- Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.
- OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
- Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei
Contactat de HotNews.ro, Mircea Miclea - fost ministru al Educatiei, fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru educatie care a elaborat legea educatiei nr. 1/2011, psiholog si profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai - a declarat urmatoarele: “Daca acesti absolventi nu au beneficiat de cursurile tot gratuite oferite de stat pana la Bacalaureat, adica de scoala, la ce bun sa le mai platesti alte cursuri? Nu vad aici deloc valoare adaugata. Cred ca ar fi fost mult mai bine sa fi fost indrumati spre scoli postliceale. Platesti aceste cursuri daca vrei neaparat cat mai multi absolventi cu Bacalaureat ca sa avem cat mai multi studenti pentru fabricile de diplome. Acesta nu este un interes dictat de piata muncii, pentru ca atunci ar fi vazut ca este o criza de muncitori cu studii medii, de absolventi de scoli postliceale”.
“Sunt multi pasi pe loc si multi inapoi in aceasta Ordonanta de Urgenta. Sunt multi pasi pe loc pentru ca se detaliaza aici lucruri care puteau fi foarte clar obiectul unor ordine de ministru sau al unor hotarari de guvern, nu al unei ordonanta de urgenta. De exemplu, Ordonanta de Urgenta modifica un articol din Legea Educatiei si pune in loc de ‘olimpiade si concursuri’ termenii de ‘competitii scolare, extrascolare si extracurriculare’. Sau se spune ce se va intampla cu finantarea colegiilor in 2014-2015 si in 2015- 2016. Nu se pun astfel de lucuri intr-o lege organica. Deci se detaliaza aici lucruri care nu erau de lege, care nu aduc valoare adaugata”, a explicat Mircea Miclea.
Fostul ministru al Educatiei si presedinte al comisiei prezidentiale care a elaborat Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 a explicat pentru HotNews.ro ca prin aceasta OUG se blocheaza complet descentralizarea sistemului scolar si se re-centralizeaza “excesiv” sistemul scolar: “Legea educatiei nationale spunea ca organizarea concursurilor pe post, angajarea si concedierea personalului didactic era facuta la nivelul scolii, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei. Dar scoala era autonoma si avea puterea de a decide asupra cadrelor didactice. In cazul in care Consiliul de Administratie considera ca un profesor nu isi face datoria, il putea concedia, pentru ca parintii semnalau acest lucru si directorul putea sa il concedieze pentru ca tot el l-a angajat. Cum concursul de angajare era la scoala, tot scoala il putea si concedia”.
“Acum, concursul se organizeaza la nivel national, exact ca inainte de Legea Educatiei Nationale nr.1/2011. In consecinta, tu, ca director, esti doar repartizat la scoala si scoala nu face decat sa te angajeze in baza repartitiei primite de la inspectoratul scolar judetean. Deci scoala nu te mai poate concedia. Daca parintii ii semnaleaza directorului ca un profesor are o prestatie didactica proasta, directorul si Consiliul de Administratie nu ii mai pot face nimic, pentru ca el nu a fost angajat de scoala”, a declarat pentru HotNews.ro Mircea Miclea.
Acesta a afirmat ca, “de acum incolo, orice ar face un profesor, el nu poate fi concediat de scoala, indiferent cat de proasta e prestatia lui. El este angajatul sistemului, deci in cel mai rau caz pentru el este scos din activitatea didactica, dar inspectoratul este obligat sa ii gaseasca o alta scoala la care sa predea”.
Miclea a explicat ca “atunci cand am scris legea, am incercat sa descentralizam unitatile de invatamant tocmai pentru a pune competitie intre scoli. Scolile stiu cel mai bine care sunt profesorii buni, nu inspectorii. Daca tu iti angajezi profesori de buna calitate, automat vei avea elevi mai multi, iar prin finantarea per elev ai mai multi bani. Deci totul era legat. Ori acum s-a luat acest drept, toate concursurile didactice sunt organizate la nivel national de inspectoratele scolare judetene, deci scolile nu mai au nicio putere in angajarea sau concedierea personalului. Pot fi dati afara de inspectoratele scolare doar daca fac ceva extrem de grav, dar altfel nu pot, pentru ca ei au castigat un concurs. S-a re-centralizat sistemul si inclusiv concursurile organizate in scolile particulare trebuie supervizate de inspectoratele scolare judetene. Deci daca inspectoratul nu este de acord, nu poti face nimic, chiar si ca scoala privata”.
Un alt pas inapoi este la nivelul conducerii. “Directorii de scoli erau alesi de Consiliul de Administratie pe baza unui concurs si a unei metodologii stabilite la nivel national, dar scoala era cea care organiza concursul, ei decideau. Acum, inspectoratul scolar judetean organizeaza concursul. Deci inspectoratul scolar judetean organizeaza concursul pentru director si directorul poate fi demis pe baza deciziei “motivate” a consiliului de administratie al inspectoratului scolar. In consecinta, inspectoratul scolar te poate da oricand vrea jos si tot inspectoratul scolar este cel care evalueaza activitatea directorului. Pana acum, activitatea directorului era evaluata de scoala. Deci inspectoratul scolar organizeaza concursul de director, inspectoratul scolar te evalueaza si inspectoratul scolar, pe baza unei decizii motivate, te poate concediate. Din nou e o re-politizare totala a scolii”, a afirmat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei.
Ordonanta de Urgenta stabileste ca, de acum inainte, la invatamantul superior doctoratul se poate organiza si in regim de frecventa redusa. “Daca va uitati la toti cei cu imposturi la doctorat, toti au facut doctoratul in regim de frecventa redusa. Eu am scris in legea educatiei ca doctoratul se face exclusiv in regim de zi. Atunci sansa de a frauda era mica, pentru ca asta este ceea ce faci, te duci la doctorat pentru ca ai o vocatie. Nu sa te trezesti ca esti parlamentar sau altceva si spui: ia sa imi si eu un doctorat sa mi se spuna doctor. De asta am zis ca se face doar in regim cu frecventa. Din nou se deschide poarta de a face teze de doctorat foarte proaste, pentru ca majoritatea covarsitoare a tezelor proaste sunt facute de cei de la forma de invatamant cu frecventa redusa, care nu au vocatie”, a declarat Mircea Miclea.
Fostul ministru al Educatiei a avertizat ca probleme va genera si articolul referitor la mandatele rectorilor. “In Legea Educatiei am scris ca un rector poate sa aiba maximum 2 mandate si nu poate fi rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora. Acum, ei spun ca ‘o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete'. Daca esti la al doilea mandat si te-ai suspendat 2 zile din functia de rector, poti sa intri la al treilea mandat pentru ca nu a fost complet al doilea mandat. Faci al treilea mandat, te suspenzi iar 2 zile, candidezi a patrea oara samd. Aceste cazuri au fost inainte de intrarea in vigoare a Legii Educatiei in 2011, la Timisoara. Tocmai avand in vedere aceasta situatie, am modificat legea. Dar acum, dupa OUG, poti sa fii rector cat vrei, pentru ca este vorba de doua mandate succesive complete. Poti sa fii rector de cate ori vrei, doar sa te suspenzi pe o perioada scurta ca sa nu fie complet al doilea mandat”, explica Miclea.
In ceea ce priveste universitatile particulare, OUG modifica articolul 227 din Legea Educatiei astfel: “Structurile universitatilor particulare si confesionale particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, avizata de fondatori si aprobata de senatul universitar. Deciziile in acest sens apartin universitatii”.
Mircea Miclea sustine ca “asta este o greseala, pentru ca in Legea Educatiei scria ca universitatile particulare isi pot stabili structurile, atributiile, durata mandatelor ‘cu respectarea stricta a prevederilor prezentei legi’. Anume ca sa nu creez doua tipuri de organisme paralele, am zis ca trebuie sa se respecte strict prezenta lege. Ori OUG taie exact respectarea legii. Deci daca faci o universitate particulara, nu mai trebuie sa respecti prevederile actualei legi privitoare la durata mandatelor etc, decizia apartine numai universitatilor. Universitatile vor putea decide la ce varsta sa fie o persoana rector, cat e durata mandatelor, pentru ca totul e la decizia lor. Universitatile particulare pot face tot ce doresc ele”.
Ordonanta de Urgenta spune si ca universitatile pot fi infiintate si de persoane fizice. “Este extrem de riscant”, avertizeaza Mircea Miclea, care explica faptul ca in Legea Educatiei Nationale “am spus ca universitatile pot fi fondate numai de fundatii sau asociatii, nu tu ca persoana fizica”. Amintim ca primii care au incercat sa modifice legea in acest sens au fost Petru Filip si Catalin Croitoru (ambii fosti parlamentari PDL, ulterior trecuti la PSD), iar Curtea Constitutionala a decis in 2012 ca modificarea Legii Educatiei Nationale care faciliteaza trecerea patrimoniului universitatilor private in mainile fondatorilor este neconstitutionala. Ulterior, in iunie 2013, Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat un amendament care prevede ca universitatile isi gestioneaza "direct si nemijlocit patrimoniul" (Detalii aici).
Mircea Miclea a explicat ca dupa adoptarea acestei ordonante “eu, ca persoana fizica, infiintez o universitate privata, pot sa imi fac reguli fara sa tin cont de lege, din banii din taxe maresc patrimoniul, pe care nu platesc impozite in regim normal, cer desfiintarea universitatii si patrimoniul ramane al meu. Este un business extrem de bun”.
OUG mai prevede si ca masterul didactic nu mai este obligatoriu pentru studentii care vor sa devina profesori. Ei pot sa faca un program de formare psihopedagogica chiar in timpul studiilor universitare de licenta. Miclea sustine ca, astfel, “masteratul didactic este desfiintat, practic”.
Mircea Miclea a explicat pentru HotNews.ro ca “exista un intreg raport al Fundatiei McKinsey reluat acum in care sunt analizate sistemele de invatamant si se arata ca cele mai performante nu sunt cele in care se baga foarte multi bani, nici cele in care salariile sunt foarte mari, ci cele in care pregatirea profesorilor se face prin masterate didactice dedicate. Adica ai facut proba ca iti pasa de invatare si apoi faci acest master, in timpul caruia poti face si o a doua specializare. Acestea sunt date stiintifice. Daca vrei sa faci o pregatire de buna calitate, trebuie sa faci masterat dedicat. Dar cui ii pasa domne’ de date stiintifice in tara asta? In momentul de fata, daca esti in facultate si ai jumatate din examene picate, tu obtii diploma de a preda in invatamantul preuniversitar. Tu, prin propria ta activitate, dovedesti ca nu iti pasa, dar noi iti dam diploma ca poti preda. Si apoi vedem la titularizare note de 1, 2, 3 si 4. Sunt exact acesti oameni. Cercetarea spune ca pregatirea de buna calitate a cadrelor didactice se face prin masterat. Ei zic: nu, sa ramana la formarea initiala in cursul anilor de studiu. Si pe nicio baza, ca asa cred ei. Este o ignorare totala”.
“Aceasta ordonanta de urgenta re-centralizeaza sistemul, politizeaza excesiv sistemul, vulnerabilizeaza sistemul de doctorate, universitatile particulare nu se mai supun in mandate legii, nu mai este vorba de 8 ani - esti rector cat vrei. Este o grozavie”, a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei.
Mircea Miclea a precizat ca aceasta ordonanta de urgenta “este un pact national anti-educatie, tacit, nescris, care este mult mai tare decat pactul national de educatie, care a fost semnat de toate partidele parlamentare si de sindicate”.
In ceea ce priveste sindicatele, Miclea a explicat ca prin aceasta modificare a legii ele “castiga foarte tare in putere. Peste tot, in toate Consiliile de Administratie, sindicatele sunt prezente, si la nivel de preuniversitar, si la universitate. Este o sindicalizare totala. Aceasta putere o vor folosi in favoarea lor, vor cere iar bani de la toti profesorii, pentru ca profesorii stiu ca daca te pui bine cu sindicatul, e ok, pentru ca ei sunt in consiliul de administratie al scolii, deci sunt pe langa director, sunt in consiliul de administratie al inspectoratelor - consiliu care poate printr-o decizie ‘motivata’ sa concedieze un director”.
OUG prevede si ca Ministerul Educatiei va putea suplimenta cifra de scolarizare a unei universitati, cu pana la 10% din capacitatea stabilita de ARACIS. “Este o modalitate prin care Ministerul Educatiei poate sa redistribuie resurse si locuri pentru cei catre care doreste, pentru cei loiali”, a explicat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea.
Citeste si:
A cata ordonanta de modificare a legii educatiei e asta? Pana azi e cea mai cuprinzatoare. Cea mai celebra e cea data de Andronescu inainte de a parasi ministerul. S-a scapat de incompatibilitate.
dar, ca să vedeţi cum devine chestia cu guvernanţii, intraţi pe link-ul
http://www.ziare.com/cristian-sima/bursa-sibiu/cristian-sima-loveste-cu-o-noua-scrisoare-dezvaluiri-incendiare-1298152
ŞI VEDEŢI CE MAI DEZVĂLUIE BROKERUL CRISTIAN SIMA. MERITA...
Unii mai naivi ar spune ca e doar pura lacomie. Nope, e mai mult decit atit.
Romania E PE BUTUCI ba, e cu zeci de ani in urma dpdv al civilizatiei si spiritului civic.
E pura lacomie combinata cu prostia unei viziuni limitate, pe termen foarte scurt, de tipul 'ce mananc maine' iar asta e o boala seculara a majoritatii romanilor.
Unii chiar nu sunt capabili sa 'vada' pe 10-15-25 de ani si se bazeaza pe eternul 'lasa ca ne descurcam noi, ce-o sa fie' drept urmare vor sa vanda diplome maine, nu-i intereseaza ca distrug credibilitatea invatamantului romanesc.
Crezi ca Germania, Anglia sau Franta au nevoie de prosti ? Din contra, ar vrea sa fie toti doctori si sa emigreze la ei.
Lasa gargara cu forta de munca ieftina ca aia se gaseste si in Africa daca au nevoie.
Tot mai multe procese de productie sunt automatizate, mecanizate, computerizate.
Cine tot ciunteste legea din 2012 incoace? USL --> 7.4 miloane --> 70% din parlament --> vointa poporului --> mindri ca suntem romani --> mergem la Bruxelles sa luptam , etc etc. Acu trage tu concluzia cine te vrea prost? Burghezo-mosierimea europeana sau vointa poporului antena3?
Asta e boala cea mai grea a romanului. Nu-si asuma niciodata vina pentru esecuri. Din prea multa mindrie si din prea multa prostie.
Este o greșeală să se pună semnul egal între un student de 20 de ani care freacă menta toată ziua și învață doar pentru nota 5 și un angajat de 30 de ani care, pe lângă obligațiile full-time, mai își alocă și din puținul timp liber pentru studiu.
Doar faptul ca da banii si se duce cateva ore pe saptamana la cursuri ar trebui sa fie suficient sa ia diploma, nu?
Asa si-a luat si Ponta doctoratul, l-a cumparat.
Dupa logica ta, educatia in Romania era moarta de mult, desi omorarea ei se produce in fata ochilor tai.
Unele cunostinte nu au valoare in sine, ci in formarea altora, fara a fi in mod necesar direct legate.
Astfel, teorema lui Pitagora nu o vei aplica niciodata in viata reala, dar cunoasterea ei iti formeaza un mod de gandire.
Un mod de gandire se formeaza in timp. Altfel spus, oricate meditatii ai face pentru Bac, daca nu ai invatat de la 7 ani pana la 18 ani, meditatile alea nu vor tine loc de scoala pierduta.
Din pacate cei mai multi parinti, politicieni si functionari nu mai au rabdarea necesara pentru a aprofunda asemenea lucruri. Nu o mai au, pentr uca si rabdarea se foremaza de la 6 ani, nu de la 25. La 25 nu mai poti invata ce-i rabdarea.
Sunt absolvent de facultate de STAT, in timpul facultatii am avut si profesori capabili si mai putin, cert este insa ca am invatat!!!
In momentul de fata am peste 30 ani, sunt student la alta facultate (tot de STAT), si n-am gasit suficient timp sa o termin.
Am prieteni care au facut la privat si treceau examenele dand bani.
Iar intre studentul de 20 ani care freaca menta si cel de 30 ani care face o scoala, deosebirea este de om, nu de facultate sau daca este privata sau de stat.
Pun pariu ca cel care freaca menta va fi angajat la un birou de stat (scuze celor angajati la stat si care chiar muncesc).
Se pare că nici voturile n-au miros fiindcă, de fapt, asta urmăresc şi nimic altceva...
-------
??????????
Am totusi un mare semn de intrebare. Ministrul Pricopie a aplicat evaluarile bianuale intre alte masuri benefice (nu le insir aici, dar sunt).
Cum a semnat ministrul Pricopie asa ceva?
Nu vreau sa politizez. Ma refer doar la capacitatea profesionala si de organizare a ministrului, pe care o consider potrivita.
Ei bine, ordonanta arata ca si cum nu ar fi fost semnata de ministrul Pricopie.
Am doua ipoteze (nu stiu, nu cunosc, pot doar sa presupun):
a) Nu a fost semnata de ministru, ci de un secretar de stat , cu "pentru"
b) Ministrul a fost impins (citeste fortat) sa semneze asa ceva (fie ghidat gresit, fie din alte motive).
-----
Se intimpla lucruri ciudate. La fel, evaluarea a fost aprobata sa fie specifica Waldorfului (cu subiecte diferite de traditional) cu doar cateva saptamani inainte de examen, ca si cum cineva ar fi asteptat sa plece ministrul (in delegatie, concediu etc.) pentru a semna altcineva. Nu zic ca asa a fost, dar am un semn de intrebare.
La fel si acum - este necredibil ca un om care a luat masuri potrivite timp de un an de zile, dintr-o data semneaza o asemenea ordonanta.
Foarte bizar.
Ar trebui sa apara rapid o reactie scrisa a celor care au obtinut titlurile de Doctor in mod real si pe baza de munca personala.
Si vous plagiez, ne soyez pas premier ministre en Roumanie!
Furtul intelectual pt. un tip de moralitatea Viorelului are avantaje pecuniare semnificative, chiar daca mitomanul declara ca nu a obtinut venituri de pe urma falsului sau titlu academic.
Ponta, ne spune in CV-ul sau, ca in perioada 2002-2007 a detinut functia de lector in cadrul Departamentului de Drept Penal al Universitatii Romano-Americane, iar din 2007 a ocupat postul de conferentiar in cadrul aceleiasi facultati particulare.
In aceasta calitate, Viorel Ponta a castigat diverse sume de bani: 25.850 de lei conform declaratiei de avere semnate pe 15.12.2008, 36.975 de lei in anul urmator, suma ce apare in declaratia din 19.01.2009, sau 47.791 de lei, suma ce apare in declaratia datata 23.03.2010.!!!!
Viorel premierul Mondial crede că va scăpa de dosarul Duicu dacă intră în cursa pentru prezidențiale. Trebuie să fii tare naiv să crezi așa ceva, ca să nu spun prost de-a binelea.
DNA a ieșit cu o confirmare oficială a faptului că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc a propus-o pe judecătoarea Ponea în conducerea DNA. Nu cred că e bine, Dottore !
Iar ei TOCMAI ASTA URMĂRESC:
Nu e un blestem, asa se va intampla.
Educatia e ca n boomerang - se intoarce impotriva generatiei.
Repararea - peste 20 de ani, poate,
De 25 de ani, Romania este tocata, facuta praf in toate felurile.
Aceasta ordonanta nu face decit sa continuie ce s-a inceput la 22 decembrie 1989.
Eu stiu la o universitate privata un decan care se da ca stie GIS, a fost promovat pe un articol obscur (dar ISI, de...) dar care nu e in stare sa faca o harta sau sa scrie doua randuri cu cap si coada.
Unul ca asta ajunge sa predea copiilor nostri si, pe deasupra, mai ocupa si functie de conducere...
Ordonanta va permanentiza astfel de impostori sinistri pe functie.
Cumpararea subiectelor inca din Gimnaziu.. cu stiinta elevilor .. copiierea lucrarile de licenta, de doctorat comercializate pe Internet.. trebuie sa inceteze ! Fara camere de luat vederi , fara paznici in scoli .. fara mita, fara cupararea titlurilor , a diplomelor !.PONTA SA -SI DEA DIPLOMA DE DOCTORAT LA COSUL DE GUNOI!.
Daca niveul educatieI ar fi normal, ca in Finlanda, Polonia, Germania , nu ar FI nevoie de atatea sisteme de supraveghere in scoli ! Bani cheltuiti pentru a supraveghea SA FIE INVESTITI IN EDUCATIE ! SA PREVENIM NU SA TRATAM !!
Un copil educat nu ar mai copia, nu ar mai fi indisciplinat ..Ar fi ca in urma cu 30 ani, cand mergeam la scoala in uniforme, nu fumam, nu aveam celulare, NU NE BATEAM NICI LA SCOALA SI NICI ACASA! .Respectam dascalii , Invatam, faceam sport, si in functie de talentul cu care eram daruiti , mergeam , fie la o scoala de meserii, la un liceu silvic, agricol sau teoretic!! dUPA TERMINAREA STUDIILOR AVEAM TOTI, ABSOLUT TOTI, UN LOC DE MUNCA! N U STIAM CE INSEAMNA SOMERI ! .
Cu acest Guvern de incompetenti- in frunte cu Ponta - nu vom avea EDUCATIE!
Jos Ponta, Jos Voiculescu si toti cei care au arendat pamantul tarii noastre SI NU PLATESC NIMIC ! lacomia este contagioasa! sarbu ilie , are si el mii de hectare in arenda ? Cine mai are hectare de pamant in arentda , de la stat?Vrem EDUCATIE, case pentru tinerii orfani ajunsi la majorat .., caminte studentesti civilizate, fara chirie , cantine studentesti .. burse de studii decente . Desfiintarea universitatilor paticulare
.
asta le-a dat o putere si un tupeu NEMASURATE directorilor, pentru a-si baga pilele pe post.
astfel, directorul decidea criterii aditionale pentru admiterea unei candidaturi, efectiv cum voiau muschii lor, practic mulau acele criterii pe profilul candidatului pe care il doreau.
de pilda, cunosc caz in care s-a cerut candidatului sa aibe carti publicate IN 2014 !!!
da' ce, alea din 2013 nu erau bune?
haideti sa fim seriosi, acest tip de descentralizare, cu puteri suprafiresti acordate directorilor, nu merge in Romania, tara profund corupta, pe toate palierele, inclusiv moral.
pur si simplu nu merge!