CCR: Modificarea Legii Educatiei Nationale care faciliteaza trecerea patrimoniului universitatilor private in mainile fondatorilor este neconstitutionala

de R.M., R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2012, 17:22 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri, 27 iunie, ca Legea pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale este neconstitutionala, anunta Agerpres. Este vorba despre legea de modificare a Legii Educatiei Nationale care faciliteaza desfiintarea universitatilor private de catre fondatori si trecerea patrimoniului in mainile acestora.

Traian Basescu a sesizat pe data de 25 mai Curtea Constitutionala
in legatura cu legea de modificare a Legii Educatiei Nationale referitoare la patrimoniul universitar. "Prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa de presedinte.

Proiectul de lege initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru (ambii fosti parlamentari PDL, in prezent PSD) a fost adoptat de Senat, camera decizionala, pe 23 aprilie. In aceeasi zi, senatorul Petru Filip si-a anuntat intentia de a parasi PDL. Senatorul Petru Filip este profesor universitar la Universitatea particulara Dimitrie Cantemir din Bucuresti, iar deputatul Catalin Croitoru este lector universitar la aceeasi universitate particulara.

Principalele modificari aduse de acest proiect Legii Educatiei Nationale si care au fost contestate pe 25 mai la Curtea Constitutionala:
 • O universitate va putea fi infiintata si de o singura persoana si in mainile acesteia se va intoarce intreg patrimoniul universitatii, atat cel initial cat si cel dobandit ulterior infiintarii, in cazul in care universitatea particulara se desfiinteaza, dizolva sau lichideaza. Mai mult, desfiintarea universitatilor particulare se va putea face si la propunerea acestui unic fondator - spune legea care modifica Legea Educatiei Nationale (LEN) 
 • Spre deosebire, LEN prevede ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, LEN prevede ca "desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor", articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL

Textul sesizarii de neconstitutionalitate trimise de Traian Basescu la Curtea Constitutionala:

"Sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011

Motivele sesizarii sunt urmatoarele:

Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a fost adoptata de Senat, in calitate de Camera decizionala, in data de 23 aprilie 2012.

Invederam ca Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, transmisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor art. 44 alin. (1) din Constitutia Romaniei, potrivit carora 'Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate', dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Constitutia Romaniei conform carora 'Proprietatea privata este garantata in mod egal de lege, indiferent de titular', precum si prevederilor art. 32 alin. (6) din Constitutia Romaniei, care garanteaza autonomia universitara.

Articolul unic al Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 la pct. 14 stabileste ca art. 229 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 va avea urmatorul cuprins: '(1) Patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare consta din patrimoniul initial al fondatorilor, la care se adauga patrimoniul dobandit ulterior. Acesta este compus din bunuri mobile si imobile si din creante si este proprietatea privata a fondatorilor. (2) Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale particulare, pe durata existentei lor, dispun in mod liber de patrimoniul pus la dispozitia lor, cu acordul fondatorilor'. Potrivit art. 114 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 institutiile de invatamant superior, fie ca sunt de stat sau particulare ori confesionale particulare, au personalitate juridica.

Astfel, prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice constituie o ingradire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor institutii de invatamant superior, ca persoane juridice. In acelasi timp, prevederile potrivit carora dispozitia asupra patrimoniului institutiei de invatamant superior este conditionata de acordul fondatorilor, limiteaza dreptul de dispozitie, ca parte componenta a dreptului de proprietate al persoanei juridice.

De asemenea, art. 123 alin. (2) al Legii educatiei nationale nr. 1/2011 stabileste ca 'Autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane'. Astfel, prevederile pct. 14 al articolului unic al legii transmise spre promulgare, prin care dreptul de dispozitie asupra patrimoniului propriu al institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este conditionat de acordul fondatorilor, incalca principiul constitutional al autonomiei universitare.

Avand in vedere cele expuse, va solicitam sa constatati neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011".

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6103 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  o decizie asteptata (Miercuri, 27 iunie 2012, 17:57)

  Gryphus [utilizator]

  USL a incercat sa dea pe mana unor rectori de universitati particulare sedii si cladiri din patrimoniul national, oameni de genul Corina Dumitrescu ar fi avut astfel averi si mai mari din care sa doneze USL bani pt alegeri
 • +13 (13 voturi)    
  nu se poate asa ceva domnule! (Miercuri, 27 iunie 2012, 18:14)

  postacu [utilizator]

  Adica oamenii echidistanti (si de bun-simt bineinteles) care se minunau cu cateva luni in urma pe la toate televiziunile ca profesorul de drept constitutional Boc da ordonante neconstitutionale sustinand ca asa ceva este de rasul curcilor se vad astazi in fata unei avalanse de decizii ale curtii constitutionale care declara neconstitutionale mai multe legi ale noii puteri condusa de un doctor in drept (deja de renume mondial - deci nu un oarecare) si avand in parlament o armata de avocati renumiti si mari specialisti in drept de toate felurile (n.r. cei mai multi par totusi a fi specialisti in drept stramb).
  Oare ii vom vedea in aceasta seara pe aceeasi comentatori echidistanti minunandu-se la fel si facandu-i de rusine pe la toate televiziunile pe toti specialistii in drept ai actualei puteri? Sau de data asta ne-au pregatit un disc nou: CCR-ul (exact acelasi care batea cuie in cosciugul guvernului Boc acu cateva luni declarand unele ordonante neconstitutionale in urma sesizarilor USL) este astazi aservit regimului dictatorial basescian si ia deciziile comandate de Basescu tot asa cum revista Nature ("aia la care da interviuri dl. Funeriu") publica articole comandate de acelasi dictator? Pariez pe varianta 2.
  • 0 (0 voturi)    
   Constatare (Joi, 28 iunie 2012, 10:18)

   sase sase [utilizator] i-a raspuns lui postacu

   Singura schimbare sunt curcile.Pana la investirea guvernului Ponta ,curcile erau cei din USL.Acum cand la putere este USL curcile sunt cei dein PDL.Confoerm binecunoscutului principiu romanesc " pleaca ai nostri,vin ai nostri ,noi ramanem tot ca prostii!
 • +6 (6 voturi)    
  Imi place! (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:46)

  Veetor [utilizator]

  Imi place la nebunie tactica asta a USL-ului:

  Modificare de lege depusa de doi reprezentanti PDL. Lumii i s-a intiparit deja in minte faptul ca PDL-ul e cel care a initiat aceasta modificare. Nici nu mai conteaza ca imediat dup-asta si-au dat demisia din PDL si au intrat la PSD. Lumea deja a cazut in capcana.Dovada chiar in textul de mai sus: "[...] articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL".
 • +1 (1 vot)    
  pai nu e conflict de interese?... (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:47)

  brita [utilizator]

  ca acele 2 persoane interesate sa propuna un text de lege care-i favorizeaza in mod evident?!
 • +2 (2 voturi)    
  Cebine imi pare.. (Joi, 28 iunie 2012, 2:02)

  Andrei966 [utilizator]

  c-au luat teapa.. Filip si Croitoru, nici pe liste nu vor mai fi.. asta e soarta tradatorilor si celor fara constiinta !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by