Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) acuza Ministerul Educatiei ca strange ilegal date privind afilierea religioasa a copiilor. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Asociatia sustine ca in sectiunea 2 ("Date privind copilul") din formularul de inscriere in clasa pregatitoare / clasa I este ceruta declararea de catre parinte a religiei viitorului elev, "lucru strict interzis de catre lege". In replica, Ministerul Educatiei precizeaza ca formularul de inscriere a elevilor in clasa pregatitoare/clasa I "contine o serie de campuri marcate cu asterisc", printre care se afla si cel referitor la religie, iar completarea acestui camp este "optionala".

ASUR ii solicita ministrului Educatiei "modificarea de urgenta a formularului de inscriere in clasa pregatitoare / clasa I"

Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) sustine ca a fost sesizata de catre mai multi parinti cu privire la faptul ca Ministerul Educatiei "colecteaza ilegal date privind afilierea religioasa a copiilor". Comunicatul remis HotNews.ro precizeaza ca Legea Cultelor (nr. 489/2006) prevede urmatoarele:

Art. 5 al. 6: "Este interzisa obligarea persoanelor sa isi mentioneze religia, in orice relatie cu autoritatile publice sau cu persoanele juridice de drept privat."

Art. 5 al. 5: "Este interzisa prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenta la culte, cu exceptia desfasurarii lucrarilor de recensamant national aprobat prin lege sau in situatia in care persoana vizata si-a dat, in mod expres, consimtamantul pentru aceasta."

"In conditiile in care inscrierea la scoala este conditionata de acordul parintelui ca datele din cerere, inclusiv cele privind apartenenta religioasa sa fie 'prelucrate in scopul inmatricularii copilului', putem conchide ca: Ministerul Educatiei, in calitate de autoritate publica, obliga parintii sa faca mentiuni cu privire la religia copiilor lor si ca acordul de prelucrare a datelor privind apartenenta religioasa este nul de drept, fiind obtinut prin constrangere", noteaza ASUR.

Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania, a declarat ca "in loc ca parintii sa fie intrebati daca doresc studierea religiei de catre copiii lor, Ministerul a gasit o maniera de a-i inscrie din oficiu pe elevi la aceasta materie. O astfel de atitudine, in flagranta contradictie cu Constitutia si cu Legea Cultelor, demonstreaza inca o data maniera in care Statul, presupus laic, incurajeaza indoctrinarea religioasa a copiilor. Mai mult, introducerea orelor de religie la clasa pregatitoare vine sa agraveze si mai mult lucrurile".

ASUR i-a solicitat ministrului Educatiei, Catalin Baba, "modificarea de urgenta a formularului de inscriere in clasa pregatitoare / clasa I si intrarea in legalitate prin eliminarea rubricii 'Religie'; sanctionarea persoanei / persoanelor care a / au decis introducerea rubricii 'Religie' in formular; transmiterea de instructiuni clare catre scoli privind inscrierea copiilor la orele de religie doar cu acordul explicit al parintilor".

Asociatia precizeaza ca "Religia este singura materie, cu exceptia Limbii Romane / materne si a Matematicii, care se studiaza in absolut toti anii de invatamint preuniversitar. Salarizarea profesorilor de religie, multi dintre ei preoti, nu este asigurata de catre culte, ci greveaza bugetul Ministerului Educatiei. (...) Desi sunt platiti de catre Stat, profesorii de religie sunt direct subordonati ierarhiei religioase locale. De asemeni, cultele controleaza atat programa de invatamant cat si continutul manualelor de religie".

Ministerul Educatiei: Formularul are ratiunea de "stabilire a numarului de elevi care doresc sa urmeze alte cursuri de religie decat cea ortodoxa, in vederea asigurarii necesarului de personal calificat"

In replica, Ministerul Educatiei anunta printr-un comunicat de presa ca formularul de inscriere a elevilor in clasa pregatitoare/clasa I contine o serie de campuri marcate cu asterisc, iar pe respectivul document apare mentiunea explicita: "Completarea campurilor marcate cu asterisc este optionala". "Intrucat spatiul destinat informatiilor privind religia este clar si vizibil marcat in aceasta maniera, obligativitatea declinarii orientarii religioase este exclusa din start", precizeaza Ministerul.

Potrivit MECTS, "introducerea campului mentionat anterior in formularul de inscriere are o singura ratiune: stabilirea numarului de elevi care doresc sa urmeze alte cursuri de religie decat cea ortodoxa, in vederea asigurarii necesarului de personal calificat".

"Chiar si in situatia in care furnizarea respectivelor informatii nu ar fi avut regim optional, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului le-ar fi putut solicita intrucat detine autorizatie de operator de date cu caracter personal emisa de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal", se arata in comunicatul remis HotNews.ro de Ministerul Educatiei.