Adrian Curaj, ministrul Educatiei: Aproape 25% dintre copii renunta la scoala dupa clasa a VIII-a. Daca invatamantul obligatoriu s-ar termina la clasa a IX-a?
Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca finalul gimnaziului vine cu o "pierdere majora" de elevi. "Copilul termina clasa a VIII-a in zona rurala, langa parinti, dar trebuie sa mearga la liceu si familia nu are resurse. Aproape 25% din acesti copii renunta si ii pierzi aproape definitiv", a afirmat Curaj.
Oficialul a precizat ca este "o discutie care trebuie purtata. Nu cumva, uitandu-ne la ce se intampla si din practica internationala, uitandu-ne la nevoia de educatie tehnica, profesionala si duala, mai ales duala acum, nu ar fi interesant sa reflectam dublu si sa luam o decizie daca invatamantul obligatoriu s-ar termina la clasa a IX-a? Acesta este doar un scenariu, a mai fost realitate candva. Clasa a IX-a sa ramana acolo, in comunitatea lui. Cand termina clasa a IX-a, copilul are varsta potrivita sa semneze un contract de ucenicie, reuseste sa mearga intr-un sistem dual cu sens. Iar noi reusim sa se intample ca sistemul dual sa fie foarte apropiat de dualul intalnit in tarile puternice precum Germania, Austria. Ne-ar ajuta foarte mult. Sigur, am un mandat scurt, nu imi propun sa schimb, nu imi propun sa bulversez, dar imi propun sa ridic subiecte".
"Pierderile acestea dor major pentru ca toti acesti tineri aproape ca nu mai gasesc calea de intoarcere. Liceul ar putea sa fie de trei ani, poate cel profesional sa fie de patru. Sunt diverse variante. Cred ca trebuie sa vorbim si sa ne uitam la sens, nu inventam, incercam sa fim atenti si la practica internationala. Pana la urma trebuie vazut - ce oferi celui pe care il educi, ce alternative ii dai, nu pentru tine ca educator, ci pentru el. Poate pentru el o zona practica, profesionala, tehnica este mult mai importanta decat una pur teoretica care il conduce spre un tip anume de bacalaureat ce nu il duce nicaieri", a declarat ministrul Adrian Curaj, in cadrul unui interviu acordat Agerpres.
Informatii de background
Legea Educatiei prevede in prezent ca "invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020".
Insa in 2011, Legea Educatiei prevedea un invatamant obligatoriu de 10 clase: de la pregatitoare, pana la clasa a IX-a care era mutata de la liceu la gimnaziu. Aceasta a fost una dintre cele mai importante noutati prevazute de raportul pe educatie al comisiei prezidentiale conduse de Mircea Miclea si preluate in lege de catre ministrul de atunci Daniel Funeriu. Concret, legea statua ca "masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012". Cu alte cuvinte, daca guvernul Ponta nu modifica legea educatiei, anul acesta scolar am fi avut prima generatie de elevi care urma clasa a IX-a in gimnaziu.
Prevederea a fost modificata insa prin ordonanta de urgenta, in decembrie 2013, de catre guvernul Ponta si ministrul de atunci Remus Pricopie. Vezi detalii din OUG si aici
Daniel Funeriu a argumentat in 2010 ca "20% dintre copiii care termina clasa a VIII-a in mediul rural nu mai merg la liceu, care de multe ori este intr-o alta comuna. Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va permite elevului sa isi finalizeze invatamantul obligatoriu in familia sa. Mai mult, cei care acum pleaca la liceu intr-o alta localitate ajung foarte repede in situatie de esec scolar pentru ca nu sunt pregatiti sa faca fata unei vieti autonome la varsta de 14 ani. Incepandu-si liceul un an mai tarziu, si stim bine ca un an inseamna foarte mult intre 14 si 16 ani, elevii sunt mult mai bine pregatiti sa faca fata unei situatii de semi-autonomie deci vom reduce si abandonul scolar si riscul de esec in primul an de liceu".
Ulterior, Funeriu a explicat pe blogul sau ca modelul polonez este cel care a stat la baza introducerii in legea educatiei din 2011 a mutarii clasei a IX-a la gimnaziu. "In 1999, Polonia a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu si a scurtat durata liceului de la 4 la 3 ani. Dupa aceasta reforma, intre 2000 si 2009 rezultatele la testele PISA arata ca Polonia a avut cea mai spectaculoasa crestere a scorului PISA din Europa", arata fostul ministru. Detalii aici
Potrivit fostului ministru, avantajele trecerii clasei a IX-a la gimnaziu sunt reducerea abandonului scolar (finalizarea invatamantului obligatoriu langa casa), deschiderea liceelor bune catre un numar mai mare de elevi, sincronizarea la 16 ani a invatamantului profesional. Dezavantajul il reprezinta un an in plus la gimnaziu pentru elevii buni.
Atat sindicatele din educatie, cat si asociatiile de parinti s-au declarat insa vehement impotriva trecerii clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, iar argumentele lor au fost in principal de natura organizatorica. Ei au sustinut ca "trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar fi bulversat sistemul de invatamant. Nu avem infrastructura necesara". Detalii aici
Citeste si:
Citeste mai multe despre ministerul educatiei abandon scolar liceu gimnaziu clasa a ix a invatamant obligatoriu adrian curaj
Dar atentie, vb de 25 % CARE AJUNG in clasa a 8-a!
Ori durerea cea mare e data pe de o parte de abandonul scolar pe parcurs- peste 20 % (mai ales in rural) si de analfabetismul functional- majoritatea celor care termina clasa a 8-a nici macar nu stiu sa scrie corect, sa citeasca si sa inteleaga un text, ce sa mai vb de interpretari etc. Si asa ajung in liceu (cei 75 %) -unde doar o mica parte se mai recupereaza, cei din cohorta cea mai importanta ajung la BAC analfabeti functional (cel putin).
Pana nu lucrati si la cele doua aspecte- prevenirea abandonului scolar de parcurs si calitatea invatarii, degeaba faceti alte "experimente", "reforme"- puteti sa faceti si 12 si 16 clase obligatorii, ca tot asa dezastru ramane.
PS: si cu cine vor face clasa a 9-a la generala, dle Ministru? cu profesorii din generala?! sau cu cei din liceu- ii puneti sa naveteze la generala - imaginati-va ca liceele, de regula sunt in urban- deci puneti profesorii de liceu sa isi fragmenteze programul ca sa se naveteze pe la scoli din rural din zona?! cata "eficienta" ar avea un asemenea demers?!
PPS: nu mai bine v-ati gandi cum sa cresteti totusi nivelul de trai si conditiile de studiu, ca sa fie stimulati copii sa nu abandoneze nici pe parcurs si sa se si poata duce si la liceu/sc profesionala dupa generala? Adica sa tratati CAUZELE, nu EFECTELE?!
Daca in iunie 1989 erau 23.426.000 de romani, cifra reala a populatiei Romaniei este sub 19 milioane.
In trei generatii de acum incolo numarul celor care vor absolvi scoala generala va fi mai mic decit a celor care abandoneaza scoala.
In acest ritm, analfabetismul si migratia romanilor va face ca poporul roman sa dispara.
- poate scoateti din sistem acei oameni care nu au cum sa se numasca in vreun fel dascali;
- poate eliminati suplinitorii ce-au luat note de 2 si 3 la examenul de definitivat;
- poate platiti dascalii dupa performante;
- poate reduceti cheltuielile cu prostia si alocati mai multi bani pentru profesorii performanti;
- poate marindu-le salariile, atrageti spre invatamant si niste oameni de calitate;
- poate evaluati cati dintre cei ce termina facultatile cu profil pedagocic raman in sistem ca dascali si cati dintre codasii acestor promotii intra in sistemul de invataman ca mari experti in educarea copiilor nostri;
- poate impuneti o analiza psihologica independenta pentru cadrele didactice;
- evaluarea profesionala periodica si remunerarea corespunzatoare.
Insa, na, daca va lasa sindicatele...
Ei bine, nu ma intereseaza nici biserica si nici alte culte, introducand aici si sindicatele. Ma intereseaza viitorul copilului meu.
Dar, daca tu vrei sa-ti cresti copiii astfel, n-ai decat.
asa si nenea ministru...baga clasa 9 si a 10 si a 11...baga-le pe toate la gimnaziu ca poate in felul asta se razgandesc plozii si raman la scoala...bre abandonul scolar n-are legatura cu trecerea de la gimnaziu la liceu...aici implica multi factori...
1. in mediul rural foarte multi copii dupa 14 ani se tireaza afara la munca...sau sprijina gardul birtului din localitate si muncesc cu ziua...
2. trecerea de la gimnaziu la liceu implica un grad de pregatirea scolara, pe care foarte multi elevi nu o au....adica sunt analfabeti (traiasca capitalismul)...si cum scolile de meserii nu mai exista...ei nu au cum sa faca fata unor licee, chiar si unele slabe (und esi-acolo sunt multi analfabeti)
3. foarte multe scoli in mediul rural nu au infrastructura necesara si nici personalul adecvat pentru a introduce o clasa....
dar in loc sa faceti scenarii...ca vad ca la asta va pricepeti...intrati putin in profesorii (care multi sunt vai de mama lor ca si pregatire) si ii determinati sa se daruiasca elevilor cu mai mult sarg.
Eu stiu ca la scoala invatam doar acolo unde profesorul era exigent....si n-aveam mobilier nou...sau carti noi...sau ca vezi tu...salariul e mic si de-aia nu preda profesorul corect...nu...realitatea este ca profesorii sunt varza, lenesi, generatia facebook...care stau cu tabletele si castile pe urechi la clasa...care numai au responsabilitatile din trecut...nici daruirea...nici chef...au doar tv in capatana...sunt lipsiti de determinare...
Eu am intrat cu 10 la faculta...acum 20 de ani...profesorii aveau salariu mare atunci?...erau stimulati cumva?...aiurea...dar aveau aceea daruire...lucrau cu noi...si nici musca nu sufla la ore. acum domle...vezi doamne nu le zice nimic la copii ca vin parintii si fac circ...e o scuza ca sa acopere impotenta
APROPIEM ELEVUL DE SCOALA ORI APROPIEM SCOALA DE ELEV.
In primul caz, accesibibilitatea presupune TRANSPORTUL [cumva] al elevului spre scoala.
In al doilea caz consecinta este infiintarea de licee in fiecare comuna [cui i se pare fezabil inafara de sindicate?]
ce parere ai de facultate,master si doctorat?
Asta e un articol care demonstreaza ramanerea in urma a Romaniei
tara medievala..
in Vietnam,tara bombardata de americani,oamenii au acuma invatamant obligatoriu de 12 clase,calculatoare cu 80 de fire de excutie si 512 GB memorie si au viteze de download de 92 MB/sec
nU de alta dar sunt multe tari europene, mult mai civilizate decat Romania si cu bani mult mai multi care nu au clasa a IXa ci doar pana la clasa a VIa (adica 12 ani) si pe care nu-l duce capul, il trimie la scoala de meserii astfel ca la 16 ani, poate fi bine merci in campul muncii.
N-ar fi mai simplu, tovarase, sa trimitem militia ca sa-i aduca cu duba la scoala (in catuse, evident) pe elevii care vor sa abandoneze scoala? Eventual sa-i tundem la zero, ca sa poate fi reperati cu usurinta.
Acuma, vorbind serios, dumneata te-ai poticnit chiar din prima clipa, cu problema plagiatelor. In loc sa loversi raul la radacina, ai rezolvat problema aruncand-o in curtea altora. Si acum ne vorbesti de abandonul scolar? Crezi ca poti sa-l rezolvi din condei?
N-ar fi mai bine, tovarase, sa vezi din ce cauze abandoneaza copii scoala si sa abordezi o strategie coerenta? Saracia extrema, lipsa de inters a profesorilor, materiile stufose si fara legatura cu piata muncii, lipsa de organizare a scolilor si asa mai departe, toate astea nu te intereseaza, tovarase tehnocrat?
Asta dupa ce se chinuie in clasa a VIII a si a IX a, si profesorii mai mult ii trec ca sa iasa norma, si sa nu iasa scoala prost la raportari sau sa nu-si primeasca banii.
A....si dupa a IX dau si bacul? Mai pune un an si-ti iese treapta I de pe vremea lui Ceasca.
O sa reformati invatamantul si vad ca usor usor va cam intoarceti la ideile de dinainte de 89, ceea ce imi spune ca nu erau chiar asa rele: scoli profesionale, meserii, trepte in liceu, etc.
Iar liceul sa conteze si nu toti trioglodtii analfabeti sa fie acceptati.
NU asa se rezolva problemele de fond ale invatamantului ci doar se da o aparenta de rezolvare. In final, apar alte probleme noi. In cazul asta, mutam de la oras la sat o clasa, dar la sat cine mai e sa predea ? Nevasta popii sau a primarului ...
Problemele demografice profunde cu implicatii in invatamant, sanatate nu se rezolva asa, nu in sensul de la oras la sat ci invers. Daca va numiti guvern tehnocrat pro-european, uitati-va in tarile europene si veti vedea ca migratia e clara spre oras.
Faptul ca in comunism s-a mizat pe o populatie rurala mare. a facut ca in orice sat sa avem scoala, spital, samd., a fost o risipa de resurse si acum iata, le inchidem sau le tinem de ochii lumii fara personal necalificat. Stiti cat ne costa asta ? Nu mai bine cumparam autobuze si ii ducem pe copii la satele mai mari sau orasele unde investim in centre de invatamant, spitale, apa curenta, pavaje, samd ? Apropo de asta, acum orice primar baga apa si canalizare in sate si in cele mai amarate, dar in 10-20 de ani acestea vor fi pustii. Doar o minune le poate salva si aceea ar fi o revigorare a infrastructurii de transport, cu trenuri si autobuze care sa faca legatura cu centrele urbane unde sa lucreze/invete/sa se trateze oamenii care astfel ar putea trai fara sa se inghesuie la oras...
Dati drumul oamenilor sa circule, incurajati-i sa faca asta inca de la varste fragede. Autobuze si trenuri ale elevilor, bine gandite. De fapt nu numai ale elevilor. Infrastructura de transport e un dezastru, a fost intentionat distrusa in ultimii ani doar ca sa profite cei cu microbuzele.
Investiti selectiv in acele sate si orase care sunt viabile ( au cat de cat industrie si infrastructura, deci pot atrage investitii si oameni ). Ceilalti trebuie sa faca naveta. Nu ne putem permite altceva.
Dar nu trimiteti copiii sa invete la tara, va rog eu !