar trebui sa fie simplu de luat o decizie de catre CCR. Dar oricum nu cred ca pucistii borfasi se vor linisti, ei care au modificat mereu si mereu regulile chiar in timpul meciului. Stati sa vedeti ce ne mai asteapta din partea astora, carora nu le pasa nici cat negru sub unghe de tara si popor ci numai de propria sete de putere si buzunar. Dumnezeu sa ne ajute!
    • +5 (7 voturi)    
     Se stie exact (Joi, 2 august 2012, 0:46)

     yyyyyy [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

     Se stie exact, numai PSD/PNL nu vor sa stie pt ca sunt defavorizati de votul romanilor din afara ...
   • +30 (30 voturi)    
    Badea (Miercuri, 1 august 2012, 14:46)

    cetatean.ro [utilizator] i-a raspuns lui Sorrows

    Daca ar fi sa ne luam dupa lista aia, Badea, nu a fost recenzat, el boicotand recensamantul. Totusi el a votat.
  • +5 (13 voturi)    
   nascut in 1990 inseamna 18 ani in 2008 (Miercuri, 1 august 2012, 13:25)

   NicolaeMihalache [anonim] i-a raspuns lui gv

   Sa nu uitam ca vorbim despre cei care au cel putin 18 ani, si inainte de 1989 crestea populatia. Ultimii care s-au nascut pe vremea lui ceausescu (sau dupa implinirea celor 9 luni de stat in burtica) au implinit 18 ani in 2008.
   Cu alte cuvinte e normal ca pana in 2008 sa creasca numarul celor de peste 18 ani, si numai din 2008 incoace sa scada.
   • 0 (6 voturi)    
    sigur? (Miercuri, 1 august 2012, 14:47)

    ioan16 [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeMihalache

    ai dreptate cu natalitatea a crescut pana in 1989 deci cei ce devin majori a crescut pana in 2008 si a scazut puternic dupa.
    insa mortatilatea a fost (si este) f mare in toti ultimii 22 de ani.
    per total cum da?
    eu recunosc, nu stiu. insa e corect sa-mi pun problema.
    • +1 (1 vot)    
     Natalitate si Mortalitatea (Miercuri, 1 august 2012, 20:12)

     Cel [anonim] i-a raspuns lui ioan16

     A fost un echilibru intre cei care au capatat dreptul de vor si mortalitate
     Scaderea natalitatii ia afectat pe cei nascuti dupa 90, deci abia in ultimii 4 ani a scazut numarul de votanti dar nu asa de mult, cel mult 1-2 %
    • 0 (0 voturi)    
     durata medie de viata (Miercuri, 1 august 2012, 22:24)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui ioan16

     a crescut cu aproape 10 ani din 1989 pana in 2012 iar natalitatea a scazut; din cauza asta nu poti sa estimezi ca ponderea populatiei peste 18 ani in total populatie a ramas aceeasi in ultimii 22 de ani;

     populatia a "imbatranit" adica: a) a scazut numeric (natalitatea a devenit mai mica decat mortalitatea) b) ponderea celor PESTE 18 ani (cu drept de vot) in total populatie a crescut;

     rezultanta acestor 2 tendinte opuse este ca populatia cu drept de vot a scazut dar mult mai putin decat total populatie.
  • +27 (41 voturi)    
   vizionarea in exces a latrinei 3 (Miercuri, 1 august 2012, 13:26)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui gv

   dauneaza grav Constiintei, asta sa nu uiti..mintea de pe urma nu mai e ....ca s a spalat cu detergent marca FELIX...treci te rog si da un "like" la http://www.petitieonline.ro/petitie/02529049 este un antidot pentru recuperarea ta totala si rapida
   • -8 (14 voturi)    
    sa mai ceara o data basecu . (Miercuri, 1 august 2012, 14:13)

    adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    ca sa le mai creasca audienta ... :D
   • -2 (2 voturi)    
    Antena 3 (Joi, 2 august 2012, 11:57)

    Buz [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Este cel mai urmarit post de televiziune in Romania. Lider in audienta. Postul preferat al tuturor romanilor care vor sa stie adevarul. Cel putin pe o saptamana ne-am blocat televizoarele pe Antena 3. JOS BASESCU!
    • 0 (2 voturi)    
     "Ne-am"? (Joi, 2 august 2012, 13:45)

     Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui Buz

     Poate ti-ai blocat tu televizorul. Eu stiu adevarul, si am sters Antena 3, ca imi insulta bunul simt. Jos idiotii.
     • 0 (0 voturi)    
      tu si adevarul (Vineri, 3 august 2012, 0:07)

      Buz [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Net

      Vezi ca nu m-am referit la voi care sti-ti adevarul de pe hotnews, domnu' Net. Rau ai facut ca nu urmaresti Antena 3, mai aflai si ce nu stii sau poate totusi cunosti dar nu recunosti ca au dreptate. Exact ca Basesu care stia foarte bine ca nu sunt peste 18 milioane de votanti in Romania.
      • 0 (0 voturi)    
       simplu (Vineri, 3 august 2012, 17:05)

       Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui Buz

       Tin cu Basescu, insa doar pt ca nu imi plac socialistii. Simplu. Iar ceea ce face Antena 3 nu e jurnalism. E un sir nesfarsit de acuzari fara drept de replica. Doar de asta l-am sters. Simplu din nou...
  • +37 (41 voturi)    
   logica de fier forjat! (Miercuri, 1 august 2012, 13:28)

   Rasmus [utilizator] i-a raspuns lui gv

   ok, e strigatoare la cer, da?
   1. Ioan Rus, ministru de interne a comunicat aceasta cifra.
   2. Crin Antonescu a declarat ca isi da demisia din politica daca nu se prezinta cel putin noua miliane si ceva de cetateni la vot, adica si-a asumat aceasta cifra.
   Dupa ce USL a vazut ca referendumul nu va fi validat, a inceput sa o scalde, folosind niste cifre INS care nu sunt inca oficiale, sa caute fel de fel de tertipuri ca sa ocoleasca ceea ce chiar ei au statuat.
   Mai mult, Ponta recunostea luni, e drept, pt presa straina, ca presedintele se va intoarce la Cotroceni,
   Dincolo de incrancenarea politica, trebuie sa recunosti ca s-a votat, asa cum s-a votat, in baza unor regulilor stabilite inainte de vot. Ce vrea USL-ul acum este sa schimbe regulile de dinainte de vot, post factum.
   • -17 (21 voturi)    
    da, ai dreptate (Miercuri, 1 august 2012, 13:50)

    geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Rasmus

    Regulile dinaintea Referendumului trebuie respectate ! Trebuiau sa se gandeasca inainte la aspectul asta si sa se asigure ca numarul celor cu drept de vot este corect. Acum este tardiv. Insa nu poti sa negi ca, in esenta, cei dela USL au dreptate referitor la aceste numere.
    • +16 (16 voturi)    
     ? (Miercuri, 1 august 2012, 14:59)

     Closed [utilizator] i-a raspuns lui geo12

     Nu au nicio dreptate. INS furnizeaza informatii statistice, nu liste electorale. Informatiile furnizate in cadrul referendumului pot fi false, asa ca nu te poti baza pe ele ca date de referinta. In schimb, MAI are date efective, are acces la informatii despre certificate de nastere, acte de identitate, acte de deces samd.

     Treaba cu CNAS e penibila, la fel si cea cu ministerul muncii, cele doua institutii nu sunt abilitate sa furnizeze date necesare pentru referendum.
     • -13 (17 voturi)    
      closed (Miercuri, 1 august 2012, 15:35)

      geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Closed

      tu inca mai crezi ca suntem 18,3 milioane de persoane cu drept de vot ? serios acum...
      • +12 (16 voturi)    
       Nu serios? (Miercuri, 1 august 2012, 16:09)

       solomonien [utilizator] i-a raspuns lui geo12

       Da pe tine ce te face sa crezi ca suntem mai putini ? Ori nu ai ratat nici o pomana si botez si cunosti tu cifrele exacte ?
       • -6 (10 voturi)    
        negi evidentele (Miercuri, 1 august 2012, 16:18)

        geo12 [utilizator] i-a raspuns lui solomonien

        Ultimul Recensamant !
        • +10 (10 voturi)    
         NERECENZAT (Miercuri, 1 august 2012, 19:33)

         Vreau_in_europa [utilizator] i-a raspuns lui geo12

         La mine nu a venit nimeni pentru recensamant. Sunt multi altii in situatia mea. Sa inteleg ca dupa tine noi nu avem drept de vot?!?!?!

         Am dreptul sa votez dat si libertatea de a nu vota, iar acest lucru trebuie sa aiba o influenta. A imi lua dreptul de a nu vota este echivalent cu a imi lua dreptul la vot. Practic opinia mea este anulata.

         BTW. Dreptul la a NU vota imi este dat de constitutie prin recunoasterea dreptului meu la libera exprimare.

         Aberatiile prin care se afirma ca indemnul la boicotarea referendumului este ilegal sau ne constitutional sunt hilare. Indiferent de ce ne indeamna un partid sau altul, decizia de vot ne apartine fiecaruia. Daca cineva este impiedicat in mod voit sa voteze, ei bine aceasta este un fapt penal, la fel ca si a obliga pe cineva sa voteze impotriva vointei lui.

         Inca nu am invatat ce este LIBERTATEA.
        • +9 (9 voturi)    
         Da' USL-ul.. (Miercuri, 1 august 2012, 19:36)

         Alius [utilizator] i-a raspuns lui geo12

         si-a marit numarul de parlamentari dupa luand in considerare numarul de votanti din listele electorale. Acum nu mai sunt bune listele alea din Mai? Asta dupa ca au boicotat recensamantul si nu s-au inscris multi pe listele alea de la recensamant.

         Sunteti niste ipocriti, bai!
        • +3 (3 voturi)    
         Eu (Miercuri, 1 august 2012, 20:15)

         Cel [anonim] i-a raspuns lui geo12

         Eu nu am fost recenzat, si nici nu sunt asigurat in romania la sistemul de sanatate de stat, si locuiesc in Romania, la mine in casa sunt doua persoane cu drept de vot.
         Parintii mei nu au asigurare de sanatate de la stat (avem doar asigurare privata), nu stiu daca a fost recenzat.
         Avem venituri pentru care nu este necesara o astfel de asigurare.
        • 0 (0 voturi)    
         Recensamant? Nu cred... (Joi, 2 august 2012, 13:50)

         Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui geo12

         La mine nu au venit cu recensamantul. Si stau in buricul Timisoarei... Deci ma indoiesc foarte serios ca toti cetatenii au fost recenzati.
      • +8 (12 voturi)    
       18.3 milioane cu drept de vot cetateni romani (Miercuri, 1 august 2012, 16:37)

       vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui geo12

       Suntem mai putin de atat pe teritoriu Romaniei, dar sunt 2-3 milioane in afara tarii. In total suntem undeva la 18 milioane de cetateni romani. La referendum au dreptul sa participe toti cetatenii romani, nu doar cei de pe teritoriu Romaniei. Ai inteles?
      • 0 (2 voturi)    
       Am ajuns sa ne bazam pe credinte??!! (Miercuri, 1 august 2012, 21:23)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui geo12

       Ce legatura are credinta aici?? Importante sunt datele, iar care date sunt luate in considerare sunt stabilite prin lege. NU ARE NICI O IMPORTANTA ce crede X sau Y.
    • +1 (1 vot)    
     nu, nu au dreptate... (Joi, 2 august 2012, 9:10)

     lucyan [utilizator] i-a raspuns lui geo12

     singura in masura sa dea numarul exact este mai, prin serviciul de evidenta a populatiei, acolo ajung toate datele comunicate de primarii referitoare la certificatele de nastere sau de deces, acolo se tine evidenta celor care au implinit 18 ani, etc...
     si aici lipsesc cateva zeci de mii sa zicem, cei nascuti in anumite etnii care nu se inregistreaza, cei plecati si decedati in afara, dar numarul nu poate fi atat de mare, este chiar nesemnificativ...
     ins face un recensamant la o anumita data pentru a vedea populatia stabila din tara, pentru a depista cazurile celor neinregistrati, celor decedati si neanuntati, diferite statistici in functie de sex, varsta, pregatire profesionala, etc..., in nici un caz nu au o evidenta care sa fie actualizata permanent cu decedatii, nascutii sau cei care au implinit 18 ani... deja datele de acum 1 an nu mai corespund, far a amai tine cont ca recensamantul a fost boicotat public...
     chiar cifrele de la cnsas sunt mai mari decat cele de la recensamant, fara a mai tine cont ca sunt foarte multi neasigurati...
     in alta ordine de idei, eu zic sa folosim listele de la medicii de familie, erau cam 25 milioane de romani asigurati, putem scadea vreo 5 milioane de copii si ne raman 20 milioane votanti...
     ps: nu stiu ce sa fac cu cei din afara tarii, multi nu sunt inregistrati la medicii din romania, dar cred ca nu mai conteaza, ajung 20 milioane...
     ps1:uskl daca dorea sa intrineasca cvorumul trebuia sa mareasca numarul bugetarilor, al pensionarilor si al asistatilor sociali, sigur aveau necesarul de voturi la referendum, pe urma nu mai conteaza, oricum vor fi nevoiti in curand sa taie in carne vie la pensii si salarii daca nu se linistesc...
  • +14 (20 voturi)    
   si faptul ca e USL-ul la putere e o nenorocire (Miercuri, 1 august 2012, 13:44)

   DavidM [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Acum au inceput sa vanda din activele statului fiindca nu mai au bani de salarii. O sa ajungem foarte rau si cand se ajunge la fundul sacului ....
  • +4 (4 voturi)    
   Votul se face dupa istele electorale (Miercuri, 1 august 2012, 19:56)

   spysoby [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Cele de la CNSAS nu-s pentru vot ci pentru servicii medicale.Sunt uni care nu cotizeasa.Cele de la recensamint nu-s complete;aici sunt numai cetatei aflati pe teritoriul Romaniei.(Nici asti toti ca Ponta si Sova nu s-au declarat la recensamint).Listele sunt cele de la evidenta populatiei.(cefra exacta a data ministrul Rus)
  • +2 (4 voturi)    
   Niet! :D (Miercuri, 1 august 2012, 20:37)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Populatia Romaniei este una imbatranita. Natalitatea nu mai este ca pe vremea lui Ceasca.

   Nu poti doar sa organizezi un referendum cu tombole, zane si clowns, fetitele lui Mazare, vila plebiscitului, urne volante pentru zmei, Sova turmentat de numaratoare, fara sa vii cu niste cifre la indemana. Cifre girate, in clar, de catre M.A.I. si B.E.C pentru listele electorale.

   Aparitia noilor cifre de dupa referendum este ultimul as fesebist scos din maneca.
  • 0 (0 voturi)    
   Copy / Paste (Miercuri, 1 august 2012, 21:11)

   Gargui [utilizator] i-a raspuns lui gv

   gv, ai mai postat acest mesaj si la alte articole.
 • +33 (39 voturi)    
  Liviu Pop (Miercuri, 1 august 2012, 12:32)

  cipri_ [utilizator]

  Liviu Pop, trebuie sa se grabeasca sa desfiinteze cat mai repede ccr , fiindca altfel e riscul foarte mare ca ccr sa dea o decizie defavorabila usl.
  Draga plop, grabeste-te, monitorul oricial il aveti, deci mai merge, dar trebuie sa dai bataie.
  Un prop sa defiintezi ccr (cu motivul oficial: lipsa de performanta) si sa-l infiintezi... suplinandul cu inca 10 zece membri psd.
  Bafta, iti tin pumnii.
  • +9 (25 voturi)    
   Liviu Pop (Miercuri, 1 august 2012, 13:20)

   Pierre.Smirnoff [utilizator] i-a raspuns lui cipri_

   Sa se inteleaga clar, noi nu am desfiintat CCR-ul. Doar am operat o reorganizare intru eficientizare a Curtii, care acum are 27 de membri in loc de cei 9 initiali.
   • +2 (2 voturi)    
    Cu maxim 12 clase (Miercuri, 1 august 2012, 20:16)

    Cel [anonim] i-a raspuns lui Pierre.Smirnoff

    Si toti membrii CCR sa aiba maxim 12 clase, sa jure credinta vesnica PSD
 • +21 (21 voturi)    
  referendumul imoralitatii (Miercuri, 1 august 2012, 13:32)

  goto [utilizator]

  oricum am da-o acest referendum a aratat ce fragila e democratia in tara noastra si de ce sunt in stare politicienii nostrii: calcarea in picioare a legilor si regulamentelor, ignorarea totala a alegatorilor, totul pentru a pune mana pe putere. au lasat la o parte rusinea si moralitatea. nu mai zic de justitie si logica.
  si campioni la toate aceste magarii sunt de departe usl-istii. desi logica ii contrazice ei cer in continuare ca cc sa valideze legile dupa dorinta lor.
  dar acum idiferent de decizia cc, rezultatul ar trebuii sa fie acelasi: basescu se intoarce la cotroceni (chiar si temporar) iar guvernul trebuie sa demisioneze.
  daca referendumul este invalidat, asa cum ar fi normal, basescu se intoarce la cotroceni. in acest caz crin ar trebuii sa iasa din viata politica asa cum a promis in parlament, iar ponta ar trebuii sa demisioneze pt ca puciul lor a esuat si oricum a zis ca nu va colabora cu basescu.
  daca cc accepta contestatiile usl, atunci referendumul ar trebuii invalidat, basescu sa se intoarca la cotroceni si guvernul sa isi dea demisia. si asta deoarece guvernul a organizat alegerile pe baza altei legi decat cea pe care o ia in considerare acum cc-ul si care susteine parlamentul ca ar fi cea corecta. deci guvernul demisioneaza din cauza ca nu a organizat corect referendumul, impliit rezultatele referendumului trebuiesc anulate si eventual refacut referendumul. iar daca nu ma insel basescu se intoarce la cotroceni cel putin pina se formeaza alt guvern si se reia procedura pt referendum.

  oricum am da-o poporul roman pierde masiv si economic si moral si ca imagine. si asta deoarece lasam sa ne conduca toti penalii dupa dorintele si legile lor. noi nu suntem decat masa de manevra pe care o manipuleaza ei cum vor.
 • +14 (18 voturi)    
  Continutul sesizarii este: (Miercuri, 1 august 2012, 13:49)

  Kepler [utilizator]

  Validati recensamintul pt ca altfel va suspendam!

  Iata de ce nu-l fac public.
  • +4 (6 voturi)    
   Iesirea lui Marga abjecta, nefondata (Miercuri, 1 august 2012, 20:01)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Acesta a fost ultimul tir USL dinantea deciziei CCR. Maine vom vedea, in clar, cat este ceasul democratiei in Romania.

   De cateva zile citim ce zice Vocea Rusiei.
 • +22 (24 voturi)    
  Tovarasu' Dragnea (Miercuri, 1 august 2012, 14:01)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Nu va busea, tovarase, rasul cand ati declarat asa ceva: "Am inaintat sesizarea USL catre Curtea Constitutionala, insa din respect pentru independenta Justitiei ... Nu dorim sa exercitam niciun fel de presiuni asupra Curtii ..."?!? :)
 • -10 (14 voturi)    
  CCR-ul ne va face o supriza? (Miercuri, 1 august 2012, 14:07)

  geo12 [utilizator]

  Numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale este fals. Acest fapt este dovedit chiar de CCR, intr-o motivare transmisa recent Parlamentului.

  In Decizia Nr. 682 din data de 27 iunie 2012 privind modificarea sistemului de alegere a senatorilor si deputatilor, CCR a luat in considerare acest aspect.
  CCR isi motiveaza Decizia prin urmatorul argument: “numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin Legea Electorala, in raport cu populatia tarii, care, conform ultimului recensamint, a scazut in numar considerabil”.
  • +14 (16 voturi)    
   ai vrea tu... (Miercuri, 1 august 2012, 14:26)

   Kor [utilizator] i-a raspuns lui geo12

   Confunzi populatia tarii cu numarul de alegatori. tz tz tz :)
   • -5 (5 voturi)    
    adica (Miercuri, 1 august 2012, 16:29)

    rider [utilizator] i-a raspuns lui Kor

    daca a scazut populatia tarii a cescut numarul de alegatori (persoane cu drept de vot)??
    nu ar trebui sa fie direct proportionale?
    • +1 (1 vot)    
     Evident nu! (Miercuri, 1 august 2012, 21:28)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui rider

     Ex. Populatia scade pentru ca a crescut mortalitatea infantila: Numarul de votanti creste. Sau: populatia scade pentru ca scade speranta de viata: Numarul de votanti scade. Ma refer la numar de votanti raportat la populatie, evident.
  • +8 (8 voturi)    
   Decizia 682 (Miercuri, 1 august 2012, 14:54)

   somesanu [utilizator] i-a raspuns lui geo12

   Eu cred ca toti cei care au scris despre decizia asta (si nu numai pe aici) nici macar n-au citit-o, daca nu in integralitatea ei, macar constatarile Curtii de la final. Si anume punctul 1.1 in care oricine stie sa citeasca vede ca acolo nu-i vorba de argumentatia Curtii. Dimpotriva este argumentatia celor care nu erau de acord cu marirea numarului de parlamentari, in conditiile in care populatia tarii nu crescuse.
   Decizia respectiva se gaseste pe net, nu mai preluati cu copy/paste ca nu-i bine.
  • +13 (13 voturi)    
   Ce-o fi avand sula cu prefectura (Miercuri, 1 august 2012, 15:12)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui geo12

   Legea electorala prevede ca parlamentarii sunt alesi in concordanta cu numarul de LOCUITORI (inclusiv minorii, alienatii mintal, cei fara capacitate de exercitiu etc) care este stabilit de INS iar legea referendumului vorbeste de listele electorale centrale care se refera la cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde locuiesc si care se gestioneaza de MAI.
 • +13 (13 voturi)    
  cu ce drept "cer" presedintii celor 2 Camere (Miercuri, 1 august 2012, 14:23)

  cris19 [utilizator]

  ale Parlamentului CCR? Cum ramane cu independenta puterii judecatoresti?
 • +19 (19 voturi)    
  ce inteleg eu, dar nu inteleg... (Miercuri, 1 august 2012, 14:23)

  Kor [utilizator]

  Eu nu pricep neam: cum sa ceri Curtii Constitutionale sa dea un anumit verdict? Eu stiu asa: daca nu-ti convine o lege sau o hotarare, SESIZEZI Curtea Constitutionala si astepti verdictul. In acest caz nu e nimic de sesizat, pentru ca referendumul a trecut, iar legea in baza caruia s-a tinut referendumul e clara: jumatate +1 din cei inscrisi pe listele de vot.

  Ce vor oamenii astia de la CC? Sunt inconstienti? Nu e asta o dovada clara de amestec, din partea Peterii Legislative in treburile Puterii Judecatoresti?
  • +1 (3 voturi)    
   stai usor (Miercuri, 1 august 2012, 14:40)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui Kor

   Orice referendum este validat, sau nu, de CC.
 • +14 (16 voturi)    
  mda (Miercuri, 1 august 2012, 14:36)

  electron [utilizator]

  in traducere libera
  Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale sa nu respecte legea (de fapt o decizie anterioara a CCR). In paranteza putem motiva aceasta cerere cu faptul ca USL nu a reusit sa fraudeze referendumul cu cat ar fi avu t nevoie
 • +11 (19 voturi)    
  T. Basescu ar trebui sa dizolve Parlamentul (Miercuri, 1 august 2012, 14:42)

  Law_and_Order [utilizator]

  in urma multiplelor ilegalitati comise de membrii acestuia, si mai ales conducatorii celor doua camere.
  • -8 (8 voturi)    
   daca (Miercuri, 1 august 2012, 15:47)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Law_and_Order

   dizovla parlamentul, s-a zis cu voi. Cu 10% din care jumatate o sa fie mereu absenti in parlament, e ca si cum nu ati fi.
   • +10 (10 voturi)    
    Colonelu' USL-ul nu aduna nici 30% (Miercuri, 1 august 2012, 16:27)

    Law_and_Order [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    ... va demitem pe toti, si apoi se ocupa procurorii de voi, fara imunitate parlamentara si alte asemenea shmenuri.

    Mai asteapta doar un pic, toate ilegalitatile vor fi platite, TOATE.
    • -5 (5 voturi)    
     toate? (Miercuri, 1 august 2012, 16:54)

     ioan16 [utilizator] i-a raspuns lui Law_and_Order

     chiar toate? indiferent cine le-a facut?
     atunci abia astept.
     sigur toate? cat trebuie sa mai astept?
     • +8 (8 voturi)    
      Nu astepta deloc: (Miercuri, 1 august 2012, 17:14)

      Law_and_Order [utilizator] i-a raspuns lui ioan16

      fa o lista cu toate ilegalitatile comise de cei pe care i-ai votat in Parlament, aduna evidenta, trimite la DNA, la presa, la Bruxelles.
      • -7 (7 voturi)    
       si cu ceilalti ? (Miercuri, 1 august 2012, 17:47)

       Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Law_and_Order

       Cei pe care nu i-a votat ? Ilegalitatile lor nu se platesc ?
    • -5 (5 voturi)    
     Ba aduna (Miercuri, 1 august 2012, 17:46)

     Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Law_and_Order

     Tot ce trebuie sa faca e sa puna candidati. Chiar daca toti ar fi ca toti sa fie arestati pentru dosare fabricate, romanii tot vor vota impotriva dictaturii mesei verzi.
     • +10 (10 voturi)    
      Dosare fabricate? Ca PLAGIATUL? (Miercuri, 1 august 2012, 18:33)

      Law_and_Order [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

      Glumesti, pesemne.

      PLAGIATUL primului ministru e caz penal:

      - a obtinut titlul de doctor FRAUDULOS
      - a obtinut pozitia de conferentiar FRAUDULOS
      - a devenit membru in barou FRAUDULOS

      Astea sunt "fabricatii" dupa tine? (Ca sa inteleg cu cine discut).
      • -4 (4 voturi)    
       Plagiat ? (Miercuri, 1 august 2012, 20:18)

       Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Law_and_Order

       Care plagiat ? Ai ratat decizia singurei comisii autorizate ? Sau tu preferi decizia unor comisii care s-au autosesizat si au lucrat voluntar si eu iesit cu declaratii gen "copy paste" care nu au nici o treaba cu mediul academic ? Este evident ca acele doua comisii care au muncit voluntar au fost politice (una din ele chiar era numita de Funeriu).
       • +3 (3 voturi)    
        daca nu te superi (Joi, 2 august 2012, 1:24)

        boogeyman [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

        stim ca esti platit pentru ineptiile pe care le debitezi, da' asa, o intrebare: tu chiar crezi ce scrii? si fii sincer, te rog...
       • +2 (2 voturi)    
        Comment sters de user (Joi, 2 august 2012, 2:14)

        NL [anonim] i-a raspuns lui Colonel

 • +14 (14 voturi)    
  dar (Miercuri, 1 august 2012, 14:44)

  Analfabet [utilizator]

  Dar ce cauta aia acolo???? Adica CCR nu stie sa judece?? Trebuie sa vina ei cu argumente?
  • -8 (8 voturi)    
   Numele te reprezinta (Miercuri, 1 august 2012, 17:48)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Analfabet

   Cliseele iti ghideaza fiecare vorba. Evident ca exista moduri legale prin care poti aduce argumente in a sustine o cauza in fata curtii constitutionale.
 • +15 (15 voturi)    
  in plus ... (Miercuri, 1 august 2012, 14:48)

  Kor [utilizator]

  Ce-ar putea face Curtea Constitutionala, ma intreb eu? Chiar si daca, prin absurd, ar ajunge la concluzia ca ori legea referendumului nu e buna, ori listele trebuie refacute, nu poate dispune validarea referendumului pentru ca in Drept exista un principiu care spune ca legea, hoatarera, etc nu poate dispune pentru TRECUT.

  Nu e buna Legea? Nu sunt bune listele? OK, le schimbam si pe viitor mergem dupa noile schimbari. Dar nu anulam tot ceea ce a fost dispus inainte de modificarea legii, pentru ca asta ar insemna haos.
  • -8 (8 voturi)    
   tocmai (Miercuri, 1 august 2012, 17:50)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Kor

   Cand a inceput organizarea referendumului si cand a fost demis Basescu aveam o lege. Apoi in mijlocul procesului de demitere s-a schimbat legea. Ea, in forma modificata, nu ar trebui aplica asupra acestui referendum, deci ar trebui judecat dupa OUG care exista la momentul suspendarii.
   • +2 (2 voturi)    
    in rezerva sper... (Joi, 2 august 2012, 1:30)

    neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    oug a fost modificata la insistentele UE si CCR.... a fost pusa in armonie cu legea referendumului inainte ca acesta sa aiba loc... deci ce vorbim aici?
    ai imbatranit rau, rau de tot :)))
   • 0 (0 voturi)    
    parca am (Joi, 2 august 2012, 12:45)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    inteles de la vocea rusiei ca trebuie sa dati banii inapoi... tu de ce te mai indatorezi? nu vezi ce patesc datornicii? ca mama rusie nu crede in lacrimi, in curand o sa-ti vina placinta la usa, nici nu-ti dai seama...
    mai bine ii ceri pistolul disidentului nastase, ca scapi mai usor, si fa si ceva cu familia, ca astia cu ea incep...
 • +11 (11 voturi)    
  e loc (Miercuri, 1 august 2012, 15:02)

  efz [utilizator]

  la puscarie pentru mai mult de jumatate din parlamentari. dasa se vrea se pot descoperi repede fapte penale pt. multi. dar nu se vrea
 • +10 (10 voturi)    
  infantilitate politica (Miercuri, 1 august 2012, 15:08)

  Lucian* [utilizator]

  este pur si simplu enervant sa vezi ca dupa 23 de ani de la comunism, oamenii politici inca mai cred ca ei fac regula in stat si ca tot ei pot sa o si incalce cand nu le mai convine.

  Legile si regulamentele nu sunt facute pentru ca sa fie incalcate!
  Legile si regulamentele pot fi schimbate numai prin respectarea legilor si regulamentelor in vigoare.

  Se pare ca asta nu se intelege si seignorata cu desavarsire de oamenii politici.
  Totusi parlamentul nu este sau nu ar trebui sa fie groapa de nisip in care se joaca copiii.
  Parlamentarii nostri chiar nu inteleg ca miza nu este ciolanul?
  Toti se bat pentru pozitii si exclusivitate, dar nu inteleg ca cei care ii pun acolo au si niste asteptari de la ei.
  Basescu nu trebuie sa invite pe nimeni sa plece, oamenii au inhteles de mult asta si doar lipsa unui loc de munca sigur in strainatate ii mai tine pe moment aici.
 • +8 (10 voturi)    
  Mai socotiti! (Miercuri, 1 august 2012, 15:09)

  Primula [utilizator]

  E drept ca mortalitatea a crescut fata de natalitate, dar ia cineva in considerare cati cetateni straini, moldoveni in primul rand, si-au capatat dreptul de a vota prin dobandirea cetateniei romane, in special dupa intrarea Romaniei in UE? Sunt oare trecuti si aceia in listele electorale sau ei sunt neglijati?
 • +11 (13 voturi)    
  realitatea este ca (Miercuri, 1 august 2012, 15:48)

  visio [utilizator]

  usl are mai putin de 30% voturi; daca scadem din 46.26, acel 16% de votanti probasescu basescu, ramanem cu fabuloasa cifra de 30 de procente; de asta sunt asa disperati usl-sitii; eu stiu ca pe corecte nu mai pupa puterea...si acel 30% este atins cu furaciuni maxime...126%...chestii grele...
  • -3 (3 voturi)    
   e greu si pentru tine (Miercuri, 1 august 2012, 17:05)

   ioan16 [utilizator] i-a raspuns lui visio

   dar stai linistit, te ajut. nu de alta dar inceputul rationamentului tau e corect.
   spui ca usl (tu zici, nu eu) are 30% sustinere. 30% ce -i sustin activ participand la vot. 30% din totalul de 18 milioane. in medie, participarea la vot nu depaseste 12 milioane. cei 30% din 18, vor reprezenta deja 45%. asta e deja o majoritate. (explicatie, sa nu zici ca nu intelegi: ceilalti 55% ar insemna ca se impart intre restul partidelor si voturi anulate).
   • +1 (3 voturi)    
    ce mai conteaza.... (Joi, 2 august 2012, 1:38)

    neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui ioan16

    pana in toamna, la cum merg lucrurile, o sa aiba pe la 15% maxim. e totusi usl: o gramada de partide intr-o singura alianta.... eu zic ca e dramatic...
    p.s. restul partidelor cred ca sunt mai putine decat sunteti voi in alianta: udmr+unpr+psd+pnl+pc vs pdl, ppdd... mai adauga si u ca eu nu imi mai amintesc ceva pana la pragu de 5%. concluzie: 55% e muuuult prea optimist pt mine, 45 e mizilic..
    sa te tii de scaun cand vom iesi la vot!!!
    • 0 (0 voturi)    
     n-ai logica. (Joi, 2 august 2012, 9:06)

     ioan16 [utilizator] i-a raspuns lui neintelesul

     "ce mai conteaza" te intrebi. nu eu am spus ca ar conta, ci cel caruia i-am raspuns, deci pentru el conteaza!
     pui o intrebare si cand primesti raspuns zici "ce mai conteaza?"
     stii ce este aia o alianta? ex: pt integrarea in nato au votat aproape toate partidele. erau aliate? daca eu PRM sa zicem, sapa un canal si mai vine cineva ex. UDMR si sapa, ca-l crede util, inseamna ca sunt aliati?
     45% (n-am dat eu cifrele, eu doar am facut calculul) ar fi un mizilic? esti contra usl? imagineaza-ti 45% din parlament usl. esti contra pld? imagineaza-ti 45% din parlament pdl! inca mai consideri mizilic 45%?
   • -1 (1 vot)    
    esti un tip (Joi, 2 august 2012, 12:54)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui ioan16

    cultivat, dormi pe aratura, 30 % raman 30 %, ca doar nu o sa mai voteze lumea pe liste suplimentare, ori procentul acestora depaseste 20 %, daca mai tinem cont si de faptul ca multi au venit la vot amenintati cu serviciul, cu sistarea ajutorului, pensiei, etc., in toamna aceste lucruri s-ar putea sa nu mai conteze, deja nu stiu daca pana in toamna astia vor fi in stare sa plateasca pensiile si salariile actuale, daca nu se linistesc...
    de ani de zile voteaza romanii cu stomacul, daramite acum cand li se spun zi de zi ca au scazut pensiile si salariile din cauza lui basescu, e de ajuns sa nu plateasaca o luna salariile sau pensiile la termen si sa se vehiculeze numele lui ponta sau antonescu si gata, am gasit urmatoarea victima...
    vorba aia, culegi ce semeni...
    • 0 (0 voturi)    
     ok (Joi, 2 august 2012, 14:43)

     ioan16 [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

     mai citeste o data calculul/explicatia. daca aritmetica asta te depaseste ... asta e.
     hai totusi sa incerc sa te ajut. insa doar un pic
     "30 % raman 30 %" - e o prostie. sper ca observi, calific afirmatia ta, nu pe tine!
     30% din 100 nu raman 30% si din 50.
     30% din 100 reprezinta 30. numar nu procent.
     acum daca-l raportezi la 50, devine 60%.
     cine n-a inteles...sa lase mana jos. inseamna ca degeaba o ridica, nu-i inca in stare sa inteleaga asa "lucruri grele"
 • +9 (13 voturi)    
  ??? (Miercuri, 1 august 2012, 16:17)

  Cristian30 [utilizator]

  Cum au ajuns instant de la 18 milioane la 16,5? i-au omorat pe cei 1,5 milioane?

  Nu se poate face si un referendum pentru demiterea lui Victor CTRL+C CTRL+V Ponta? Dupa ce au schimbat constitutia acum vor sa o schimbe din nou? s-a aprobat ca trebuie sa fie 50%+1 din numarul populatiei cu drept de vot? acum ce mai vor de nu le convine nici asa?
  PONTA SI ANTONESCU EUROPA NU VA VOR, TARA NU VA VREA, plecati in RUSIA ca ei va vor
 • +7 (7 voturi)    
  Din nou.....petarde, confuzie (Miercuri, 1 august 2012, 16:34)

  vasile78 [utilizator]

  In loc ca USL-ul si ceilalti implicati sa accepte acesti 46-47% prezenti din listele electorale, se tot umbla cu tertipuri cu alte liste, cu alte numere. E o alta pierdere de timp care caracterizeaza ultimele 2 luni din viata Romaniei si nu fac decat sa decredibilizeze USL-ul si initiatorii acestei suspendari abuzive si dincolo de granita legala.

  Pentru mine e suprinzator ca prima forta politica a tarii USL-ul (inca), face confuzie, cel mai probabil voita, intre listele electorale permanente facute pe baza evidentei persoanelor (conform legii) care contine toti cetatenii romani si rezultatele recensamantului care contin doar cetatenii aflati pe teritoriu Romaniei. Se pare ca acest mod de a face politica incepe sa fie distructiv pentru toata lumea.
 • +9 (9 voturi)    
  hm (Miercuri, 1 august 2012, 18:13)

  dualities [utilizator]

  Astia or sunt disperati, or sunt prosti !! Sau poate amandoua?
  • +10 (10 voturi)    
   nici una nici alta (Miercuri, 1 august 2012, 19:04)

   gicu007 [utilizator] i-a raspuns lui dualities

   Sunt inuman de nesimtiti.
 • +8 (8 voturi)    
  Atitudine de America de Sud (Miercuri, 1 august 2012, 18:27)

  vasile78 [utilizator]

  Inteleg ca USL ca forta politica a facut o sesizare - desi sincer nu vad de ce se incearca presiuni, mai ales ca Ponta a spus ca respecta principiul de 50%+1 din numarul celor de pe lista, dar Presedintii celor doua camere ale Parlamentului in calitatea lor nu ar fi trebuit sa se pronunte, ei sunt reprezentantii Parlamentului, nu ar fi trebuit sa puna presiune pe CCR, e ca si cum Parlamentul incearca sa spuna CCR ce sa faca, fara a fi in atributiile sale.
 • +8 (8 voturi)    
  Comunicat presa oficial (Miercuri, 1 august 2012, 18:32)

  Anjo [utilizator]

  Scrie negru pe alb 19.042.936 persoane.
  http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2012/02/Comunicat_DATE_PROVIZORII_RPL_2011_.pdf
  Pentru domnii Zgonea, Sova, Filip, Dragnea romanii de afara sunt inexistenti? Atunci de ce exista in Parlament reprezentanti ai diferitelor colegii electorale din strainatate?
  • +8 (8 voturi)    
   Hm, (Miercuri, 1 august 2012, 19:29)

   Marcel0 [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

   As putea zice ca-s pro-Basescu sau, mai degraba, non-pro-USL ( :) ), sunt ceva mai inteligent sa fac deosebirea dintre "populatie" si "populatie cu drept de vot", pe care se bazeaza referendumul.
 • -2 (10 voturi)    
  titlu la RTV (Miercuri, 1 august 2012, 18:58)

  creatza_70 [utilizator]

  "Scenariu la CCR: Referendumul se va repeta".
  Sa fie la fel ca cei 52% de votanti anuntati de Antena 3 duminica?
 • -23 (23 voturi)    
  E incredibil cat de pro-basescu sunt comentariile! (Miercuri, 1 august 2012, 19:31)

  aidapop [utilizator]

  Daca recensamantul recent arata ca sunt 19.042.936 de persoane, cam credeti voi ca au drept de vot? 18,5 mil? Hai sa fim rationali si sa nu-l lasam pe basescu sa ne spele creierul. Este clar ca referendumul ar fi fost valid (cvorum indeplinit) daca s-ar fi luat in calcul numarul real al populatiei cu drept de vot!!!!
  • +12 (12 voturi)    
   Regulile nu se schimbă în timpul jocului (Miercuri, 1 august 2012, 19:59)

   senator [utilizator] i-a raspuns lui aidapop

   Ideea este că dacă referendumul a început conform unor reguli ele nu se pot schim,ba în timpul acestuia. Simplu.
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Miercuri, 1 august 2012, 20:19)

    Colonel [utilizator] i-a raspuns lui senator

    Cand a inceput era in vigoare o ordonanta de urgenta care nu are prag electoral (copiata cuvant cu cuvant dupa cea din 2007, ce a fost contestata exact pentru ca nu avea prag electoral, dar a fost declarata constitutionala).
  • +6 (6 voturi)    
   e incredibil cat de ignorant tre sa fii (Miercuri, 1 august 2012, 20:04)

   hope [utilizator] i-a raspuns lui aidapop

   sa refuzi sa intelegi si celalalt punct de vedere. Recensamantul arata cate persoane mai sunt in Romania. Ce zici de sutele de mii de cetateni romani (cu drept de vot) din Repubilca Moldova cu resedinta in MD? Sau de romanii din Ukraina, Serbia? ce zici de milioanele de persoane care au emigrat din RO dupa 2000? Dupa tine nu au drept de vot...NU???
  • -1 (3 voturi)    
   Tu esti incredibila (Miercuri, 1 august 2012, 20:06)

   Taboo [utilizator] i-a raspuns lui aidapop

   Rescrie tu constitutia si acorda-le drept de vot si nou-nascutilor, si cred ca ar fi mai rational daca nu ti-ai mai lasa tu creierul spalat!
  • 0 (0 voturi)    
   nu inteleg (Miercuri, 1 august 2012, 21:47)

   DavidM [utilizator] i-a raspuns lui aidapop

   Aici nu e vorba de contra sau pro Basescu. E vorba de a fi sau a nu fi corect. E ca si cand am jucam table (un joc asa pe intelesul tuturor) si in loc sa castige cine ajunge primul la 3 linii, hotarasc eu ca va castiga cel care ajunge primul la 2 linii
  • 0 (0 voturi)    
   de unde stii (Joi, 2 august 2012, 13:02)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui aidapop

   tu ca astea sunt datele reale?
   l-ai prins aici si pe sova sau pe badea? ca au votat...
   sunt trecuti si cetatenii moldoveni cu cetatenie romana? ca au drept de vot...
   si de ce nu sunt aceste persoane asigurate? ca la cnsas sunt mai putine persoane asigurate...
   si de ce ma rog listele de la mai nu sunt corecte? cati au murit fara sa fie inregistrati? a fost cumva o calamitate naturala, inundatii, bomba incat au murit aprope 3 milioane de oameni fara a avea cine sa anunte mai?
   sunt convins ca mai sunt cazuri cand au murit departe de tara si nu a anuntat nimeni, dar de aici si pana la cufra de 3 milioane este foarte mult...
   iar daca mai punem si softul ala sa ne arate cati au votat multiplu, cati pe liste suplimentare, cati nu au fost la vot dar figureaza ca votat, atunci totul sa transforma intr-un mare fasssss....
   ps eu propun sa luam in calcul listele medicilor de familie...
 • +6 (10 voturi)    
  Bun domnilor Hotnews! (Miercuri, 1 august 2012, 19:33)

  madame [utilizator]

  Cand aflam decizia CCR?
  Este deja 19,30. Cat trebuie sa le ia sa decida conform cu legea, pe care tocmai ei au confirmat-o, inainte de inceperea referendumului?
 • -26 (30 voturi)    
  Dragi postaci (Miercuri, 1 august 2012, 19:42)

  Unu din multime [utilizator]

  (Urmeaza minus)

  Am un mesaj pentru voi, simplu ca sa nu va suprasolicite neuronul stingher. Traian Basescu a fost votat de 5,5 milioane de romani (printre care si eu din pacate), si la referendum au votat 7,8 milioane de romani pentru demitere (printre care si eu din fericire). Matematica nu este filozofie ... asa ca nu filozofati ...
  • +9 (9 voturi)    
   nici lociga nu este filozfie (Miercuri, 1 august 2012, 20:15)

   rochiri [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   Intrebare : A incalcat Basescu Constitutia ?
   Conform CCR : Nu !

   Atunci de ce s-a facut referendum ?
   Pentru ca asa a vrut Ponta!
   • +2 (2 voturi)    
    Va raspund eu (Miercuri, 1 august 2012, 22:43)

    marvio [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

    Pentru ca la momentul in care CCR a formulat decizia privind incalcarea Constitutiei de catre Basescu, CCR nu mai avea atributii largi, acestea fiind restranse de Guvern prin OUG. Rolul Curtii la acea data (pe 6.07.2012) era pur consultativ si drept urmare Parlamentul nici nu a tinut cont de ea.

    Practic, prin succesiunea de ordonante de Guvern, de actiuni comune ale Guvernului si Parlamentului (legale daca le luam individual, dar ilegale daca le consideram in ansamblu si constatam care a fost scopul lor final), se poate afirma ca a fost vorba despre o lovitura de stat de catifea, facuta cu premeditare.

    Uniunea Europeana are si ea juristii ei, cunoaste toate cele de mai sus si nu trebuie sa i se comunice de catre nimeni de la noi ce s-a intamplat.

    Referendumul a fost fortat si nu avea niciun sens. Oamenii inteligenti au reactionat rapid si nu neaparat pentru a-l sprijini pe Basescu, ci mai degraba pentru a da o lectie celor care au complotat si inca mai comploteaza, in bataie de joc fata de lege.
   • +2 (2 voturi)    
    Suspendare si demitere ABUZIVE (Miercuri, 1 august 2012, 22:56)

    marvio [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

    Date fiind tentativele prea numeroase si ABUZIVE de demitere a presedintelui (nu vorbim de Basescu, este un caz particular ca i s-a intamplat lui), ar trebui ca legea fundamentala sa fie modificata astfel incat suspendarea sa aiba loc in Parlament cu min 67% sau 75% din nr. total al parlamentarilor.

    Nici pragul de 50%+1 dintre cei care spun DA la un referendum de demitere nu este unul firesc, pentru ca orice presedinte va avea o incredere erodata a populatiei dupa cativa ani de serviciu.
    Trebuie ca legislatia sa evite DEMITEREA ABUZIVA, asa cum s-a intamplat la noi de 2 ori.

    Am auzit atatia semeni de-ai nostri care sustin ca demiterea sa se faca cu 50%+1 din votanti, pentru ca acest numar este identic cu cei care l-au si ales. Este GRESIT! Ar trebui sa gandeasca cu capul lor, nu sa creada ceea ce le toarna jurnalistii si politicienii la ureche. Altfel vom ajunge sa ne schimbam presedintii o data la 5-6 luni.
  • +3 (3 voturi)    
   Multime (Miercuri, 1 august 2012, 20:18)

   hope [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   (prosti dar multi)

   Daca popularitatea presedintelui a scazut nu e motiv sa-l damitem. Si popularitatea lui Obama e sub 50%. de ce nu-l demit? nici pan' acum nu am inteles ce a facut Base neconstitutional. Ca a anuntat el primul taierile de salarii si si-a luat el toti pumnii?

   ps. sa nu-mi zici ca nu s-a furat in aceste alegeri... eu pun sub semnul intrebarii numarul de votanti.
  • +1 (3 voturi)    
   ce zici de matematica asta ? (Miercuri, 1 august 2012, 20:23)

   avalahul [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   ce zici de matematica asta :
   - legea zice asa : "Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente."
   - pe listele electorale permanente sunt 18.292.514 persoane
   - 8 milioane jumate de voturi < 18.292.514 / 2 + 1
   - concluzia logica : referendumul nu poate fi validat
  • -1 (3 voturi)    
   Compari mere cu pere!! (Miercuri, 1 august 2012, 21:35)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   Se pare ca nu prea ai fost la scoala primara, ai fi invatat ca nu poti compara mere cu pere (din anumite puncte de vedere, ce-i drept). Nu poti compara un referendum-urile cu alegerile, fiind organizate dupa legi si principii diferite, si chiar la date diferite (poate spre surprinderea ta, dar si asta are importanta). Dar vad ca va place grozav asta, nu e prima oara cand vad aceasta asa-zisa comparatie...
  • -1 (5 voturi)    
   Te invat eu matematica (Miercuri, 1 august 2012, 22:11)

   y0 [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   5,5 milioane au votat pentru el in 2005
   7,8 milioane au votat impotriva lui in 2012
   Restul de 10,5 milioane au votat pentru el, prin a sta acasa. Era clar si la mintea cocosului, ca daca stai acasa e ca si cum ai vota pentru el. Cei ce nu au vrut schimbarea, nu au luat atitudine si au stat acasa.
   Asa ca:
   7,8 mil anti Base = ~42% votat DA
   10,5 mil pro Base = ~58% votat NU
   10,5 mil / 5,5 mil = ~2x, adica de 2 ori mai multi l-au sustinut pe Base acum, decat in 2005. Si da, matematica nu e filosofie, dar vad ca adaptarea la context si la conditii... este.
 • +11 (11 voturi)    
  nu prea-mi miroase bine (Miercuri, 1 august 2012, 20:00)

  avalahul [utilizator]

  nu prea-mi miroase bine....cat e santajabili si partinici pot sa fie cei din ccr , ca sa nu aplice clar si rapid legea ?
  • 0 (2 voturi)    
   Curata gandire democrata (Miercuri, 1 august 2012, 20:29)

   georgescu81 [utilizator] i-a raspuns lui avalahul

   Asadar, atunci cand aceeasi curte constitutionala stabilea ca e neconstitutional daca nu ai cvorum de 50 % +1 din liste, desi in 2007 la exact ACELASI referendum nu exista un asemenea prag, nu s-a oripilat nimeni si n-am auzit pe cineva sa arunce laturi cum o faceti acum in onorabila curte. In schimb, daca aceeasi institutie indrazneste macar sa se informeze in plus nitelus, sariti toti ca arsi de comunism si infierati cu "manie democratica de dreapta" judecatorii "santajabili si partinici". Eu zic sa ne hotaram, cand au fost "santajabili si particini"? Atunci cand au impus cvorumul inexistent la ACELASI referendul din 2007, sau acum cand incearca sa afle care a fost participarea reala la referendum?Aceeasi curte nu poate fi in acelasi timp si partinica si aparatoare democratiei,in functie de cum se vede constitutia din tabara portocalie,nu?Curata gandire democratica din partea voastra, bravo...
   • 0 (0 voturi)    
    a fost validat (Joi, 2 august 2012, 13:09)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui georgescu81

    acel referendum?ha?! eu nu imi amintesc de asa ceva...
    cand am votat pentru constitutie, cand s-a votat masiv in ultima parte a zilei, ba chiar in draci as zice, exact ca acum, era tocmai pentru cvorum... sau nu erai cu toti boii acasa atunci, sau acuma boii ti-s infierbantati de antena 3...
 • +10 (12 voturi)    
  cacarau (Miercuri, 1 august 2012, 20:03)

  spalex [utilizator]

  fratilor game its over nu am putut noi boicota cat au putut ei fura curtea care trebuia sa dea un verdict in juma de ora o lalaieste asa ca e clar usl a postit-o de azi avem crinela presedinte eu unul care pana la 40 de ani nu m-am gandit sa plec din tara de maine caut de lucru pe afara adio romanica
  • +1 (1 vot)    
   bun venit (Miercuri, 1 august 2012, 20:29)

   efz [utilizator] i-a raspuns lui spalex

   in lumea libera--- chiar merita
  • +1 (3 voturi)    
   si peste 2 ani ce vei face? (Miercuri, 1 august 2012, 20:41)

   georgescu81 [utilizator] i-a raspuns lui spalex

   N-are nicio logica ce spui tu. Daca referendumul va fi invalidat pana la urma, si TB ramane inca 2 ani la Cotroceni, presupunand (prin reducere la absurd pt tine, evident) ca cei 9,5 milioane de "sustinatori din fotolii" nu se prezinta la vot in 2014 si se alege candidatul USL-ului (oricare va fi el) atunci vei emigra in acel moment? Oricum am primi lucrurile, TB oricum pleaca, acum nu se amana decat inevitabilul, cu costuri politice imense pentru PDL.
  • +3 (3 voturi)    
   :) Citeste UPDATE 6 (Miercuri, 1 august 2012, 20:53)

   madame [utilizator] i-a raspuns lui spalex

   Din cate am auzit, MAI este singura autoritate nationala, care are listele complete cu romanii care au drept de vot. CCR doar asteapta aceste informatii.
   Ce-i drept ne cam tin in suspans toate aceste asteptari, dar nu as concluziona atat de curand cu
   "game its over". Sau, poate ca ai dreptate! Vom vedea pentru cine, maine.
  • +2 (2 voturi)    
   eu cred (Miercuri, 1 august 2012, 22:18)

   xcristi [utilizator] i-a raspuns lui spalex

   ca intarzierea are in vedere ascultarea si pe urma respingerea "interpretarilor" facute de "juristii" USL-ului, pentru a evita o noua criza. Trebuie folosite toate argumentele, inclusiv nr real al alegatorilor, ca sa nu exite dubii si sa nu mai fie CCR amenintata.
 • +5 (5 voturi)    
  fiti calmi (Miercuri, 1 august 2012, 20:25)

  pragmatism [utilizator]

  din cate am citit in legea CCR ... curtea este obligata sa ceara informatii institutiilor ce apar in contestatiile depuse ... deci nu tb sa ne panicam ... este doar o procedura pe care curtea este obligata s-o parcurga si ... mai mult decat atat in motivatia pe care tb s-o dea la contestatiile USL, curtea va tb sa foloseasca si datele de la institutiile invocate de uslasi.
  Nu va impacientati! CCR nu poate sa nu ia in seama contestatiile primite. Trebuie sa dea un raspuns si pentru acestea. De aceea intarzie decizia. Dar in privinta referendumului nu poate decide altfel decat invalidandu-l.
 • +2 (2 voturi)    
  pina miine (Miercuri, 1 august 2012, 20:28)

  efz [utilizator]

  se mai fura, se mai aranjeaza, se mai mituieste. cred ca e timpul pt. toti care mai gindesc putin sa incerce sa plece. sa ramina in tara hotii si prostii lor care ii voteaza. poate atunci o sa se apuce de invatat. desi pt.ponta e cam tirziu. apropo dec ce oare nu se sesizeaza parchetul-fals si uz de fals? sau inca in RO. le este frica?
 • +1 (1 vot)    
  cnas (Miercuri, 1 august 2012, 20:35)

  tenzi [utilizator]

  chestia cu CNAS este o tampenie .Eu, de exemplu ,
  nu sunt asigurat pentru ca firma la care am lucrat a dat faliment si nu a mai platit asigurarile de sanatate
  si nu indeplinesc conditii de co-asigurat!
  Dar drept fr vot am!!Si ca mine sunt multi!!
 • -4 (4 voturi)    
  Boicotul (Miercuri, 1 august 2012, 20:43)

  Ariona [utilizator]

  nici nu se va pune problema lui, caci au fost peste 900.000 de persoane care au votat NU pentru plecarea lui Basescu. Daca nu ar fi existat nici un vot NU pentru Basescu atunci ar fi fost vorba despre boicot. In cazul asta nici nu poate fi vorba despre boicot.
 • -1 (7 voturi)    
  Partea proasta e ca (Miercuri, 1 august 2012, 20:44)

  simi.do [utilizator]

  dl.Basescu nu o sa stie niciodata cati simpatizanti mai are din moment ce le-a recomandat sa nu mearga la vot. Cred ca ar fi fost un exercitiu util pentru domnia sa. Ma mir ca nu l-a interesat. Pana la urma cred ca l-a interesat numai scaunul.
  Stie si el ca nu toti cei care nu au votat sunt simpatizantii lui.

  Si apropo de "masa verde", dl.Basescu ar trebui sa piarda prin neprezentare
 • +2 (2 voturi)    
  judecând după antecedente... (Miercuri, 1 august 2012, 20:46)

  Mihail_AD [utilizator]

  mă aștept ca CCR să analizeze cu maximă atenție datele cerute, după care să-și decline responsabilitatea, lăsând decizia parlamentului, adică celor care au provocat criza. Adică aleșilor noștri. Adică d-lor Voicu, Nicolăescu, Șova & Co
 • +3 (3 voturi)    
  Gandacelul...de Elena Farago (Miercuri, 1 august 2012, 20:47)

  HotJ [utilizator]

  Suna telefoanele...ca dracii,
  Si vin mameleoanele...cu sacii.
 • +5 (5 voturi)    
  Trebuie luati in calcul (Miercuri, 1 august 2012, 20:49)

  Primula [utilizator]

  Trebuie luati in calcul si strainii care au dobandit cetatenie romana din 1989 incoace, si ei au drept de vot. Sunt mult moldoveni in situatia asta, si nu numai moldoveni!
 • +2 (2 voturi)    
  Si inca ceva (Miercuri, 1 august 2012, 20:53)

  Primula [utilizator]

  In cazul acesta ar trebui urgentata aducerea softului pe baza caruia sa se identifice toate persoanele care au votat de mai multe ori, sisa se stabileasca urgent cam la ce cifra se ridica frauda electorala a USL. Nu este normal ca dupa referendum sa se schimbe regulile jocului!
 • +5 (5 voturi)    
  Partidul Stat (Miercuri, 1 august 2012, 20:59)

  coco04 [utilizator]

  Nimic nu e intamplator la Partidul-Stat !
  Iata de ce BEC-ul a numarat 18000 sectii votare intr-o zi si ultimele 4 in 2 zile.
  Ca Partidul-Stat sa poata sa se pregateasca,sa faca presiuni la CC si juristii lor sa "lucreze".
  INS lucreaza si el.Efort colectiv ce mai.
  Cred ca Romania va ajunge implacabil in razboi civil pentru ca orice este posibil.
  Nu o sa te mai bucuri vreodata la alegeri pentru ca orice se poate schimba.
  Regulile se schimba dupa terminarea meciului.
 • +5 (5 voturi)    
  manipularea asta... (Miercuri, 1 august 2012, 21:43)

  cris80 [utilizator]

  e incredibil cum au reusit sa manipuleze toata discutia pe numarul de pe liste.
  - USL zice ca listele sunt bazate pe referendumul din 1900 toamna dar nu e asa, sunt bazate pe informatiile de la MAI, sunt bazate pe actele de identitate emise si sunt actualizate la 29 iulie 2012!
  - INS zice clar ca cifrele de la referendum sunt statistica pura, ca numara populatia stabila (9cu aproximare, da?) si ca populatia stabila nu are nici o legatura cu populatia cu drept de vot

  Chiar nu e nimeni in stare sa explice astea 2 lucruri fara sa mai existe alte intrebari???
  • 0 (0 voturi)    
   e simplu (Joi, 2 august 2012, 14:52)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui cris80

   usl nu vrea sa accepte realitatea.
   INS spune doua lucruri:
   1. nu toti cei care locuiesc in Romania au fost recenzati
   2. nu au recenzat cetatenii romani cu drept de vot care nu locuiesc in Romania (sau erau in concedii).

   Acum e clar?
 • +2 (2 voturi)    
  cred ca va dati seama (Miercuri, 1 august 2012, 21:51)

  Itsoc [utilizator]

  ca indiferent de decizia ccr, "suporterii" partii votate (sau nevotate) vor iesi masiv in strada sa protesteze.
  daca decizia e favorabila basescu, or sa iasa spalatii pe creier in strada (mai ales ca sunt convins ca heroina 3 o sa spuna explicit IESIT IN STRADA! IESITI IN STRADA sa-l dam jos pe tiran).
  daca decizia e favorabila usl, cei anti-comunism, anti-ilici, anti-voiculescu, anti-rusia au 2 variante:
  1) emigreaza (cine poate si vrea)
  2) iese in strada si se produc manifetari de amploare.
  asa ca dragilor, pregatiti molotovul, in ambele cazuri o sa se lase cu proteste!
 • +2 (4 voturi)    
  Ponta, hai cu plagiatul (Miercuri, 1 august 2012, 21:54)

  visio [utilizator]

  e nevoie de abilitatile tale iesite din comun...
 • +2 (4 voturi)    
  CCR (Miercuri, 1 august 2012, 22:30)

  marvio [utilizator]

  CCR este o instanta de judecata foarte competenta ale carei decizii se respecta si nu se mai discuta nici de diletanti nici de specialisti. Ca orice instanta, ar putea amana decizia privind validarea referendumului zile, saptamani si chiar luni de zile, doar ca fiind in joc interesul national, o va da foarte repede. A doua zi este un super-termen.

  In privinta comportamentului lui Ponta care nu a respectat decizia CCR privind participarea la Bruxelles, probabil este una dintre putinele situatii de acest fel. Oricum, trebuie ca institutiile statului sa ia masurile care se impun la momentul potrivit, pentru a penliza acest comportament de incalcare a unei hotarari judecatoresti.
  • -2 (2 voturi)    
   Luati-va mainile de pe CCR! (Joi, 2 august 2012, 8:44)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui marvio

   Comunistilor, nu mai discreditati CCR-ul!
 • 0 (4 voturi)    
  Ccr (Miercuri, 1 august 2012, 22:45)

  smooth [utilizator]

  Cat o mai scalda si hodorogii astia din ccr!!!! Daca au stabilit ca maine la ora 9 comunica decizia, inseamna ca stiu din seara asta, care va fi aceia, ca doar nu fac sedinta noaptea!!!cu cat o lungesc mai mult cu atat mai mult se expun presiunilor usl!
 • -2 (4 voturi)    
  Uite de ce Diaspora NU trebuie sa voteze (Miercuri, 1 august 2012, 22:51)

  Quebecoisfier [utilizator]

  Vezi, de aia nu mai vor canadienii sa lase alte tari sa-si faca sectii de votare pe teritoriul lor. De aia in legea electorala canadiana se zice ca cei care au stat mai mult de cinci ani in afara granitelor tarii mama (Canada) nu mai au drept de vot. Si de aia , pe noi astia plecatii nu ne mai intereseaza deloc cine este presedintele .ro
  • +1 (3 voturi)    
   hm (Joi, 2 august 2012, 4:38)

   lili_marlene [utilizator] i-a raspuns lui Quebecoisfier

   vorbeste in numele tau, lasa-l pe "noi astia plecatii" in afara discutiei ... sau te crezi si tu "ales" reprezentantul interimar al diasporei
 • -2 (10 voturi)    
  Citez pe un om politic de dreapta. (Miercuri, 1 august 2012, 22:56)

  The Knight [utilizator]

  "L-am cunoscut pe MRU in facultate. Un tip ascuns si de pe atunci cu o agenda dubioasa. Pina la revolutie a fost membru supleant in Comitetul Central al UTC si era foarte patruns de importanta pozitiei lui. La revolutie a facut pe victima si a stat ascuns, dar eu cred ca a facut parte din clica organizatorilor asa-zisei revolutii. Avea dreptate Nea Nicu cind vorbea de "agenturili straine"... MRU a plecat imediat dupa facultate in Anglia unde si-a facut masteratul in Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies. Ulterior a publicat articole referitoare la prigoana evreilor moldoveni. Pt. mine e clar ca tipul asta nu reprezinta interesele romanesti. Cu o mama evreica de origine maghiara si cu astfel de studii nu am nici un dubiu pe cine reprezinta el."
  • 0 (4 voturi)    
   MRU (Joi, 2 august 2012, 8:44)

   bunicul [utilizator] i-a raspuns lui The Knight

   Omul dumitale de dreapta (daca exista!), speriat de ascensiunea lui MRU in sondaje face parte dintre sustinatorii monstruasei coaliitii dreapta stanga (citeste USL) si il aproba pe "Nea Nicu". Are aceleasi pareri cu liderii PSD: "trebuie sa-l atacam pe MRU, a ajuns la 35%". Asupra originii genetice a lui MRU, nu ma pot pronunta, studiile le-a facut intr-n domeniu de interes si sigur nu a plagiat. Daca MRU nu reprezinta interesele romanilor, intreaba-l pe interlocutorul dumitale cine le reprezinta? Nea Nelu sau mai recent Ponta si Antonescu (in stransa legatura cu rusii)?
 • -1 (5 voturi)    
  o solutie (Miercuri, 1 august 2012, 23:27)

  Paul_ [utilizator]

  Cum o sa se rezolve treaba asta, vom vedea.

  Dar totusi nu credeti ca trebuie renuntat la prag pentru toate tipurile de referendum?
  • +1 (3 voturi)    
   NU (Joi, 2 august 2012, 4:59)

   lili_marlene [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   pt ca daca ponta decide ca vrea sa schimbe presedintele si restul sunt satui de balarelile lui si ale presedintelui (vorbim intr-o lume ideala unde nu se fura/influenteaza/santajeaza cu votul) se prezinta la vot 3 indivizi dintre care 2 voteaza pentru si unul contra (exagerarea este intentionata, puneti 300 sau 3000, tot una rezultatul unei fractiuni influenteaza viitorul nu numai al celor vii dar "morti" dar si al copiilor copiilor lor.
   probabil ca pe buletin ar trebui sa fie 3 puncte: da, nu, amandoua partile pa. in acest moment parlamentul ar trebui sa se auto-dizolve (ei si-au adus pe cap situatia asta), o autoritate neutra dpdv politic (intr-o lume ideala) ar trebui sa preia conducerea si sa organizeze alegeri parlamentare si prezidentiale repectand (intr-o lume ideala) o constitutie curata.
   sau mai simplu constitutia ar trebui sa prevada o parghie de control ca in Austria (sa nu se joace nepoteii victoras si crinut cu bunicuta de-a democratia in timp ce mangaie motanul): daca presedintele nu este demis, parlamentul se auto-dizolva. dar le este frica, le este o frica ...
   • +1 (3 voturi)    
    Gura mica... (Joi, 2 august 2012, 11:00)

    Apox [utilizator] i-a raspuns lui lili_marlene

    Tu nu vorbesti in numele la 'restul', 'toata lumea' si nu ai nici un drept sa asociezi absenteismul cu un 'motiv' imaginat numai cu mintea ta de basist bolnav si cultist.

    Cine a luat decizia cu cvorumul, trebuie tras la raspundere pentru urmatoare rezolutii:

    1. Lipsa de baza legala , constitutionala sau de practica Europeana pe care pe se poata aplica un cvorum de prezenta, in situatii similare. CCR nu creaza drept, CCR aplica drept.

    2. Un alt motiv care Cvorumul nu se impunea, este natura Referendumu-lui, care nu presupune alegeri multiple, ci un DA sau NU. Unora dintre votanti, li se impune servititii, ceea ce inseamna ca opinia lor conteaza mai putin cecat a celorlalti, desi drepturile de vot ale ambelor tabere, reies din maceeasi lege si au aceeasi importanta, in consecinta.

    3. CCR stia foarte bine, cand a luat ecizia cu cvorumul, ca nu exista liste actializate, care sa cuprinda cu acuratete numarul cetatenilor cu drept de vot ... ceea ce constituie circumstanta agravanta, si confirma rezolutia infractionala a CCR.

    Miza nu mai este Barba Neagra, de cand s-a aflat rezultatul votului. ... Barba Neagra a fost deomocratic demis. Miza adevarata este CCR, aceasta institutiie in teorie apolitica, a luat decizii politice, a comis infractiuni impotriva Constitutiei si a incacat Statul de Drept, si trebuie sa raspunda ca orce alt organism dintr-un Stat de Drept.
    • 0 (0 voturi)    
     hello (Joi, 2 august 2012, 14:49)

     dj [utilizator] i-a raspuns lui Apox

     sunt multe tari in Europa in care realizarea cvorumului este necesara pentru validarea unui referendum.
     Iar treaba cu actualizarea listelor era a MAI, care avea ca ministru un usleu, asa ca mai subtire.
   • 0 (0 voturi)    
    ?! (Joi, 2 august 2012, 14:49)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui lili_marlene

    Eu sunt in primul rand pentru dispariatia pragului. 50% +1 din listele electorale permanente este o aberatie logica.

    Ganditi-va ca validarea sau invalidarea s-ar judeca la cateva zeci de voturi. Cine poate spune care este numarul din care se calculeaza 50%? Chiar daca s-ar actualizat listele la inceputul fiecarui an, tot nu este corect. Teoretic ar trebui sa se actualizeze listele pana in dimineata referendumului. Sau pana seara?

    Nu este ca la parlament. Acolo ii aduni pe oameni intr-o sala si ii numeri. La referendum cum faci? Ca de aia listele se numesc permanente.

    Tot timpul se spune ca ce se intampla daca vin 3 oameni 2 voteaza intr-un fel si 1 in alt fel. Inseamna ca pe ceilalti nu ii intereseaza. Ca ar fi instabilitate politica. In Elvetia voteaza de zeci de ori pe an in referendum-uri locale si nationale si nu mai este instabilitate.

    Pana la urma democratia participativa este cea care da vigoare unei natiuni.
  • 0 (2 voturi)    
   NU (Joi, 2 august 2012, 10:32)

   marvio [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   NU - daca vrem sa mentinem in Constitutie ca presedintele sa fie ales de popor. Orice presedinte isi erodeaza repede increderea, mai ales in vremuri de criza economica profunda, cand oamenii sunt foarte nemultumiti. Ar trebui ca la demisie sa avem fie prag de prezenta 50%+1, fie prag de validare (raspuns DA) de 67% sau 75% , tocmai pentru a bara abuzurile.

   Daca vrem ca presedintele sa fie ales/ revocat de Parlament, nu ne mai intereseaza pe noi, cei multi. Este si asta o solutie. Trebuie modificata Constitutia.

   In fine, reinstaurarea monarhiei este o alta solutie. Iarasi, trebuie modificata Constitutia.
   • +3 (3 voturi)    
    DA (Joi, 2 august 2012, 11:35)

    Apox [utilizator] i-a raspuns lui marvio

    Votul cetateanului nu poate fi mai important la momentul X decat la momentul Y, sau viceversa; nu poate fi mai important in momente de criza decat in momente de crestere economica, etc. Votul cetataeanului este la fel de important, si la momentul X, si la momentul Y si la momentul Z. Inca o dovada ca cultistii basisti nu cunosc ce inseamna principile de fundamentale care stau ;la baza democratiei.
    ----------------------------------------------------------------
    Daca nu mai sunteti de acord cu sistemul actual de vot, care se practica in toate tarile democratice din Europa si din lume .... atunci propun ca Dreptul de Vot sa fie obtinut in urma unui test de cunostiinte generale in materie: oamenii trebuie sa cinoasca inainte de exercitarrea dreptului de vot: cea anume voteaza, care sunt mecanismele fundamentale in statul de drept, care este diferenta dintre Parlament si Presedinte, separatia puterilor in statm, care este functia primara a presedinteluim si alte chestii de baza, pe care daca nu le cunoasteti votul esrte REDUS la un concurs de popularitate, de papagal siu de manipulare. ELECRORATUL trebuie EDUCAT, juridic, inainte de a fi CREAT. Vorbim de un sistem de vot, ceva mai elitist, decat generalist. Eu sunt de acord cu ambele sisteme, desi il prefer pe acesta din urma ... in nici un caz ceea ce ne-a propuis CCR prin cvporum, care nu8 este sistem de vot, este frauda electorala, veninta in urma unei rezolutii infractionale si politice a institutiei in cauza.
 • -4 (6 voturi)    
  4 observatii (Miercuri, 1 august 2012, 23:52)

  contele_de_saint_simon [utilizator]

  1. Populatia stabila a Romaniei este, conform recensamantului, de 19.042.036. Aceasta este singura cifra concreta care exista dincolo de estimarea numarului de romani aflati peste granite (acesta este modul de lucru international). Caracterul provizoriu al recensamantului este dat de faptul ca nu au fost evaluate complet cifrele cu privire la gospodarii, locuinte etc.
  http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2012/02/Comunicat_DATE_PROVIZORII_RPL_2011_.pdf
  2. Indiferent de cum a fost organizat referendumul (desi CCR l-a declarat consitutional alaturi de acuzatiile aduse lui Traian Basescu), ceea ce conteaza este ca vocea natiunii este cea mai suverana dintre voci si referendumul este calea de a da voie natiunii sa se exprime (tacand sau vorbind). Unii pot alege sa fie necuvantatoare, altii se pot exprima uman.
  3. Indiferent cum au ajuns Ponta si Antonescu la acest referendum, 8,5 milioane de romani s-au exprimat (inclusiv, sustinatori de-ai lui Traian Basescu). Ponta a gresit, natiunea a vorbit. Ponta si-a rupt gatul pentru ca a adus natiunea la vot, dar vocea acesteia este suverana.
  4. Pragul de 50%+1 este ilegitim pentru ca este partinitor si se bazeaza pe o temere falsa cum ca, in lipsa lui, decizia ar putea fi luata de un singur om care ar veni la vot. Acest lucru arata, de fapt, ca oamenii care sustin aceasta teza nu inteleg ca democratia inseamna:

  a. decizia se ia doar de catre cei care voteaza, ceilalti sunt doar ascultati
  b. majoritatea intotdeauna decide, ceilalti sunt asculati.
  • -1 (1 vot)    
   listele (Joi, 2 august 2012, 14:47)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   contin cetatenii romani cu drept de vot, nu populatia stabila din Romania. Ce e asa greu de inteles?
   • 0 (0 voturi)    
    tocmai! (Joi, 2 august 2012, 15:38)

    contele_de_saint_simon [utilizator] i-a raspuns lui dj

    Listele contin cetatenii cu drept de vot, adica doar cei cu varsta de peste 18 ani. Populatia stabila ii cuprinde pe TOTI cetatenii Romaniei INDIFERENT
 • +5 (7 voturi)    
  Aberatii (Joi, 2 august 2012, 1:48)

  Eins1 [anonim]

  ^Lucrurile stau asa: nu este vorba de Basescu, ci de toata acesta "procedura" de suspendare, care aduce suspect de mult cu o lovitura de stat.
  Faptul ca uslasii si ascund acum in spatele unui Referendum nu schimba cu nimic lucrurile, pentru ca nu este deloc greu sa pierzi popularitate in conditiile in care initiezi necesarele (si oricum tardivele) masuri de austeritate.As spune chiar ca initierea unor astfel de masuri dureroase reprezinta o dovada de responsabilitate, pentru ca de obicei politicienii fac cu placere pomeni electorale, adica un transfer de la o categorie sociala la alta, sau chiar imprumuturi externe - o buna parte din actuala criza a datoriilor se poate explica astfel.
  Si daca uslasii sunt atat de mari pretuitori ai votului popular, nu pot decat sa ma bucur, pentru ca fiind la putere, inseamna ca pot implementa urgent rezultatul Referendumului din 2009 - Parlament unicameral.
  Pe de alta parte, toata treaba asta cu listele trebuie sa se supuna unei reguli. Cine a organizat Referendumul? Cine si ce liste a pus pe masa? Aud la Badea cum strecoara ideea ca nu exista conditii pentru ca romani din strainatate sa voteze in totalitate. Si ce ar trebui sa implice asta? Ca trebuie scosi de pe liste? Pentru ca nu sunt suficiente sectii de votare? Se poate imagina un scenariu dus la extrem in care in Bucuresti se fac doar trei sectii de votare, toate in jurul unor anumite partide? Cei care nu au acces pot fi scosi de pe liste conform acestei logici si voteaza numai cine trebuie.
  INS se ocupa cu statistici, nu cu intocmirea deliste de alegatori.
  Oricum in contextul crizei economice democratia a ajuns mai mult o gluma, insa tot acest demers capata nuante ingrijoratoare.
  Sa ne pregatim de dictatura?
  • 0 (0 voturi)    
   asta e democratie! (Joi, 2 august 2012, 14:58)

   kitto [utilizator] i-a raspuns lui Eins1

   lovitura de stat la care a participat majoritatea votantilor se cheama democratie si stat de drept!
   • 0 (0 voturi)    
    Oare??? (Joi, 2 august 2012, 21:30)

    Eins1 [anonim] i-a raspuns lui kitto

    Depinde cum definesti majoritatea. Daca te referi la participare (cum ai scris), 46% nu pare majoritate. Daca te referi la numarul de voturi "da", atunci intr-adevar peste 80% inseamna majoritate. Problema nu este Referendumul. Repet, chiar sunt incantat ca actualul guvern pretuieste aceasta instituie - atunci sa implementeze Referendumul din 2009!
    Problema este cum s-a ajuns la Referendum, adica ingradind cu Ordonante Curtea Constitutionala!
    Si atentie! Suntem intr-o perioada de criza, au fost luate masuri de austeritate, asa ca este simplu sa obtii un vot impotriva celor care au luat masurile.
 • 0 (4 voturi)    
  haideti cu decizia odata (Joi, 2 august 2012, 8:18)

  I [utilizator]

  Ponta e la mare, leul s-a devalorizat iar dati odata hotararea aia. Toata lumea stie ca USL-ul a pierdut. Lovitura de stat nu s-a finalizat doar multumita UE.
 • -1 (5 voturi)    
  Asta e Romania ... (Joi, 2 august 2012, 8:26)

  Apox [utilizator]

  Tara smecheriilor si nesimtirii. Daca CCR nu valideaza referendumul, institutia se va discredita definitiv, va demonstra ca este un instrument politic, si nu are nici o legitimitate ca sa vegheze asupra respectarii Constitutioei Romaniei:

  1. Decizia de introducere a unui cvorum, desi in situatia actuala, in care nu vorbim de alegeri, ci de REFERENDUM ... una din parti va beneficia de absenteismul apolitic, cealalta nu , este echivalenta cu o tentativa de frauda electorala, infractiune care se va consuma la momentul validarii referendumului.

  2. Instigare la boicotul unor alegeri prevazute de Constitutie la art 95. , de catre un partid politic, direct interesat de obtinera de beneficii, constituie complicitate la infractiunea de frauda electorala, initiata prin cvorumul de la punctul 1.

  3. Lipsa de respect si bataia de joc fata de exercitarea dreptului de vot al cetateanului, prin neprezentarea de liste actualizate, care sa cuprinda numarul exact al cetatenilor cu drept de vot la momentul exprimartii acestuia, desi Cvoru7mul este in plin efect, datorita decizei frauduloase si politice a CCR de la punctul 1.

  Asta reprezinta o serie de procedee frauduloase, de natura sa subineze democratia din Romania, print taiera cetateanului de decizia politica si administrativa, re-materializarea unui stat dictatorial, o dictatura prezidentiala, prin care Parlamentul este anihilat, si ramanem cu un singur om, care controleaza, TOT: de la servicii secrete, pana la CCR, unde decide numirea a 6/9 magistrati. Asta este Romania pe care CCR o va Invalida sau Valida astazi...
  • +1 (1 vot)    
   daca nu il valideaza (Joi, 2 august 2012, 14:46)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui Apox

   dovedeste ca actioneaza conform Legii! Si unde e lege nu-i tocmeala.
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate! bine punctat! (Joi, 2 august 2012, 14:57)

   kitto [utilizator] i-a raspuns lui Apox

   bravo! foarte bine punctat!
 • +2 (2 voturi)    
  Daca doriti ... (Joi, 2 august 2012, 9:00)

  dangels [utilizator]

  Iata ce spunea Neagu Djuvara in decembrie 2011!

  http://xdangels.com/prostul-daca-nu-i-fudul-nu-i-prost-destul/

  Multumesc Hotnews !
 • -2 (2 voturi)    
  recensamant (Joi, 2 august 2012, 12:42)

  pescarul [utilizator]

  cati oameni are Romania cu drept de vot ? peste 18 milioane ? nu mai vorbiti prostii.....totalul scris mai sus de organele in cauza , este totalul populatiei tarii din care se scot minorii , si astia sant multi.....asa dar sant voturi ca si la olteni : mai multe voturi decat populatie.....pentru noi ardelenii ar fi mai bine sa avem o autonomie economica , tot ce producem noi , consuma moldova si muntenia , inclusiv miticii de Bucuresti..
  • +1 (1 vot)    
   de unde scoti frate cifrele astea (Joi, 2 august 2012, 14:44)

   DavidM [utilizator] i-a raspuns lui pescarul

   Cand se facea recensamantul nu strigau toate antenele plus usl-ul : boicotati boicotati!!! Tocmai de frica sa nu-si piarda locuri importante in parlament. Acum se intoarce impotriva lor ca mai toate legile proaste pe care le-au initiat.
 • 0 (0 voturi)    
  matematica e grea (Joi, 2 august 2012, 14:10)

  JohnyBravo [utilizator]

  matematica e grea
 • 0 (2 voturi)    
  greu cu numaratul (Joi, 2 august 2012, 14:33)

  lus.popescu [utilizator]

  Daca tot v-ati apucat sa numarati mortii pentru a scurta listele electorale, poate ar fi bine sa -i adaugati pe liste pe cei care au implinit 18 ani si au drept de vot. Ce spuneti? Oare care sunt mai multi- cei care s-au dus la cele vesnice sau tinerii care au implinit 18 ani?
 • 0 (0 voturi)    
  Decizie finala (Sâmbătă, 4 august 2012, 16:52)

  madet [utilizator]

  Daca ccr nu da o decizie in timp util aceasta curte nu ma reprezinta pe mine ca cetatean al tari ,este o curte fara rost si lipsita de demnitate ,sant niste nulitati de care nu avem nevoie la puscarie cu ei


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by