Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, si omului de afaceri Constantin Popescu, presedintele PSD Orsova, in dosarul in care sunt acuzati de fapte de coruptie, scrie Mediafax.

Instanta a admis astfel cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care i-au retinut joi pe Adrian Duicu, Stefan Ponea si Constantin Popescu.

Avocatii celor trei au declarat recurs la decizia de arestare, contestatia urmand sa se judece la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in cazul lui Adrian Duicu pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Constantin Stefan Ponea, seful IPJ Mehedinti la data faptelor, este acuzat de trafic de influenta si cumparare de influenta, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite. Dupa inceperea urmaririi penale si retinerea lui Stefan Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea lui de la comanda Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti si punerea lui la dispozitie.

In acelasi dosar sunt urmariti penal secretarul Consiliului Judetean (CJ) Mehedinti, sefa Casei de Asigurari de Sanatate a judetului, managerul Spitalului Judetean de Urgenta si alte sase persoane, acestia avand calitatea de suspect. Secretarul CJ Mehedinti, Stefan Mednyasky, este urmarit penal pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Procurorii DNA o cerceteaza, pentru aceeasi infractiune, pe sefa Directiei Economice din CJ Mehedinti, Daniela Popescu.

Directoarea Casei de Asigurari de Sanatate Mehedinti, Elisabeta Rolea, si Grigorita Feraru, functionar public la aceeasi institutie, sunt urmarite penal pentru luare de mita, iar managerul Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, Doina Boruga, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

In acelasi dosar este urmarit penal si directorul televiziunii Tele 2 Drobeta, Adrian Bidilici, acuzat de instigare la dare de mita si complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite.

De asemenea, Andreea Mijache, "persoana care actioneaza in numele a doua societati comerciale, detinatoare a doua posturi de televiziune", este urmarita penal pentru complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, potrivit DNA.

De aceeasi infractiune este acuzata Valentina Draghia, administrator al unei societati comerciale, in timp ce Silvia Socite este urmarita penal pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, in perioada martie-iunie 2013, presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, ar fi afirmat, intr-o discutie cu seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne si a seful Inspectoratului General al Politiei Romane, pe de o parte, precum si asupra unor consilieri locali din CL Orsova, pe de alta parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea ca isi va folosi aceasta influenta pentru a-i determina pe membrii Guvernului, functionarii publici din conducerea MAI si pe seful Politiei Romane, Petre Toba sa il mentina temporar pe Ponea in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Romane, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia intr-o functie de conducere in cadrul Ministerului Public.