Daniel Funeriu: In 1999 Polonia a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu. Rezultatul - Polonia a avut cea mai spectaculoasa crestere a performantelor scolare din Europa

de R.P.     HotNews.ro
Luni, 11 martie 2013, 20:14 Actualitate | Esenţial


"In 1999, Polonia a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu si a scurtat durata liceului de la 4 la 3 ani. Dupa aceasta reforma, intre 2000 si 2009 rezultatele la testele PISA arata ca Polonia a avut cea mai spectaculoasa crestere a scorului PISA din Europa", scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe blogul sau, precizand ca modelul polonez a stat la baza legii educatiei implementate in 2011.

Sub titlul "Logica sau reumatism la creier", Daniel Funeriu arata care sunt performantele sistemului polonez si ale celui romanesc de invatamant la testele PISA, inainte si dupa aplicarea reformelor.

"Intre 1999 si 2009 Romania nu a facut mai nimic. A cosmetizat, si-a pastrat 'traditiile' in educatie si sindicatele fericite. Intre 2000 si 2009 rezultatele la testele PISA ale elevilor romani au scazut sau au stagnat", scrie consilierul prezidential. Funeriu precizeaza ca "in Legea educatiei din 2011, Romania a preluat foarte multe lucruri din reforma poloneza din 1999, inclusiv trecerea clasei a IX-a la gimnaziu si structura ciclurilor de studiu".

"In decembrie 2011 Comisia Europeana dadea Romania drept exemplu de reforma corecta si curajoasa a educatiei. Avand in vedere ca schimbarile din Polonia, preluate de Legea educatiei din 2011, s-au dovedit ca fiind cele mai eficiente din Europa si ca imobilismul din Romania din aceeasi perioada a dus la stagnare, ce trebuie facut mai departe?", continua fostul ministru al Educatiei.

Cum arata sistemul din Polonia in 1999 si cum a devenit el dupa reforma din 1999
Sursa foto: funeriu.blogspot.ro

"Cazul Poloniei a fost luat in considerare la elaborarea Legii educatiei", scrie Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, reforma din Polonia din 1999 a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu si a scurtat durata liceului de la 4 la 3 ani, a incurajat si a flexibilizat filiera invatamantului profesional si filiera tehnica /tehnologica (2, 3, 4 ani) in functie de calificare si specificul diplomei si a introdus testarile pentru preorientare la varsta de 13 ani (cu accentul pe "orientare").

"Rezulatatele au fost excelente (cea mai mare crestere din Europa), asa cum reiese din datele testelor PISA intre 2000 si 2009", scrie acesta.

Rezultatul reformei in Polonia cuantificat prin notele la testele PISA 


Sursa foto: funeriu.blogspot.ro

"Ce a facut Romania in timp ce Polonia isi urmarea cu continuitate obiectivele in educatie intre 1999 si 2010 (chiar daca s-au schimbat 9 (!) ministri)? Raspuns: mai nimic serios", sustine fostul ministru. "Ecaterina Andronescu a ucis in fasa, in 2001, reforma curriculara aproape terminata de Marga. Ecaterina Andronescu a desfiintat invatamantul profesional in 2009. Au luat avant fabricile de diplome. S-a trecut de la 8 la 10 ani invatamant obligatoriu (2003). Mircea Miclea a inceput in 2005 o serie de lucruri excelente dar imediat lasate balta de urmasii sai. Romania a crescut finantarea sistemului fara impact asupra calitatii pregatirii elevilor", scrie Funeriu.

Rezultatele elevilor romani la testele PISA 


Sursa foto: funeriu.blogspot.ro

Fostul ministru al Educatiei sustine ca "aceste rezultate catastrofale sunt si consecinta faptului ca pana la intrarea in vigoare a Legii educatiei, nu aveam clasa pregatitoare, nu mai aveam invatamant profesional, iar formarea initiala a cadrelor didactice se facea preponderent in fabrici de diplome".

Evolutia rezulatelor (Romania vs Polonia) la testele PISA intre 2000 si 2009


Sursa foto: funeriu.blogspot.ro

Daniel Funeriu scrie ca reforma din Romania din 2011 este similara cu cea din Polonia din 1999 si mentioneaza ca in 2007 liberalii au propus in dezbatere publica o schimbare identica, iar in 2010 au depus-o la Parlament. "Inteleg ca se doreste o revenire la situatia anterioara, pentru ca, nu-i asa, trebuie sa pastram traditia.  O 'traditie' care duce la mediocritate este de fapt o frana. Fiecare poate acum sa judece bazat pe argumente, nu pe sondaje de pe facebook", incheie consilierul prezidential.Sursa foto: funeriu.blogspot.ro

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie: Clasa a IX-a trebuie sa revina la liceu, altfel vom asista la o bulversare extrem de mare

Amintim ca pe 5 martie revenirea clasei a IX-a la liceu a fost aprobata de plenul Camerei Deputatilor, Senatul urmand sa se exprime asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 92/2012, avand caracter decizional. Pe 26 februarie, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, anuntase ca a propus comisiei de specialitate de la Camera Deputatilor o serie de modificari la Legea invatamantului, printre care revenirea clasei a IX-a la liceu. "Clasa a noua va ramane in cadrul liceului. Ministerul Educatiei a prezentat comisiei un punct de vedere in legatura cu acest lucru", a declarat Remus Pricopie la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

"Aceasta clasa trebuie sa revina la liceu, altfel vom asista la o bulversare extrem de mare, asa cum s-a mai intamplat de cand tot implementam Legea 1/2011. Eu nu am vazut un concept educational care sa justifice mutarea clasei a noua de la liceu. Exista tari care prin traditie au liceul de trei ani si au infrastructura scolara construita in aceasta logica, asa cum exista tari care au liceele de patru ani", a explicat minstrul Educatiei.

Pe 4 martie, printr-un comunicat remis de Ministerul Educatiei, Remus Pricopie declara ca "dupa ce a observat ca trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este o masura respinsa cvasi-unanim la nivel social, domnul Funeriu fuge de responsabilitatea propriilor sale idei. Atacul lui Daniel Funeriu la adresa sindicatelor si a ONG-urilor din invatamant este o continuare a atitudinii arogante a PDL de a considera ca stie ce este mai bine pentru romani, fara a avea macar o tentativa de a dialoga cu profesorii sau cu parintii".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2915 vizualizari

 • +20 (26 voturi)    
  culmea politicii (Luni, 11 martie 2013, 20:19)

  Angoasat [utilizator]

  sa explici unui prim ministru plagiator despre educatie..
  • +5 (7 voturi)    
   Exact (Luni, 11 martie 2013, 21:07)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Aia in polonia au vrut performante....copiatorii si cu bramburica exact viceversa.
  • 0 (2 voturi)    
   eheee, Polonia!! (Marţi, 12 martie 2013, 4:00)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Cand Polonia l-a avut pe Balczerovicz noi il aveam pe Vacaroiu, cand Polonia a avut scoala reformata noi o aveam/avem/si mai suportam pe Abramburica.
 • +5 (7 voturi)    
  Parca pe usl-ASI (Luni, 11 martie 2013, 20:35)

  ty [utilizator]

  iar interesa performanta in vreun domeniu.
 • -2 (6 voturi)    
  Pacat (Luni, 11 martie 2013, 21:02)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  ca nu ai fost in stare sa explici prostimii atunci cand trebuia.
  Sau ca sa il parafrazez pe Radu Stroe, "ai pierdut ocazia sa vorbesti atunci cand trebuia."

  Electoratul se castiga doar daca le explici ca pentru prosti, iar in fata aritmeticii/statisticii elementare si bine explicate se inclina oricine.
  • +2 (4 voturi)    
   se inclina pe dracu ... (Marţi, 12 martie 2013, 0:48)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui Jimmy Hoffa

   ...daca era asa ajungeam departe pana acum. Electoratul romanesc nu urmeaza argumente sau idei ci persoane.

   In alta ordine de idei, nicio ocazie nu e pierduta. Argumentele de tipul asta sunt oricand bine venite. Cat priveste prostimea, aia nu s-ar fi sinchisit de ele nici atunci si probabil nici acum.
   • +1 (3 voturi)    
    Ai dreptate... (Marţi, 12 martie 2013, 10:37)

    Jimmy Hoffa [utilizator] i-a raspuns lui mvr

    Niciun prost nu pune pret pe argumente aritmetice - a se vedea "crestem salariile cu X%", iar poporul prost a crezut ca va avea in cos cu X% mai multe produse, fara a continua seria unor operatii aritmetice de clasa a 4-a care i-ar fi aratat ca puterea lui de cumparare va scadea.

    Din pacate, din cei 70% ai USL-ului, majoritatea covarsitoare are un IQ nu foarte stralucit, restul fiind cei care au interese pecuniare.
 • +7 (13 voturi)    
  ei, hai (Luni, 11 martie 2013, 21:05)

  Andrei57 [utilizator]

  Probabil că Polonia a făcut și alte schimbări, mai de substanță. Că e cam greu de crezut că asta a fost singura schimbare. Aș fi curios, dar domnul Funeriu nu spune, ce alte schimbări s-au petrecut la polonezi cu educația în același timp.
  • +5 (7 voturi)    
   da (Marţi, 12 martie 2013, 0:51)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

   A fost un intreg pachet de schimbari (nu foarte multe ... le poti gasi usor cu Google).

   Cele pe care se focuseaza Funeriu au format scheletul pe care s-a construit, dar ar fi bine sa fie prezentate si restul masurilor ca sa nu fie apoi tot Funeriu acuzat de Cherry Picking de vreo maimuta decerebrata de la Latrina 3.
 • +7 (9 voturi)    
  performante? (Luni, 11 martie 2013, 21:46)

  quetzal [utilizator]

  noi nu vrem performante scolare, pai ce-o sa ne facem cu votantii educati si cat de cat inteligenti? noua ne trebuie inculti care sa se uite la latrine si apoi sa ne voteze in masa.
 • +1 (11 voturi)    
  Hai ma las-o balta (Luni, 11 martie 2013, 21:56)

  alex1234 [utilizator]

  Clasa IX a fost dintotdeauna la Liceu.....in ultima 100 de ani....


  Eliade, Cioran, Blaga, Arghezi, Nichita Stanescu

  Emil Palade si cine mai vrei tu au facut clasa IX la Liceu


  Baliverne de-astea cu
  "Polonia" "China" "Coreea" si "Franta" spune-le la altii....
  • +1 (1 vot)    
   eu zic (Marţi, 12 martie 2013, 12:09)

   ggna [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   sa ne intoarcem ca acum 100 ani..sau ne-am intors deja si nu bagam seama.
  • 0 (0 voturi)    
   acum 100 de ani nu prea mergeai cu avionul (Marţi, 12 martie 2013, 12:46)

   abisala [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   nu exista internet, si nu existau nici televizoare. Asta ca sa-ti dau niste exemple demne de comentariul tau. Mergand pe logica ta Eliade, Cioran, etc, n-ar fi trebuit sa faca deloc liceul, pentru ca acum 200 de ani nu existau licee deloc in Romania, nu? Jalnic!!!
 • +7 (13 voturi)    
  nu sunt convins (Luni, 11 martie 2013, 22:15)

  andimi [utilizator]

  nu sunt convins ca mutarea cl. a IX-a la generala e motivul ridicarii nivelului din Polonia. Adicatelea, nu se poate face carte si cu tipul de clase 4+4+4? La noi altele sunt problemele: profesorii demotivati si bulversati de schimbarile perpetue, copii demotivati pt ca realizeaza ca nu au de ce invata (pentru ce, societatea nu le ofera nimic), parintii sunt mai mult o frina, unii nu se intereseaza de copii, altii insista prea mult, exagereaza cu pregatirile! Peste tot si toate troneaza politicienii care au facut o varza din toata societatea romaneasca!
 • +3 (7 voturi)    
  grosolan (Luni, 11 martie 2013, 22:24)

  dorul [utilizator]

  si sfidator stilul USL de a trage totul in trecutul in care le era bine. Ma asteptam la un atac mai brusc asupr educatiei, dar au invatat lectia din lovitura de stat si fac lucrurile pe rand.
  Pana in 2014 vom fi din nou ce eram in 2004, pe vremea lui Nastase.
 • -5 (11 voturi)    
  Funeriu (Luni, 11 martie 2013, 22:43)

  xrogo [utilizator]

  asta e fenomenal,auzi domnule ce efect superbenefic a facut o simpla trecere,lasa-ne cu teoriile tale de 2 bani,erai mai credibil cand analizai dinamica miscarii maiinii eroului tau,Basescu.
  • +3 (9 voturi)    
   mai caraghiosule (Marţi, 12 martie 2013, 0:56)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Ca iti place sau nu, pe Funeriu il duce capul sa aduca dovezi destul de puternice in sprijinul teoriilor lui. Cam asa se genereaza progresul.

   Bine, un postac ca tine (credibil...ca d'aia e un biet postac) n-are nevoie de dovezi si argumente de niciun fel.

   Tu oricum nu intelegi alt mod de a actiona decat pe cel total aleator si emotional, in care faci doar cum te taie capul, chiar si impotriva evidentelor sau a observatiilor de bun simt, exact ca o maimuta.
 • +3 (5 voturi)    
  Multumim domnule Funeriu! (Marţi, 12 martie 2013, 8:21)

  Sani [utilizator]

  ..si va asteptam din nou ca ministru.

  Speram sa se intample cat mai curand, dupa prabusirea acestor papagali care sunt la conducerea Romaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  schimbarea formei (Marţi, 12 martie 2013, 12:21)

  fara imunitate [utilizator]

  mutarea unei clase de la un ciclu educational la altul mi se pare mai mult o modificare de forma, nu de fond.
  O astfel de modificare de una singura nu poate sa schimbe in bine performanta in sistemul de educatie.
  Sistemul nostru de educatie are nevoie de adevarate schimbari de fond: motivarea profesorilor, programa scolara moderna si eficienta, un program de orientare a elevilor in funcitie de inclinatia si talentul fiecaruia, etc.. Sunt de fapt masuri foarte simple, dar nu se doreste. Ar fi daunator clasei politice actuale o populatie educata, din pacate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by