Prognoza meteo pe doua saptamani: Cum va fi vremea pana pe 25 octombrie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 13 octombrie 2015, 9:24 Actualitate | Esenţial


Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 12 - 25 octombrie 2015, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana. Conform estimarii ANM, citate de Mediafax, primele zile din intervalul analizat sunt caracterizate de o vreme mult mai rece decat ar fi normal pentru aceasta perioada din an. In perioada 15 - 18 octombrie, insa, vremea se va incalzi apreciabil in majoritatea regiunilor tarii, fiind prognozate maxime cuprinse intre 17 si 19 grade Celsius, in timpul zilei.

Cea de-a doua saptamana din interval va aduce o noua scadere a valorilor termice, insa acestea vor fi in general apropiate de cele specifice pentru perioada respectiva.

Si in Bucuresti vremea va fi deosebit de rece in primele zile ale intervalului si se va incalzi, temporar, dupa data de 15 octombrie, urmand ca temperaturile sa revina apoi la valorile normale pentru aceasta perioada.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

Estimarea meteorologilor pentru intervalul 12-25 octombrie

  • Banat

Intervalul va debuta cu o vreme mult mai rece decat ar fi normal pentru aceasta perioada din an, astfel ca valorile maxime de temperatura vor fi de 12...14 grade, iar cele minime de 6...9 grade. In perioada 15 - 18 octombrie vremea se va incalzi apreciabil, urmand a se inregistra valori medii de 17...20 de grade ziua si 9...11 grade noaptea. Pe parcursul celei de-a doua saptamani este estimata o noua scadere de temperatura, dar valorile vor fi in general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decada de octombrie. Probabilitatea pentru ploi locale, in general slabe, se va mentine relativ ridicata in mare parte a intervalului de referinta.

  • Crisana

Primele zile vor fi caracterizate de o vreme mult mai rece decat ar fi normal pentru aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime de 10...12 grade si minime de 5...6 grade, in medie. In perioada 15 - 18 octombrie vremea se va incalzi, urmand a se inregistra valori medii de 16...19 grade ziua si 8...11 grade noaptea. De-a lungul celei de-a doua saptamani este estimata o noua scadere de temperatura, dar valorile vor fi apropiate sau doar usor mai mici decat cele climatologic specifice pentru ultima decada de octombrie.

Probabilitatea pentru ploi se va mentine relativ ridicata in mare parte a intervalului de referinta, dar acestea vor fi in general slabe si se vor semnala local.

  • Transilvania

Intervalul va debuta cu o vreme deosebit de rece pentru aceasa perioada din an, astfel ca maximele temperaturii aerului vor fi de 6...10 grade, iar minimele de 2...5 grade, in medie regionala, dar cu valori mai mici in depresiuni, unde vor fi usor negative. In perioada 14 - 18 octombrie vremea se va incalzi apreciabil, in special in vestul regiunii, urmand a se inregistra valori medii de 14...17 grade ziua si 6...9 grade noaptea. Pe parcursul celei de-a doua saptamani este estimata o noua scadere de temperatura, dar valorile vor fi in general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decada de octombrie.

Probabilitatea pentru precipitatii locale va fi mai mare la inceputul intervalului, cand in estul regiunii mai sunt posibile si lapovite si din nou dupa data de 19 octombrie.

  • Maramures

In primele zile va fi o vreme mult mai rece decat ar fi normal la aceasta data, cu medii ale temperaturii aerului de 8...10 grade ziua si 4...5 grade noaptea. In perioada 14 - 18 octombrie vremea se va incalzi semnificativ, urmand a se inregistra valori maxime, in medie regionala, de 15...18 grade si minime de 7...9 grade. De-a lungul celei de-a doua saptamani este estimata o scadere de temperatura, dar in general valorile vor fi apropiate sau doar usor mai mici decat cele climatologic specifice pentru ultima decada de octombrie.

Probabilitatea pentru ploi se va mentine relativ ridicata in mare parte a intervalului de prognoza, dar acestea vor fi in general slabe.

  • Moldova

In primele zile vremea va fi deosebit de rece, cu maxime ale temperaturii aerului de 4...10 grade si minime de 1...4 grade, medii regionale. In perioada 15 - 20 octombrie vremea se va incalzi, in special in sudul regiunii si in dealurile subcarpatice, urmand a se inregistra valori medii de 12...15 grade ziua si 4...8 grade noapea. Apoi este estimata o scadere usoara de temperatura, dar valorile vor fi in general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decada de octombrie.

Probabilitatea pentru precipitatii locale va fi mai mare la inceputul intervalului, cand in nordul regiunii acestea vor fi mixte, apoi se vor semnala ploi slabe sau burnite, cu caracter local.

  • Dobrogea

Primele zile vor fi caracterizate de o vreme mult mai rece decat ar fi normal in aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime de 9...13 grade si minime de 5...8 grade, in medie. Incepand din data de 15 octombrie, vremea se va incalzi apreciabil, urmand a se inregistra valori medii de 16...19 grade ziua si 8...12 grade noaptea, ecart ce se va mentine, cu mici variatii, pana spre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicata la inceputul intervalului si din nou in jurul datei de 20 octombrie.

  • Muntenia

In primele zile vremea va fi deosebit de rece, cu maxime ale temperaturii aerului de 8...12 grade si minime de 4...8 grade, medii regionale. In perioada 15 - 21 octombrie vremea se va incalzi, in special in vestul regiunii si in zona deluroasa, urmand a se inregistra valori medii de 15...18 grade ziua si 6...10 grade noaptea. Apoi este estimata o scadere usoara de temperatura, dar valorile vor fi in general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decada de octombrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicata la inceputul intervalului si din nou dupa data de 20 octombrie.

  • Oltenia

Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, atat ziua, cand valorile maxime de temperatura vor fi in medie de 9...13 grade, dar si noaptea, cand minimele se vor situa in jurul unei medii de 6...7 grade. Incepand din 15 octombrie, temperaturile vor fi in crestere, astfel ca vor fi valori medii diurne de 15...18 grade si nocturne de 8...11 grade. In cea de a doua saptamana, vremea se va raci treptat.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata dupa data de 17 octombrie.

  • La munte

In primele zile vremea va fi foarte rece, cu maxime termice, in medie, de 3...7 grade si minime negative. Dupa data de 15 octombrie, vremea se va incalzi pana la valori medii de 6...10 grade ziua si 2...6 grade noaptea. O scadere de temperatura este estimata pentru cea de a doua saptamana a intervalului de prognoza.

Se vor semnala precipitatii mixte la inceputul intervalului, apoi probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata dupa data de 18 octombrie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17563 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by