Prima luare de pozitie fata de lovitura data Educatiei de Guvern. Mircea Miclea: Este un pact national anti-educatie, readuce impostura in doctorate, rectorii pot fi pe viata, universitatile private isi fac regulile. Este o grozavie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 2 iulie 2014, 21:06 Actualitate | Esenţial


Mircea Miclea
Foto: AGERPRES
Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Ponta modifica Legea Educatiei "este un pact national anti-educatie". O spune Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, primul care ia pozitie fata de lovitura data Educatiei de Guvern, in cele doua zile care s-au scurs de la publicarea actului in Monitorul Oficial. Mircea Miclea a explicat pentru HotNews.ro care sunt cele mai nocive prevederi ale ordonantei. De la crearea unui sistem paralel pentru universitatile private - care nu mai trebuie sa respecte legea in atributii, mandate si structura -, crearea modalitatii ca rectorii de la stat sa fie in functie pe viata, posibilitatea ca o persoana fizica sa fondeze o universitate in mainile careia sa se intoarca apoi patrimoniul acesteia, reintroducerea doctoratului la frecventa redusa si pana la politizarea sistemului preuniversitar si intarirea sindicatelor - totul "este o grozavie", spune Miclea.
 • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.
 • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
 • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei
Una dintre prevederile OUG introduce pregatirea in facultati, pe banii statului, a absolventilor de liceu care nu si-au luat Bacalaureatul sau care nici nu au fost la BAC. Aceasta modificare aduce aminte de un proiect de lege initiat in 2011 de Ecaterina Andronescu, care a fost criticat atunci de rectori si respins in cele din urma in Parlament.
 
Contactat de HotNews.ro, Mircea Miclea - fost ministru al Educatiei, fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru educatie care a elaborat legea educatiei nr. 1/2011, psiholog si profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai - a declarat urmatoarele: “Daca acesti absolventi nu au beneficiat de cursurile tot gratuite oferite de stat pana la Bacalaureat, adica de scoala, la ce bun sa le mai platesti alte cursuri? Nu vad aici deloc valoare adaugata. Cred ca ar fi fost mult mai bine sa fi fost indrumati spre scoli postliceale. Platesti aceste cursuri daca vrei neaparat cat mai multi absolventi cu Bacalaureat ca sa avem cat mai multi studenti pentru fabricile de diplome. Acesta nu este un interes dictat de piata muncii, pentru ca atunci ar fi vazut ca este o criza de muncitori cu studii medii, de absolventi de scoli postliceale”.

Sunt multi pasi pe loc si multi inapoi in aceasta Ordonanta de Urgenta. Sunt multi pasi pe loc pentru ca se detaliaza aici lucruri care puteau fi foarte clar obiectul unor ordine de ministru sau al unor hotarari de guvern, nu al unei ordonanta de urgenta. De exemplu, Ordonanta de Urgenta modifica un articol din Legea Educatiei si pune in loc de ‘olimpiade si concursuri’ termenii de ‘competitii scolare, extrascolare si extracurriculare’. Sau se spune ce se va intampla cu finantarea colegiilor in 2014-2015 si in 2015- 2016. Nu se pun astfel de lucuri intr-o lege organica. Deci se detaliaza aici lucruri care nu erau de lege, care nu aduc valoare adaugata”, a explicat Mircea Miclea.

Fostul ministru al Educatiei si presedinte al comisiei prezidentiale care a elaborat Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 a explicat pentru HotNews.ro ca prin aceasta OUG se blocheaza complet descentralizarea sistemului scolar si se re-centralizeaza “excesiv” sistemul scolar: “Legea educatiei nationale spunea ca organizarea concursurilor pe post, angajarea si concedierea personalului didactic era facuta la nivelul scolii, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei. Dar scoala era autonoma si avea puterea de a decide asupra cadrelor didactice. In cazul in care Consiliul de Administratie considera ca un profesor nu isi face datoria, il putea concedia, pentru ca parintii semnalau acest lucru si directorul putea sa il concedieze pentru ca tot el l-a angajat. Cum concursul de angajare era la scoala, tot scoala il putea si concedia”.

Acum, concursul se organizeaza la nivel national, exact ca inainte de Legea Educatiei Nationale nr.1/2011. In consecinta, tu, ca director, esti doar repartizat la scoala si scoala nu face decat sa te angajeze in baza repartitiei primite de la inspectoratul scolar judetean. Deci scoala nu te mai poate concedia. Daca parintii ii semnaleaza directorului ca un profesor are o prestatie didactica proasta, directorul si Consiliul de Administratie nu ii mai pot face nimic, pentru ca el nu a fost angajat de scoala”, a declarat pentru HotNews.ro Mircea Miclea.

Acesta a afirmat ca, “de acum incolo, orice ar face un profesor, el nu poate fi concediat de scoala, indiferent cat de proasta e prestatia lui. El este angajatul sistemului, deci in cel mai rau caz pentru el este scos din activitatea didactica, dar inspectoratul este obligat sa ii gaseasca o alta scoala la care sa predea”.

Miclea a explicat ca “atunci cand am scris legea, am incercat sa descentralizam unitatile de invatamant tocmai pentru a pune competitie intre scoli. Scolile stiu cel mai bine care sunt profesorii buni, nu inspectorii. Daca tu iti angajezi profesori de buna calitate, automat vei avea elevi mai multi, iar prin finantarea per elev ai mai multi bani. Deci totul era legat. Ori acum s-a luat acest drept, toate concursurile didactice sunt organizate la nivel national de inspectoratele scolare judetene, deci scolile nu mai au nicio putere in angajarea sau concedierea personalului. Pot fi dati afara de inspectoratele scolare doar daca fac ceva extrem de grav, dar altfel nu pot, pentru ca ei au castigat un concurs. S-a re-centralizat sistemul si inclusiv concursurile organizate in scolile particulare trebuie supervizate de inspectoratele scolare judetene. Deci daca inspectoratul nu este de acord, nu poti face nimic, chiar si ca scoala privata”.

Un alt pas inapoi este la nivelul conducerii. “Directorii de scoli erau alesi de Consiliul de Administratie pe baza unui concurs si a unei metodologii stabilite la nivel national, dar scoala era cea care organiza concursul, ei decideau. Acum, inspectoratul scolar judetean organizeaza concursul. Deci inspectoratul scolar judetean organizeaza concursul pentru director si directorul poate fi demis pe baza deciziei “motivate” a consiliului de administratie al inspectoratului scolar. In consecinta, inspectoratul scolar te poate da oricand vrea jos si tot inspectoratul scolar este cel care evalueaza activitatea directorului. Pana acum, activitatea directorului era evaluata de scoala. Deci inspectoratul scolar organizeaza concursul de director, inspectoratul scolar te evalueaza si inspectoratul scolar, pe baza unei decizii motivate, te poate concediate. Din nou e o re-politizare totala a scolii”, a afirmat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei.

Ordonanta de Urgenta stabileste ca, de acum inainte, la invatamantul superior doctoratul se poate organiza si in regim de frecventa redusa. “Daca va uitati la toti cei cu imposturi la doctorat, toti au facut doctoratul in regim de frecventa redusa. Eu am scris in legea educatiei ca doctoratul se face exclusiv in regim de zi. Atunci sansa de a frauda era mica, pentru ca asta este ceea ce faci, te duci la doctorat pentru ca ai o vocatie. Nu sa te trezesti ca esti parlamentar sau altceva si spui: ia sa imi si eu un doctorat sa mi se spuna doctor. De asta am zis ca se face doar in regim cu frecventa. Din nou se deschide poarta de a face teze de doctorat foarte proaste, pentru ca majoritatea covarsitoare a tezelor proaste sunt facute de cei de la forma de invatamant cu frecventa redusa, care nu au vocatie”, a declarat Mircea Miclea.

Fostul ministru al Educatiei a avertizat ca probleme va genera si articolul referitor la mandatele rectorilor. “In Legea Educatiei am scris ca un rector poate sa aiba maximum 2 mandate si nu poate fi rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora. Acum, ei spun ca ‘o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete'. Daca esti la al doilea mandat si te-ai suspendat 2 zile din functia de rector, poti sa intri la al treilea mandat pentru ca nu a fost complet al doilea mandat. Faci al treilea mandat, te suspenzi iar 2 zile, candidezi a patrea oara samd. Aceste cazuri au fost inainte de intrarea in vigoare a Legii Educatiei in 2011, la Timisoara. Tocmai avand in vedere aceasta situatie, am modificat legea. Dar acum, dupa OUG, poti sa fii rector cat vrei, pentru ca este vorba de doua mandate succesive complete. Poti sa fii rector de cate ori vrei, doar sa te suspenzi pe o perioada scurta ca sa nu fie complet al doilea mandat”, explica Miclea.

In ceea ce priveste universitatile particulare, OUG modifica articolul 227 din Legea Educatiei astfel: “Structurile universitatilor particulare si confesionale particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, avizata de fondatori si aprobata de senatul universitar. Deciziile in acest sens apartin universitatii”.

Mircea Miclea sustine ca “asta este o greseala, pentru ca in Legea Educatiei scria ca universitatile particulare isi pot stabili structurile, atributiile, durata mandatelor ‘cu respectarea stricta a prevederilor prezentei legi’. Anume ca sa nu creez doua tipuri de organisme paralele, am zis ca trebuie sa se respecte strict prezenta lege. Ori OUG taie exact respectarea legii. Deci daca faci o universitate particulara, nu mai trebuie sa respecti prevederile actualei legi privitoare la durata mandatelor etc, decizia apartine numai universitatilor. Universitatile vor putea decide la ce varsta sa fie o persoana rector, cat e durata mandatelor, pentru ca totul e la decizia lor. Universitatile particulare pot face tot ce doresc ele”.

Ordonanta de Urgenta spune si ca universitatile pot fi infiintate si de persoane fizice. “Este extrem de riscant”, avertizeaza Mircea Miclea, care explica faptul ca in Legea Educatiei Nationale “am spus ca universitatile pot fi fondate numai de fundatii sau asociatii, nu tu ca persoana fizica”. Amintim ca primii care au incercat sa modifice legea in acest sens au fost Petru Filip si Catalin Croitoru (ambii fosti parlamentari PDL, ulterior trecuti la PSD), iar Curtea Constitutionala a decis in 2012 ca modificarea Legii Educatiei Nationale care faciliteaza trecerea patrimoniului universitatilor private in mainile fondatorilor este neconstitutionala. Ulterior, in iunie 2013, Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat un amendament care prevede ca universitatile isi gestioneaza "direct si nemijlocit patrimoniul" (Detalii aici).  

Mircea Miclea a explicat ca dupa adoptarea acestei ordonante “eu, ca persoana fizica, infiintez o universitate privata, pot sa imi fac reguli fara sa tin cont de lege, din banii din taxe maresc patrimoniul, pe care nu platesc impozite in regim normal, cer desfiintarea universitatii si patrimoniul ramane al meu. Este un business extrem de bun”.

OUG mai prevede si ca masterul didactic nu mai este obligatoriu pentru studentii care vor sa devina profesori. Ei pot sa faca un program de formare psihopedagogica chiar in timpul studiilor universitare de licenta. Miclea sustine ca, astfel, “masteratul didactic este desfiintat, practic”.

Mircea Miclea a explicat pentru HotNews.ro ca “exista un intreg raport al Fundatiei McKinsey reluat acum in care sunt analizate sistemele de invatamant si se arata ca cele mai performante nu sunt cele in care se baga foarte multi bani, nici cele in care salariile sunt foarte mari, ci cele in care pregatirea profesorilor se face prin masterate didactice dedicate. Adica ai facut proba ca iti pasa de invatare si apoi faci acest master, in timpul caruia poti face si o a doua specializare. Acestea sunt date stiintifice. Daca vrei sa faci o pregatire de buna calitate, trebuie sa faci masterat dedicat. Dar cui ii pasa domne’ de date stiintifice in tara asta? In momentul de fata, daca esti in facultate si ai jumatate din examene picate, tu obtii diploma de a preda in invatamantul preuniversitar. Tu, prin propria ta activitate, dovedesti ca nu iti pasa, dar noi iti dam diploma ca poti preda. Si apoi vedem la titularizare note de 1, 2, 3 si 4. Sunt exact acesti oameni. Cercetarea spune ca pregatirea de buna calitate a cadrelor didactice se face prin masterat. Ei zic: nu, sa ramana la formarea initiala in cursul anilor de studiu. Si pe nicio baza, ca asa cred ei. Este o ignorare totala”.

Aceasta ordonanta de urgenta re-centralizeaza sistemul, politizeaza excesiv sistemul, vulnerabilizeaza sistemul de doctorate, universitatile particulare nu se mai supun in mandate legii, nu mai este vorba de 8 ani - esti rector cat vrei. Este o grozavie”, a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei.

Mircea Miclea a precizat ca aceasta ordonanta de urgenta “este un pact national anti-educatie, tacit, nescris, care este mult mai tare decat pactul national de educatie, care a fost semnat de toate partidele parlamentare si de sindicate”.

In ceea ce priveste sindicatele, Miclea a explicat ca prin aceasta modificare a legii ele “castiga foarte tare in putere. Peste tot, in toate Consiliile de Administratie, sindicatele sunt prezente, si la nivel de preuniversitar, si la universitate. Este o sindicalizare totala. Aceasta putere o vor folosi in favoarea lor, vor cere iar bani de la toti profesorii, pentru ca profesorii stiu ca daca te pui bine cu sindicatul, e ok, pentru ca ei sunt in consiliul de administratie al scolii, deci sunt pe langa director, sunt in consiliul de administratie al inspectoratelor - consiliu care poate printr-o decizie ‘motivata’ sa concedieze un director”.

OUG prevede si ca Ministerul Educatiei va putea suplimenta cifra de scolarizare a unei universitati, cu pana la 10% din capacitatea stabilita de ARACIS. “Este o modalitate prin care Ministerul Educatiei poate sa redistribuie resurse si locuri pentru cei catre care doreste, pentru cei loiali”, a explicat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

50996 vizualizari

 • +42 (50 voturi)    
  pai si? (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:20)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  la ce v-ati fi asteptat ? USL traieste!
  • +26 (32 voturi)    
   Uslasi au nevoie de tantalai (Miercuri, 2 iulie 2014, 23:38)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   pentru urmatoarele alegeri. Sunt mai usor de prostit. Sa fii membru de partid si sa zici: da sefu, bine sefu, sa traiesti sefu. Asta e tot ce isi doresc.
   A cata ordonanta de modificare a legii educatiei e asta? Pana azi e cea mai cuprinzatoare. Cea mai celebra e cea data de Andronescu inainte de a parasi ministerul. S-a scapat de incompatibilitate.
  • -3 (7 voturi)    
   ...şi îşi face de cap! (Joi, 3 iulie 2014, 9:05)

   barbu007 [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   dacă sunt modificări neconstituţionale - pac, la CCR!
   dar, ca să vedeţi cum devine chestia cu guvernanţii, intraţi pe link-ul

   http://www.ziare.com/cristian-sima/bursa-sibiu/cristian-sima-loveste-cu-o-noua-scrisoare-dezvaluiri-incendiare-1298152

   ŞI VEDEŢI CE MAI DEZVĂLUIE BROKERUL CRISTIAN SIMA. MERITA...
  • +1 (3 voturi)    
   Acest HOT, numit Ponta (Joi, 3 iulie 2014, 14:56)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   care a avansat in functii nemeritae in acesti ani <<ultimi zece ani >> doar prin frauda si hotie, acest banditinconstient, nusi da seama cat rau face TINERILOR, invatandui cu fraudarea axamenelor !
  • 0 (0 voturi)    
   Aria finala a operei BUFE: Usele traiesteeeeeeee! (Vineri, 4 iulie 2014, 1:42)

   pseudo-nimeni [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   Sigur ca da: si Ceausescu traieste, si Tutankamon traieste.
 • +40 (50 voturi)    
  Sabotaj (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:38)

  Trojan.H [utilizator]

  E o conspiratie pentru punerea pe butuci a Romaniei.
  Unii mai naivi ar spune ca e doar pura lacomie. Nope, e mai mult decit atit.
  • +6 (22 voturi)    
   nu va mai terminati mah ? (Joi, 3 iulie 2014, 2:08)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Asa lehamite mi s-a facut de conspirationisti.. vai vai!

   Romania E PE BUTUCI ba, e cu zeci de ani in urma dpdv al civilizatiei si spiritului civic.

   E pura lacomie combinata cu prostia unei viziuni limitate, pe termen foarte scurt, de tipul 'ce mananc maine' iar asta e o boala seculara a majoritatii romanilor.

   Unii chiar nu sunt capabili sa 'vada' pe 10-15-25 de ani si se bazeaza pe eternul 'lasa ca ne descurcam noi, ce-o sa fie' drept urmare vor sa vanda diplome maine, nu-i intereseaza ca distrug credibilitatea invatamantului romanesc.

   Crezi ca Germania, Anglia sau Franta au nevoie de prosti ? Din contra, ar vrea sa fie toti doctori si sa emigreze la ei.
   Lasa gargara cu forta de munca ieftina ca aia se gaseste si in Africa daca au nevoie.
   Tot mai multe procese de productie sunt automatizate, mecanizate, computerizate.
   • +8 (14 voturi)    
    e un alt aspect (Joi, 3 iulie 2014, 2:44)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui kelye

    de ce avem nevoie ca vecinul nostru sa fie prost? pt ca daca nu ar fi prost riscam sa fie mai destept ca noi. cel prost munceste pt cel destept, asta e toata ideea. de ce sa avem romani destepti care sa vanda mai ieftin decat noi altora cand ar putea sa cumpere ei de la noi ,ca doar sunt prosti si nu mai pot face nimic
    • +3 (7 voturi)    
     O fi alt aspect, doar ca e pura imaginatie (Joi, 3 iulie 2014, 10:45)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     Cine a facut reguli cit de cit obiective in invatamant, precum clasificarea universitatilor de catre o comisie din afara tarii, acordarea de autonomie scolilor, implcarea organizatiilor de parinti in boardul scolii, etc. Funeriu --> PDL --> plosnitele dictatorului --> masa verde tinut in brate de occident, etc, etc.
     Cine tot ciunteste legea din 2012 incoace? USL --> 7.4 miloane --> 70% din parlament --> vointa poporului --> mindri ca suntem romani --> mergem la Bruxelles sa luptam , etc etc. Acu trage tu concluzia cine te vrea prost? Burghezo-mosierimea europeana sau vointa poporului antena3?
   • +1 (3 voturi)    
    Saraca kelye............., (Joi, 3 iulie 2014, 15:04)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui kelye

    Te intreb te-ai gandit barem si o singura chlipa cand ai afirmat ca :tot mai multe procese de productie sunt automatizate,mecanizate si computerizate ? Oare la aceste mecanizari nu este nevoie de OAMENI CU DIPLOME PE BUNE !
  • +4 (8 voturi)    
   conspiratia (Joi, 3 iulie 2014, 10:36)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Bineinteles ca de vina sunt americanii, rusii, masonii, burghezo-mosierimea europeana, evreii, si orice alta natie care vrea sa ne subjuge. Noi? N-avem nici o vina. Nu noi am votat ca iole 70% USL, nu noi consideram ca cel mai de incredere politician roman e ... Victor Ponta, nu noi distrugem dupa 2 ani tot ce s-a facut bine inainte. Noi suntem harnici, cinsititi, desptepti, frumosi si devreme-acasa. Da' ceilalti nu ne lasa sa ne manifestam.
   Asta e boala cea mai grea a romanului. Nu-si asuma niciodata vina pentru esecuri. Din prea multa mindrie si din prea multa prostie.
 • +34 (40 voturi)    
  derbedeii si ordinea ,derbedeii si educatia !!! (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:46)

  andreesanu [utilizator]

  Cine dracul a mai vazut sa faci din derbedei si lichele oameni de stat de valoare ???
  • +2 (6 voturi)    
   Noi, cetatenii acestei tari (Joi, 3 iulie 2014, 10:03)

   fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   vedem asta ! Zilnic.Si ne lamentam cu mai mult sau mai putin har pe aici.Tot zilnic.Mai cred ca intelegem si ca asta ni se datoreaza .Ca nu ne-am implicat, ca am votat aiurea, ca nu am votat, ca daca am identificat un personaj care sustine niste cauze la care aderam nu l-am sustinut etcetcetc
 • -36 (40 voturi)    
  Un lucru bun făcut de Ponta (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:48)

  Nyk1 [utilizator]

  Este bine că susține facultățile private. Mi se pare normal ca celor care plătesc pentru educația lor, și poate nu au timp din cauza serviciului să meargă pe la toate cursurile, să li se ofere aceleași șanse de a-și continua studiile, în ritmul în care le permite patronul de la locul de muncă.

  Este o greșeală să se pună semnul egal între un student de 20 de ani care freacă menta toată ziua și învață doar pentru nota 5 și un angajat de 30 de ani care, pe lângă obligațiile full-time, mai își alocă și din puținul timp liber pentru studiu.
  • +27 (29 voturi)    
   Un lucru bun facut de Poanta? (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:00)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Pai el pe toate le-a facut bune. Te mai si miri? Mi se pare firesc. Um om scolit ca el si cu multa carte, stie intotdeauna ce este mai bine pentru tara. Este adevarat ca au fost si cateva nereusite (2-3, nu mai multe), dar acestea s-au datorat sabotarii dementiale ale dictatorului Basescu. Dar vine ea scadenta si de la anul o sa avem numai succese, iar Romania indrumata de al ei conducator iubit (Poanta, fireste) va cunoaste noi culmi ale socialismului. Pardon, am vrut sa spun democratiei si prosperitatii!
  • +24 (26 voturi)    
   Angajatul obosit (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:08)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   are chef de studiu ca ponta!!!Toti incultii au patruns in sistemul academic si l-au decredibilizat.Toti frustratii vor sa DOVEDEASCA faptul ca nu sunt chiar atat de precari la neuroni. Doveditul se face pe bani ca altfel e imposibil.
  • +14 (16 voturi)    
   aha... (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:14)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   mai bine taceai... ai scris un text MONUMENTAL de imoral si gresit. Competitia universitara trebuie sa fie corecta, indiferent de varsta si ocupatia studentului. Cadrele trebuie sa aiba un cadru in care sa se stabileasca o ierarhie valorica....nici nu stiu cum sa mi structurez raspunsul, sunt obosit...deci te rog abtine-te pe viitor.
  • +16 (18 voturi)    
   Evident ca e bine... pentru el! (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:23)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ce pretentii sa ai de la un hot? Sa-si creeze concurenta??
  • +18 (20 voturi)    
   Mda (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:27)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ce mai conteaza cat invata, cat intelege, cat stie si cat de bine poate aplica ce a invatat?

   Doar faptul ca da banii si se duce cateva ore pe saptamana la cursuri ar trebui sa fie suficient sa ia diploma, nu?

   Asa si-a luat si Ponta doctoratul, l-a cumparat.

   Dupa logica ta, educatia in Romania era moarta de mult, desi omorarea ei se produce in fata ochilor tai.
  • +14 (16 voturi)    
   n-ai inteles nimic (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:39)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   este iarasi gresit sa pui semnul egal intre un student de 20 de ani care se duce la toate cursurile si are profesori severi si un angajat de 30 de ani cae se duce la facultate de 2 ori pe luna si isi permite sa plateasca nota de la examen. La asta nu te-ai gandit, nu?
  • +10 (12 voturi)    
   Ce are xxx cu prefectura? (Miercuri, 2 iulie 2014, 23:14)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Comentati la obiect sau ati vazut doar sintagma "facultati private" si ati zis sa spuneti ceva daca tot aveti 2 minute pauza de la patron? Sustinerea facultatilor private nu e incompatibila cu neingroparea invatamantului dar e nevoie de mai mult decat de "putin timp liber pentru studiu" pentru a pricepe asta.
  • +10 (14 voturi)    
   Scoala (Joi, 3 iulie 2014, 0:06)

   Marian G. [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Scoala se face la timpul ei, nu cand iti dai seama ca ai nevoie de ea.
   • 0 (2 voturi)    
    invatare incepe de la 6 ani (Joi, 3 iulie 2014, 10:53)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Marian G.

    Foarte bine sintetizat. Invatarea nu e ca umplerea unei sticle, sa dai debitul mai mare ca sa se umple mai repede daca ai nevoie.

    Unele cunostinte nu au valoare in sine, ci in formarea altora, fara a fi in mod necesar direct legate.

    Astfel, teorema lui Pitagora nu o vei aplica niciodata in viata reala, dar cunoasterea ei iti formeaza un mod de gandire.

    Un mod de gandire se formeaza in timp. Altfel spus, oricate meditatii ai face pentru Bac, daca nu ai invatat de la 7 ani pana la 18 ani, meditatile alea nu vor tine loc de scoala pierduta.

    Din pacate cei mai multi parinti, politicieni si functionari nu mai au rabdarea necesara pentru a aprofunda asemenea lucruri. Nu o mai au, pentr uca si rabdarea se foremaza de la 6 ani, nu de la 25. La 25 nu mai poti invata ce-i rabdarea.
  • +1 (1 vot)    
   Tu ar trebui sa faci un alt lucru bun ... (Joi, 3 iulie 2014, 16:48)

   rab [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ... si sa taci. Gandeste putin inainte sa postezi.
   Sunt absolvent de facultate de STAT, in timpul facultatii am avut si profesori capabili si mai putin, cert este insa ca am invatat!!!
   In momentul de fata am peste 30 ani, sunt student la alta facultate (tot de STAT), si n-am gasit suficient timp sa o termin.
   Am prieteni care au facut la privat si treceau examenele dand bani.
   Iar intre studentul de 20 ani care freaca menta si cel de 30 ani care face o scoala, deosebirea este de om, nu de facultate sau daca este privata sau de stat.
   Pun pariu ca cel care freaca menta va fi angajat la un birou de stat (scuze celor angajati la stat si care chiar muncesc).
 • +10 (12 voturi)    
  lege (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:52)

  nimrod [utilizator]

  E de râs, da' ăstora nu le pasă că râde lumea de ei.
  Se pare că nici voturile n-au miros fiindcă, de fapt, asta urmăresc şi nimic altceva...
  • -1 (1 vot)    
   ??????? (Joi, 3 iulie 2014, 10:46)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Nu cumva doar isi inchipui ca asa vor castga voturi?
   -------
   ??????????

   Am totusi un mare semn de intrebare. Ministrul Pricopie a aplicat evaluarile bianuale intre alte masuri benefice (nu le insir aici, dar sunt).

   Cum a semnat ministrul Pricopie asa ceva?

   Nu vreau sa politizez. Ma refer doar la capacitatea profesionala si de organizare a ministrului, pe care o consider potrivita.

   Ei bine, ordonanta arata ca si cum nu ar fi fost semnata de ministrul Pricopie.

   Am doua ipoteze (nu stiu, nu cunosc, pot doar sa presupun):
   a) Nu a fost semnata de ministru, ci de un secretar de stat , cu "pentru"
   b) Ministrul a fost impins (citeste fortat) sa semneze asa ceva (fie ghidat gresit, fie din alte motive).

   -----
   Se intimpla lucruri ciudate. La fel, evaluarea a fost aprobata sa fie specifica Waldorfului (cu subiecte diferite de traditional) cu doar cateva saptamani inainte de examen, ca si cum cineva ar fi asteptat sa plece ministrul (in delegatie, concediu etc.) pentru a semna altcineva. Nu zic ca asa a fost, dar am un semn de intrebare.

   La fel si acum - este necredibil ca un om care a luat masuri potrivite timp de un an de zile, dintr-o data semneaza o asemenea ordonanta.

   Foarte bizar.
 • +11 (13 voturi)    
  Riscurile ascunse ale curcubeului!!! (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:55)

  soundtrack [utilizator]

  In cele din urma pe Terra va castiga stanga, amoralii, incultii grobieni, prostimea si nebunii.Lucrurile vor merge spre rau, oamenii normali vor ramane consternati din cauza evenimentelor incredibile care se vor petrece in rasetele si nesimtirea generala.
  • +3 (5 voturi)    
   Sper in ploaia care... (Joi, 3 iulie 2014, 8:52)

   canichon [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

   prin primenirea atmosferei, sa indeparteze riscurile ascunse ale aparentului curcubeu, care e unul doar artificial., un curcubeu de tip copy/paste sau clona de curcubeu...dottore stie mai bine...
 • +19 (21 voturi)    
  Avem un "doctor" PM, ce ne facem cu el ? (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:08)

  Plagarus [utilizator]

  O incercare venita din partea mediului academic romanesc ar fi inaintarea unor scrisori semnate de doctoranzii Romaniei (aia pe bune) care sa-i ceara demisia. Dupa modelul german
  Ar trebui sa apara rapid o reactie scrisa a celor care au obtinut titlurile de Doctor in mod real si pe baza de munca personala.
  Si vous plagiez, ne soyez pas premier ministre en Roumanie!
  Furtul intelectual pt. un tip de moralitatea Viorelului are avantaje pecuniare semnificative, chiar daca mitomanul declara ca nu a obtinut venituri de pe urma falsului sau titlu academic.
  Ponta, ne spune in CV-ul sau, ca in perioada 2002-2007 a detinut functia de lector in cadrul Departamentului de Drept Penal al Universitatii Romano-Americane, iar din 2007 a ocupat postul de conferentiar in cadrul aceleiasi facultati particulare.

  In aceasta calitate, Viorel Ponta a castigat diverse sume de bani: 25.850 de lei conform declaratiei de avere semnate pe 15.12.2008, 36.975 de lei in anul urmator, suma ce apare in declaratia din 19.01.2009, sau 47.791 de lei, suma ce apare in declaratia datata 23.03.2010.!!!!

  Viorel premierul Mondial crede că va scăpa de dosarul Duicu dacă intră în cursa pentru prezidențiale. Trebuie să fii tare naiv să crezi așa ceva, ca să nu spun prost de-a binelea.
  DNA a ieșit cu o confirmare oficială a faptului că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc a propus-o pe judecătoarea Ponea în conducerea DNA. Nu cred că e bine, Dottore !
 • +14 (16 voturi)    
  Mda! (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:28)

  Miscarea Focul Dacic [utilizator]

  Destructurarea Romaniei continuă. O țară fără o educație sănătoasă este o țară pierdută 100%. Nu contează că economia duduie. Dacă caracterele sunt tot mai mici, moralitatea tot mai scăzută, dezastrul este foarte aproape. Și nu există dezastru mai mare decât pierderea identității naționale.
  Iar ei TOCMAI ASTA URMĂRESC:
  • +3 (5 voturi)    
   Si ceausescu urmarea asta... (Miercuri, 2 iulie 2014, 23:47)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Miscarea Focul Dacic

   Dar macar era parca mai discret si mai lent...
 • +12 (14 voturi)    
  da (Miercuri, 2 iulie 2014, 23:57)

  Dedalus [utilizator]

  As vrea sa ii vad pe masa de operatie pe acesti autori ai ordonantei, operati de medici produsi de "universitatile" acestea.

  Nu e un blestem, asa se va intampla.

  Educatia e ca n boomerang - se intoarce impotriva generatiei.
  • +7 (9 voturi)    
   Nu cred..... (Joi, 3 iulie 2014, 6:33)

   Toataziua [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Stai linistit ca astia nu se opereaza in Romania.Ei ne explica noua ce bine lucreaza spitalele nostre dar problemele lor si le rezolva pe afara , ne explica ce bun e invatamantul romanesc dar i-si dau odraslele la universitati pe-afara , avem un turism extraordinar dar ei i-si petrec concediile numai pe afara.....s.a.m.d. ti-e scarba , mai rau ca pe vremea comunistilor , aia ne explicau ce bine se traieste dar aveau la subsolul cladirii comitetului de partid un magazin de unde cumparau numai ei si unde , bineinteles se gaseau de toate( cei mai in varsta stiu despre ce vorbesc ..)
   • +4 (6 voturi)    
    sadism (Joi, 3 iulie 2014, 8:25)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Toataziua

    Va avea rija DNA-ul sa le lase exact atatia bani cat sa se opereze DOAR in Romania.
 • +4 (6 voturi)    
  nu (Joi, 3 iulie 2014, 0:01)

  Dedalus [utilizator]

  Nu prea mai conteaza. Raul a fost facut.

  Repararea - peste 20 de ani, poate,
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 iulie 2014, 4:52)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Cat permitem (Joi, 3 iulie 2014, 6:18)

  Eucris [utilizator]

  Guvernantii atat ne pot face cat permitem.
 • +7 (9 voturi)    
  Tara te vrea prost! (Joi, 3 iulie 2014, 8:10)

  MichiuStefan [anonim]

  Tara te vrea prost!Nu Tara, ci actuala banda de conducatori agramati,submediocri,imorali,inculti,mitocani si mitomani,abjecti si lacomi de inavutire pentru cateva generatii!Cata prostie sa-i votezi intr-o veselie, sa le dai putere de decizie unor derbedei si lotri, care n-au habar de interesul national, a caror viziune pentru Romania se rezuma la a-si mai asigura un mandat!Singura lege a Educatiei de natura europeana a fost facuta praf de nemernicii si hotii astia!Un popor fara educatie, fara cultivarea respectarii valorii va duce Tara la subdezvoltare.Vedeti exemplul tarilor musulmane, ai caror lideri au procedat cu propriile popoare similar cu nemernicii nostri de astazi.
 • +5 (7 voturi)    
  impostura la universitati private (Joi, 3 iulie 2014, 8:49)

  Dedalus [utilizator]

  Promovarea incompetentei devine lege.

  Eu stiu la o universitate privata un decan care se da ca stie GIS, a fost promovat pe un articol obscur (dar ISI, de...) dar care nu e in stare sa faca o harta sau sa scrie doua randuri cu cap si coada.

  Unul ca asta ajunge sa predea copiilor nostri si, pe deasupra, mai ocupa si functie de conducere...

  Ordonanta va permanentiza astfel de impostori sinistri pe functie.
 • +3 (5 voturi)    
  Iata ca o alta categorie de sustinatori usl (Joi, 3 iulie 2014, 10:36)

  fosta zoezoe [utilizator]

  au fost satisfacuti ! Proprietarii de universitati private (locul de retragere al psd-stilor de frunte pe timpul opozitiei, locul de unde si-au extras cv-urile si veniturile fara legatura cu pregatirea ) au fost legiferati ca praduitori. De haita social-democata.Ar fi trebuit sa poata sa-si insuseasca patrimoniul dar numai cu plata impozitului pe veniturile scutite pe timpul functionarii.
 • 0 (0 voturi)    
  Completare la Comentarii indecente (Joi, 3 iulie 2014, 12:39)

  CsintaThomas [anonim]

  Daca nu tinem cont de cele zece porunci, in noua ordine mondiala a educatiei, vom forma plagiatori si "intectuali" virusati cu HIS (Nandicap Intelectual Sever), oameni de cultura de "carton", universitari "prefabricati" (inculti si semianalfabeti), in special in lacasurile de educatie ale prostitutiei intelectuale:universitatile private, adevarate focare de poluare si infectie intelectuala (vezi: http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/44025-principii-pentru-constitutia-educatiei-si-cele-zece-porunci-in-noua-ordine-mondiala-a-educatiei.html
 • +2 (2 voturi)    
  Educatia (Joi, 3 iulie 2014, 12:41)

  Craciunitza [anonim]

  Fara EDUCATIE o natiune nu are viitor ! Cei care am avut posibilitatea sa invatam in scoli bune, cu profesori dedicati meseriei de dascal, obeservam tot ce se intampla in jurul nostru si dorinm sa luam atitudine. Vrem sa fim vocali, sa ne strigam indignarea, im mod organizat si pana la capat!! Nu se mai poate asa ! Este mare hotie in tara asta !

  Cumpararea subiectelor inca din Gimnaziu.. cu stiinta elevilor .. copiierea lucrarile de licenta, de doctorat comercializate pe Internet.. trebuie sa inceteze ! Fara camere de luat vederi , fara paznici in scoli .. fara mita, fara cupararea titlurilor , a diplomelor !.PONTA SA -SI DEA DIPLOMA DE DOCTORAT LA COSUL DE GUNOI!.
  Daca niveul educatieI ar fi normal, ca in Finlanda, Polonia, Germania , nu ar FI nevoie de atatea sisteme de supraveghere in scoli ! Bani cheltuiti pentru a supraveghea SA FIE INVESTITI IN EDUCATIE ! SA PREVENIM NU SA TRATAM !!
  Un copil educat nu ar mai copia, nu ar mai fi indisciplinat ..Ar fi ca in urma cu 30 ani, cand mergeam la scoala in uniforme, nu fumam, nu aveam celulare, NU NE BATEAM NICI LA SCOALA SI NICI ACASA! .Respectam dascalii , Invatam, faceam sport, si in functie de talentul cu care eram daruiti , mergeam , fie la o scoala de meserii, la un liceu silvic, agricol sau teoretic!! dUPA TERMINAREA STUDIILOR AVEAM TOTI, ABSOLUT TOTI, UN LOC DE MUNCA! N U STIAM CE INSEAMNA SOMERI ! .
  Cu acest Guvern de incompetenti- in frunte cu Ponta - nu vom avea EDUCATIE!
  Jos Ponta, Jos Voiculescu si toti cei care au arendat pamantul tarii noastre SI NU PLATESC NIMIC ! lacomia este contagioasa! sarbu ilie , are si el mii de hectare in arenda ? Cine mai are hectare de pamant in arentda , de la stat?Vrem EDUCATIE, case pentru tinerii orfani ajunsi la majorat .., caminte studentesti civilizate, fara chirie , cantine studentesti .. burse de studii decente . Desfiintarea universitatilor paticulare
  .
 • +2 (2 voturi)    
  Si,ce face (Joi, 3 iulie 2014, 12:47)

  Gabi M [utilizator]

  "marele" avocat al poporului,Ciorbea?Doar el poate sa o atace!
 • +1 (1 vot)    
  sunt de acord cu dl Miclea (Joi, 3 iulie 2014, 13:54)

  Gobelin [utilizator]

  mai putin intr-o privinta: angajarea profesorilor la nivelul scolii.
  asta le-a dat o putere si un tupeu NEMASURATE directorilor, pentru a-si baga pilele pe post.
  astfel, directorul decidea criterii aditionale pentru admiterea unei candidaturi, efectiv cum voiau muschii lor, practic mulau acele criterii pe profilul candidatului pe care il doreau.
  de pilda, cunosc caz in care s-a cerut candidatului sa aibe carti publicate IN 2014 !!!
  da' ce, alea din 2013 nu erau bune?
  haideti sa fim seriosi, acest tip de descentralizare, cu puteri suprafiresti acordate directorilor, nu merge in Romania, tara profund corupta, pe toate palierele, inclusiv moral.
  pur si simplu nu merge!
 • +1 (1 vot)    
  Diletantism in toata regula! (Vineri, 4 iulie 2014, 1:38)

  pseudo-nimeni [utilizator]

  Diletantism in toata regula! Legiferarea amatorismului, a bunului plac! Ne vom trezi siderati. Asa s-au trezit inginerii din Daewoo Mangalia Heavy Industries atunci cand un coreean le-a propus sa modifice valoare lui pi. Eu nu inteleg, cand avem un ditamai for legislativ, bicameral, cu peste 300 de parlamentari, de ce legifereaza executivul? Si nu e o boala de azi de ieri. Mai toate guvernele care s-au perindat parca isi gresisera vocatia. In loc sa administreze si sa puna in practica legile date de Parlament au venit in permanenta cu ordonante de urgenta care sa bruieze si sa faca inutila munca parlamentarilor. Pentru ce mai ii votam pe parlamentari? Ca sa legifereze guvernul? Pai, poate ar fi normal sa votam guvernul in cazul asta. Eu inteleg sa dai o ordonanta de urgenta atunci cand te invadeaza urangutanii si Parlamentul inca nu daduse o lege intr-un astfel de caz.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by