Protocol tinut secret de Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana. Ce prevederi au aparut: preotii si ierarhii bisericesti vor putea veni in inspectie la orele de religie, iar postul profesorului de religie depinde de avizul ierarhului local

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 30 mai 2014, 16:26 Actualitate | Esenţial


Protocol intre Ministerul Educatiei si BOR privind predarea religiei in scoli
Foto: basilica.ro
Patriarhia Romana, Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte au incheiat joi, 29 mai, un protocol cu privire la predarea disciplinei religie-cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar, potrivit unui comunicat postat joi seara pe site-ul agentiei de stiri a Patriarhiei.

Protocolul nu a fost facut public de nici una dintre cele trei parti.

Potrivit sursei citate, protocolul stabileste cadrul cooperarii dintre cele trei institutii "in scopul imbunatatirii calitatii procesului educational prin asumarea coresponsabilitatii si competentelor specifice fiecarei institutii semnatare", se arata in comunicat fara alte detalii. Pana la publicarea acestei stiri, Ministerul nu a publicat pe site nici protocolul si nici un comunicat de presa in acest sens. Contactati de HotNews.ro, oficialii Ministerului Educatiei au promis ca vor publica documentele in cursul acestei zile.

Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat ca "s-au facut declaratii, ca nu poate oferi mai multe detalii decat in comunicatul de presa si ca documentul nu poate fi facut public".

HotNews.ro a solicitat informatii suplimentare atat la Ministerul Educatiei cat si la Secretariatul de Stat pentru Culte si vom reveni imediat ce vom primi raspunsuri.

UPDATE Ora 18.50:

Ministerul Educatiei a facut precizari intr-un comunicat de presa, fara a face insa public continutul Protocolului:

Comunicatul Ministerului:

Ministerul Educatiei Nationale, Patriarhia Romana si Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat joi, 29 mai, un protocol de colaborare care vizeaza predarea disciplinei religie - cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar.

Protocolul stipuleaza ca unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase. Programele scolare pentru disciplina religie - cultul ortodox sunt elaborate de catre Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Secretariatul de Stat pentru Culte si sunt aprobate potrivit legii. Manualele de religie - cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Romana si se aproba conform legii.

In vederea perfectionarii actului educational si pentru o implementare eficienta a cooperarii in domeniul invatamantului religios si teologic ortodox preuniversitar, Protocolul stabileste ca Ministerul Educatiei Nationale/inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti, pe de o parte, si Patriarhia Romana/centrele eparhiale, pe de alta parte, isi vor comunica reciproc, semestrial si ori de cate ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de prezentul protocol, cu propuneri de imbunatatire a invatamantului religios si teologic ortodox preuniversitar. Reprezentantii Patriarhiei Romane/ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activitatile de inspectie scolara. Un alt aspect reglementat de prezentul acord il reprezinta incadrarea personalului didactic pe catedre de religie - cultul ortodox in unitati de invatamant preuniversitar. Astfel, incadrarea se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvantare), iar retragerea motivata a acestui aviz duce la incetarea de drept a contractului individual de munca, conform legislatiei in vigoare.

Facultatile de teologie ortodoxa si departamentele de teologie ortodoxa (din cadrul altor facultati cu domenii inrudite) se infiinteaza, se restructureaza in alte forme de invatamant superior, isi restrang activitatea sau intra in lichidare potrivit prevederilor legale in vigoare. Aceste modificari se fac la solicitarea chiriarhului, aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Senatul universitatii, cu respectarea autonomiei universitare.

 

Necesarul de scolarizare pentru anul I, specializarea Teologie Pastorala, este stabilit anual de catre Patriarhia Romana si se comunica Ministerului Educatiei Nationale. Necesarul de scolarizare pentru celelalte specializari este stabilit, de comun acord, de Patriarhia Romana si institutiile de invatamant superior, in limita cifrei de scolarizare aprobata de Guvern.

Inscrierea la facultatile de teologie ortodoxa se face pe baza avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului. Admiterea in aceste facultati si durata studiilor vor respecta reglementarile din invatamantul superior de stat, cu pastrarea specificului bisericesc, care presupune ca durata specializarii Teologie Pastorala, pentru studii universitare de licenta, sa fie de patru ani. Retragerea avizului se aplica studentilor care se fac vinovati de abateri grave de la morala si doctrina cultului, dupa consultarea consiliului facultatii de teologie. In aceste situatii, exmatricularea studentilor va fi pusa in aplicare de catre conducerea universitatilor. Ocuparea unui post didactic in cadrul unei facultati sau departament de teologie ortodoxa se face cu avizul scris al chiriarhului.

Cadrul legislativ pe care se fundamenteaza protocolul este format din Constitutia Romaniei, Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, Legea 53/2003 - Codul Muncii, Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, Hotararea Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei Nationale.

UPDATE Ora 19.40: Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei "sa faca public, de urgenta, continutul protocolului incheiat cu Biserica Ortodoxa Romana" si isi exprima "extrema preocupare privind maniera in care BOR primeste noi drepturi de imixtiune in sistemul de invatamint".

Intr-o declaratie remisa redactiei, presedintele ASUR, Alexandru Toma Patrascu, denunta faptul ca "in scolile din Romania, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, se practica o indoctrinare religioasa masiva" si sustine ca "imixtiunea Bisericii Ortodoxe in scolile publice trebuie sa inceteze".

Citeste integral reactia ASUR cu privire la protocolul BOR - MEN:

Imixtiunea Bisericii Ortodoxe in scolile publice trebuie sa inceteze! Nu a fost suficienta numirea de preoti ortodocsi, direct subordonati BOR, drept inspectori scolari de religie, acum in scoli vor avea acces nestingerit preotii centrelor eparhiale, desi acesti nu au nici o legatura cu structura Ministerului Educatiei! Care este rostul unui astfel de protocol, care este rostul garantarii unui acces nestingherit al reprezentantilor BOR in unitatile de invatamint? De ce in scolile publice autoritatea statului este subordonata autoritatii bisericesti?

Solicitam Ministerului Educatiei sa faca public, de urgenta, continutul protocolului incheiat cu Biserica Ortodoxa Romana si ne exprimam extrema preocupare privind maniera in care BOR primeste noi drepturi de imixtiune in sistemul de invatamint.

In scolile din Romania, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, se practica o indoctrinare religioasa masiva. Cine conduce tara? Guvernul sau Biserica Ortodoxa?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

41744 vizualizari

 • +20 (28 voturi)    
  Nestiute sunt caile Domnului... (Vineri, 30 mai 2014, 16:29)

  Berzelius [utilizator]

  Aaaa-miiiin!
  • +13 (31 voturi)    
   sa zicem confidentiale sunt caile Domnului (Vineri, 30 mai 2014, 18:12)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   asta îmi aduce aminte de un banc bun

   "God Phone"
   Americanii fac o vizita in Israel, si pe masa lui Netanyahu, Obama vede mai mai multe telefoane.
   Telefoanele normale, cel rosu( direct cu americanii) si mai era unul albastru.
   Obama a fost intrigat despre cel albastru si l-a intrebat pe Bibi Netanyahu, ce telefon e ala.
   Bibi s-a aplecat spre el si i-a spus secretos, e telefonul catre Dumnezeu.
   Obama a ramas extrem de mirat.Aveti asa ceva?Pot sa-l incerc?
   Sigur, i-a spus Bibi Netanyahu,try it.
   A vorbit Obama,s-a terminat vizita, a ajuns acasa la Washington.
   Cum a ajuns acasa a iesit un taraboi, intreg.Cum au evreii telefon catre Dumnezeu si noi n-avem?
   Ce e asta?A pus NSA,FBI si CIA la lucru si au facut rost de legatura directa cu Dumnezeu.
   Totul era ok, cand Obama avea nevoie, punea mina pe telefon si vorbea cu Dumnezeu.
   Problema a fost insa la sfarsitul primei luni de abonament cand a venit costul convorbirilor.
   1.000.000 de USD.
   A iesit taraboi mare.
   Atunci Obama s-a infuriat si l-a sunat pe Bibi Netanyahu si l-a intrebat:
   - Pai bine domnule Netanyahu,pe convorbiri cu D-zeu cheltuiti voi banii pe care vi-i trimitem noi din USA?
   Pe asta se duc ajutoarele venite de la americani?
   La care Bibi Netanyahu i-a raspuns:
   - Imi pare rau, insa nu ati inteles .La noi apelurile catre Dumnezeu sunt convorbire locala.
   • -7 (11 voturi)    
    protocol ... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 12:52)

    jorea [utilizator] i-a raspuns lui federal

    secret, publicat pe hotnews.
    sa fim seriosi.
    e de bun simt ca profesorul de religie sa fie inspectat de preot, care e expert in materie. la fel cum la celelalte obiecte, inspectia se face de experti in materie.
    la fel si avizul ierarhului : e minunat ca exista. inca o data biserica are standarde mai inalte decat ministerul educatiei, adica impune un interviu in plus la angajare.
    n-ar fi rau sa faca la fel si ministerul cu restul profesorilor.
    halal secret, marea conspiratie contra laicismului !
    • +10 (12 voturi)    
     Hai sa-ti spun eu ce e de bun simt (Sâmbătă, 31 mai 2014, 13:31)

     Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui jorea

     E de bun simt ca, intr-un stat (care se pretinde a fi) laic, sa nu se predea ore/cursuri de religie in scoli de stat.
     E de bun simt ca Statul sa Nu impuna in scolile publice predarea unei dogme religioase anume (fie ea chiar cea a religiei majoritare din tara respectiva).
     E de bun simt ca orice parinte care doreste sa-i dea o educatie religioasa copilului sau, sa o faca la propria sa alegere, prin cursuri tinute de catre membrii cultului respectiv, in spatii rezervate de catre acel cult pentru asemenea activitati. Nu in incinta scolii, nu in spatii publice.

     Sunt crestin ortodox, am facut scoala in timpul comunismului, cand nu existau ore de religie in scoala, iar preotul locului tinea ore de educatie crestina si religioasa in timpul sau liber, in biserica, cu copiii enoriasilor din parohia sa, bineinteles avand acceptul parintilor. Mi se pare ca a fost un mod foarte util si demn de lauda, care ar putea fi aplicat si astazi cu succes. Daca s-ar vrea!

     Mi se pare de bun simt ca un preot sa faca aceste ore de educatie religioasa, avand in vedere ca religiile sunt subventionate de la bugetul de stat. Astfel, fiecare parinte isi poate trimite copilul la ore de religie conform cultului din care face parte.
     Mi se pare de bun simt sa respect toate confesiunile religioase recunoscute, fiecare cu caracteristicile ei.
     • -6 (8 voturi)    
      parerea ... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 19:21)

      jorea [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

      ta.
      mie mi se pare de bun simt sa existe ora de religie ortodoxa, mai ales ca poti renunta la ea printr-o simpla cerere.
      e mult mai folositoare decat "educatie tehnologica", porcaria ce inlocuieste vechile ore de atelier.
      de exemplu.
      • +4 (6 voturi)    
       E parerea ta. Mintea copilului e frageda. (Duminică, 1 iunie 2014, 13:10)

       ddutz [utilizator] i-a raspuns lui jorea

       Absoarbe orice, drept realitate absoluta, nu-i da voie sa aiba liberul arbitru, daca-i impui o religie, sau alta.
       Ganditi-va, de ce copii dintr-o familie musulmana sunt musulmni, de ce copii dintr-o familie catolica, sau ortodoxa sunt in mare majoritate de acea religie ?
       (Am zis in mare majoritate, deoarece in tarile europene, de exemplu poti sa-ti parasestti o religie, sau sa fii ateu.)
       Asa este si cu scoala: daca ai ore de religie ii faci pe copii adepti ai acelei religii.
       Si daca tot este vorba, sa alegem religia romana-catolica, decat hulpava si ineficienta BOR.
       Sa incheie Statul Roman protocoale si cu aceste religii (catolica, luterana, romano-catolice), parintii sa aleaga, nu birocratii (coruptibili) din scoala, sau de la organile statale.
       Apropo ! A fost o secularizare a averilor bisericesti in anul 1863.
       Uitati-va la SUV-urile si alte masini de luz, viata buna si bogatiile in care se scalda fetele bisericesti.
       SEcularizarea este necesara.
       Un sfert, 25% din averea tarii est in mainile BOR, fara taxe si impozite,
       Da, ati auzit bine, biserica nu plateste taxe si impozite. In plus masluiesc si platilecare le plateste mireanul la nunta, inmormantare, etc. Platesti 200 lei si-ti da chitanta de 18 lei. Etc.
       • -2 (4 voturi)    
        slava ... (Duminică, 1 iunie 2014, 17:36)

        jorea [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

        Domnului, deciziile pentru copii le iau inca parintii si nu agitati de genul asur.
        nu poti dormi de masinile bor ?
        acele masini apartin unor oameni care conduc zone echivalente catorva judete.
        ce masina are primarul localitatii tale ? dar presedintele de consiliu judetean ?
        dar toata sleahta de conducatori ai birocratiilor locale ?
        astea nu le vezi ?
        fa ce zice popa, nu ce face popa.
      • +1 (3 voturi)    
       Sunt obligatorii, cu notare (Duminică, 1 iunie 2014, 13:30)

       ddutz [utilizator] i-a raspuns lui jorea

       Si repede (se cunosc metodele) devine paria copilul daca nu participa la ore.
       Si de ce ortodoxa ? Religia catolica, romanao-catolica, etc sunt mai rele ? Nu, dimpotriva acolo nu vezi luxul si destrabalarea BOR. De curand, in 28-29 mai 2014 niste sateni huiduiau un prelat ortodox venit sa-i "indrume sa accepte o pila de-a lui" intr-o masina ltimul "racnet".
       • -1 (3 voturi)    
        devine ... (Duminică, 1 iunie 2014, 17:31)

        jorea [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

        paria ?
        atunci trimite-l la ore.
        si cu slanina-n pod si cu buzele unse ?
    • +6 (10 voturi)    
     vrei sa afli adevarul? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 14:40)

     federal [utilizator] i-a raspuns lui jorea

     adevarul este ca toti copiii inrolati la ora de religie ortodoxa ( fara voia lor, ci prin constrangere) pot fi influentati.
     faptul ca :
     -biserica ortodoxa primeste multi bani de la buget,
     -ca nu isi impoziteaza veniturile in mod corect si nu este controlata de ANAF ( nici nu face public nimic din punct de vedere contabil, cu toate ca sunt platiti din banii nostri )
     ma face sa cred ca vor sa isi consolideze pozitia prin influenta incepind cu varsta scolara.

     cred ca vor sa isi largeasca numarul de credinciosi sau sa isi consolideze pozitia pentru viitor.

     clasa politica profita din plin de buna convietuire cu BOR,vede oricine asta.

     as dori sa vad biserica mult mai umila in relatia cu credinciosii, sa isi dea haina de pe ei pentru saraci,sa vanda masinile scumpe si aurul pe care il pupa zilnic ,sa puna mina sa educe toti purandeii comunitatii rome, sa aiba hrana pentru saraci si cersetori si sa demaste coruptia in societate acolo unde afla asta( sa nu uitam cati oameni se confeseaza preotului).sa fie proactivi si sa ajute comunitatea, nu sa o spolieze.nu cred ca pentru biserica asta a luptat Mantuitorul.

     biserica de astazi vorbeste foarte frumos insa cu falsitate.isi sapa singura incet -incet morala.

     preotii sunt aroganti( cer bani pentru rituri crestine la care nicaieri in nici o Biblie nu spune ca preotul trebuie platit obligatoriu daca nu ai de unde ), sunt agresivi atunci cand au de facut planul la bani ( inclusiv si mai ales intre ei).nu mai au pic de rusine.

     preotul inchisorii care face trafic cu telefoane cum se cheama?
     preotul care bate efectiv credinciosii care indraznesc sa comenteze cum se cheama?

     nu asta e sensul credintei si morala crestina.

     preotul nu e expert in materie daca te referi la sistemul educational.avizul ierarhului si standardele bisericii nu le vad in linie cu ceea ce înseamnă educație moderna.

     nu vreau sa aleagă alții pentru mine ce e bun și ce e rău.
     vreau sa am libertatea sa aleg singur.cand vreau si cand simt ca sunt pregatit.
     • -1 (5 voturi)    
      biserica ... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 19:27)

      jorea [utilizator] i-a raspuns lui federal

      ortodoxa nu primeste suficienti bani de la buget.
      de la infiintarea sa si pana in prezent, statul a furat si fura, a distrus si distruge patrimoniul bisericii.
      preotii din parohiile mici sunt niste amarati care ar trebui sa traiasca de pe urma a 40-50 de familii , avand in plus cei 1000 ron lunar de la stat.
      platind numeroase dari si contributii atat catre stat (impozitul pe salariu, de ...), cat si catre biserica.
      stiti cati popi capsunari exista in ro-eu ?
      multi.
      asta pentru ca o duc bine de tot.
     • +2 (2 voturi)    
      preotul care ... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 19:32)

      jorea [utilizator] i-a raspuns lui federal

      bate si face trafic e o uscatura din padure.
      dupa chipul si asemanarea ta, dupa chipul si asemanarea statului roman.
      e fratele politicianului corupt, profesorului care te obliga sa faci pregatire, medicului care ia spaga, taximetristului care nu da rest, constructorului care te fura la materiale, patronului care nu achita salariul sau cas-ul etc.
      mai adauga si tu, ca mai sunt.
    • 0 (2 voturi)    
     despre ce (Duminică, 1 iunie 2014, 16:00)

     vizirul [utilizator] i-a raspuns lui jorea

     standarde vorbesti?probabil de cele legate de bani?
     • +1 (1 vot)    
      postarea ... (Duminică, 1 iunie 2014, 17:39)

      jorea [utilizator] i-a raspuns lui vizirul

      mea e foarte clara.
      bascalia salveaza romania (laica).
  • +41 (47 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 30 mai 2014, 18:19)

   Captain Romania [anonim] i-a raspuns lui Berzelius

   • 0 (0 voturi)    
    De la c) la f) sunt raspunsurile corecte. (Duminică, 1 iunie 2014, 13:20)

    ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Captain Romania

    Care-I premiul, o slujba facuta de preotii BOR ?
    Prefer 10 lei.
  • +22 (26 voturi)    
   Da, si ale PSD (Vineri, 30 mai 2014, 18:50)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   Ups, alea se stiu: prostirea ineptilor, mentinerea populatiei in saracie si devalizarea bugetului!
  • +23 (25 voturi)    
   Creativitate (Vineri, 30 mai 2014, 21:55)

   ctrlm [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   "iar postul profesorului de religie depinde de avizul ierarhului local"

   Mirifica oportunitate de spaga!
  • +13 (19 voturi)    
   NE INTOARCEM (Vineri, 30 mai 2014, 23:14)

   spectator47 [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   IN "EVUL MEDIU"
  • +2 (6 voturi)    
   poate...nesimtite (Sâmbătă, 31 mai 2014, 0:15)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   cred ca nesimtiti sunt caile domnului, suna mai bine..
  • -4 (10 voturi)    
   Predarea religiei in scoli este necesara si benefi (Sâmbătă, 31 mai 2014, 13:25)

   CezarIasi [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   Domnul Isus Cristos a spus: “Lăsaţi copiii să vină la Mine, că a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor” (Mt. 19, 14)

   Cei de la ASUR tot timpul vorbesc aiurea. Nu e vorba de nicio discriminare, pentru că elevii care aparţin unor culte diferite fac orele de religie cu preotul sau profesorul de religie din cultul de care aparţin.

   Informaţiile creştine trebuie sa fie date în primul rând în familie, dar nu trebuie să rămână doar la un nivel elementar. La şcoală elevul aprofundează ceea ce a învaţat acasă de mic. Dacă omul nu are aceste informaţii de mic, (« de pe genunchii mamei », cum spunea cineva), sunt slabe şanse să le caute singur mai târziu. Ca un pom care, dacă a crescut strâmb, e foarte greu sau puţin probabil să se îndrepte mai tarziu.

   Sunt unii care spun că ei pot fi buni şi fără religie, ceea ce e complet greşit, deoarece nu sunt suficiente faptele bune pentru mântuire, ci este necesară şi credinţa şi practicarea ei. Credinţa fără fapte este moartă dar nici faptele fără credinţă nu au valoare de mântuire. Credinţa şi faptele trebuie să fie în strânsă legătură.
   Pe lângă aceasta, Domnul Isus Cristos a instituit apostoli şi a întemeiat Biserica. El a vorbit clar despre Biserică spunând: spus: „Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea şi porţile iadului nu o vor birui” (Mt. 16,18). Succesorii apostolilor sunt episcopii şi preoţii, care, împreună cu credincioşii, formează Biserica. Nimeni nu se poate mântui de unul singur, după mintea sa, ci fiecare are nevoie de o Biserică. Iar Sfantul Ciprian spunea: „Nimeni nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată dacă nu are Biserica drept Mamă.“ Mulţi au încercat să distrugă Biserica de-a lungul istoriei (şi păgânii şi ereticii şi comuniştii), dar n-au reuşit şi nici nu va reuşi nimeni niciodată acest lucru, pentru că Biserica este instituţia Divino – umană întemeiată de Domnul Isus Cristos.

   Există un mare gol de informaţie religioasă în rândul populaţiei. Orele de religie sunt mai mult decât necesare
   • +4 (8 voturi)    
    Am scris mai sus parerea mea (Sâmbătă, 31 mai 2014, 14:14)

    Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui CezarIasi

    Dar revin, parerea mea este ca, intr-un stat laic, fie si majoritar crestin ortodox, orele de religie nu au ce cauta in scolile din invatamantul de stat. Cu atat mai putin existenta unui protocol (confidential!) de colaborare intre Biserica Ortodoxa si Ministerul Invatamantului.

    Acuma, pe partea invatamintelor lui Iisus Hristos, n-am sa dau citate din Biblie, dar am sa-ti spun doar ca eu cred ca Biserica Ortodoxa de astazi seamana nespus de mult cu ceea ce a gasit Iisus in Ierusalim, in templu. In numele credintei templele de astazi (bisericile) s-au transformat in afaceri rentabile, care aduc bani unei institutii ce si-a pierdul demult respectul pentru unii din noi care credem in Dumnezeu.
    Cand eram copil, preotul din parohia mea ne-a spus "Dumnezeu inseamna SMERENIE! Smerit sa fii in fata lui Dumnezeu, sa te caiesti pentru pacate si sa-L rogi sa te ajute sa intri pe calea cea dreapta, facand Bine!".
    Spuneti-mi voi acum, privind cu mintea limpede la ce vedeti: clericii BOR sunt SMERITI ?? Iisus a intrat in Ierusalim pe un magar. Marii preoti BOR se plimba cu limuzine de sute de mii de euro!
    Iisus a zis "Casa mea e casa de rugaciune, dar voi ati facut-o pestera de talhari!" Priviti la intrarea in orice mare manastire sau biserica, uitati-va cate dughene si magazinase vand cruci, cruciulitze, icoane si iconitze, apa sfintita, tamaie, ulei de mir, lumanari, lumanarele, candele si festile, de parca esti intr-un TALCIOC! Iti piere orice chef de evlavie si rugaciune trecand prin astfel de iarmaroc religios ortodox, pana sa ajungi in biserica propriu-zisa.
    Iar pentru Marea Catedrala Nationala a Mantuirii Neamului, planurile de ridicare a ei prevad in mod explicit astfel de spatii comerciale si de rulare a banilor pe obiecte religioase.
    Mi-e greata!! Mi-e scarba de astfel de (autointitulati) "slujitori ai Domnului", care nu au nici cea mai mica retinere in a se folosi de religie pentru a face averi si pentru a se afisa ostentativ in lux si opulenta.
    • 0 (0 voturi)    
     pentru @Berzelius (Duminică, 1 iunie 2014, 18:24)

     dekar [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

     Domnule,am vrut doar sa-ti multumesc pentru opiniile exprimate (altminteri in cam toate interventiile) pentru faptul ca scriindu-le ,nu mi-a ramas decat sa subscriu la acestea.
   • +2 (6 voturi)    
    numai ortodocsi? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 18:03)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui CezarIasi

    ce faci in zonele cu multi uniati, cu multi protestanti [de diferite culori], cu mahomedani etc? Ii obligi pe copii sa asculte de BOR?
    • 0 (2 voturi)    
     Raspuns (Sâmbătă, 31 mai 2014, 18:28)

     CezarIasi [utilizator] i-a raspuns lui cinic

     Elevii care aparţin unor culte diferite fac orele de religie cu preotul sau profesorul de religie din cultul de care aparţin.
   • +2 (2 voturi)    
    orele de religi (Duminică, 1 iunie 2014, 16:12)

    vizirul [utilizator] i-a raspuns lui CezarIasi

    sunt de fapt ore de indoctrinare, ca si orele de marxism leninism de pa vremea comunismului, la modul in caresunt facute; ore in care copiii sunt invatati doar cu manifestarile exterioare ale umilintei si supunerii, cu inchinari ,pupat de moaste, fara sa atinga in mod pozitiv si benefic caracterul si conduita sociala a acestora. Oare de ce se fura in Romania aproape tot, fara frica de Dumnezeu, fara remuscari si pe de alta parte acesti hoti se declara crestini ortodocsi?
  • -6 (12 voturi)    
   Predarea religiei in scoli e necesara si benefica (Sâmbătă, 31 mai 2014, 18:09)

   CezarIasi [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   (Continuare) Există un mare gol de informaţie religioasă în rândul populaţiei. Orele de religie sunt mai mult decât necesare în şcoală de la început până la sfârşit. De asemenea, sunt necesare şi cât mai multe emisiuni religioase la televiziune şi radio. Este foarte ruşinos şi foarte grav că, într-un popor care se declară creştin în proporţie de peste 90% şi de 2000 de ani, o mare parte a populaţiei nu ştie nici măcar noţiunile elementare de religie creştină.

   În ce priveşte obligativitatea avizului ierarhului pentru profesorii de religie este o măsură foarte corectă, pe care o practică şi alte culte. Biserica înseamnă, printre altele, ascultare de ierarhie. În felul acesta se asigură o garanţie a cunoaşterii aptitudinilor persoanei care vine să predea orele de religie.

   Recomand o carte cu titlul „Calauziri pentru cresterea si educarea ortodoxa a copiilor”. Chiar dacă prin titlu se poate înţelege că e vorba de educaţia ortodoxă, cartea conţine sfaturi care se pot aplica în educaţia religioasă a oricărei confesiuni creştine. Poate fi citita direct pe internet (fără a necesita descărcare în calculator), accesand linkul urmator:
   profamilia.ro/tineri.asp?calauziri

   Religia nu e mai puţin importantă decât alte materii de studiu, dimpotrivă, chiar e mult mai importantă decât orice altă materie, pentru că omul trebuie să cunoască ceea ce a revelat Dumnezeu şi care e rostul şi scopul său pe lume. Scopul oricarui om trebuie să fie mântuirea, după cuvintele Domnului Isus Cristos, care a spus să cautăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate celelalte ni se vor da pe deasupra.
   Din orice Biserică am face parte, este important să fim creştini autentici, nu creştini doar cu numele, creştini de formă, pentru că nu ne mântuieşte faptul că figurăm într-un registru al unei Biserici sau al alteia. Scriitorul Dan Puric i-a criticat pe cei care sunt „creştini de formă, de spoială” şi a subliniat necesitatea de a fi creştini autentici.
  • -5 (11 voturi)    
   Predarea religiei in scoli e necesara si benefica (Sâmbătă, 31 mai 2014, 18:24)

   CezarIasi [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   (Continuare) Există un mare gol de informaţie religioasă în rândul populaţiei. Orele de religie sunt mai mult decât necesare în şcoală de la început până la sfârşit. De asemenea, sunt necesare şi cât mai multe emisiuni religioase la televiziune şi radio. Este foarte ruşinos şi foarte grav că, într-un popor care se declară creştin în proporţie de peste 90% şi de 2000 de ani, o mare parte a populaţiei nu ştie nici măcar noţiunile elementare de religie creştină.

   În ce priveşte obligativitatea avizului ierarhului pentru profesorii de religie este o măsură foarte corectă, pe care o practică şi alte culte. Biserica înseamnă, printre altele, ascultare de ierarhie. În felul acesta se asigură o garanţie a cunoaşterii aptitudinilor persoanei care vine să predea orele de religie.

   Recomand o carte cu titlul „Calauziri pentru cresterea si educarea ortodoxa a copiilor”. Chiar dacă prin titlu se poate înţelege că e vorba de educaţia ortodoxă, cartea conţine sfaturi care se pot aplica în educaţia religioasă a oricărei confesiuni creştine. Poate fi căutată şi citită direct pe internet.

   Religia nu e mai puţin importantă decât alte materii de studiu, dimpotrivă, chiar e mult mai importantă decât orice altă materie, pentru că omul trebuie să cunoască ceea ce a revelat Dumnezeu şi care e rostul şi scopul său pe lume. Scopul oricarui om trebuie să fie mântuirea, după cuvintele Domnului Isus Cristos, care a spus să cautăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate celelalte ni se vor da pe deasupra.
   Din orice Biserică am face parte, este important să fim creştini autentici, nu creştini doar cu numele, creştini de formă, pentru că nu ne mântuieşte faptul că figurăm într-un registru al unei Biserici sau al alteia. Scriitorul Dan Puric i-a criticat pe cei care sunt „creştini de formă, de spoială” şi a subliniat necesitatea de a fi creştini autentici. Primul pas pentru a putea fi creştini autentici este informarea creştină.
  • -5 (9 voturi)    
   Predarea religiei in scoli e necesara si benefica (Sâmbătă, 31 mai 2014, 18:30)

   CezarIasi [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   Şi înainte de perioada comunistă se făcea religie în şcoli la toate nivelurile. Religia în şcoli este o necesitate şi în acelaşi timp este unul dintre cele mai importante drepturi.

   Realităţile invizibile şi imateriale nu sunt mai puţin adevărate decât cele vizibile şi materiale. Nu există doar lumea aceasta materială, doar ceea ce se poate observa şi măsura. Sunt foarte multe argumente şi dovezi că există Dumnezeu şi viaţa veşnică de după moarte.

   Istoria religiilor se poate face (şi oricum se face) pentru cultura generală, dar înainte de asta elevii trebuie să cunoască temeinic religia creştină.
   Între toate religiile numai creştinismul conţine Revelaţia supremă, adevărul întreg şi definitiv, revelat de însuşi Fiul lui Dumnezeu, care e supremul Revelator şi, totodată, supremul Revelat.

   Religiile necreştine conţin un sâmbure de adevăr, dar nu conţin adevărul întreg, ci conţin şi erori. Dar acel sâmbure de adevăr din religiile necreştine poate fi considerat ca o pregătire pentru ca necreştinii să îmbrăţişeze întregul adevăr al Evangheliei. Paul Evdokimov spunea că toate religiile sunt căi pe care omul îl caută pe Dumnezeu şi sunt multiple, dar revelaţia creştină este unică: este Dumnezeu care vine în întâmpinarea omului prin Isus Cristos, Cuvântul care “s-a făcut trup şi a locuit între noi”. (In. 1,14)

   Recomand şi un blog foarte interesant:

   cezar-iasi.blogspot.ro
   De pe acest blog recomand, în primul rând, articolul cu titlul Argumente şi dovezi ale existenţei lui Dumnezeu şi a vieţii veşnice de dincolo de moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). În afară de argumente şi dovezi, blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV şi radio on line, cărţi care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare în calculator), articole foarte interesante, etc. Vă recomand să intraţi pe blog, să-l studiaţi şi să-l trimiteţi mai departe, ca să folosească şi altora.
   • +2 (2 voturi)    
    Orice cioara isi lauda puiul (Duminică, 1 iunie 2014, 14:21)

    ddutz [utilizator] i-a raspuns lui CezarIasi

    Simple afirmatii: "Religiile necreştine conţin un sâmbure de adevăr, dar nu conţin adevărul întreg, ci conţin şi erori" nu tin loc de adevar. Copilul meu este mai frumos decat altul. Poate, dar numai in ochii mei.
 • +21 (35 voturi)    
  cum adica nu e public (Vineri, 30 mai 2014, 16:34)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  Stai, ce e cu secretismele astea. Eu sunt pt religie in scoli, dacă părinţii doresc asta, însă deja asta e prea mult, vrem să ştim detalii despre protocolul asta
  • -29 (43 voturi)    
   nici vorba (Vineri, 30 mai 2014, 19:56)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   Ei acu', astea sunt vesnicele atacuri la dresa BOR din presa 'romaneasca'. Protocolul asta e vechi de mai bine de 10 ani, astazi a fost innoit. De fapt nu spune decat doua lucruri mari si late. Primul ca invatamantul teologic universitar se desfasoara dupa regulile Ministerului Educatiei dar Episcopiile/Mitropoliile locale au dreptul sa impuna anumite reguli specifice cultului(de exemplu comportamentul moral neadecvat atrage exmatricularea; lucru neexistent in invatamantul laic). Al doilea lucru reglementeaza faptul ca profesorii de educatie religioasa si manualele pt invatamantul preuniversitar se aproba prin colaborare intre Minister si Episcopii. Nicio 'conspiratie', da daca esti ateu comunist sau mason da bine sa ataci Biserica. Sau pur si simplu anti-roman.
   • +23 (27 voturi)    
    Te-ai gandit mult? (Vineri, 30 mai 2014, 20:12)

    Lotte [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    ...dar poate nu toti sunt ortodocsi habotnici ca tine. Poate sunt catolici, sau musulman, protestanti sau doamne fereste! - atei... Toti platesc taxe la stat din care se deturneaza sume fara numar bisericii...
    De ce secretomania asta?
    Nu cumva se mai sifoneaza niste fonduri pentru BOR, ca nu reusesc sa-si termine hangarul ala de biserica neamului?
    Tu sa ne spui, ca dai senzatia ca le stii pe toate...
   • +16 (18 voturi)    
    Si atunci de ce nu-l fac public? (Vineri, 30 mai 2014, 20:22)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Ca nu vad nimic de secretizat in el? Si tu de unde il stii, cum de nu l-au facut public dar ti l-au spus tie? Poti prezenta atunci un link, o copie , o dovada ca e numai atat?
    • -6 (12 voturi)    
     ESTE PUBLIC (Sâmbătă, 31 mai 2014, 7:36)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Dar acordul ESTE PUBLIC de mai bine de zece ani. Doar ca voi sunteti prea inraiti. Cand vrei sa cuceresti o natiune prima data trebuie sa-i distrugi credinta....
     • +8 (12 voturi)    
      prietene... ai luat-o pe aratura (Sâmbătă, 31 mai 2014, 12:45)

      AlexRmF [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      credinta nu are nicio legatura cu biserica... eu pot sa cred in Dumnezeu sau in orice alt nume are el in religia mea si fara ajutorul bisericii care imi vrea doar banii... deci lasa vrajeala asta
     • +1 (1 vot)    
      Si atunci de ce nu dai un link la el??? (Luni, 2 iunie 2014, 15:07)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Vezi ca cica tot dupa religie, minciuna se pedepseste...
   • -19 (25 voturi)    
    pt. niste explicatii pertinente..... (Vineri, 30 mai 2014, 21:12)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    primesti o multime de minusuri......aici se vede gradul de imbecilizare generalizata a populatiei de tastatori......multi si prosti mai sunt , Doamne......ar trebui ploaie cu neuroni, sa se mai destupe prostimea.
    • +8 (14 voturi)    
     auzzi (Vineri, 30 mai 2014, 22:09)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     ateu comunist dupa tine este explicatie pertinenta???
     voi chiar depasiti orice regula de bun simt si va mai dati si crestini....
     • +3 (9 voturi)    
      zau (Sâmbătă, 31 mai 2014, 10:03)

      legione [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

      a fi crestin, nu inseamna a merge la biserica si a da bani.
    • +5 (5 voturi)    
     Really? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 1:33)

     Ovidiu M [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     Pe cuvânt dacă meriți un răspuns mai elaborat decât "cine zice ăla e" :-))
   • +26 (32 voturi)    
    alo (Vineri, 30 mai 2014, 21:39)

    lolosaurus [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Mai usor cu etichetele, domnu' crestin (sau popa). Va faceti de cap cu biserica voastra pe banii cetatenilor si tot voi va dati victime si atacati pe cei care se apara! De fapt asa va e stilul,///
    Cu ce drept arunci cu "ateu comunist", "mason", "anti-roman", un pic de rusine n-ai cand arunci cu cuvinte? De ce comunist? De ce neaparat ateu? Ce e rau in atei (Romania nu e tara crestina decat in propaganda voastra, oficial nici vorba, toti sunt egali)? De ce anti-roman?

    Cam multa nesimtire pentru un militant al religiei iubirii.
   • +28 (40 voturi)    
    auzi (Vineri, 30 mai 2014, 21:47)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    daca suntem atei nu inseamna ca suntem comunisti. pur si simplyu am trecut de varsta prietenilor imaginari.
    pt mine biserica, atenti cum scriu: BISERICA, a facut cel mai mult rau omenirii. Toate razboaiele au auvt la baza biserica ortodoxa, catolica etc, sa nu vorbim de perioada inchizitiei cand omenirea nu a stagnat, dar chiar a involuat.
    nu sunt ateu comunist, sunt pur si simplu ateu care prefera sa faca bine oamenilor de langa el decat fetelor bisericesti.
    un copil de 7-10 ani nu are de ce sa invete asa ceva. nu este la varsta in care el poate sa discearna. ca tu spui ca este buna religia este una. eu spun doar ca indobitoceste. am vazut omani care in fuga de responsabilitate pur si simplu spun: asa a vrut dumnezeu. pe bune???
    ca participa la manuale este una, dar ca s-a ajuns pana la "Protocolul stipuleaza ca unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase" deja suna a obligativitate.
    sunt roman ateu. nu sunt anti-roman.
    cand o sa vad ca biserica deschide case de copii sau case pentru batrani am sa le iau apararea. dar cand ei vor bani doar sa-si ridice sute de biserici si o cladire ce vrea sa concureze cu casa poporului ma apuca greata si furia.
    vor oi din primele clase de scoala ca sa aiba cine sa le doneze bani sau se plimbe cu masini ultimul tip si lanturi de aur de m-ar cocosa si pe mine.
    nu stiu cati dintre voi care va dati religigiosi ati citit cu adevarat religia. ati observat vreunul ca in prima zi dumnezu a creat lumina si in ziua a 4 a creat soarele si luna? :)))
    asta vreti sa invete copilul meu???
    • -13 (19 voturi)    
     sintagmele biblice .... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 0:38)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     sunt greu de priceput pt. voi....ateii .....fara vibratie spirituala, ramaneti tovarasii de lupta "revolutionara" ai comunistului iliescu, marele liber cugetator, distrugatorul economiei romanesti.
     • +5 (13 voturi)    
      prietene (Sâmbătă, 31 mai 2014, 8:58)

      gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

      eu nu sunt ateu si chiar am vibratie spirituala. ar fi tare bine sa incetati cu presupunerea ca oricine nu e de acord cu BOR nu are vibratie spirituala sau e ateu, poate ca doar nu e de acord cu bigotismul, indoctrinarea, luarea unei carti drept singura cale catre Dumnezeu si tot asa. Spiritualitatea inseamna propria experienta, propria traire, ce faci tu si altii ca tine este religie, cititi si povestiti din experientele altora, si, lucru foarte interesant, sunteti extrem de vehementi si agresivi cand vine vorba de argumentatie sau discutie pe tema asta. Si, sa-ti mai zic ceva, comportamentul vostru este identic cu cel al ateilor, si ei sunt la fel de vehementi in a contesta credinta/parerile altuia iar motivul este clar: nici voi nici ei nu aveti vreo experienta spirituala autentica, va agatati de carti si teorii povestite de altii si simtiti nevoia sa le aparati cu mare ardoare pt ca daca cumva n-ar fi ceea ce credeti adevarat ar fi foarte rau pt voi, ati afla ca ati crezut toata viata gresit. Incearca sa te linisitesti si sa intelegi ca relatia cu Dumnezeu este strict personala si se face de pe alte premise, de intelegere, de iubire, de abandonare, de renutare la parerile ferme, incepe sa intelegi ca nimic nu e permanent pe lumea asta asa ca lasa discutiile sterile si incepe sa traiesti pur si simplu.
     • +8 (10 voturi)    
      pe bune (Sâmbătă, 31 mai 2014, 10:42)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

      De ce nu ne "luminezi" tu? :)
      Si eu stiam ca religia va-nvata sa fiti mai toleranti. Dar observ ca sunteti cei care jigniti cel mai mult...
      Statistic vorbind la ora actuala ateii sunt cei mai toleranti.
     • +2 (8 voturi)    
      lol (Sâmbătă, 31 mai 2014, 11:22)

      lolosaurus [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

      Multi atei sunt mult mai liberali decat voi, asocierea cu comunismul e doar o propaganda murdara de care nu incetati sa va lasati, voi iubitorii, smeritii, piosii si milosii.
    • +9 (15 voturi)    
     excelent argumentat (Sâmbătă, 31 mai 2014, 0:56)

     keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     singura solutie este boicotarea de catre parinti a acestei mizerii. si sa se declare atei.
     Pina si in Biblie se spune clar ca Isus a fost botezat pe la vreo 30 de ani, deci in deplina cunostinta de cauza !
     Apoi, eu as impozita Biserica ! cam prea multi bani se invart pe acolo fara justificare.
    • -5 (9 voturi)    
     nu (Sâmbătă, 31 mai 2014, 7:41)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     Poti sa-mi dai un exemplu de RAZBOI inceput de BISERICA ORTODOXA? Fii atent ca am un masterat in istorie. Ce legatura are Inchizitia cu Biserica Ortodoxa???? Inchizitia a fost facuta de catolici. Pana una alta ne-am despartit de ei acu mai bine de 100 de ani. Nu avem nicio legatura cu crimele lor. Dar asta este lait motivul masonilor...Cat bine fac ateii omenirii se vede in ultimii 400 de ani de istorie. Iar cat priveste eticheta de comunisti, well, pai sunteti 'preteni' cu marele liber-cugetator Iliescu. Marea problema este ca nu va dati seama ca sunteti manipulati. Un om fara credinta este doar o marfa. Eu personal, nu ma incadrez la aceasta categorie. Am invatat prea mult. Si daaaa, sunt ferm convins ca ateii sunt persoane pline de iubire, devotate aproapelui. vad asta in fiecare zi. In realitate sunteti ignoranti si plini de ura.
     • +7 (9 voturi)    
      ai masterat la fel ca Ponta (Sâmbătă, 31 mai 2014, 11:53)

      lolosaurus [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Desi aici nu se chema Inchizitie si biserica nu avea nevoie de atata forta fiindca oamenii oricum erau inapoiati si faceau ce zice ea, asta nu inseamna ca nu era o piatra de moara in calea progresului. De implicarea bisericii ortodoxe in rusificarea fortata si interzicerea catolicismului nu stii? De sclavii bisericii din Romania nu stii? De preotii BOR din Marea Adunare Nationala nu stii? Doar niste exemple.
      Dar astea se invata mai putin in scolile noastre de stat, ca se supara sutanele.
     • +4 (8 voturi)    
      doctorat? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 17:06)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Marea schizma a avut loc la 1054. Sunt aproape 500 de ani de atunci, nu 100 :)
      Citeste atent ce am scris, toate razboiale au AVUT LA BAZA bisericile catolice, ortodoxe si care mai sunt. Nu am spus ca biserica crestina a pornit un razboi. Asa ai facut doctoratul? Citind pe diagonala?
      Din doctoratul tau stii cumva ca biserica ortodoxa romana a detiunt iobagi (sclavi) vreme de 500 pana in 1847, unic in Europa?
      Primul razboi mondial a avut la baza ura dintre biserica catolica de la vatican fata de ortodoxii sarbi?
      Si pot s-o tin asa pana dimineata.
      Acum da-mi te rog un singur exemplu de progres adus omenirii de catre biserica. Exceptand dogmele si strangerea de fonduri, biserica nu ajuta cu absolut nimic un individ. Din contra, ajunge sa-l indobitoceasca. Sa spuna doar; "cum o vrea cel de sus".
   • -6 (12 voturi)    
    ti-am dat un plus din greseala (Vineri, 30 mai 2014, 22:43)

    Pistache [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    imi cer scuze mie
    • +5 (5 voturi)    
     Nu-i nimic (Sâmbătă, 31 mai 2014, 0:39)

     Matrix-4 [utilizator] i-a raspuns lui Pistache

     eu ti-am dat un minus pe bune!
     • -3 (3 voturi)    
      nu cred (Sâmbătă, 31 mai 2014, 12:54)

      Pistache [utilizator] i-a raspuns lui Matrix-4

      ca ai vazut cui i-am dat plusul si toti s-au luat dupa tine :)) eh, asta e, toti avem mai mult sau mai putin instinctul de turma
   • +3 (5 voturi)    
    atunci (Sâmbătă, 31 mai 2014, 0:48)

    keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    de ce nu e facut public ? daca nu e nici o scofala....
 • +32 (36 voturi)    
  Nu e public momentan, sau nici nu va fi?? (Vineri, 30 mai 2014, 16:34)

  LiviuX [utilizator]

  Ca daca nici nu va fi, e dezastru! Cum adica, nu am dreptul sa stiu ce va face la scoala copilul meu???
 • +42 (48 voturi)    
  Protocolul nu e public (Vineri, 30 mai 2014, 16:35)

  CititorulComentator [utilizator]

  Întreg protocolul nu este public sau doar partea cu spălarea creierelor?
 • +46 (50 voturi)    
  asta se numeste (Vineri, 30 mai 2014, 16:35)

  vladimir14 [utilizator]

  Fundamentalism religios
 • +46 (52 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 mai 2014, 16:35)

  [anonim]

 • +31 (39 voturi)    
  ... (Vineri, 30 mai 2014, 16:37)

  za_omu [utilizator]

  Toate javrele adunate la un loc planuiesc cum pot sa indobitoceasca cat mai multi oameni :)
  Pe unii i-as rastigni si pe ceilalti i-as trage in teapa :)
 • +27 (31 voturi)    
  Ma ia cu fiori (Vineri, 30 mai 2014, 16:40)

  Excelsior [utilizator]

  reci!
 • +33 (37 voturi)    
  normal.... (Vineri, 30 mai 2014, 16:41)

  CetateanulRoman [utilizator]

  idiotii voteaza si cea mai buna propaganda se face in biserica. Votantii dobitoci se cresc de l avirste fragede...
 • +30 (32 voturi)    
  Ma intreb (Vineri, 30 mai 2014, 16:43)

  cornel19 [utilizator]

  unde este resimtita mai mult lipsa de credibilitate, la guvern si politic sau la BOR. Cred ca astfel isi acorda sprijin reciproc, sunt un fel de carje, unul pentru celalalt.
 • +21 (27 voturi)    
  Și cu FSM, și cu FSM (Vineri, 30 mai 2014, 16:43)

  Wasile [utilizator]

  Dar cu Flying Spagetti Monster nu s-a încheiat un acord? Poate vrem și noi cei ce am fost atinși de FSM să predăm în școli calea monstrului :)
 • +18 (22 voturi)    
  inghetavar mintea de politicieni nebuni (Vineri, 30 mai 2014, 16:44)

  lucadd [utilizator]

  Deja ca aveti putina minte...acu vreti sa si produceti generatii de preafericiti care sa va semene.

  Phiii piei satano din sultana si scharaoschi din costum:)
 • +34 (36 voturi)    
  Sfidare (Vineri, 30 mai 2014, 16:46)

  Daniels22026 [utilizator]

  Cum de s-a implicat biserica in secrete contractuale cu statul? Cum isi permit oamenii astia asa ceva?

  Guvernantii si popii ne sfideaza. Nerusinati.
 • -26 (40 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 mai 2014, 16:47)

  [anonim]

  • +18 (32 voturi)    
   orele de religie-s mai bune decat cele de etica?!? (Vineri, 30 mai 2014, 18:21)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   uite aici unul din multele pasaje pline de invataminte din biblie: "femeile care au vazut barbat sa le omori si cele care nu au vazut barbat pastreaza-le pentru tine"
   ma rog ceva de genu :P

   sa nu mai vb. de inselatorie, incest, viol(daca nu e clar din citat), crima, poligamie etc etc etc

   biblia este facuta ca sa controleze si manipuleze oamenii si nimic mai mult...
   este peste puterile mele cum o carte rasista, xenofoba, care indeamna la violenta, crima etc este cea mai cea carte de pe planeta asta....
   lucru asta probabil spune multe despre cat de "inteligenti" sunteem ca specie...
   • +2 (10 voturi)    
    Despre ce Biblie vorbiți? (Vineri, 30 mai 2014, 22:38)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    A trecut ceva vreme de când am luat contact cu așa numita Carte a Cărților, dar nu-mi aduc aminte de citatul respectiv.
    Ați putea da o referință mai precisă decât "ceva de genu' "?
    • +1 (1 vot)    
     Scuze, am uitat că referințele... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 21:41)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

     ...nu mai sunt la modă. Nici papionul, dealtfel.
    • +2 (4 voturi)    
     Exista mai multe biblii? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 21:49)

     Bogd13 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

     O simpla cautare pe Internet v-ar fi dat raspunsul. Este vorba de Numerele 31:17 ("Acum, dar, omorâţi pe orice prunc de parte bărbătească şi omorâţi pe orice femeie care a cunoscut pe un bărbat culcându-se cu el;
     dar lăsaţi cu viaţă pentru voi pe toţi pruncii de parte femeiască şi pe toate fetele care n-au cunoscut împreunarea cu un bărbat.")

     http://www.crestinortodox.ro/biblia/Numerele/Nimicirea-Madianitilor-macelarirea-femeilor/#17

     Cu precizarea ca in alte traduceri (engleza) formularea din 31:18 nu este "crutati-le", ci "pastrati-le pentru voi".

     Vi s-ar putea parea interesant si Judecatori 21:11 ("Si asa veti face: Pe fiece barbat, ca si pe fiece femeie care a cunoscut culcus de barbat, sa-i dati pierii; dar pe fecioare sa le crutati!" Iar ei au facut asa.")
     • 0 (0 voturi)    
      Da, există mai multe biblii... (Duminică, 1 iunie 2014, 9:00)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Bogd13

      ..tipărite de confesiuni diferite, traduse de persoane diferite, cu conținut modificat sau adăugat. Fiecare din acestea este înțeleasă în propriul fel de cei care o citesc.

      Referitor la pasajele citate, observați că:

      - ele fac parte din strategia prin care evreii au decis să se răzbune împotriva celor pe care-i considerau agresori, respectiv trădători. Decizia a fost luată de Moise (Numeri 31:3), respectiv de adunrea poporului (Judecători 21:10).
      Indiferent de scuzele făptașilor, orbirea oamenilor a fost cea care a dus la acele evenimente tragice. Ceea ce face Biblia este să înregistreze acele fapte. Învățămintele pe care le tragem din ele țin de gradul de civilizație la care am ajuns.

      - capitolele Numerele și Judecători fac parte din Vechiul Testament. Legea talionului era în vigoare în acele vremuri și locuri. Între timp, Iisus din Nazaret a dat vechilor legi o interpretare cu totul diferită:

      (Matei 5:38): "Aţi auzit că s-a zis: ,,Ochi pentru ochi, şi dinte pentru dinte. (39) Dar Eu vă spun: Să nu vă împotriviţi celui ce vă face rău, cu rău. Ci, oricui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i-l şi pe celălalt."

      E o deformare a lecturii să ne oprim cu citirea la poveștile de război, ignorând mesajul de viață.

      - Folosindu-ne de barbarismele din trecut pentru a justifica ignoranța prezentului, nu facem decât să ne accentuăm slăbiciunile. Dar de fapt, fiecare pricepe dintr-o lectură lucrurile care-i convin. Arată-i un măr unei găini, și ea va fi interesată mai mult de viermele din el.

      Felul cum se predă religia în cele mai mult eșcoli e patetic, într-adevăr. Dar ar trebui să încetăm a da vina numai pe preoți, pentru asta. Familia, sistemul de învățământ și comunitățile locale ar trebui să se implice mai mult în armonizarea informației transmise celor mici.
      De la guvernanți e clar că nu se poate aștepta nimic folositor.
  • +17 (23 voturi)    
   Eu zic sa-i trimitem unde le e locul: in parohi! (Vineri, 30 mai 2014, 18:43)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui

   Acolo sa faca acte crestinesti de credinta si de ajutorul aproapelui. Ce zici?
  • +12 (18 voturi)    
   vreau sa-mi explci si mie (Vineri, 30 mai 2014, 21:55)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui

   cam ce invatatura primeste un copli de 7-10 ani cand i se spune povestea smochinului.
   cata bunatate si smerenie ii va insufla?
   si sunt exemple in biblie de nici n-ai idee. cam cati au fost omorati din porunca celui de sus?
   uite aici o statistica :)
   http://dwindlinginunbelief.blogspot.ro/2010/04/drunk-with-blood-gods-killings-in-bible.html
   terminati cu spalaturile voastre pe creier ca lumea s-a desteptat. asta este si motivul pt care incercati sa ii indoctrinati din frageda pruncie.
   • -3 (11 voturi)    
    Învățătura desprinsă de un copil... (Vineri, 30 mai 2014, 22:43)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    ...depinde în mod esențial de cel care o transmite.
    În privința parabolelor - inclusiv celei a măslinului - ele sunt bine tratate în cartea d-lui Pleșu.
    • +7 (11 voturi)    
     voi nu intelegeti ceva (Sâmbătă, 31 mai 2014, 10:59)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

     Copii de 7-10 ani nu pricep parabolele astea. Ei le iau cuvant cu cuvant.
     In plus eu am boala pe biserica, nu pe religie. Atata rau a facut omenirii biserica si voi tot nu intelegeti.
     Mereu l-aud pe papa de copii din africa dar nu i-am vazut o data facand ceva.
     In Romania nu mai vb. Avem copii ai strazii peste tot iar biserica noastra ridica biserici peste tot.
     Eventual in fata blocului cu difuzoare sa auda tot cartierul...
     Cum a trat Plesu povestea nu este explicata in scoli. Si-ti garantez ca biserica nu asa vede povestea smochinului :)
     Nu va folositi de Plesu cand acesta nu are legatura cu manualele si programele scolare.
     Nu am nimic cu religia. S-o practice cine vrea, dar copii nu pot percepe lucrurile cum crezi tu la varste asa mici.
     Sunt total impotriva religiei in scoli. Parintii care vor ca si copii lor sa fie religiosi pot s-o faca acasa, la biserica, nu in scoli.
     La inceput mi-a fost indiferent daca copilul face religie. Dar cand a venit intr-o zi acasa si a spus ca ajungem in iad daca nu mergem duminica la biserica am luat foc. Asta invata religia in scoli, ca esti pedepsit daca nu faci ceva. Eu nu vrea sa-l invat sa faca ceve de frica.
     Cam asta transmite biserica voastra in scoli. Nu ce spune Plesu...
     • +2 (4 voturi)    
      Ceea ce n-am înțeles... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 21:40)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

      ...este cine sunt "voi".

      Despre răul comis de biserică, aș spune mai degrabă că el a fost comis în numele bisericii, de multe ori cu girul funcționarilor ei. N-aș putea să îi condamn pe creștini pentru păcatele prelaților inconștienți, la fel cum n-aș accepta afirmația că românii sunt mincinoși, doar pentru că primul ministru obișnuiește să forjeze realitatea, în declarațiile sale.

      Sunt de acord că a lăsa conținutul orelor de religie la discreția reprezentanților BOR e o eroare. Cred că educația religioasă vine în completarea celei primite acasă și la școală, fără a le contrazice. De aici, necesitatea ca profesorul de religie să fie în permanent contact cu părinții și ceilalți profesori.
      (Dar cine să le explice asta unor lideri preocupați în special de imagine și ciolan?)

      Dacă predarea se face în școli sau în biserici, e mai mult o problemă de logistică. Important este ca nici o latură a dezvoltării personalității să nu fie ignorată.

      Copiii nu înțeleg tot, e adevărat. Nu uitați că de multe ori nici părinții nu o fac. Dar învățătura trebuie să înceapă. Odată începută, trebuie și făcută corect, iar aici liderii noștri s-au împotmolit la detalii.

      Apoi, nu uitați că la aceste ore participă copii din medii diferite. Ceea ce nu doriți să -i fie insuflat copilului Dvs. ar putea fi bun pentru un altul. Unii au nevoie de ceva mai multă mobilizare pentru a-și deschide mintea. De fapt, acestora li se adresează mai mult predicile bisericești.
      Oricum, peste informația primită de la profesor, aveți ocazia să veniți cu propriile corecții. Mă aștept ca influența părintelui să fie mai mare decât cea a unui funcționar.

      Personal, văd mesajul bisericii ca pe unul pozitiv. De exemplu, a acorda timp săptămânal pentru a reflecta, în comunitate, și la lucruri dincolo de grijile cotidiene nu e chiar atât de rău. Că asta se întâmplă în biserică ori altundeva, fiecare poate decide.
 • +17 (21 voturi)    
  NU imi place !!! (Vineri, 30 mai 2014, 16:49)

  liviu_ [utilizator]

  asta suna a ACTA....
  NU este democratic sa se ia o decizie netransparenta si de obicei asta ascunde (sper sa ma insel) lucruri de care te vei oftica rau cand le vei afla!
 • +23 (27 voturi)    
  protocol obligatoriu public (Vineri, 30 mai 2014, 16:54)

  ViorelX [utilizator]

  Un protocol care include ORICE institutie si ministerul educatiei NATIONALE trebuie sa fie public.
 • +15 (19 voturi)    
  urmeaza (Vineri, 30 mai 2014, 17:15)

  virgil popisteanu [utilizator]

  un protocol intre institutul nuclear roman si guvernul iranian... tot asa nu e public
 • +20 (26 voturi)    
  sa-i invatati bine (Vineri, 30 mai 2014, 17:17)

  Captain Obvious [utilizator]

  sa dea bani la biserica
 • +26 (36 voturi)    
  Bagati religia in duba. (Vineri, 30 mai 2014, 17:20)

  IancuJianu [utilizator]

  BOR inseamna hotie, pedofilie, evaziune fiscala. Asa ceva sa invete copiii nostri la cursuri? Afaraaaaa!
  Ajunge cu prozelitismul de la frageda pruncie, uite cum arata o tara de prosti, cu cozi interminabile la moaste - Romania.
  • +17 (21 voturi)    
   MAi inseamna spagareala, curvasareala, invidie, (Vineri, 30 mai 2014, 18:47)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   formarea de clici care stapanesc pe ailalti, minciuna, ascunderea adevarului, trufie dusa la extrem, ignoranta, impotrivirea la progres, nepasare fata de cei loviti de soarta sau de binele natiei, arghirofilie, etc, etc, etc...
 • +25 (31 voturi)    
  Minunat (Vineri, 30 mai 2014, 17:22)

  Orpheus [utilizator]

  Deci copiii nostri vor fi indoctrinati in baza unor documente secrete!

  Iubesc guvernul asta!
 • +17 (23 voturi)    
  Aha! (Vineri, 30 mai 2014, 17:24)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Dupa propovaduirea pesedimii in biserici, acum trebuie sa spune si in scoli, "Doamne, sa traiasca pesedimea"!
  Cel mai bine este sa nu crezi in popi, ci numai in Dumnezeu!
 • +15 (21 voturi)    
  Iuhuuu! (Vineri, 30 mai 2014, 17:24)

  aiureantramvai [utilizator]

  Mai mulți bujetari pe ștatele de plată ale prea-bogatului stat român!
 • +19 (25 voturi)    
  pfff (Vineri, 30 mai 2014, 17:26)

  Vuck [utilizator]

  Baza de contribuabili la BOR trebuie crescuta pentru ca toti preotii au nevoie de cate un Audi A8 precum Preasfintitul Ioachim Bacauanul.
 • +15 (23 voturi)    
  noroc ca e numai in scoli... (Vineri, 30 mai 2014, 17:26)

  liviu_ [utilizator]

  ca altfel ma gandeam ca au legalizat arsul pe rug
 • +18 (24 voturi)    
  Cum adica nu este public...? (Vineri, 30 mai 2014, 17:29)

  BPM [utilizator]

  Am tot dreptul sa stiu ce protocoale semneaza doua institutii bugetare, platite din impozitele si taxele mele si care vor avea o influenta asupra copiilor mei...
  Cu atat mai mult cu cat rata de promovabilitate a BAC-ului este de sub 50% iar profesorii striga in gura mare ca spagile de la sfarsit de trimestre nu sunt suficient de mari.
  Nu mai vorbesc de BOR care este condusa de Mammon si al carei rol se reduce la a spala creierele copiilor si la a construi piramide faraonice - sub pretextul 'mantuirii neamului'...
 • +17 (21 voturi)    
  hmm.. (Vineri, 30 mai 2014, 17:34)

  flyngangel [utilizator]

  Mda, In mod normal, invatamantul religios in ambiente academice ( universitati ) care nu sunt teologice prin insasi natura lor, sunt complet pe dinafara ( chiar nu vad de ce ar trebui un student la economie sau arhitectura sa studieze teologia dogmatica a parintilor capadocieni ) , + ar trebui lasat la alegerea oricarui parinte, sau student, daca doreste sau nu studierea religiei, si ce religie, pentruca nu exista numai ortodoxia ca religie in romania!

  In plus, dat fiind faptul ca acest protocol, va influenta viata unui enorm numar de persoane, ar trebui sa fie facut public, ca sa stie si gigel sau purcel, care ce, si cum, despre ce e vorba, asa ar fi transparent si in vazul tuturor, fiecare persoana avand si posibilitatea de a fi sau nu de acord!!
  Asa parca se doreste doar spalarea pe creier a cat mai multor studenti, elevi, etc! Si totul facut in secret, de parca vorbim de un nou pact Atlantic.
  Nu e deloc corect. Parerea mea!!
  • +10 (16 voturi)    
   Teologia (Vineri, 30 mai 2014, 20:21)

   thord [utilizator] i-a raspuns lui flyngangel

   Teologia e falsa stiinta care nu are ca cauta in universitatile de stat. Toate stiintele "conlucreaza" si se valideaza intre ele cu exceptia acestei aberati care pune incontinuu piedici.
   • 0 (0 voturi)    
    Corect, cu o singura Exceptie.. (Luni, 2 iunie 2014, 16:49)

    flyngangel [utilizator] i-a raspuns lui thord

    Acea reprezentata de universitatile de teologie, unde prin insasi natura lor, teologia sau orice alta Dogma e la ea acasa.
 • +13 (21 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 30 mai 2014, 17:36)

  Captain Romania [anonim]

 • +16 (24 voturi)    
  Ce treaba are religia cu scoala? (Vineri, 30 mai 2014, 17:38)

  Matrafirefox [utilizator]

  N-ar trebui ca scoala sa fie pentru toti si religia doar pentru "credinciosi" ?
  • +10 (12 voturi)    
   religia (Vineri, 30 mai 2014, 21:08)

   aresul [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   este inca considerat un instrument social subordonat Puterii. La fel si Educatia, in cazul celor ce nu privesc aceste instrumente ca pe o afacere.
   Aceasta este legatura dintre religie si scoala. Nu te astepta la un raspuns ,,oficial". Nu are cine sa-l ofere. Politicienii si patriarhii nu stiu ce fac, daremite sa explice.
 • +9 (15 voturi)    
  Potocolul MEN&BOR nu este public? De ce?! (Vineri, 30 mai 2014, 17:38)

  GRANDFATHER [anonim]

  Institutiile publice ale statului roman, care functioneaza si utilizeaza bani publici trebuie sa aiba o activitate absolut transparenta! Secretomanioa inaltelor fete bisericesti si a "intai statatorilor" educatiei romanesti nu este cu nimic justificata, mai ales ca zisul protocol nu se refera si nu are implicatii cu activitatile privind apararea nationala si/sau serviciile secrete!
 • +15 (23 voturi)    
  Protocolul nu e public?! Cita nesimtire! (Vineri, 30 mai 2014, 17:50)

  outside_the_wall [utilizator]

  Hotii de politicieni + hotii BOR = indobitocirea natiei. Pentru asta de ce nu iese nimeni in strada?
 • +13 (17 voturi)    
  "Protocolul nu este public" (Vineri, 30 mai 2014, 18:04)

  _tudor_ [utilizator]

  Specific romanesc.
 • +11 (19 voturi)    
  Vrajitor si zane (Vineri, 30 mai 2014, 18:28)

  TikiTiger [anonim]

  Urmeaza protocolul cu marele vrajitor despre predarea magiei iar dupa aceea cu Zana cea Buna si cu Alba ca Zapada !

  Ma gandesc daca se va gasi dovada inexistentei domnului, cum nu exista dovada pentru existenta lui, oare de la cine putem cere inapoi banii irositi pe povesti ! Si cine va raspunde de crimele produse de catre diferiti religiosi in numele religiei ?
 • +14 (20 voturi)    
  GRUP DE ACTIUNE sau CAMPANIE DE PRESA (Vineri, 30 mai 2014, 18:28)

  Tymax [utilizator]

  Asta nu poate ramane asa. Rog HN sa initieze o campanie de presa/mediatica pentru ca mizeria talharilor in sutana in cardasie cu a celor din guvern nu poate ramane asa. Adica cum? S-a intalnit hotul cu prostul? Totusi, Constitutia inca nu s-a scris in dealu' mitropoliei si sper sa nu se intample asta niciodata.
 • +9 (13 voturi)    
  protocol secret ? (Vineri, 30 mai 2014, 19:01)

  charlie [utilizator]

  Protocol între Guvernul României (reprezentat de doi marțafoi imberbi, ce se străduiesc să se-arate țanțoși & serioși când semnează, în timp ce-n spatele lor mor de râs subalternii) și Biserica Ortodoxă Română (imaculată, bărboasă și aurită) pentru o mizerabilă manipulare a copiilor acestei țări, încă de pe băncile școlii.
  Înțelegerea nu e publică, e secretă (sic!)
  Ce putem noi, prostimea, înțelege de-aici ?
  Să vă fie rușine ! ! !
 • +9 (13 voturi)    
  ... (Vineri, 30 mai 2014, 19:02)

  rerenenegate [utilizator]

  Sa inteleg ca e un protocol ezoteric? Parca s-au mai facut vreo cateva, dar era ceva strategic cu multi bani la mijloc ("banii sunt ochiul dracului"...) - sa inteleg ca aici e la fel?

  Si chiar nu vad legatura dintre scoala si biserica... Scoala e ceva de cultura generala, bazata in principal pe stiinta, pe cunoastere relativ exacta. Daca vor unii spiritualitate (de oricare ar fi ea, ortodoxie, catolicism, etc., parapsihologie, reiki, astrologie, etc. - pot fi create cercuri speciale in afara scolii). Ultima oara cand am verificat eram un stat laic.
  • +4 (8 voturi)    
   Inseamna ca nu ai mai verificat (Vineri, 30 mai 2014, 21:19)

   XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   de ceva vreme.
   Nu suntem un stat laic... Decat asa cum suntem o democratie, un stat de drept etc. - adica, pe hartie.
 • +13 (17 voturi)    
  Constitutia Romaniei, invatamant laic?! (Vineri, 30 mai 2014, 19:08)

  Clop [utilizator]

  Organizam ceva proteste sau doar citim stirea? Asta nu trebuie sa ramana asa.
  • +4 (6 voturi)    
   SCANDAL!!! (Vineri, 30 mai 2014, 20:35)

   thord [utilizator] i-a raspuns lui Clop

   ...
 • +10 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 30 mai 2014, 19:11)

  prostu satului [anonim]

 • -14 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 mai 2014, 19:11)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   Probabil aia care au scris-o erau parlamentari (Vineri, 30 mai 2014, 20:25)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

   ca ai nostri. Ca astia dau legi care pot fi interpretate in fel si chip, neclare, incomplete, care au nevoie de metodologii de aplicare create evident de altii. S.A.M.D.
  • +7 (11 voturi)    
   Neuronul stingher sa nu moara pe altarul habotnic (Vineri, 30 mai 2014, 20:29)

   Skeptical [utilizator] i-a raspuns lui

   ... Vladel, Vladelule.
  • +15 (17 voturi)    
   Corect (Vineri, 30 mai 2014, 21:19)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui

   Trăirea se vede. Trai bun pe preoţi. Maşini scumpe, aur peste tot, pământuri, mai multe biserici decât spitale şi şcoli la un loc, plimbări cu avionul, fotolii dedicate în parlament, mâinile până la umeri în buzunarele statului şi indiferenţă faţă de săraci şi nenorociţi. Cam aşa ar arăta un scurt rezumat.
 • +15 (19 voturi)    
  Botez (Vineri, 30 mai 2014, 19:32)

  vali2 [utilizator]

  Vazand la ce sunt supusi copii in ziua de azi, am preferat sa nu-mi botez copilul pentru a-l putea feri de spalarea pe creier de la o varsta frageda.
  O sa ma opun vehement predarii religiei ortodoxe in scoli si o sa sprijin in schimb predarea istoriei religiilor dc tot se doreste sa se faca cunoscuta religia in scoli
  Nu consider religia ortodoxa mai presus decat cea catolica chiar cu nimic, mi se pare aceasta impunere a religiei ortodoxe o dobitocenie
 • +12 (16 voturi)    
  Popii si poala popii..... (Vineri, 30 mai 2014, 19:58)

  Marius2345 [utilizator]

  Inca o concesie facuta de "bravii" nostri guvernanti celei mai "oropsite" categorii de bugetari...... De ce ar trebui sa fie "intortocheate" caile Domnului, numai ei stiu.....

  PS. Sau poate au nevoie de voturi "intortocheate".......
  • +7 (11 voturi)    
   Sigur e chestie de voturi (Vineri, 30 mai 2014, 21:03)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui Marius2345

   Le-a intrat morcovul de la europarlamentare la nenorociti!
  • -11 (15 voturi)    
   ateu sau nu? (Vineri, 30 mai 2014, 21:05)

   ghe.ro [utilizator] i-a raspuns lui Marius2345

   Se vede ca multora le este rusine cu bunicii lor, care au facut religie in scoala. Ba chiar cu toti inaintasii care pana la comunism au facut religie in scoala.

   Cei care aveti sau veti avea copii in scoli, le puteti spune acasa ce vreti Dumneavoastra, dar lasati-i sa aleaga singuri daca sa creada sau nu in Dumnezeu. Nu le hotarati mantuirea sau nemantuirea, fiindca nici pe Dumneavoastra nu v-a obligat nimeni sa fiti atei.

   Va veti aduce aminte de Dumnezeu atunci cand nu va vor mai asculta proprii copii (cat si la alte necazurii), dupa zicerile Pr. Arsenie Boca (parafrazez): Atat va vor asculta copiii vostri cat ascultati si voi de Dumnezeu.
   • +6 (10 voturi)    
    Discutia cu un credincios (Vineri, 30 mai 2014, 22:51)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui ghe.ro

    Nu prea ai ce sa discuti cu un credincios care in general nu stie pe ce lume traieste, isi imagineaza ca lumea cu vietati are 6000 de ani, unele piraminte, dupa mintea lor sunt facute inainte de potop.

    Pur si simplu cultele supravietuiesc pt. ca exista oameni inculti.
   • +4 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 mai 2014, 22:54)

    [anonim] i-a raspuns lui ghe.ro

   • +3 (7 voturi)    
    mai lasati-ne in pace (Vineri, 30 mai 2014, 22:59)

    Pistache [utilizator] i-a raspuns lui ghe.ro

    cu legionarii vostri
 • +6 (10 voturi)    
  imi vine sa BORasc (Vineri, 30 mai 2014, 20:23)

  thord [utilizator]

  basilica.ro/_upload/img/17484_p18p4i8huvb0kq0pga8sr0kj4c.jpg
 • +8 (14 voturi)    
  BOR isi asigura viitoarea transa de enoriasi (Vineri, 30 mai 2014, 20:39)

  bigbrother [utilizator]

  Si o face prin orice modalitate, fortand mana politicienilor si impunand copiilor credinta intr-o singura religie, totul pentru a avea inca o transa de enoriasi peste ani.

  Ce treaba are preotul sa apara intr-o clasa, vrea sa impresioneze copiii, sa mai puna lucrurile la punct, sa mai sperie niste copii? Urmand logica asta, ar insemna ca cercetatorii sa poata veni la orele de stiinta, doctorii la orele de anatomie, artistii la orele de desen etc.

  Ora de religie nu trebuie sa existe in scoli, cel mult trebuie predata de un profesor de istorie ca orice alta situatie existenta intr-o societate, ca o istorie a religiilor, fara accent pe crestinism, hinduism, iudaism etc.
  • 0 (0 voturi)    
   @bigbrother (Duminică, 1 iunie 2014, 18:36)

   dekar [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Dincolo de modestul "plus" acordat,nu m-am putut abtine sa nu apreciez, textual, logica de bun simt a postarii si sa-ti impartasesc in totalitate cele trei opinii.
 • +3 (15 voturi)    
  Hmm... (Vineri, 30 mai 2014, 21:46)

  solar [utilizator]

  Nu stiu cum se face cum nu, dar de doi ani incoace , eu unul , am parte iarasi, ca si in anii imediat urmatori caderii comunismuluide mult prea numeroase gafe... nationale. Pentru ca fara doar si poate ceea ce s-a intamplat acum nu reprezinta altceva nimic decat o contributie foarte negativa si daunatoare stabilitatii si echilibrului social in tara asta. Se vor vedea cat de curand consecintele nefaste ale nesabuitei faptuiri ecleziaste ale bisericii care am crezut ca-mi apartine prin nastere si botez. Sunt atat de contrariat de gestul secretos, ambiguu si diavolesc care s-a pus la cale la modul absolut politic, incat ma vad pus serios in situatia de a-mi revizui apartenenta la aceasta biserica. Exista si o alta biserica romaneasca cu nimic mai prejos importantei sociale ,duhovnicesti si dumnezeiesti celei ortodoxe in care sa-ti poti pune increderea: BISERICA GRECO CATOLICA. Cu nimic mai prejos chiar si din punct de vedere istoric al constituirii national sociale . Modernitatea si progresul Romaniei isi are fundamentat conturul si substanta la modul decisiv in activismul ei patriotic si intelectual.Asadar, intelegand acum in ceasul de fata mai bine inversunarea si incrancenatul refuz al egalitatatii demersului ecleziast din parte BOR, cred ca voi apela in deplina cunostinta de cauza la insertia personala in cadrul acestei biserici romanesti. greco-catolice. Mai ales ca pot sa-mi intemeiez crezul si decizia pe insusi trecutul primar crestin al nostru ca popor, ca unul din foarte putinele popoare ce si-au ales prin martiraj si persecutii noua religie a lumii. Pe atunci, tocmai pe atunci primii romani- (protoromanii) si-au decis destinul si si-au castigat libertatea de inchinare fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos Nazariteanul.. Primul propovaduitor pe meleagurile acestea a fost Sf. ANDREI si nu Kiril si Metodiu !!EGO ZENOVIUS VOTUM POSUI nu a fost scris in chirilice ,nici numele de martiri de la biserica de creta din NICULITEL.(Dobrogea)
 • +13 (17 voturi)    
  rahat (Vineri, 30 mai 2014, 21:49)

  goguleana lugojana [utilizator]

  ce rahat. personal cred in Dumnezeu, dar nu in biserica. militez pentru scoaterea religiei/bisericii din scoli. Cand o sa pot opta pentru budism, hinduism mahomedanism iudaism atunci o sa fiu de acord cu religia in scoli. pana atunci, mucles, it's all about money.

  http://www.youtube.com/watch?v=wy04c-6DEgE&feature=kp
  • +5 (9 voturi)    
   Asta cred ca e o idee foarte buna! (Vineri, 30 mai 2014, 23:16)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Daca se aproba asa ceva, o sa cer sa asigure copilului meu studiul religiei budiste (ca ex. sau gasesc eu una mai ciudata), ca doar studiul religiei se pare ca a devenit obligatoriu. Iar daca nu sunt in stare, dau in judecata Ministerul invatamantului si Statul pentru discriminare. Se poate merge pana la CEDO. Sa vedem daca le va conveni...
 • +3 (5 voturi)    
  asta ar trebuie sa faca oamenii peste tot (Vineri, 30 mai 2014, 22:01)

  map [utilizator]

  http://adevarul.ro/locale/bacau/foto-video-huiduieli-imbranceli-politie-capul-unui-mort-preasfintitul-ioachim-bacauanul-sfidatun-sat-crestini-dintr-un-bolid-geamuri-fumurii-1_53877f390d133766a81e5e4e/index.html
 • +6 (8 voturi)    
  MI6 (Vineri, 30 mai 2014, 22:37)

  U_swamp [utilizator]

  Banuiam eu ca BOR e al saselea (emaisix) serviciu secret al Romaniei...niciun preasfintit peste 45 de ani n-a ratat angajamentul fata de organe inainte e 89.
 • +7 (13 voturi)    
  Religia pe ce se bazeaza? (Vineri, 30 mai 2014, 22:54)

  Vlad-I [utilizator]

  Nu inteleg de ce nu sunt luati la intrebari preotii, pe ce se bazeaza cand spun ca ei au o relatie speciala cu cineva alien ? pe o carte care are o multime de erori istorice numita biblie ? daca biserica stie ca are in spate o putere speciala pe care noi nu o avem, sa vedem ce miracole este in stare sa faca ? daca nu sa se dizolve odata si sa lasa lumea in pace.
 • +5 (9 voturi)    
  RELIGIA (Vineri, 30 mai 2014, 23:39)

  spectator47 [utilizator]

  nu are ce cauta in scoli cine o doreste sa mearga la pravalia popilor "biserica" si sa se adape acolo imi este sila ca este posibil asa ceva in zilele noastre ,gasca de borfasi (popimea) plini de bani ,aur,vile si ce nu iti da prin cap vor sa spele creierele viitoarelor generatii piei SATANA!!!!
 • -6 (10 voturi)    
  Psalmul 52 (Sâmbătă, 31 mai 2014, 0:24)

  popescu_dtru [utilizator]

  1. Zis-a cel nebun întru inima sa: "Nu este Dumnezeu!"

  2. Stricatu-s-au şi urâţi s-au făcut întru fărădelegi. Nu este cel ce face bine.

  3. Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înţelege, sau cel ce caută pe Dumnezeu.

  4. Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bine, nu este până la unul.

  5. Oare, nu vor cunoaşte, toţi cei ce lucrează fărădelegea? Cei ce mănâncă pe poporul Meu cum mănâncă pâinea,

  6. Pe Domnul nu L-au chemat. Acolo s-au temut de frică unde nu era frică,

  7. Că Dumnezeu a risipit oasele celor ce plac oamenilor; ruşinatu-s-au, că Dumnezeu i-a urgisit pe ei.

  8. Cine va da din Sion mântuirea lui Israel? Când va întoarce Domnul pe cei robiţi ai poporului Său, bucurase-va Iacob şi se va veseli Israel.

  **********************************
  Oare câţi dintre noi pot simţi aceste cuvinte minunate?
  • -1 (1 vot)    
   NU PREOTII (Sâmbătă, 31 mai 2014, 14:11)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui popescu_dtru

   Sigur preotii nu pot sa spuna aceste cuvinte!

   Ei fura, inslujesc oamenii mai slabi cu firea, profita de nestiinta multora. bleah
 • +3 (7 voturi)    
  Religia (Sâmbătă, 31 mai 2014, 1:04)

  vasile-roaita [utilizator]

  Sint de acord sa se predea religia in scoli dar nu numai cea crestin ortodoxa ci notiuni generale din toate religiile mari din lumea asta. Doar asa pentru cultura generala.
 • -9 (13 voturi)    
  Probleme (Sâmbătă, 31 mai 2014, 2:03)

  Aladin87 [utilizator]

  Pe voi, iubitorii de hotnews, daca nu va macina grija de Antena3 sau de basescu, va macina de biserica...
  • -1 (3 voturi)    
   Probleme, da' ale tale! (Sâmbătă, 31 mai 2014, 8:55)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui Aladin87

   Si pe voi va macina grija de hotnews, ca eu nu umblu sa postez pe site-ul antenei 3 sau pe al bor....
   • -2 (2 voturi)    
    Mda (Sâmbătă, 31 mai 2014, 15:57)

    Aladin87 [utilizator] i-a raspuns lui J.C.Denton

    Pai d-aia esti prost (informat)...
 • +1 (5 voturi)    
  România este stat laic ?! sau (Sâmbătă, 31 mai 2014, 7:58)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  România este stat laic ?! sau stat crestin-ortodox-marxist-komunist ?
 • +2 (4 voturi)    
  De fapt.... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 8:51)

  minus [utilizator]

  citind Noul Testament intelegi ca Isus a protestat viguros impotriva structurii Templului iudaic.

  Euharistia se bazeaza pe cuvintele mantuitorului "Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu". "Beţi dintru acesta toţi, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor."

  In putina minte pe care o am de la Domnul, nu cred ca Euharistia se bazeaza pe , "Faceti afaceri, in Numele Meu", sau "Pupati moaste, in Numele Meu" sau ""Luati si calariti Audi A8, Domnului sa va rugati".

  Ma intreb ce semnificatie are pentru voi Cuvantul Domnului" "Scris este: "Casa Mea, casa de rugaciune se va chema, iar voi o faceti pestera de talhari!"?" Cred ca singurul lucru pe care il ingaimati este "pai se referea la alții".... iar despre obraz mai are vreun rost sa vorbim?
 • -11 (13 voturi)    
  Atei militanţi.. (Sâmbătă, 31 mai 2014, 11:00)

  DanIoan [utilizator]

  Nu contează conţinutul, real sau nu, voi daţi minus dacă omu-i creştin. Măcar de aţi avea mintea liberă, agnostici cum se laudă mulţi în van..
  • +1 (3 voturi)    
   minus pt ca esti crestin? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 14:09)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui DanIoan

   NU, minus pentru ca biserica incearca sa ne limiuteze intelectul incercand sa ne indobitoceasca in scopul de a mulge bani de pe noi mai tarziu fara ca noi sa ne punem intrebari: crede si nu cerceta.. ceva de genul asta, nu?

   Eu sunt credincios dar NU IN PREOTI!

   Preotii sunt niste oameni de spesa extrem de joasa care profita de pe urmele religiei pentru a se imbogati. Iau bani de la cei mai saraci oameni lasandu-i fara nimic spunandu-le ca o sa fie bogati in viata de apoi.

   Deci minusul nu are de-a face nimic cu credinta ci cu rationamentul
 • -7 (9 voturi)    
  Singur ortodoxia (Sâmbătă, 31 mai 2014, 11:40)

  Gh. Vasile [utilizator]

  Ortodoxia este credinta cea dreapta. Invatatura Ortodoxa este: iubeste-l pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si pe aproapele tau ca pe tine insuti si iubeste-l pe dusmanul tau.
  Cei care pun in aceeasi oala ortodoxia, catolicismul, protestantismul, islamismul, si toate celelalt religii ori o fac intentionat si sunt dusmanii credintei - trebuie sa ne rugam pt ei, ori o fac din ignoranta - trebuie sa ne rugam pt ei. Si pt noi. Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut.
  Doamne ajuta!
  • +1 (3 voturi)    
   Ayatolah (Sâmbătă, 31 mai 2014, 12:56)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui Gh. Vasile

   Matale trebuia sa te nasti in Arabia Saudita sau Iran....ai fi facut parte din "Garzile Islamice"....ce bine ca INCA nu sunteti majoritari.

   Ma rog, USL-amul in cardasie cu BOR & mai noul - vechiul aparator al ortodoxiei (PUTIN) asta urmaresc!

   Hai votanti USL-ama votati cu nadejde pe Ponta & Co. ...si devenim habotnici cu Plagiatorul in frunte!
  • -1 (3 voturi)    
   Eu cred.... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 13:42)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Gh. Vasile

   ca Isus a fundat o credinta simpla si universala. Este motivul pentru care evreii i-au dorit moartea; pentru ei Isus era doar un sectant care le distrugea increderea ca ar fi "poporul ales".

   Sigur ca ortodoxia se vrea a fi calea cea dreapta- ... dar de la a autointitula "orthós" pana la a avea deschiderea mintala sa intelegi ca altii nu sunt neaparat sectanti, este o cale.

   Pana una-alta vorbim de ofensiva ortodoxiei intr-un stat laic, nu pare deloc o rugaciune smerita....
 • -1 (3 voturi)    
  Întrebare (Sâmbătă, 31 mai 2014, 15:04)

  qazpl [utilizator]

  Cei care ziceți că Biserica vă ia bani din buzunar, aveți exemple concrete?
  Eu merg regulat la biserică; dacă vreau să dau bani, dau, dacă nu, nu mă obligă nimeni.
  Se mai spune că iadul e plin de haine negre, hai să lăsăm organizarea ierarhică să funcționeze și dacă nu funcționează bine mereu, oricum nu scapă nimeni de Judecată...
  Domnul Iisus ne-a învățat:
  "1. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
  2. Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura.
  3. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
  4. Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău şi iată bârna este în ochiul tău?
  5. Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău." (Matei 7)
  Acum să aștept "hater"-ii cu minusuri, nu? N-aveți decât! :)
  • +2 (8 voturi)    
   Raspuns (Sâmbătă, 31 mai 2014, 16:21)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui qazpl

   Luind banii statului, Biserica imi ia banii din buzunar.

   In locul atator biserici s-ar fi putut realiza: scoli, spitale, centre de cercetare, etc....

   Ma rog, pentru indoctrinati si bigoti nu exista argumente.

   Pentru voi logica este inutila, va este mult mai comod sa va lasati condusi.
   Nu mai vreti, nu mai puteti sa ganditi!

   Totusi, eu nu vreau sa traiesc intr-o tara a AYATOLAHILOR ORTODOCSI in alianta cu politicienii de stanga - USL - si la remorca unei mari puteri rasaritene: RUSIA!
   Ponial, bre?
  • +3 (5 voturi)    
   Nici minus, nici plus (Sâmbătă, 31 mai 2014, 16:44)

   bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui qazpl

   1. vorbim de ore de religie (retine cuvantul "religie" nu "religie ortodoxa"), ceea ce inseamna o prezentare a tuturor religiilor existente, o prezentare generala atat a crestinismului dar si a altor religii.
   2. problema cu aceste ore este ca desi sunt optionale, devin obligatorii prin modul cum sunt aranjate in cadrul programului si acum, prin implicarea efectiva a preotimii.
   3. Exista ore de religie incepand din clasa I, dar nu exista ore de informatica..de ce? Ne pregatim toti pentru vieti monahale? Este Romania un stat laic?

   As mai continua, dar probabil tu vezi religia ca o scapare, ca un mod de viata. Te rog doar da-le sansa copiilor sa vada imaginea de ansamblu si apoi sa decida fiecare ce vrea. Orele de religie trebuie sa fie ceva in afara orelor de scoala, scoala inseamna educatie nu indoctrinare, indiferent de religia prezentata.
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 31 mai 2014, 18:47)

   rerenenegate [utilizator] i-a raspuns lui qazpl

   Eu nu dau voturi negative la cres tini; ca o antiteza nu prea dau voturi negative nici la einsteini (presupunand ca m-ar enerva unul dintre ei). Einstein aici e cu sens de geniu (nu israelian).

   Legat de luat bani sunt atatea cazuri. Eu de ex a trebuit sa dau acum cativa ani vreo 500 ron la o inmormantare doar la biserica (mare parte fara chitanta, ceruti). Dupa care preotul (fost fotbalist accidentat in tinerete, jucator de judeteana), in drum spre cimitir, se lauda ca are doua masini, dintre care una un Jaguar (cealalata era mai modesta ceva, parca un Renault Megane). Se lauda ca-i mai vitezoman din fire. Si era doar preotul unei bisericute din Bucuresti.

   Si sunt cazuri publice recente:
   - biserica din curtea spitalului Cantacuzino (chiar o cunosc). Acolo e greu de construit ceva mai acatarii, plus ca e in apropiere o biserica importanta
   - faza cu preotul venit la o inmormantare intr-un sat cu A8 (am inteles ca are m. multe masini pe nume personal + cateva pe patriarhie sau ce conduce el)
   - a mai fost acum cativa ani un caz in care un preot dintr-un sat de pe langa Bucuresti a cumparat o masina de super-lux (parca Maseratti) cu bani grei
   - "Catedrala neamului" - proiect finantat in mare parte din bani publici

   Si sunt multe exemple.

   P.S. Ca o gluma, diaconii au ajuns si in PE (ex. Mircea), si de unde crezi ca iau astia bani de cateva zeci de mii de euro/luna? Tot din contributia statelor, inclusiv Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  ce este religia ? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 16:00)

  Alistar44 [utilizator]

  cel mai perfid sistem de imbecilizare a oamenilor .
 • 0 (4 voturi)    
  Pentru cei care nu au inteles sau nu vor s inteleaga (Sâmbătă, 31 mai 2014, 20:44)

  Gh. Vasile [utilizator]

  pana acum, spitalele si scolile lipsesc nu din cauza faptului ca banii se duc in alta parte, ci din cauza ca in Romania majoritatea oamenilor sunt fara frica de Dumnezeu. Mai rau, sunt fara de Dumnezeu. Mai rau, dumnezeii lor sunt banul, setea de putere, invidia, ura lacomia. O tara in care se ucid mai multi copii decat sunt lasati sa traiasca nu va avea niciodata liniste, pace si bunastare. Iar scoli si spitale cu atat mai putin. Fratii mei iubiti, trebuie sa ne trezim! Suntem mai rai decat fiarele salbatice. Vrem bunastare, confort si vacante cat mai lungi, insa nu vrem sa ne trezim din somnul cel de moarte al pacatului.
  Oamenii traiesc de parca nu ar muri niciodata si mor de parca nu ar fi trait niciodata. Sa nu fie asa!
  • +1 (3 voturi)    
   si rezolvarea.... (Duminică, 1 iunie 2014, 7:53)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Gh. Vasile

   Facem protocoale secrete. Ele vor trezi frica de Dumnezeu in cetatenii unui stat laic.

   Daca ai timp, poate ne poti dezvalui cate ceva despre smerenia celor "cu Dumnezeu".
   Ar fi bune cateva amanunte despre smerenia Preasfintitului Ioachim Bacauanul, cel ce-si poarta trupul intr-un A8, nedorind bunastarea ce i-a cazut din cer pe toate cele patru roti?

   "Mai rau, dumnezeii lor sunt banul, setea de putere, invidia, ura lacomia." Majoritate, zici? Din BOR si de pe strada?
 • +3 (5 voturi)    
  religie obligatoriu? (Sâmbătă, 31 mai 2014, 22:46)

  paveel [utilizator]

  Prin definitie religia trebuie sa ofere tuturor libertatea de alegere.

  Scoala trebuie sa invete pe copii carte, iar parintii si bisericile sa-i catehizeze.

  Este total nepotrivit sa folosesti sistemul de invatamant de stat pt indoctrinare religioasa. Si este la fel de nepotrivit (chiar scandalos) ca statul laic sa plateasca profesori de religie.
 • -1 (3 voturi)    
  ASUR (Duminică, 1 iunie 2014, 0:37)

  luciansibiu1291743946073 [utilizator]

  As dori sa stiu parerea doamnei ASUR despre faptul ca adeptii altor culte decat cel ortodox au dreptul la un program scolar adaptat la calendarul evenimentelor religioase ale cultului respectiv. Asta in ceea ce priveste amestecul doar a BOR in educatie, cum lasa sa se inteleaga doamna ASUR.
  Iar in ceea ce priveste faptul ca "se practica o indoctrinare religioasa masiva" in scoli, am rezerve. Ma intreb daca doamna ASUR a asistat la vreo ora de religie. Pentru ca sa poata face o informare corecta a publicului.
 • 0 (2 voturi)    
  Rusine! (Duminică, 1 iunie 2014, 7:06)

  CornelușTată [anonim]

  Dreptul la religie este un drept constitutional si se refera la toate tipurile de religie a poporului. Nu ar trebui sa fie obligatie. Sau se "studiaza" sub pretextul ca ar fi o materie ca oricare alta? Eu am doi copii prescolari, dar daca si lor li se va impune aceasta materie, o sa fac tot posibilul sa cer in numele lor sa li se respecte dreptul constitutional.
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iunie 2014, 9:30)

  [anonim]

 • -2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iunie 2014, 10:10)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iunie 2014, 10:12)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iunie 2014, 10:19)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iunie 2014, 10:25)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iunie 2014, 10:43)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 1 iunie 2014, 10:56)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Sa ne intoarcem la un Pamant plat si In Evul Mediu (Luni, 2 iunie 2014, 16:12)

  Stefan NicolaeMuresan [anonim]

  Asta se preda in scoli cand lasi preotii inauntru:

  https://www.youtube.com/watch?v=NhrhImXjTr0
 • 0 (0 voturi)    
  CONSTITUTIA !!! (Vineri, 6 iunie 2014, 11:09)

  Mihai IonTurcu [anonim]

  prevede separatia statuloui de biserica si bisericii de stat. Prevede ca invatamantul public este secular si stiintific. Prevede ca universitatile sunt autonome.
  Nu pot exista protocoale secrete intre stat si indiferent ce organizatii. Statul este chemat sa fie echidistant fata de toate cultele si religiile cu statut legal din Romania.
  Educatia religioasa a copiilor se face in familie si in biserica. Adolescentii trebuie sa aiba drept de optiune libera. Nu poate exista in programa scoalara a invatamintului public o materie numita "religie" predata de clerici. Imixtiunea statului, oragnizatie politica, fie si pozitiva in Biserica. este nociva pentru biserica. Trebuie sesizat Avocatul Poporului !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by