Parintele Ioan Florin, despre protestele Colectiv: Oamenii scandeaza, dar nu se rafuiesc cu Biserica Ortodoxa, ci cu imaginea arogantei unei institutii
Intr-un amplu mesaj publicat pe blogul sau, parintele ii indeamna pe tineri: "iesiti la mitinguri, as iesi si eu daca as fi cu voi, asa cum am iesit cand eram in tara, dar nu va lasati atrasi de cei cativa care striga impotriva Bisericii si a Patriarhului ei".
Citeste mai jos mesajul parintelui Ioan Florin:
"Sunt zile amare pentru Biserica Ortodoxa, dar sa nu ne pierdem cumpatul, cei care suntem in ea. Si nici sa nu o dam pe predici sforaitoare, ca si cum nici usturoi n-am mancat, nici gura nu ne miroase. Am pentru fratii mei, preotii, o veste buna si una proasta. Ma pricep un pic la vesti, nu doar pentru ca am fost ziarist, dar si pentru ca am umblat mult printre oameni de tot felul, acasa si printre straini. E drept insa ca nu ma pricep la profetii.
Vestea buna este ca, dincolo de scandari, de vituperatiile unor ziaristi sau de lozinci, oamenii din strada (cititi-le aici revendicarile!) nu au nimic cu Biserica lor: nici cu Hristos, nici cu Ortodoxia, nici cu Sfintii Parinti si, pana la urma, nici cu moastele Sfintei Paraschiva. Lumea e tulburata, dar nu pe slujitorii Bisericii care isi fac in mod cinstit treaba prin parohii, in spitale, la capataiul oamenilor sau pe oriunde or mai umbla, de care se minuneaza si ii lauda cand ii gaseste. Un exemplu chiar din aceste zile, daca vreti, este nominalizarea unui preot, parintele Mihail Jar, la 'Oamenii Timpului' (parintele Mihail are grija la Banceni, in Ucraina, de patru sute de copii). Sau bucuria cu care oamenii il inconjoara, de pilda, pe Mitropolitul Iosif de la Paris, cand apare bland si smerit intre ei. Pe el si mai sunt si altii. Sau faptul ca oriunde ajung prin lume romanii emigranti, biserica este printre primele locuri pe care le cauta.
Oamenii scandeaza, asa e, dar nu se rafuiesc cu Biserica Ortodoxa, ci cu o imagine a ei din zilele noastre: imaginea arogantei unei institutii. Aceasta este vestea proasta.
Ne-am invatat sa nu le dam niciodata dreptate, sa simplificam totul la un atac impotriva Bisericii, sa-i demonizam. E o 'ostilitate comandata', s-a spus zilele astea. Bun, e drept, am vazut si o multime de rautati si minciuni, ca lumea e mare si are acces la feisbuc, s-a vorbit cu ura si s-a scris cu scuipati, ca asa e la revolutii, - dar o ostilitate comandata de cine? Sa se spuna atunci pana la capat, clar, pe nume, cine o comanda, prin cine, cum, ca sa stim ce avem de facut. Altfel, amenintarea asta suna ca 'agenturile' din decembrie 89.
Pana sa comande cineva alte ostilitati, cred ca mai intai am facut-o noi insine, cei din Biserica. Cine i-a comandat, fratii mei, purtatorului de cuvant al Patriarhiei enormitatile pe care le-a balmajit zilele astea, umpland o lume de revolta si pe noi de rusinea cu 'preotul invitat'? De unde fatarnicia asta, ca 'Biserica respecta convingerea religioasa a fiecarei familii indoliate' si de aceea nu s-ar fi spus o slujba pe trotuarul de la Colectiv? Dar cand la 8 dimineata tragem clopotele in cartier, cum e cu 'convingerile religioase' ale familiilor care locuiesc peste drum? Dar cand facem procesiuni, dar cand blocam un oras intreg cu sarbatorile noastre? Nu zic sa nu mai tragem clopotele, zic sa nu mai fim farisei.
Cine a comandat in aceste zile predicile ambiguu-miloase, vai, Dumnezeu sa-i ierte, dar si voi v-ati cautat-o, mai baieti? Cine l-a pus pe monahul nemtean (care, nu stiu cum se face, apare de fiecare data cand e rost de scandal) sa faca sinistra triere dupa pacate a mortilor de la Colectiv? Sub ce ascultare sta el? Cine a comandat leghioanelor anonime din bezna 'blogosferei ortodoxe' sa iasa la lumina si sa celebreze pedeapsa lui Dumnezeu pentru 'satanistii' din club?
Si, in general, cine a comandat izolarea intelectuala si lunga tacere publica in care s-a inchis in ultimii ani Patriarhia, iluzionandu-se ca trustul ei de presa tine loc de comunicare cu societatea civila?
Nu va lasati amagiti, multimea nu se rafuieste cu noi pentru ceea ce s-a intamplat la Colectiv. Iesiti din teoriile conspiratiei, deschideti ochii in realitatea din strada. Timp de ani de zile, incetul cu incetul, picatura cu picatura, coruptia a copt in Romania ca un buboi imens, care acum s-a spart, iar mizeria a improscat si in obrazul nostru, pentru ca, de 25 de ani, in ciuda asigurarilor ca nu facem politica, ne-am lasat perceputi ca partasi ai tuturor administratiilor politice. Ai unor politicieni cocotati la putere pe sangele oamenilor din decembrie 89 si pe banii securistilor vechi si noi. Am stat la hramuri alaturi de ei (cand locul lor trebuia sa fie in genunchi, in multime), iar ura cu care au fost priviti acestia s-a uitat in aceste zile cu aceiasi ochi si la noi.
Cine ne-a oprit sa denuntam din cele mai inalte amvoane aceasta infectie, sa-i facem responsabili pentru exodul romanesc, pentru cea mai mare saracie din Europa si pentru cea mai mica speranta de viata, pentru una dintre cele mai inalte rate ale mortalitatii materne, pentru cea mai inalta rata din UE a mortalitatii infantile? A, am facut-o? Inseamna ca nu am facut-o indeajuns si destul de limpede. Nu in pilde si generalizari, ci aratand cu degetul spre portretele lor, asa cum au facut-o in alte timpuri Ioan Gura de Aur sau Antim Ivireanul, Nifon Patriarhul in vremea lui Radu cel Mare sau mitropolitul Gurie in vremea lui Carol al II-lea.
Dar, sigur, e mai usor sa ne inchipuim ca suntem atacati din afara, decat sa luptam cu propriile noastre slabiciuni.
Am fost trimisi de Mantuitorul sa scoatem demonii din oameni, dar ajungem adesea sa-i starnim noi insine in ei prin purtarile noastre. Cand nu se suie ceva pana la nasul nostru, am gasit explicatia: sunt obraznici, nu stiu cum sta treaba cu teologia. Noi suntem subtili, mistici, insusi Dumnezeu ne da like pe feisbuc, ei sunt prosti, manipulati, nu inteleg nimic, nu stiu ce e un trafalete, nu stiu cum ar trebui sa arate ora de religie, nu stiu unde sa se roage si cum se fac pomenirile pentru morti, nu stiu cata milostenie face Biserica.
Banul e ochiul dracului numai cand e al altuia, cand e al nostru e bun si sfintit. La socotelile lor cu biserici si spitale le raspundem cu aceleasi socoteli, ca sa le aratam ca gresesc, dar nu intelegem un lucru: ei chiar nu au spitale, nu au medicamente, le pleaca pe aiurea doctorii, profesorii si copiii. Cand ne spun ca vor ca statul sa finanteze nu constructii de biserici, ci spitale si scoli, nu inseamna ca nu-si doresc biserici. Asta inseamna ca s-au saturat de mizerie. Ca isi doresc sa traiasca decent intr-o tara mai buna si mai dreapta.
Cand ne-au spus ca nu vor ora de religie, nu inseamna ca toti au avut ceva cu Dumnezeu, ci ca nu au vrut, pentru copiii lor, nici indoctrinare, nici manualele alea tampite cu accidente de circulatie si amenintari cu focul iadului. Oare nu noi le-am pus in brate cartile alea?
Cand nu vor o biserica sub geam, nu inseamna ca se pun impotriva Ortodoxiei, ci ca, pur si simplu, ar vrea intre blocuri un parc de joaca pentru copii. Iar daca tu, ca preot, te duci si-i dai in judecata, ca doar e terenul tau, pe care ti l-a dat un burtos de primar corupt, pe care ai sa-l pui apoi in primele randuri la slujba, aduci o mie de demoni peste ei cu judecata ta. E chiar atat de greu de inteles?
Si da, masinile preotilor si luxul bisericilor ii smintesc, pentru ca asta e o lege a firii: acolo unde oamenii sunt saraci, bogatia sminteste chiar daca ar fi dreapta. De aia e banul ochiul dracului. De aia ni s-a spus sa nu purtam traista si sa nu avem doua haine. Macar putin ar vrea sa vada si ei ca Dumnezeu e la fel de necajit, asa cum s-a aratat Iisus intre ei.
De fapt, chiar asta e: ar vrea sa-l vada cat de putin pe Iisus in noi. Nu in biserici, nu in catedrale, nu in predici, ci in noi. Noi am fost trimisi sa-i cautam pe ei, nu ei pe noi. Sa-i cautam, nu sa-i asteptam in biserici, nu sa primim invitatii. Sa-i cautam, or ce loc de gasire al lor este mai mare decat suferinta. Dar la suferinta te cobori cu iubire si cu imbratisare, nu cu lectii de viata. Iisus nu a fost invitat nicaieri si s-a dus si acolo unde stia ca va fi alungat cu pietre. Macar el era batut pe nedrept, dar pe noi pietrele suferite ne-ar mai curata de pacate. Si daca, Doamne fereste, va fi un cutremur, ce-o sa facem? O sa-i asteptam pe supravietuitori sa vina cu coliva la biserici?
Pavel spunea, 'nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine', dar Hristos nu mai traieste in multi dintre noi, asta e vestea cea mai proasta (stiu bine ca ma numar si eu printre acesti 'noi', asa ca-mi rog cititorii, cu tot respectul, sa fiu scutit de complimentele care mi se tot fac pe feisbuc zilele astea). O sa spuneti ca nici in mireni nu mai traieste. Asa e, dar asta pentru ca in primul rand nu traieste in noi. Pentru ca lumina noastra nu mai lumineaza lumii. Iar cei mai mari nedreptatiti sunt sutele de preoti anonimi, fara bloguri si conturi de feisbuc si pe care nu-i cauta televiziunile, dar care isi fac datoria cu umilinta si dragoste, ca insusi Hristos. Ei impart cu noi pietrele si huiduielile pe care trebuia sa le incasam numai noi.
Eu sunt naiv, am candorile mele tolstoiene si, intr-una din ele, ma intreb cum ar fi daca in aceste momente in care tara se cutremura din temelii, am iesi inainte si am spune simplu, am gresit, va rugam sa ne iertati. Daca nu ne mai puteti iubi, macar nu ne urati. Stim ce avem de facut de acum inainte. Cum ar fi? Uite cum ar fi, ne-o spune profetul Isaia: 'Daca vei face asta, lumina ta va rasari ca zorile. Pe vechile tale ruine se vor inalta cladiri noi, vei ridica din nou temeliile strabune si vei fi numit dregator de sparturi si innoitor de drumuri, ca tara sa poata fi locuita.
UPDATE
Am o rugaminte importanta pentru cei care citesc si distribuie acest articol. O rugaminte din suflet, ca la niste prieteni care stiu ca ma cred si ma inteleg: iesiti la mitinguri, as iesi si eu daca as fi cu voi, asa cum am iesit cand eram in tara, dar nu va lasati atrasi de cei cativa care striga impotriva Bisericii si a Patriarhului ei. Biserica aceasta e locul unde v-ati botezat copiii, unde v-ati cununat, unde v-ati inmormantat pe cei dragi. Nu este 'emanatia' nici a clasei politice, nici a parlamentului. Lasati-ne pe noi, preotii, sa spunem ceea ce este de spus si, mai ales, cum trebuie spus. E destul ca ne-ati batut obrazul, am inteles".
Citeste si:

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Nu mai criticati o ideologie sau institutie prin persoanele care o conduc. Schimbati persoanele, nu institutiile...
Construim spitale,
Gata... catedrale.
Sunt 18.300 de biserici si 400 de spitale.
Daca sunt atatea biserici, nu e clar ca oamenii sunt credinciosi?
Acum trebuie sa ii tratam pe cei bolnavi trupeste, sufleteste, avem!
Bolnavi sunt prea multi.
Sunt prea multi pentru ca:
a) stafianele si salile de sport sunt inchise pentru copii
b) parintii insista sa nu se faca sport
c) profesorii de sport mai mult vorbesc decat fac sport
d) nu exista medicina preventive
Daca s-ar face toate astea, spitalele ar fi chiar prea multe.
Dar in esenta asta e problema principala: oameniii confunda cauzele cu efectele.
atata vreme cat eu platesc contributia de asigurari sociale, pe care PSD-ul ii pune in galeata din care-si iau TOTI SPAGILE, iar apoi platesc la clinici private - sa-i ia naiba cu catedrala lor, pe TOTI popii!!!
Multe sunt chiar foarte bine dotate.
Sa nu amestecam lucrurile.
Obiectivul este sa avem mai putini bolnavi, moment in care va fi nevoie de si mai putine spitale.
Poti construe una mie spitale in plus, daca nu ai grija de sanatatea oamenilor, tot aia e.
Este o mare eroare sa crezi ca infrastructura spitalizceasca creeaza sanatate.
Spitalele vindeca, nu intretin sanatatea.
Acolo e problema - in eforturile pentru meninerea sanatatii, nu in exacerbarea numarului de spitale sau a numarului de paturi in spitale.
Sunt din ce in ce mai putine locuri und copiii pot face sport. Asta duce la scaderea sanatatii.
Asa s-a procedat si in sportul pentru copii: s-au facut nenumarate sali de sport. Majoritatea sunt inutile acum, au fost facute fara a inelege ca e nevoie si de profesori de sport si de un patos sportiv.
La fel - degeaba striga lumea ca trebuie mai mult sptale. Sunt destule, repet sunt destule!
Avem prea multi bolnavi, nu prea putine spitale.
AIr bolnavii apar nu pentru ca sunt putine spitale, ci pentru ca sanatatea publica este efectul altor activitati (cum ar fi sportul penr ucopiii) de care nimeni nu se ocupa serios.
Din ce scrii se vede ca nici macar nu ai avut decenta sa citesti ce a scris un om.
Sa te ridici impotriva conducerii BOR e una , sa te ridici impotriva ortodoxiei e altceva.
Ai biserici si nu spitale pt ca banii de biserici nu au fost gestionati de acest stat mafiot. Daca erau acum nu aveai spitale in loc de biserici..nu aveai nici spitale nici biserici.
A intors Dumnezeu fata si uite ca partea cealalta a pus de un incendiu si au murit 32 de oameni si vor mai muri.
Ai grija ce scoti pe gura ca daca la un incendiu au murit atatia daca ne lasa Dumnezeu din brate la un cutremur crapam cu totii.
Ai vreun minim numar de morti necesar ca stii ce scoti pe gura ? Vrei 1 000 000 de victime in loc de 50 ? Nu iti ajung 50 sa te trezesti ?
Daca...
Nu ajuta nici spitale, nici biserica, nici lupta impotriva coruptiei.
pamantul e plat, ok, oamenii se trag dintr-o coasta ... si internetul e dat de ala cu coarne ...asa ca mare grija, ca doamne-doamne te-a lasat din brate cand ai pus primul deget pe tastatura ;)
După 1990, în cartierul unde locuiam s-au construit din 500 în 500 de metri asemenea monștri. 5 exemplare pe o distanță de 2 km, în principal din bani publici. Construcția unor asemenea catedrale nu are nicio legătură cu credința, ci cu trufia.
Bolnavi sunt prea multi, dar nu (numai) din cauza medicilor (lipsei?).
Copiii nu fac sport- intre altele pentru ca nu sunt lasati sa faca in actualele cladiri cu destinatie sportive, care stau mai mult goale.
Obiectivul trebuie sa fie sa avem mai putini bolnavi, nu mai multe spitale...
cum se impaca educatia/medicina cu coastele ?
Respect Preotului care si-a deschis ochii...sper ca in curand si conducerea bisericii ortodoxe sa faca la fel...altfel in 5-10 ani cand ne mor batranii goale raman si bisericile.
daca citesti cu atentie, titlul, "...imaginea arogantei" vei vedea ca NU ACCEPTA ceeace credeai tu ca accepta
BOR are doar o imagine aroganta ... adica o inchipuire ca ar fi aroganta ... GRESIT .... BOR ESTE AROGANTA, incepand de la scund-prea-securistul :)
Nu unu, ci mai multi repeta intr-un ca "avem suficiente spitale, problema e ca nu se face suficient sport la scoala" .. WOW !
In fond, cand crezi ca serpii si magarii vorbesc, ca Dezu a facut in prima zi lumina si in a treia soarele, orice prostie are sens pt unii !
Parintele asta pare cinstit, dar nici el nu realizeaza ca sefii lui trebuie sa dispara pe munte in chilie sapata in stanca, la paine si apa...
cand porti pe tine o cruce de aur, ai fir de aur pe haina si pe cap ce fel de imagine vede napastuitul?
cum sa creada pe acel cleric care are imagine de agent comercial?
cum sa rabde stiind ca veniturile lor nu sunt impozitate si ei sunt deasupra legii?
cum sa ii creada alaturi cand ei nu platesc nici o taxa dar impun altora taxe? nu e cinism?
ce a facut Isus cand a intrat in piata unde erau intinse mesele alora care plimbau bani?
ce v-a invatat cel pe care il slujiti?
v-a invatat sa va comportati si sa faceti ce faceti zilele astea?
rusinati-va si deschideti-va sufletul, nu buzunarele.
Lăsând gluma: de ce o instituție de interes public, așa cum e Biserica Ortodoxă, trebuie să plătească impozite? Nici măcar nu face profit în sensul clasic.
Apropo, acum vreo 2 ani parca, BOR a avut cel mai mare profit din Romania, dupa Petrom. Deci doar o compania petroliera a reusit sa depaseasca BOR la profituri...
Cum poti sa afirmi ca BOR nu face profit?
Apropo, stii ca statul cheltuie anual 270 de milioane de lei pentru biserici?
Stii ca patriarhul asta securist are salariu de 8.800 de lei pe luna?
Poate fi institutie de care o vrea, insa trebuie sa fie complet autonoma fiscal...
legea trebuie sa fie egala pentru toti.
trebuie aceeasi masura pentru toti.
legea exista si este foarte clara.
Exemplu:
Codul de procedura fiscala -
Art. 14
paragraf (1)
Veniturile, alte beneficii şi valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent dacă sunt obţinute din activităţi ce îndeplinesc sau nu cerinţele altor dispoziţii legale.
sursa:http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#_Toc315347457
Intrebare:
De ce sa nu se aplice legea pentru Biserica Ortodoxa?
Este orice forma de venit impozabila sau nu?
De ce fiscul nu aplica legea in cazul BOR?
Orice altă firmă plătește impozite și se intră într o concurență neloială pe același segment, acolo unde unele plătesc impozite și altele nu.
Și dacă veniturile ar fi direcționate către parohiile sărace, ar mai fi ceva. Dar nu. Parohiile sărace din toată țara, nu doar din arhiepiscopia Bucureștiului, sunt obligate și ele să participe la visul catedralei neamului, sunt obligate să trimită bani spre centru ...
Iar centrul este PF Daniel, de asta este și așa fericit. Însă mi a părut foarte trist zilele astea.
Nu zice nimeni sa daramam bisericile gata construite, dar cand ai cate-o biserica la fiecare colt de strada pote ca e timpul sa investesti si in altceva, nu crezi?
Cate vrei, poti sa alegi.
Si vestea proasta: NU AI SPITALE.
Faceti un sondaj intre voi si returnati o valoarea pentru noi astia care le vom plati desi nu le vrem.
Nu le vrem nu pentru ca nu trebuie ci pentru ca unii consideram ca sunt destule deja si ne lipsesc alte lucruri, cum ar fi WC in scoli in scolile ce le avem deja, ca sa nu vorbesc de scoli noi. Ma rog nu ca e important ca juma de tara face nevoile in fundu curtii, cat timp avem o catedrala mega mall.
Oricum te rog spune tu, pentru sufletelul tau cate biserici doresti. Numar, integer, 32biti. Atat. Multumesc.
Sunt prea multi bolnavi pentr uca:
- copiii nu sunt primiti in actualele cladiri cu destinatie sportive
- copii nu fac sport la scoala (parintii nu vor, profesorii nu stiu cum)
- hrana e multa si proasta
- medician preventive e inexistenta
- cadrul legislative si aplicarea institutiei medicului de familie e varza
Avem prea multi bolnavi, nu prea putine spitale. Prea multi bolnavi, pentru ca nu ne preocupa sanatatea ci vindecarea.
BOR-ul ar trebui sa inteleaga ca oamenii au acces la informatii in vremurile actuale.
In secolele trecute biserica era o interfata intre oamenii sarmani, saraci la propriu si saraci cu duhul, fara scoala , etc. Pe la 1900 tot ce spunea Popa era cuvant de lege, enoriasii erau semianalfabeti, indoctrinati, etc. Daca un mosier (in cazul de fata un prefect, parlamentar, senator) manjeste un Popa, ca acum 200 de ani acesta predica unor babe ca PSD-ul e viitorul de aur al lor, acestea vor vota "3 trandafiri" fara remuscari. Partea proasta este ca aceste "babe" nici macar nu gandesc de ce voteaza ce voteaza, iar contrast cu tineretul "metrosexual" si corporatist plin de "fite", care prin vocatia tampita de a nu vota, atunci dubleaza voturile "babei". Deci marginile populatiei votante e: cea tanara: "tampita" prin lipsa de cultura, iar cea varstnica e "indoctrinata" de preoti.
N-avem scoli dar avem biserici, e un fel de "crede si nu cerceta", sau mai degraba "doneaza si nu cerceta", fiindca evaziunea la BOR e mare, Doamne!
Pt mine asta e f clar, chiar daca n-a putut sa scrie negru pe alb lucrurile cu subiect si predicat... cu Nume si Prenume.
Partea asta a lasat-o "printre randuri", daca veti citi cu mai multa rabdare si atentie.
Si daca incercam sa ne punem in pielea lui (lucru tare nefunctional la oameni, in general), poate ca o sa-l si intelegem.
https://www.facebook.com/adrian.papahagi/posts/985785541485300
Iar la astia, se adauga alti satanisti, care sar doar sa spuna ce grozav e de fapt ortodoxismul. Ca tot satanisti sunt si aia - ii doare in fund de durerea pe care au provocat-o primii, nici nu o pot intleege, ca si ei sunt lipsiti si de inima, si de creier. Era mult mai eficient daca ieseati cu milioanele de ortodoxi "buni" sa spuneti ca nu sunteti de acord cu animalele sataniste care spun ca si-o merita copiii si oamenii aia care au murit sau inca se chinuie ingrozitor.
Si mai sunt si cativa oameni intelepti si buni, ca acest preot, ca altii pe care i-am vazut delimitandu-se clar de aceasta atitudine de fiare salbatice medievale.
Asta e diversitatea voastra: cativa oamei intr-o gloata satanista. Animale imputite !
Dumnezeu sa-i ierte !
jos Nefericitul daniel