Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat, joi, ca Romania va actiona solidar si concordant cu ceilalti membri NATO in privinta episodului tensionat de la granita dintre Turcia si Siria, el aratand si ca atitudinea Bucurestiului este de "sustinere foarte clara" a Turciei: "In mod evident, Romania va actiona solidar si concordant cu ceilalti membri ai NATO si pe masura ce lucrurile vor evolua, noi speram sa se fi depasit acest episod tensionat, dar evident ca vom fi intr-o stransa coordonare cu ceilalti aliati, iar pozitia NATO este foarte clara si a fost deja exprimata", a afirmat Titus Corlatean intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El a precizat ca miercuri seara a fost in contact direct si permanent cu ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, iar Romania a avut "un rol important in adoptarea deciziei Consiliului Nord-Atlantic" cu privire la situatia de la granita dintre Turcia si Siria: "Suntem tara membra a NATO, in plus de asta avem un Parteneriat Strategic in plan bilateral cu Turcia. Atitudinea noastra este foarte clara de sustinere a Turciei. Aceste lucruri sunt inacceptabile si am cerut, alaturi de celelalte state membre, sa descurajam acest tip de actiuni".

MAE roman "condamna ferm actiunile agresive ale Siriei impotriva Turciei din 3 octombrie 2012, care pun in pericol securitatea regionala si a NATO, reprezentand o incalcare grava a normelor de drept international".

Potrivit unui comunicat al MAE transmis joi, "in calitate de membru NATO si in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, Romania manifesta intreaga sa solidaritate cu Turcia si poporul turc, exprimand compasiune fata de victime si familiile lor". De asemenea, MAE precizeaza ca "Romania a sprijinit adoptarea declaratiei Consiliului Nord-Atlantic din 3 octombrie 2012, solicitand incetarea imediata a oricaror actiuni agresive impotriva unui Aliat".

  • NATO: Siria sa puna capat incalcarii flagrante a dreptului international

NATO a indemnat miercuri seara Siria sa "puna capat incalcarii flagrante a dreptului international", dupa o reuniune de urgenta la Bruxelles, convocata la solicitarea Turciei, care a invocat articolul 4, in urma unui tir de obuze provenind din Siria care a ucis cinci civili in Turcia, potrivit AFP.

Potrivit autoritatilor turce, mai multe obuze au lovit un mic sat turc, Akcakale, situat chiar in fata postului de frontiera sirian de la Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor confruntari armate intre trupele loiale presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL).

Conform ultimului bilant comunicat de catre guvernatorul provinciei, Celalettin Guvenc, acest bombardament a distrus o casa din sat si a ucis cinci persoane, inclusiv o mama si cei trei copii ai acesteia. Alte zece persoane au fost ranite, dintre care doua foarte grav.

Turcia a ripostat, bombardand tinte din Siria.Armata turca a bombardat joi dimineata pozitiile armatei siriene de la frontiera dintre cele doua tari, ca raspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci intr-o localitate de la granita, a declarat pentru AFP o sursa din domeniul securitatii.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai multi soldati sirieni" au fost ucisi in noaptea de miercuri spre joi in bombardamentele lansate de armata turca, acestea vizand o pozitie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, in apropiere de Tall al-Abyad.