Cum strange Biserica date despre familiile care nu sunt ortodoxe. Profesorii de Religie din Gorj, pusi sa colecteze informatii din scoli

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 3 iunie 2014, 12:58 Actualitate | Esenţial


Religia in scoli
Foto: Agerpres
Profesorii de Religie din judetul Gorj au fost pusi de Inspectoratul scolar judetean sa adune date despre situatia cultelor neoprotestante in scoala si sa comunice numarul familiilor de alta credinta decat cea crestina ortodoxa din scolile in care predau. "Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!", se arata intr-un anunt publicat la inceputul anului pe site-ul inspectoratului de catre Stefan Cristian Vatafu, inspector scolar de Religie. Contactat de HotNews.ro, Vatafu a declarat ca nu a comis nicio ilegalitate si ca cererea de strangere de date "vine de la nivel central".

Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat la inceputul anului pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj urmatorul anunt:

Anunt ISJ Gorj
Foto: isj.gj.edu.ro
"In atentia profesorilor de Religie

Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:
- situatia cultelor neoprotante in scoala,
- numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva si daca acestea dispun de casa de rugaciune,
- numele pastorului
- felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista),
- implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen.
Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!
"

Conform Legii Cultelor (nr. 489/2006), "este interzisa obligarea persoanelor sa isi mentioneze religia, in orice relatie cu autoritatile publice sau cu persoanele juridice de drept privat" (art. 5, alin. 6) si "este interzisa prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenta la culte, cu exceptia desfasurarii lucrarilor de recensamant national aprobat prin lege sau in situatia in care persoana vizata si-a dat, in mod expres, consimtamantul pentru aceasta" (art. 5, alin.5).

Contactat de HotNews.ro, Ion Isfan - inspector scolar general in Gorj, a refuzat sa raspunda intrebarilor, spunand: "Nu stiu despre ce este vorba. Vorbiti cu el".

Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din judet, a declarat pentru HotNews.ro ca a cerut aceste date "pentru o buna colaborare cu celelalte culte. Eu nu am vrut sa ii dam la o parte sau sa ii discriminam si am vrut sa ii invitam pe toti la toate actiunile de la nivelul judetului. Noi am vrut sa fie o buna colaborare cu toti".

Vatafu a spus ca a incercat si sa discute direct cu reprezentantii altor culte, "dar sunt oarecum reticenti la un dialog frumos si nu au fost dispusi sa dialogheze. De fapt, ii priveste in special pe elevi, pentru ca ei in timpul orei de religie poate pleaca prin alte parti. Eu am incercat sa le spun profesorilor ca nu trebuie sa se simta copiii marginalizati si le-am explicat profesorilor de religie sa nu ii marginalizeze, sa incerce sa ii implice si pe ei daca vor parintii in aceste activitati. Au fost concursuri judetene in care a luat locul I, la liceul de la Turceni de exemplu, un grup de elevi format din 7-8 fete nu stiu exact ce religie, ca nu conteaza, la un concurs judetean de colinde".

"Pe mine m-a interesat si numele pastorului ca sa vorbesc cu el si sa ii spun ca suntem deschisi. Asta m-a interesat", a continuat inspectorul de Religie.

Intrebat cine a cerut colectarea acestor date, oficialul a declarat: "Chiar si Mitropolia a spus ca vrea o conlucrare, adica sa nu-i dam la o parte. Asta vine de la nivel central. Este o solicitare facuta de mine in colaborare cu Mitropolia, pentru o buna conlucrare. E interpretat acel text in fel si chip".

"Am centralizat datele si le-am dat. Toate lucrurile acestea au fost solicitate pentru o buna colaborare, nu pentru discriminare sau pentru indepartarea lor. Mitropolia s-a implicat foarte mult si in activitati. Eu imi doresc ca acesti copii sa participe la activitati, dar nu obligati", a continuat Stefan Cristian Vatafu.

Referitor la activitatile in care vrea sa ii atraga pe elevii apartinand altor culte, inspectorul de Religie a afirmat ca este vorba despre concursul judetean de pictura care s-a desfasurat pe 10 mai si concursul de colinde. "Participarea la concurs este libera. Nu m-am dus la familia Popescu care e adventista sa ii spun sa vina. E libera alegerea, dar copiii trebuie sa stie ca eu sunt inspector de religie pentru toti, nu doar pentru ortodocsi. Profesorul de religie, prin aceste lucruri, i-am zis sa transmita familiei si pastorului ca ei nu trebuie sa se simta discriminati si ca pot participa la orice activitati si concursuri, pentru ca ele nu au nicio tenta de prozelitism", a sustinut Vatafu.

Acesta a precizat ca orice inspector primeste automat pe e-mail orice este publicat pe site-ul inspectoratului. "Domnul general are destule de cap, poate a uitat".

"Nu am de ce sa fac ceva ilegal, ca nu am adus nicio jignire niciunui cult, nu am cerut date personale. Am cerut informatii pentru o mai buna colaborare", a incheiat inspectorul scolar de Religie din judetul Gorj.

Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR), a declarat pentru HotNews.ro ca acesta "este un caz flagrant de discriminare pe temei religios. Un angajat al statului roman actioneaza de fapt in interesul direct al unei entitati private".
 • HotNews.ro a transmis o solicitare Ministerului Educatiei in care a cerut un punct de vedere, urmand a publica raspunsul indata ce el va fi trimis de catre Minister. UPDATE 19 iunie - Vezi raspunsul Ministerului Educatiei
 • HotNews.ro a incercat sa obtina un punct de vedere si de la purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Constantin Stoica, insa pana la momentul publicarii articolului acesta nu a putut fi contactat.
Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18111 vizualizari

 • +53 (69 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 3 iunie 2014, 13:03)

  qwerasdf [anonim]

  • -3 (19 voturi)    
   ,,, (Marţi, 3 iunie 2014, 15:28)

   Toni_m [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Sambata am fost la o nunta, dintre un barbat roman ortodox si o femeie de etnie maghiara si confesiune unitariana in comuna M. Viteazu din jud. Cluj, cununia facandu-se la ambele biserici fara sa comenteze popa ortodox ceva. Plus ca femeia se afla la a doua casatorie.
   • +5 (5 voturi)    
    O fi cotizat crestineste, (Marţi, 3 iunie 2014, 23:29)

    XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Toni_m

    nu cu zgarcenie pagana :D
    Altminteri, nu prea se poate:. "articolul 47 din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane se afirma: "clericii sunt obligati sa nu oficieze Taina Cununiei, decat intre ortodocsi, asistati de nuni ortodocsi. Cei de alt cult sunt obligati, inaintea casatoriei, sa indeplineasca formalitatile de trecere la Ortodoxie"."
    Sursa e site-ul Crestin Ortodox.
    Asta e ce am gasit dupa o scurta cautare, ca sa dau o sursa pentru ce stiam deja, din ceea ce am vazut in jur: o colega de-a mea ortodoxa nu a putut sa se casatoreasca in biserica pentru ca s-a maritat cu un protestant. Nu e ea prea bisericoasa, dar na, mai mult pentru familie, chiar a incercat si a fost nitel suparata ca nu a reusit.
 • +56 (68 voturi)    
  Ce o iesi din "fuziunea" BOR-psd ? (Marţi, 3 iunie 2014, 13:08)

  gica43 [utilizator]

  probabl ca Inalt Prea "Pricopsitul"
  Daniel vrea sa ne demonstreze inca odata ceea ce stiam deja si anume ca a fost securist-poate ne spune si cu ce grad !
  • -25 (33 voturi)    
   tu ce grad ai ateule.....???? (Marţi, 3 iunie 2014, 13:26)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui gica43

   turnator la usa tiganimii din psd...
  • +16 (18 voturi)    
   Preaplagiatorul (Marţi, 3 iunie 2014, 14:48)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui gica43

   Asta iese...
  • +7 (7 voturi)    
   Ce a iesit si din fuziunea (Marţi, 3 iunie 2014, 23:30)

   XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui gica43

   BOR-PCR: ordine si disciplina :D
 • +46 (62 voturi)    
  informari (Marţi, 3 iunie 2014, 13:10)

  grongobar [utilizator]

  asa,asa,azi-maine vor urma "mici" note de la spovedanie, n'asa tovarasi ?
  • -21 (29 voturi)    
   Necrediciosii vor fi arsi pe rug ! (Marţi, 3 iunie 2014, 13:54)

   MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

   Deci pocaiti-va toti evazionistii si basistii, vin vremuri grele cu deportari masive in Iad pentru puscariabili, indignati si nehotarati :)))
   Nu e de gluma ! DNA are dezlegare sa va bage la beci pentru o singura sesizare anonima !!
   (Ridicol articol...dar se vede ca HN are ordin de la sponsor, altfel nu s-ar baga in ziceri tip tabloid, maine poimaine aflam tot de la HN ca trebuie sa lasam barba de 1 cm minim).
  • +17 (23 voturi)    
   Notă (Marţi, 3 iunie 2014, 15:03)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

   Maria X, protestantă, reprezintă un pericol pentru societate, se impun măsuri corective.

   Semnat HORIA
 • +16 (18 voturi)    
  asa este (Marţi, 3 iunie 2014, 13:20)

  Dedalus [utilizator]

  Hei, datele sunt in recensamantul populatiei. Pot fi cerute de la INS, atat cat este posibil.

  Dar una este religia DECLARATA si cu totul altceva este CREDINTA fiecaruia. Stiu ca suna ciudat, dar sunt multi romani care se declara ortodocsi mai degraba din inertie.

  Sunt de accord insa ca solicitarea datelor privind credinta personala este ilegala.
 • +8 (10 voturi)    
  asa este (Marţi, 3 iunie 2014, 13:20)

  Dedalus [utilizator]

  Hei, datele sunt in recensamantul populatiei. Pot fi cerute de la INS, atat cat este posibil.

  Dar una este religia DECLARATA si cu totul altceva este CREDINTA fiecaruia. Stiu ca suna ciudat, dar sunt multi romani care se declara ortodocsi mai degraba din inertie.

  Sunt de accord insa ca solicitarea datelor privind credinta personala este ilegala.
 • +23 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 iunie 2014, 13:30)

  [anonim]

  • +18 (20 voturi)    
   o mica observatie (Marţi, 3 iunie 2014, 15:54)

   arhimede [utilizator] i-a raspuns lui

   pe vremea Raposatului acesti barbosi, cum ii numesti, se ocupau inlcusiv de culegerea de informatii. nu o singura data ajungea la Securitate, printr-o nota informativa, tot ce spusese omul la spovedanie. deci ei continua sa faca ceea ce faceau, nu e nici o surpriza !! :)
  • +1 (1 vot)    
   Pimen (Miercuri, 4 iunie 2014, 11:43)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui

   pai alde Pimen ce crezi ca facea?
 • +20 (22 voturi)    
  Daca se probeaza... (Marţi, 3 iunie 2014, 13:30)

  valy_74 [utilizator]

  ..este infractiune clara. In constitutie e interzisa discriminarea pe criteriu etnie,sex sau religie, etc. In orice constitutie europeana exista interdictie pt asa ceva.
  In Suedia, acum un an si ceva, politia din Malmo facea ceva statistici cu privire la romii care-i furau la greu. A fost mare scandal ca aveau probabil un .xls cu o coloana 'rom'.
  Suntem in evul mediu cu astfel de practici :(
  • -1 (3 voturi)    
   bullshit (Miercuri, 4 iunie 2014, 15:33)

   Adrian7 [utilizator] i-a raspuns lui valy_74

   Mda, si in Suedia, un cuplu roman a ramas fara copii pentru ca, chipurile, acestia ar fi fost batuti. Nici o dovada nu a fost necesara inafara de declaratia unuia dintre copii care intre timp s-a si razgandit.

   Ce poate fi mai monstruos decat sa furi copii unei familii? In conditiile astea poti sa-ti bagi post-modernitatea undeva si sa-mi dai "evul mediu" inapoi, unde familia e sfanta.
 • +20 (22 voturi)    
  doi si-un sfert marca BOR. (Marţi, 3 iunie 2014, 13:31)

  mad0nion [utilizator]

  Ciubotea face ce-a invatat se pe vremea cand turna la securitate.
 • +20 (22 voturi)    
  Bai! (Marţi, 3 iunie 2014, 13:31)

  Cutarescu [utilizator]

  Astora chiar nu le pune nimeni frana?
 • +17 (19 voturi)    
  o singură constatare (Marţi, 3 iunie 2014, 13:35)

  corvus coraX [utilizator]

  securismul din BOR este mai viu ca niciodată...
 • +17 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 iunie 2014, 14:13)

  [anonim]

 • +22 (26 voturi)    
  discriminare made in gorj (Marţi, 3 iunie 2014, 14:16)

  buncrestin [utilizator]

  "felul si frecventa activitatilor prozelitiste
  implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen"

  iata cu ce se ocupa inspectoratele scolare! nu se ocupa cu educatia ci cu combaterea prozelitismului! asta da!

  pun pariu ca domnul cu pricina trimite informari tovarasesti si legate de orientarile politice ale parintilor, de originea sanatoasa a elevilor sau, la cerere, ce marca de chipsuri prefera sa infulece micutii
  • +8 (12 voturi)    
   Pai, primcopiatirul (Marţi, 3 iunie 2014, 16:46)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   pe cine reprezinta?!
   Asa ca aia de acolo, vor sa demonstreze tovarasului, atasamentul si adeziunea la, ....
   Bleah, ...!
 • +22 (24 voturi)    
  nu degeaba (Marţi, 3 iunie 2014, 14:29)

  amanda13 [utilizator]

  au existat atatia preoti colaboratori cu securitatea in timpul comunismului. BOR nu este straina de practici similare. Mi se pare strigator la cer ceea ce au facut! Daca ar face asa ceva intr-o tara civilizata, ar fi exclusi din invatamant in secunda doi si condamnati penal. Dar in Romania o sa scape cu basma curata!
  • +13 (17 voturi)    
   O să scape??? (Marţi, 3 iunie 2014, 15:19)

   VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

   Nu! N-o să scape ...nepromovaţi!
  • +4 (6 voturi)    
   educatie (Miercuri, 4 iunie 2014, 9:49)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

   Bine ai spus, educatie civica si morala.
   Dar asta nu trebuie sa se faca prin religie, asta este prozelitism facut de religia majoritara din aceasta tara. Si sa nu uitam ca nicio religie nu detine monopul adevarului suprem, nicaieri in lume.
 • +15 (19 voturi)    
  cum strange biserica date.... (Marţi, 3 iunie 2014, 14:38)

  brahmenau [utilizator]

  Pai cum sa stranga? Tot la fel ca pe vremea lui Ceausescu cand aveau informanti cu sutana in randurile lor... In fond, nu am inteles ce cauta religia in scoli? In Germania unde evanghelicii si catolicii umplu bisericile este la alegere cu orele de Etica...cine vrea se inscrie , cine nu e lasat in pace.
  • +5 (5 voturi)    
   dar pastorii proprii ce fac? (Miercuri, 4 iunie 2014, 9:59)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui brahmenau

   Ce dracu, BOR nu mai are incredere in reteaua proprie de popi, trebuie sa puna la treaba si profesorii? Asta sunt profesorii de religie, informatorii BOR?
   De ce nu au dat sarcina asta preotilor locali? Ce se intampla? Nu mai raspund la comenzi?
   Cate retele de informatori exista in tara asta?
  • +2 (2 voturi)    
   Religie si Etica (Miercuri, 4 iunie 2014, 12:39)

   Coddy [utilizator] i-a raspuns lui brahmenau

   Ideea ca si in Romania Religia in scoli sa fie la alegere, din acelasi pachet cu ore de Etica ar fi o idee excelenta! Faptul ca un copil nu face ore de religie, nu il face pe acela "derbedeu", asa cum scriu unii pe aici. Cu siguranta aceste ore nu ar trebui sa fie obligatorii, pentru ca nu toti avem aceleasi afinitati, iar in plus, unii profesori de religie sunt foarte limitati.
   Cat despre stire, nu ma mira. Adevarul e ca le e teama ca n-o sa mai aiba enoriasi si nu mai vine banu'. Preotii ar trebui mai degraba sa se implice in planul social si sa fie un exemplu pentru comunitate, adica sa nu "lucreze" doar o jumatate de zi pe saptamana.
 • +15 (17 voturi)    
  Au? (Marţi, 3 iunie 2014, 14:45)

  DaniAndi [utilizator]

  Uitandu-ma la postarea asta a inspectorului, stau si ma intreb, oare in ce secol se afla Romania ? La acest capitol, probabil nu mai "aproape" de sec. XV-XVI .

  Drumul e lung si mai avem atat de mult de parcurs pana sa pasim pe drumul asfaltat :|
 • -20 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 iunie 2014, 14:46)

  [anonim]

  • +7 (13 voturi)    
   Asta e act de spionaj! (Marţi, 3 iunie 2014, 16:38)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu oamenii si-au dat datele personale, ci date sunt culese de profesorii ortodoxi de relegie.
   JOS BOR!
   • +1 (1 vot)    
    si sunt culese.. (Joi, 5 iunie 2014, 16:47)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    ..de la copii: act si mai odios!!!
  • +10 (12 voturi)    
   Adica daca nu schingiui pe cineva totul e OK? (Marţi, 3 iunie 2014, 19:31)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

   Bravo, ce sa zic... Tu nu vezi ca e vorba de copii? Sunt prea mici ca sa se apere, si daca li se spune de catre un profesor ca asa trebuie, asa fac! Cati copii stii tu ca se opun profesorilor daca nu au dreptate? In ce priveste statul, acesta e controlat de catre noi toti, prin parlament, guvern, presedinte, prin alegeri si votari. Nu tin minte sa ma fi chemat bor-ul sa imi votez preotii care sa vina in biserica de langa casa, sa le aleg conducatorii. Deci nici un control, fac doar ce vor ei.
 • +17 (21 voturi)    
  Am spus-o demult (Marţi, 3 iunie 2014, 14:49)

  VW_Bora [utilizator]

  Inspectoratele şcolare sunt structuri parazite care supervizează politizarea învăţământului. Indiferent de culoarea politică, asta e în sine deja foarte grav, nu-şi are locul într-o societate democratică. Pasul următor se dovedeşte a fi "curăţarea" structurilor de elemente neortodoxe. E un fel de Gestapo deja...
  Iar inspectorul general mai are tupeul să afirme: "Nu stiu despre ce este vorba" Serios? Păi, de ce te-au mai pus ăştia acolo?
 • -19 (27 voturi)    
  Si care-i problema? (Marţi, 3 iunie 2014, 14:54)

  alex4321 [utilizator]

  Si care-i problema?

  Si eu pot face un studiu de piata si sa numar
  cati vanzatori de paine si lapte sunt in tara

  Voi ati capiat? Nu mai are voie nimeni sa numere ce vrea in tara asta?

  Bine ca de ascultarile ilegale NSA si SRI nu ziceti nimic desi Constitutia Romaniei le interzice...
  • +18 (20 voturi)    
   ... (Marţi, 3 iunie 2014, 15:32)

   valy_74 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Alex, vanzatorii de paine vs. cei de lapte nu inseamna discriminare. Insa religie, sex, etnie... este o discriminare, in constitutie si in toata lumea democratica. Cu NSA si SRI.. sunt primul care urlu impotriva interceptarilor ilegale. Dar pana nu sunt dovedite, sunt basme si vrajitoare. Aici avem de-a face cu un ordin scris... Da sunt ortodox, dar respect in egala masura orice alte culte, si nu ma apuc sa fac statistici cati sunt albi verzi sau rosii...
  • +5 (5 voturi)    
   agentie (Miercuri, 4 iunie 2014, 9:34)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Un studiu de piata se face cu o agentie specializata, nu cu un profesor angajat si platit de Stat, nu de BOR, ca sa preda o materie ca oricare alta materie.
   Educatia religioasa trebuie sa se faca in familie, nu are ce cauta in scoli, ca disciplina de sine statatoare.
 • +3 (5 voturi)    
  Sfera partidelor versus sfera cultelor religioase (Marţi, 3 iunie 2014, 14:59)

  hotnewsfil [utilizator]

  Exista o sfera a totalitatii partidelor dintr-o tara.
  Exista o sfera a totalitatii doctrinelor politice de pe glob.
  Fiecare partid, cu particilaritatile sale doctrinare, organizatorice, ale programelor sale, este un sector al sferei partidelor, din care face parte, intern sau global.
  Partidele au o politica proprie de a-si promova doctrina, de a-si apropia cat mai mult aderenrti (membri, simpatizanti), au propagandisti care prezinta, continuu, realizarile si planurile de perspectiva proprii. Acestia se adreseaza direct publicului sau prin mijloacele de presa -scrisa, audio, video. Fiecare cetatean este liber sa prefere un partid, sa militeze pentru acesta.
  Periodic (in special in preajma unor alegeri), au loc confruntari intre reprezentanti ai partidelor, uneori foarte aprinse, chiar intrecand limitele acceptabilitatii.
  De regula, membrii unui partid ii sunt fideli. Rari, dar existenti, unii membri, sub pretextul ca partidul lor nu le mai corespunde convingerilor , viziunilor lor, trec in alt partid. Acestia sunt denumitii 'traseisti- imorali' (se spune ca moralitatea nu are ce cauta in politica; asa isi justifica mai-marii partidelor actele lor de imoralitate 'ca la carte').
  Populatia, mai mult sau mai putin cunoscatoare a doctrinelor, isi alege cate un partid, din raftul exponatelor la vedere.
  Exista analisti ai vietii politice, comentatori, facultati, profesori ai domeniului. Acestia trebue sa fie impartiali in public, echidistanti.
  Similar situatiei din politica, prezentata mai sus, exista 'o sfera a cultelor religioase' (exista si alt fel de culte!), sfera alcatuita dintr-o multitudine de sectoare - de religii. Fiecare religie cu doctrina ei, cu slujitorii ei, cu modalitatile ei de a-si raspandi religia, de a-si atrage credinciosi.
  Exista o competitie discreta intre religii, incomparabil mai civilizata decat cea din sfera politici. EXista conceptiile Creationism (a practicantilor religiilor) si Evolutionism (a oamenilor de stiinta). care isi sustin convingerile
 • +13 (15 voturi)    
  Politia secreta religioasa? (Marţi, 3 iunie 2014, 15:20)

  Matrafirefox [utilizator]

  Asta ne mai lipsea, niste sarlatani avizi de putere, care vor sa controleze masele de oameni creduli din Gorj. Daca stau bine sa ma gandesc, BOR e exact ca P$D-ul. Cine se aseamana se aduna.
  • +5 (5 voturi)    
   De asta au scorurile alea corupti din PSD in Gorj! (Miercuri, 4 iunie 2014, 0:21)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   Parca ei au dat prim Plagiatorul Prim Mincinosul tarii, nu?
 • +6 (6 voturi)    
  Sfera partidelor versus sfera... CONTINUARE (Marţi, 3 iunie 2014, 15:23)

  hotnewsfil [utilizator]

  Fiecare cetatean este liber sa isi aleaga o religie, asa cum isi alege un partid politic.
  In lumea civilizata, oamenii isi respecta opiniile.
  Cei care nu au adoptat nicio religie, evolutionisti sau agnostici, trebue sa ii respecte pe cei ce cred intr-un unic Creator, al "altuturor vazutelor si nevazutelor'. Nimeni nu are voie sa ii atace pe credinciosi. Nici ei nu au dreptul sa se atace intre ei.
  Intr-un fel, tine de democratie dreptul de a alege intre a crede sau nu, in Creatorul unic -Dumnezeu.
  Unii au convingerea ca universul isi este Creator, ca s-a creat el, pe el, bazati pe ultimele cuceriri ale stiintei.
  Trebue sa respectam si opinia acestora, obligatie pe care trebue sa si-o asume si credinciosii in Dumnezeu.
  Unii slujitori ai partidelor, respectiv ai bisericilor fac exces de zel, dintr-o convigere exaltata sau ca sa faca impresie buna sefilor. Ei iau masuri dupa mintea lor, care exced regulile de functionare proprii organizatiei laice sau religioase careia ii apartin.
  Si unii preoti intra in aceasta categorie, a 'exaltatilor'.
  In alta ordine de idei, referitor la afimatiile neinformatilor, ca in comunism ar fi fost practicata politica generalizata, a daramarii bisericilor, este instructiv de citit o placa prinsa pe peretele manastirii Antim : 'aceasta manastire a fost restaurata radical, in anii 1952, 1954 si in anii 1964, 1965.
 • +10 (16 voturi)    
  Voi ati citit continutul anuntului? (Marţi, 3 iunie 2014, 16:35)

  Alui [utilizator]

  "In atentia profesorilor de Religie

  Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:
  - situatia cultelor neoprotante in scoala,
  - numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva si daca acestea dispun de casa de rugaciune,
  - numele pastorului
  - felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista),
  - implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen.
  Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!"


  AFARA CU SECURITATEA DIN SCOLI! SCOATETI COPIII DE LA ORELE DE RELIGIE IMEDIAT!
  • -10 (12 voturi)    
   ....."scoateti copiiii "...... (Marţi, 3 iunie 2014, 18:24)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   de la cursurile de educatie civica si morala.........lasati-i sa vagabondeze, provin din familii de liber cugetatori..ca tov. iliescu....mai cresc un pic si le vor da in cap la parinti, cand nu le vor ajunge banii pt. droguri....incet , incet spre depravarea finala, conf. doctrinei ateie.

   p.s. un ex. azi un derbedeu cu nr. de ilfov, stationa cu masina pers. in st. lui 102, in fata spit. malaxa, luat la intreb. , raspunde...."si care-i treaba.."...ev. a continuat sa stationeze......asta-i un ex. de copil crescut in secta ateilor.
   • +8 (10 voturi)    
    Daca taceai filosof ramaneai... (Marţi, 3 iunie 2014, 19:36)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    E clar ca securist la securist nu-si scoate ochii.
   • +5 (7 voturi)    
    statistic ... (Marţi, 3 iunie 2014, 21:11)

    Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    La ce procent din populaţie s-a declarat de religie creştin ortodoxă, este mult mai probabil ca individul în cauză să fie de-al dumneavoastră. Needucat în spiritul respectului faţă de ceilalţi, mai exact!
   • +2 (4 voturi)    
    cu siguranta (Miercuri, 4 iunie 2014, 12:09)

    mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    daca te uitai mai atent la el, vedeai ca are o cruce de aur la gat si o icoana lipita pe bord.
 • +4 (6 voturi)    
  Viitorul romaniei (Marţi, 3 iunie 2014, 23:20)

  Vlad-I [utilizator]

  Uitati-va in vest sunt 25-30 % dintre cetateni care se declara fara credinta sau atei, la noi 1%. Ii viitor mai devreme sau mai tarziu va scadea puterea bisericii.
  • -3 (3 voturi)    
   occ (Miercuri, 4 iunie 2014, 15:49)

   Adrian7 [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Vestul e putred. Nici un popor nu poate beneficia de binecuvantarile Divinitatii atata timp cat ignora decretele acesteia.
   • +1 (1 vot)    
    si tu ai reusit.. (Joi, 5 iunie 2014, 16:56)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Adrian7

    ..printr-o singura expresie sa incalci toate decretele crestine. Cine esti tu mai exact sa ii judeci pe altii dpdv al credintei si moralitatii lor?
    De putred ce e vestul au un nivel de civilizatie mult peste al nostru..
    nu mai scoate paiul din ochii altora cand tu ai dita mai barna in ochii tai..
 • +6 (6 voturi)    
  "Sa nu minti" (Miercuri, 4 iunie 2014, 9:42)

  revo [utilizator]

  Nu stiu a cata porunca este, dar evident dl. inspector nu are habar de ea.
  Stefan Cristian Vatafu, in interviu: "...pentru o buna colaborare cu celelalte culte".
  Dispozitia catre profesori:
  "- felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista),
  - implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen".
 • +3 (5 voturi)    
  Afară cu religia din şcoli ! (Miercuri, 4 iunie 2014, 11:52)

  Alistar44 [utilizator]

  Copiii să aibă acces la ştiinţă, nu la minciunile scripturii .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by