Vicepriministrul rus Dmitry Rogozin va vizita Republica Moldova pentru a discuta despre deschiderea unui consulat al Rusiei in Transnistria, scrie agentia de presa Itar-Tass.

"Voi insista asupra acestui lucru - si aceasta este pozitia mea de principiu - daca voi merge in Moldova (in noiembrie 16-17) pentru singurul motiv de a ridica problema deschiderii acestui consulat", a declarat Rogozin, sambata, comentand zvonurile legate de o posibila anulare a acestei vizite.

"Nicio anulare nu este luata in considerare pentru moment", a precizat el.

Potrivit lui Rogozin, exista doua probleme nerezolvate asupra carora Rusia si Moldova nu cad de acord: deschiderea unui consulat rusesc in Transnistria si datoria pentru gazul natural al Rusiei.

In ceea ce priveste prima chestiune, Rogozin a precizat: "Nu este clar care este problema".

"Respectam integritatea teritoriala a Republicii Moldova si dorim sa deschidem consulate in doua localitati populate in care un mare numar de cetateni rusi (inclusiv in Tiraspol) traieste. Dar ni s-a spus: Nu, acest lucru nu poate fi facut deoarece consulatele ar insemna recunoasterea independentei Transnistriei", a spus acesta.

Rogozin a sustinut ca aceste consulate nu sunt ambasade si ca Ambasada Rusiei se afla in Chisinau.

In ceea ce priveste chestiunea datoriei, Rogozin spune ca este vorba de o disputa politica. Pe de o parte, Moldova nu doreste sa plateasca o datorie care i-ar face o "gaura" mare in buget. Pe de alta parte, daca autoritatile moldovenesti insista ca datoria trebuie platita de Transnistria, facand acest lucru recunoaste independenta sa.

"Noi credem ca ne datoreaza bani. Daca Transnistria este o parte a Moldovei, atunci este datoria lor comuna", a argumentat Rogozin.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat ca Rusia este pregatita sa reduca pretul la gaze pentru Moldova daca aceasta tara denunta protocolul privind cooperarea energetica cu Uniunea Europeana.