STIRE ACTUALIZATA Cetateanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, in varsta de 34 de ani, suspectat de tentativa de acte de terorism, a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, pentru 24 de ore, de catre procurorii DIICOT Craiova, informeaza Mediafax. Pentru un alt membru al s-a luat decizia interdictiei de a parasi localitatea.

Potrivit sefului DIICOT Craiova, Adrian Gluga, miercuri dupa-amiaza, a fost emisa ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele cetateanului libanez Hussein Kassem Ghzayel, acesta fiind dus, in prezent, in arestul IPJ Dolj.

In aceeasi cauza, pe numele unei femei suspectate ca intermedia traficul de pistoale de tip Glock pe filiera Italia a fost data interdicatia de a parasi localitatea. Conform sursei citate, femeia este sotia unui jandarm de la Gruparea Mobila a Jandarmeriei Craiova.

Audierile in acest caz, desfasurate la sediul DIICOT Craiova, au inceput miercuri dimineata, in jurul orei 10:30, si s-au incheiat in jurul orei 18:00.

Cetateanul libanez va fi prezentat, joi, in fata magistratilor Curtii de Apel Craiova, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In afara celor doi, au mai fost ridicate alte doua persoane suspectate ca se ocupau insa cu trafic de migranti, acestea urmand sa fie cercetate in stare de libertate.

Sursa citata a precizat ca, pe de o parte, cetateanul libanez este suspectat ca a facut demersuri pentru achizitonarea de arme letale si echipamente militare pentru a le furniza unor factiuni militare din Liban, Palestina si Siria si ca tinea legatura direct cu mai multi cetateni libanezi, iar pe de alta parte sotia jandarmului este acuzata ca urma sa trimita pistoale de tip Glock pe filiera Italia.

Ceilalti doi membri ai retelei aveau o misiune bine definita, si anume racolau cetateni libanezi pe care ii aduceau in Romania sub pretextul inscrierii la studii, insa in realitate acestia veneau cu scopul ca de aici sa emigreze in Germania.

UPDATE Surse judiciare au declarat miercuri pentru Mediafax ca cetateanul libanez Hussein Kassem Ghzayel este medic ginecolog si a profesat la Spitalul de Urgenta Craiova. Potrivit surselor, Hussein Kassem Ghzayel a absolvit facultatea de medicina in Romania.

Dupa ce a terminat facultatea, Hussein Kassem Ghzayel a fost medic rezident la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova, timp in care a locuit cu chirie, incepand din 2004, impreuna cu unul dintre fratii sai, intr-un apartament din Craiova, situat pe Calea Bucuresti.

Dupa aproximativ cinci ani, timp in care cei doi arabi si-au achitat chiria, incepand din 2009 acestia au refuzat sa mai plateasca sumele datorate proprietarului si contravaloarea intretinerii. Ioana Olariu, proprietarul apartamentului din Craiova in care a locuit Hussein Kassem Ghzayel, a declarat pentru agentia de presa citata ca libanezul este un om foarte violent, care, pe parcursul procesului de evacuare, a amenintat-o in mai multe randuri.

La aceeasi adresa a functionat si o societate comerciala deschisa de medicul libanez, Biblos SRL, firma fiind dizolvata in anul 2011, printr-o hotarare a Tribunalului Dolj, pentru nedepunerea situatiei financiare.

In anul 2010, Hussein Kassem Ghzayel a fost la un pas de a fi returnat in Liban, dupa ce, la data de 7 decembrie, Oficiul Roman pentru Imigrari a stabilit ca acesta nu mai are drept de sedere pe teritoriul Romaniei. Libanezul a contestat hotararea la Curtea de Apel Craiova, iar instanta i-a dat castig de cauza la data de 14 aprilie 2011, dispunand anularea deciziei de returnare. In timpul procesului, la dosar a fost depusa inclusiv o adeverinta care atesta faptul ca Hussein Kassem Ghzayel figura in randul personalului Spitalului Clinic de Urgenta Craiova.

Procurorii DIICOT au descins, miercuri, la sase adrese in municipiul Craiova, unde locuiesc membrii unei grupari, printre care sunt si cetateni libanezi, suspectati de tentativa de acte de terorism, dupa ce ar fi cumparat ilegal arme militare letale destinate unor factiuni militare din Liban, Palestina si Siria.

Membrii gruparii infractionale, formate din cetateni romani si libanezi, sunt cercetati de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Craiova pentru tentativa de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, precum si pentru trafic de migranti.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri sase perchezitii domiciliare in municipiul Craiova, la locuintele membrilor unei grupari formata din cetateni romani si libanezi, acuzati de tentativa de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si trafic de migranti.

DIICOT informeaza ca in sarcina membrilor gruparii se mai retine ca au racolat si transportat pe teritoriul Romaniei cetateni de origine libaneza, sub pretextul efectuarii de studii universitare, in scopul ducerii ulterioare a acestora, in mod ilegal, pe teritoriul Germaniei.

Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Craiova si cu sprijinul lucratorilor din cadrul IPJ Dolj - SPIR.

Suportul informatic a fost asigurat de catre SRI Dolj.

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a declarat pentru Agerpres ca persoanele implicate intentionau sa faca trafic de armament in favoarea unor grupuri de cetateni din zone cunoscute cu grad ridicat de risc terorist.

Potrivit unui comunicat transmis joi presei de DIICOT, Hussein Kassem Ghzayel, 34 de ani, cetatean libanez, a efectuat demersuri in vederea procurarii ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitraliera, aruncatoare) si alte echipamente militare, in scopul comercializarii acestora catre diferite factiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina si Siria.

"Este vorba despre un caz monitorizat de SRI din octombrie 2012 si pana in aprilie 2013 in vederea destructurarii unui grup infractional coordonat de un cetatean libanez care viza achizitionarea de armament, munitie precum si derularea de activitati circumscrise migratiei ilegale. Armamentul si munitia sunt listate in categoria produselor care sunt supuse destinatiei, iar acestea ar fi urmat sa fie livrate unei entitati externe ce nu ar fi avut certificat de utilizator final. Actiunea este una conexa terorismului. Persoanele actionau in favoarea unor grupuri de cetateni din zone cunoscute cu grad ridicat de risc terorist. SRI, prin actiunea pe care a avut-o inca de anul trecut a incercat stoparea acestui trafic de armament", a declarat Sava pentru Agerpres.