​Admiterea in universitati a tinerilor fara diploma de Bacalaureat, intr-un an pregatitor, "duce la degradarea tinerilor si a scolii", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Graur, rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava. "Noi nu ii putem primi pe cei care nu au luat Bacalaureatul", a anuntat si rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, Lizica Mihut. Contactat de HotNews.ro in legatura cu proiectul legislativ depus marti, la Parlament, de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Vasile Astarastoae, a declarat ca initiativa "poate sa puna in pericol intregul invatamant superior romanesc, pentru ca diplomele din invatamantul superior nu ar putea sa fie recunoscute in alte tari".

Lizica Mihut, rector al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad: Noi nu ii putem primi pe cei care nu au luat Bacalaureatul

Lizica Mihut

Lizica Mihut

Foto: Agerpres

Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, Lizica Mihut, a declarat pentru HotNews.ro ca nu sustine initiativa celor trei parlamentari social-democrati. "Din punctul meu de vedere, un tanar care nu a luat Bacalaureatul nu poate deveni un student al unei universitati", a explicat Lizica Mihut. Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad a fost clasificata in categoria a III-a valorica - Universitate Centrata pe Educatie.

  • Eu apreciez foarte mult initiativele colegilor nostri si fara indoiala si initiativele doamnei Ecaterina Andronescu.
  • Dar, din punctul meu de vedere, un tanar care nu a luat Bacalaureatul nu poate deveni un student al unei universitati.
  • Eventual se pot organiza ore de pregatire pentru Bacalaureat si sa devina student dupa ce sustine examenul de Bacalaureat.
  • Unitatea noastra este dispusa sa organizeze gratuit pregatirea celor care nu au luat Bacalaureatul si a celor care vor merge la Bacalaureat promotia 2012.
  • Dar noi, cel putin, nu ii putem primi pe cei care nu au luat Bacalaureatul.
  • A fost un Bacalaureat al adevarului cred, sigur putin cam dur si poate fara o pregatire prealabila, dar este un moment al adevarului pe care noi ni l-am asumat.
  • Nu putem fi multumiti cu o asemenea promovabilitate, dar este un moment al adevarului pe care trebuie sa ni-l asumam si sa purcedem la o pregatire asidua, pentru ca altminteri nu este posibil sa gandim un viitor pentru invatamantul romanesc.
  • Unitatea noastra s-a clasat pe locul I la universitati centrate pe educatie. Pentru universitatile dupa '90 a fost un clasament foarte dur, pentru ca noi a trebuit sa gandim dezvoltarea unei baze materiale, acreditari, autorizari, dezvoltarea resurselor umane, proiecte pe cercetare, in timp ce universitatile traditionale, cu o vechime de 100 de ani, nu au avut aceleasi probleme.
  • Pe de alta parte, nu se face un raport intre numarul de cadre didactice si lucrarile elaborate si iarasi este nedrept pentru ca unele universitati au cateva sute de cadre didactice, altele au cateva mii.
  • Dar asta nu inseamna ca nu ne asumam si clasificarea. Pentru noi este un alt moment al adevarului, pe care nu il contestam.
  • Orice clasificare are un grad de relativitate, dar sa stiti ca noi nu contestam aceasta clasificare, ne-o asumam si pentru noi este un punct de reper.
  • Ambitia noastra este sa demonstram ca unitatea noastra este in stare sa faca cercetare stiintifica si sa intre si pe cercetare in categoria universitatilor, nu numai pe educatie.    

Adrian Graur, rector al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava: Asta duce la degradarea absolventilor si a scolii

Adrian Graur

Adrian Graur

Foto: USV.ro

Posibilitatea ca absolventii fara diploma de Bacalaureat sa poata intra la facultate nu este benefica pentru scoala, sustine Adrian Graur, rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca nu sustine aceasta forma de integrare in universitati, care "poate sa nu insemne neaparat munca pentru insusirea cunostintelor respective si asta duce la degradarea lor si a scolii, intr-o oarecare masura". Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava a fost clasificata in categoria a III-a valorica, Universitate Centrata pe Educatie.

  • Eu cred ca sunt solutii mai bune.
  • Cred ca ar fi putut sa fie antrenati eventual in licee de performanta si in universitati pentru cursuri speciale si se puteau gasi solutii pentru a-si insusi materia care s-a constatat ca nu a fost parcursa corespunzator in anii de liceu.
  • Deci nu sustineti aceasta forma de educatie? Nu, nu!
  • Este o problema, pentru ca 100.000 de tineri care sa vagabondeze timp de 1 an prin orase fara un tel precis este totusi un dezavantaj pentru natie, pana la urma.
  • Dar cred ca trebuiau gasite solutii mai bune. Nu cred ca este benefica aceasta varianta, pentru scoala pana la urma.
  • Dezavantajul acestei propuneri legislativa este ca astfel se amesteca treburile, tinerii au un statut incert.
  • Ea poate sa nu insemne neaparat munca pentru insusirea cunostintelor respective si asta duce la degradarea lor si a scolii, intr-o oarecare masura.

Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi: Sper ca cei care au depus aceasta initiativa sa si-o retraga pentru ca nu le vor aduce voturi in plus

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania

Vasile Astarastoae

Foto: Agerpres

Propunerea legislativa "poate sa puna in pericol intregul invatamant superior romanesc, pentru ca diplomele din invatamantul superior nu ar putea sa fie recunoscute in alte tari", a avertizat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Vasile Astarastoae. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca este o initiativa "de un populism gretos, intr-un moment in care noi, universitatile, dorim sa crestem standardele de calitate in invatamant". Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi a fost clasificata in prima categorie valorica, Universitate de Cercetare Avansata si Educatie.

  • Nu cunosc nicio tara din lume in care sa existe accesul la invatamantul superior fara a exista inainte epuizarea studiilor liceale.
  • Poate o fi prin Bangladesh, nu stiu pe unde, dar nici acolo, nici in Bangladesh nu exista acest lucru.
  • Este o initiativa de un populism gretos, intr-un moment in care noi, universitatile, dorim sa crestem standardele de calitate in invatamant.
  • Mai mult, poate sa puna in pericol intregul invatamant superior romanesc, pentru ca diplomele din invatamantul superior nu ar putea sa fie recunoscute in alte tari.
  • Astazi (vineri, 30 septembrie - n.red) am incheiat la Iasi un workshop mai mare la care a participat o delegatie franceza a Ordinului Medicilor din Franta si cand au auzit de acest lucru pur si simplu au ramas siderati.
  • Cred ca Parlamentul, pe de o parte, va avea intelepciunea de a nu risca generatii intregi de copii care pot sa faca performanta cu o actiune de moment.
  • In acelasi timp, sper ca si cei care au depus aceasta initiativa sa si-o retraga pentru ca nu le vor aduce voturi in plus.
  • Este grav cand invatamantul se politizeaza si cand, in goana dupa voturi, parlamentarii au tot felul de initiative aberante.

Proiect de lege: Absolventii care nu au luat Bacalaureatul ar putea sa se inscrie la facultate si sa urmeze un an pregatitor

Amintim ca social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean au depus marti, 27 septembrie, la Camera Deputatilor un proiect de lege prin care absolventii care nu au luat Bacalaureatul ar putea sa se inscrie la facultate si sa urmeze un an pregatitor. Mai exact, tinerii fara diploma de BAC, dar cu media de absolvire a liceului de cel putin 7, "au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor", sustinut financiar de stat "cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj" - se arata in proiectul de lege.

Initiatorii motiveaza amendarea Legii Educatiei Nationale prin "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011" care "au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu".

Prevederile proiectului de lege:

  • Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat.
  • Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.
  • Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totala sau partiala a studiilor efectuate in anul I al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii.
  • Absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiaza de finantare in scolile postliceale de stat, organizate in reteaua MECTS.
  • Statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile aliniatului 1 - adica "Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat" - cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj.  

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: AGERPRES

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, unul dintre initiatorii proiectului, a declarat ca "tinta noastra o reprezinta cei aproximativ 100.000 de tineri care nu au promovat si care nu au decat alternativa deraparii; sunt cateva oportunitati pentru - sa spunem- aceasta generatie de abandonati". "Inventam acest an pregatitor decat sa-i lasam pe strada... ii putem introduce intr-un program de dezvoltare", a precizat Andronescu.

Rectorul universitatii Politehnica din Bucuresti a explicat ca intiativa anului pregatitor la universitate pentru cei care nu au luat BAC-ul vizeaza mii de tineri, care altfel ar putea cadea prada etnobotanicelor.

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca aceasta "este o initiativa nastrusnica, iresponsabila, care evident nu va avea succes". "Este o initiativa fara niciun fel de corespondent nici in Europa si niciunde altundeva in lume. Face parte din ceea ce eu numesc, fara niciun fel de emotie, coalizarea mediocritatii. (...) Denota modul si gandirea in care acest minister a fost condus, avand in vedere cine a initiat acest lucru", a sustinut ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Agerpres.

"Trebuie sa ne gandim foarte serios daca aceasta initiativa, care prevede in finalul ei faptul ca statul trebuie sa suporte aceste cheltuieli, nu este si rezultatul unei cardasii cu cei care au fost obisnuiti ca universitatile sa fie fabrici de bani. Cred ca trebuie sa ne uitam foarte atenti daca aceasta cardasie, care acum nu mai este posibila la nivelul ministerului, nu incearca sa fie continuata la nivelul unor parlamentari'', a declarat ministrul Educatiei, intr-o conferinta de presa organizata la Universitatea Maritima Constanta.

Citeste si: