Evaluarea Nationala 2012 Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei: Calendarul privind Evaluarea Nationala isi va urma cursul, maine se vor afisa rezultatele inainte de contestatii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 28 iunie 2012, 16:04 Actualitate | Esenţial


Stelian Fedorca
Foto: Agerpres
Calendarul privind Evaluarea Nationala isi va urma cursul, iar maine se vor afisa rezultatele inainte de contestatii, a anuntat joi, Stelian Fedorca, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar in Ministerul Educatiei. Stelian Fedorca a mai precizat ca "Am primit in scris raspunsul oficial al Academiei Romane care ne confirma ca raspunsul la subiectul al doilea din examenul de Limba romana poate fi acceptat atat ca subiectiva, cat si ca predicativa."

Raspunsul Academiei Romane transmis catre Ministerul Educatiei are semnatura academicianului Eugen Simion si a prof. dr. Gabriela Pana Dindelegan, membru corespondent al Academiei Romane.

"Ca raspuns la adresa (...), trimisa de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (cabinetul Ministrului), referitoare la subiectul al II-lea A.3, propus pentru evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a, va aducem la cunostinta punctul de vedere al Sectiei de gramatica de la Institutul de Lingvistica al Academiei Romane 'Iorgu Iordan - Al. Rosetti', si anume:
   
Fraza propusa spre analiza este o constructie relativa cu o organizare speciala, ce admite doua posibilitati de interpretare, cu atat mai mult cu cat e vorba de un text scris, in care nu se marcheaza locul accentului frastic:
(1) Subiectiva + Verb copulativ + Nume predicativ
(2) Predicativa + Verb copulativ + Subiect.

Si chiar daca interpretarea propozitiei relative ca subiectiva este cea curenta in practica scolara, reflectand topica stilistic neutra (subiectul preceda predicatul), spre cealalta interpretare, ca predicativa, conduc argumente precum: (a) caracteristica limbii romane de a avea o topica libera, inclusiv pentru componentele din structura Subiect + Verb copulativ + Nume predicativ, ceea ce inseamna posibilitatea de a varia, cu efecte stilistice si discursive, topica subiectului si a numelui predicativ; (b) acordul la plural cu verbul copulativ (Ceea ce ma jeneaza sunt dificultatile, si nu este dificultatile). Alte argumente, ce deriva din organizarea sintactica particulara a acestui tip de constructie, sunt discutate detaliat in Gramatica limbii romane (GALR), elaborata de Academia Romana, 2005 (prima aparitie), 2008 (tiraj nou, revizuit), la urmatoarele capitole: Constructii cu propozitii relative (2008, II: 211), Subiectul (2008, II: 367), Numele predicativ (2008, II: 290), Organizarea informationala a enuntului (2008, II: 919).

Contragerea si expansiunea, procedee curent utilizate in practica scolara pentru identificarea tipului de subordonata (la care face referire adresa primita de la Minister), sunt, in acest caz, nerelevante, caci, prin constrangerea propozitiei relative, constructia isi pastreaza aceeasi disponibilitate de intervertire a ordinii componentelor.

In concluzie, pentru subiectul supus dezbaterii trebuie acceptate ambele interpretari: subiectiva si predicativa".

Cele mai importante declaratii ale lui Stelian Fedorca, secretar de stat pentru preuniversitar:
 • Am primit in scris raspunsul oficial al Academiei Romane care ne confirma ca raspunsul la subiectul al doilea din examenul de Limba romana poate fi acceptat atat ca subiectiva, cat si ca predicativa.
 • Precizez ca a inceput de dimineata re-notarea lucrarilor, in mare parte dintre centre s-a terminat re-notarea urmand ca pana la ora 21:00 sa se transmita situatia finala.
 • Calendarul privind Evaluarea Nationala isi va urma cursul, maine se vor afisa rezultatele inainte de contestatii.
 • La videoconferinta cu inspectorii scolari am discutat si despre Bacalaureat, iar in urma discutiilor reiese ca sistemul video este functional, comisiile sunt constituite.
 • Am atras atentia ca nu vom tolera sub nicio forma colectarea de fonduri pentru protocol, sanctiunile merg de la excluderea din comisie si pana la plangere penala.
 • Am primit o petitie semnata de parinti care sustin ca si raspunsul atributiva sa fie punctat, raspunsul este raspunsul Academiei Romane - subiectiva si predicativa.
 • Subiectele au fost elaborate in decursul anului 2011-2012, subiectele au fost selectate, dupa care o alta echipa a selectat din munca celor 240 de profesori, subiectele fiind apoi validate de o alta echipa, si au fost construite mai multe variante din care au ramas 10 variante.
 • Sunt 7 profesori in ultima echipa.
 • Dupa ce se termina examenul vom vedea care sunt acele cadre didactice.
 • Sunt cadre didactice din tara, profesori de limba romana, 240 de persoane selectate printr-un apel public, alte 6 cadre didactice care nu sunt angajati ai Centrului National de Evaluare, apoi o alta echipa a validat aceste subiecte, echipa care nu este echipa Centrului National de Evaluare.
 • Nu vor fi intarzieri cu afisarea notelor la Evaluarea Nationala. In mare parte din judete s-a si terminat recorectarea.
 • Intr-un judet probabil va dura pana la 18:00-19:00, dar pana la ora 21:00 vom avea situatia finala, cu cate lucrari au fost renotate.

Declaratiile secretarului de stat in Ministerul Educatiei Stelian Fedorca vin dupa o videoconferinta cu inspectorii scolari generali si dupa ce ministrul interimar Liviu Pop a anuntat ca baremul de corectare la examenul de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012 se modifica. Vor fi punctati cu 6 puncte atat elevii care au ales "subiectiva", cat si cei care au scris "predicativa" ca raspuns la subiectul "Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este: a. atributiva; b. predicativa; c. subiectiva".

Citeste si:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4614 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  curios raspunsul academiei... (Joi, 28 iunie 2012, 17:26)

  t [anonim]

  fraza care punea probleme era "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii", in care propozitia buclucasa e "ceea ce ma jeneaza". pentru a simplifica lucrurile si a vedea din ce fel de aluat e facuta propozitia asta, trebuie sa o inlocuim cu un cuvînt: "Deranjul este dificultatea rasfoirii" în care "deranjul" e subiect (deci propozitia pe care o inlocuieste e subiectiva), iar "dificultatea" este nuleme predicativ.

  pentru o mai buna intelegere, sa luam un exemplu similar dpdv sintactic: "Ceea ce ma incînta este împlinirea vietii", fraza în care "ceea ce ma încînta" are functia sintactica avuta în exemplul anterior de "ceea ce ma jeneaza". sa trecem si în acest caz la înlocuirea propozitiei subiective printr-un cuvînt: "Copilul este împlinirea vietii". lucrurile sînt cît se poate de clare: "copilul" este subiect, iar "împlinirea" este nume predicativ. chiar daca inversam ordinea cuvintelor în propozitie ("Împlinirea vietii este copilul"), "copilul" ramîne subiect, iar "împlinirea" ramîne nume predicativ.

  as fi foarte curios sa vad interpretarea data de academicieni în problema de fata. asta cu atît mai mult cu cît academicienii de la Iorgu Iordan nu sînt la prima interpretare aberanta in ultimii 20 de ani.

  dintre toate aberatiile impuse in ultima vreme de institutul Iordan, favorita mea ramîne existenta nezdruncinata a imposibilului "niciun". de m-ar picura cu ceara toti angajatii institutului Iordan, tot nu pot intelege cum de au uitat distinsii academicienii de cuvîntul "macar", adica de acel cuvînt care intra între cuvîntul "nici" si cuvîntul "un" pentru a duce la un foarte corect gramatical "nici macar un". acum daca nemuritorii academicieni pot prezenta un singur caz similar astuia (in care un cuvînt poate fi pus în mijlocul unui alt cuvînt pentru a duce la formarea unei sintagme compuse din trei cuvinte distincte), eu sînt gata sa manînc toate bucatile de hîrtie din România pe care scrie astazi "niciun".
  • 0 (0 voturi)    
   Te rog mai scrie in public "ca subiectul nu se aco (Joi, 28 iunie 2012, 18:05)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui t

   ma t tu ai auzit de acordul predicatului cu subiectul?

   iai propozitia ta :
   "Ceea ce ma incînta este împlinirea vietii"

   si pun verbul la plural
   "Ceea ce ma incînta SUNT împlinirile vietii"

   Tu vezi ca presupusul tau "subiect" ti-a rams la singular in timp ce verbul este la plural?

   VEZI SAU NU VEZI?

   Daca vezi insemana ca "Ceea ce ma incînta" NU ESTE SUBIECT.

   Te rog mai scrie in public "ca subiectul nu se acorda cu predicatul" ca te faci de ras
   • 0 (0 voturi)    
    of doamne doamne... (Joi, 28 iunie 2012, 18:27)

    t [anonim] i-a raspuns lui alex1234

    ai putea, te rog, sa pui degetul pe pluralul ala pe care il vezi tu?

    ps: imperativul singular al verbului "a lua" nu este "iai", ci "ia". asta apropo de a se face de rîs...
    • 0 (0 voturi)    
     Uite aici: (Joi, 28 iunie 2012, 18:34)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui t

     Uite aici:
     a) "Ceea ce ma incînta (este la singular)

     b) SUNT (verb la pers III plural)

     c) împlinirile vietii (este la plural)"

     (a) nu se acorda in numar cu (c) deci
     (a) nu poate fi subiect

     P.S. ignora te rog greselile 'iai' etc...sant de la tastatul rapid
     • 0 (0 voturi)    
      Scuze (Joi, 28 iunie 2012, 18:40)

      alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Scuze te rog citeste:

      (a) nu se acorda in numar cu (b) deci
      (a) nu poate fi subiect
     • 0 (0 voturi)    
      of of (Joi, 28 iunie 2012, 18:54)

      t [anonim] i-a raspuns lui alex1234

      sa luam doua exemple foarte clare:
      1. copilul este frumos
      2. copiii sînt frumosi

      observi ce se întîmpla cu numele predicativ? dar mai inainte cred ca ar trebi sa te intreb daca poti pune degetul pe numele predicativ. nu de alta, dar in exemplul pe care mi l-ai indicat tu mi inainte ai pus degetul pe NP sustinînd ca ala este S-ul...
      • +1 (1 vot)    
       ia o carte te rog... (Joi, 28 iunie 2012, 19:15)

       alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui t

       ce am avut de explicat am explicat :
       in fraza
       (ceea ce ma jeneaza) ESTE/SUNT
       (ceea ce ma jeneaza) nu poate fi niciodata subiect pentru ca ramane la singular intotdeauna

       In rest ia o carte te rog...si vezi cand se acorda fiecare si cu cine....mai mult de-atat nu pot explica
     • 0 (0 voturi)    
      of of (2) (Joi, 28 iunie 2012, 19:04)

      t [anonim] i-a raspuns lui alex1234

      dupa ce ai cugetat la exemplul elementar din "of of"-ul anterior, încearca sa reflectezi si la urmatorul exemplu:
      1. copilul este împlinirea vietii.
      2. copiii sînt împlinirea vietii.

      "ceea ce ma încînta" este o multime (poate ca ar fi trebuit sa pun propozitia asta între acolade, ca sa fie mai clar), iar multimile pot contine unul sau mai multe elemente. mai precis: "ceea ce ma încînta" poate desemna un copil sau mai multi copiii.

      mai mult, "ceea ce ma încînta" poate fi înlocuit prin mai multe elemente: "copiii, masina, casa si cariera sînt împlinirea vietii". ce ma încînta? "copiii, masina, casa si cariera".

      mai babeste de asa nu stiu cum sa-ti explic. ti-as putea explica in limbaj tehnic (adica in jargon de lingvist) dar ma tem ca nu te-ar ajuta prea mult.
      • 0 (0 voturi)    
       Copilul este Subiectul (Joi, 28 iunie 2012, 19:47)

       alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui t

       In exemplele tale "Copilul" este subiectul pentru ca se acorda cu este/sunt

       restul ce-ai scris este gresit
       "implinirea" nu e "o multime" etc...
   • +1 (1 vot)    
    Putin efort si bun simt (Joi, 28 iunie 2012, 21:32)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    Daca distinsii academicieni s-ar fi obosit sa duca efortul acordului pana la capat, ar fi rezulat "cele care jeneaza", respectiv "incanta", in exemplul Dvs. Consecventa in reguli poate elimina dilemele si asta ar trebui sa ne ofere dumnealor. Pana cand se va intampla asta, vom continua sa fim jenati de prestatia ministrilor, profesorilor, doctorilor si academicienilor cu propria agenda. Pacat ca cei dezavantajati sunt copiii.
 • +1 (1 vot)    
  Alo Academia, va faceti de ras (Joi, 28 iunie 2012, 18:01)

  alex1234 [utilizator]

  " (b) acordul la plural cu verbul copulativ (Ceea ce ma jeneaza sunt dificultatile, si nu este dificultatile). "

  Faptul de mai sus indica NU NUMAI

  a) CA PROPOZITIA ESTE PREDICATIVA

  b) CI SI FAPTUL CA PROPOZITIA NU POATE FI SUBIECTIVA, PENTRU CA ACORDUL CU PREDICATULUI CU SUBIECTUL ESTE OBLIGATORIU

  (Ceea ce ma jeneaza sunt) ....dificultatile
  deci
  Ceea ce ma jeneaza SUNT (fara nici un acord)

  INDICA FAPTUL CA
  "Ceea ce ma jeneaza"

  NU POATE FI NICIODATA SUBIECT IN PROPOZITIA ASTA

  1. Alo Academia, dupa ce ca ati tacut o saptamana lasand o tara intreaga...de analfabeti (si zic asta cu parere de rau) sa creada ca propozitia este Subiectiva

  2. Acum va faceti definitiv de ras daca insistati ca poate fi interptretata cxa subiectiva....

  //---------------------------------------------------------------
  ACEASTA PROPOZITIA ESTE DOAR PREDICATIVA CACI ACORDUL PREDICATULUI CU SUBIECTUL ESTE OBLIGATORIU
  //---------------------------------------------------------------
 • -1 (1 vot)    
  RUSINE NATIONALA (Joi, 28 iunie 2012, 18:57)

  spinean vasile [anonim]

  rusine tuturor: profesori incompetenti sau si mai rau lingai ai potentatilor zilei, care din interesele meschine ale "beizadelelor" au facut pe ei la ordin si SUBIECTUL- PREDICAT...RUSINE ACADEMIEI ROMANE pentru explicatiile alambicate date la ordin si din care nu intelege nimeni de ce s-au dat si cui folosesc pentru ca nu corespund realitatii. Cum poate fi unlucru si alb si negru? Cum poate fi ceva si adevarat si fals? Cum poate fi o subordonata si subiectiva si predicativa? Domnilor umili, faceti-o doar predicativa la ordinul stapanilor, pentru a satisface orgoliile "beizadelelor" incompetente si pentru a nu mai umili in ultimul hal copiii inteligenti ai romanilor. Domnilor academicieni, domnilor specialisti in osanale aduse conducatorilor iubiti ne jigniti inteligenta copiilor si va bateti joc de viitorul lor. ISTORIA VA JUDECA LASITATEA ACESTUI POPOR. NE MERITAM SOARTA!
  • +1 (1 vot)    
   D-le Spinean este predicativa (Joi, 28 iunie 2012, 19:10)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui spinean vasile

   D-le Spinean este predicativa pentru ca verbul se acorda doar cu "dificultatile rasfoirii"
 • 0 (0 voturi)    
  D-na Dindelegan (Joi, 28 iunie 2012, 19:08)

  alex1234 [utilizator]

  D-na Dindelegan,
  Va rog SA VA CERETI SCUZE IN FATA INTREGII TARI, pentru ca din pozitia dvs. de Membru corespondent al Academiei Române şi profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, ATI INDUS O TARA INTREAGA IN EROARE acum trei zile cand ati declarat:
  //-----------------------------------------------------------------
  Mai jos declaratia dvs. completa din Ziarul Gandul
  de acum 3 zile
  //---------------------------------------------------------------<<Lingvista Gabriela Pană Dindelegan , membru corespondent al Academiei Române şi profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, consideră însă că, la nivelul clasei a opta, "aceasta este interpretarea: propoziţia este subiectivă. Faptul că ocupă prima poziţie în frază duce, la o citire neutră, la interpretarea propoziţiei ca subiectivă. La nivel şcolar, după toate culegerile lor de exerciţii, propoziţia este subiectivă", a declarat pentru gândul Gabriela Pană-Dindelegan. În opinia ei, pentru ca subordonata să fie predicativă, ar trebui să fie citită cu un accent special, cu o pronunţie de un anume tip, care nu poate fi marcată în scris, în limba română.>>

  //---------------------------------------------------------------
  Asa cum se vede acum 3 zile in declaratia dvs. de mai sus se pare ca "nu se stia nimic despre acordul predicatului cu subiectul" (care se-nvata in clasa IV)
  //---------------------------------------------------------------

  De fapt regula 'acordului predicatului cu subiectul',
  regula la care, in sfarsit, faceti referire azi (alaturi de Acad. Eugen Simion),

  o aplicati in declaratia semnata azi, doar pe jumatate

  "ceea ce ma jeneaza (SUNT DIFICULTATILE)"

  dar o ignorati in continuare la

  "ceea ce ma jeneaza (SUNT)

  Lipsa acordului in constructia de mai sus indica ca
  "ceea ce ma jeneaza" NU POATE FI NICIODATA SUBIECT
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo (Joi, 28 iunie 2012, 19:16)

  Un om ca toti ceilalti [anonim]

  Spinean Vasile,eu va respect pentru scrisele dumneavoastra deoarece sunt adevarate!!!
  Jos Pop !!!!
  • 0 (0 voturi)    
   deci ce mai conteaza cine cu cine se acorda, nu? (Joi, 28 iunie 2012, 19:19)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Un om ca toti ceilalti

   deci ce mai conteaza cine cu cine se acorda, nu?
 • +1 (1 vot)    
  predicativa (Joi, 28 iunie 2012, 19:44)

  dana [anonim]

  propozitia e NUMAI predicativa.La nivel universitar,daca e luata drept subiectiva,pici examenul! idiot e cel ce a facut baremul initial !!
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc Dana (Joi, 28 iunie 2012, 19:49)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui dana

   D-na Dindelegan stie acest lucru?
 • -1 (1 vot)    
  Sa va fie rusineee, anulati exeecitiul cu totul! (Joi, 28 iunie 2012, 20:06)

  anonim [anonim]

  Va faceti de rusine si unii si altii, nu mai stiti de ce sa va agatati ca sa justificati ba ca e SUBIECTIVA ba PREDICATIVA, la ATRIBUTIVA nu s-a strofocat nimeni sa gaseasca o explicatie academica prin care sa reiasa ca si asta este corecta????
  :))
  mai bine anulati acest exercitiu(subpunct) si adaugati sase sutimi in plus la punctajul din oficiu si impacati pe toata lumea, este incorect fata de unii si direct avantajos fata de altii, majoritatea au spus din start ca este subiectiva de ce au revenit apoi sa spuna ca posibil si predicativa, ce vor sa faca de fapt?
  Ii avantajeaza pe cei care au ales varianta b deci or fi punctati chiar daca nu este corect? atunci sa se puncteze si varianta a care la fel este incorecta!
  Rusineeeee ..numai in ROMANIA se pot intampla asemenea gafe si nedreptati, favorizezi pe unii in defavoarea altora si culmea... cu varianta incorecta.
  • +1 (1 vot)    
   prietene subiectul trebuie sa se acorde cu predic (Joi, 28 iunie 2012, 20:18)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   prietene subiectul trebuie sa se acorde cu predicatul
   macar la asta de-ai fi fost atent tot ar fi fost bine...
 • 0 (0 voturi)    
  RUSINE NATIONALA (Joi, 28 iunie 2012, 20:11)

  spinean vasile [anonim]

  au facut la ordin din subiect - predicat! pentru d-l Alex1234: abordarea analizei gramaticale in cazul frazei date nu se face cum sustineti dumneavoastra, lucru pe care-l mentioneaza si "distinsii"academicieni. Contragerea si expansiunea sunt doar metode didactice de identificare a propozitiilor din fraza. In cazul nostru subordonata nu poate fi decat subiectiva, adica subiectul predicatului nominal din regenta. Isi explica cineva cum aceasta propozitie poate fi si subiectiva si predicativa? S-o faca doar predicativa daca asa cer "interesele nationale" Multi profesori de valoare se minuneaza cum altii dintre ei pot sustine tot felul de aberatii. Pelanga toate acestea se incalca grav legile si toate metodologiile de examinare. Propun sa-i actionam in instanta ulterior pe cei vinovati in cazul in care copiii nostri vor avea de suferit in urma repartitiei computerizate.
  • 0 (0 voturi)    
   asta-i un fapt (Joi, 28 iunie 2012, 20:24)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui spinean vasile

   in fraza
   (ceea ce ma jeneaza)
   ESTE/SUNT (dificultea/dificultatile)...

   (ceea ce ma jeneaza) nu poate fi niciodata subiect pentru ca ramane la singular intotdeauna

   asta-i un fapt....nu depinde de cine ce abordeaza sau cine ce explica...
  • -1 (1 vot)    
   .... (Joi, 28 iunie 2012, 20:39)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui spinean vasile

   Aici vorbesc interesele unora si altora ca au copii la aceasta evaluare si vor cu orice pret sa obtina cele 6 sutimi, oameni buni, sunt doar 6sutimi ,oare copii dvs. sunt asa eminenti sa obtina nota 10? Exclus! Sunt foarte putini copii inteligenti care intradevar merita nota 10 curat, multumiti-va cu ce au facut la evaluare, nu mai strigati pe unde puteti ca este asa cum vreti voi, gramatica este una si trebuie interpretata la nivel de clasa a VIII a nu al academiei, copiii inca nu au absolvit academia, trebuie sanctionati cei care au facut acest subiect si l-au incadrat la variante, apoi trebuie retras sa impace pe toata lumea, corect si moral si legal nu poti favoriza pe unii in defavaorea celorlalti, nu pot fi doua variante, dar nici trei, nici una singura. ANULATI-L si e mai bine asa.Dati 6 sutimi in plus la punctele din oficiu nu mai stresati acesti copii si asa au avut un examen foarte greu si in defavoare fata de generatiile trecute unde au copiat si au avut subiectele completate de profesori.
   PS: nu am copil care a sustinut evaluarea dar eu personal asa cred ca este corect!
 • +1 (1 vot)    
  Justificarea Ministerului... (Vineri, 29 iunie 2012, 0:07)

  Mihail_AD [utilizator]

  nu e prea convingatoare. Pacat ca cel mai afectati sunt copiii. Ce facem acum, ii peepsim pe toti?
  http://gandurirare.blogspot.com/2012/06/test-cu-bataie-lunga.html
 • -1 (1 vot)    
  jena (Vineri, 29 iunie 2012, 0:18)

  adevar [anonim]

  comunicatul academiei este jenant; mai pe intelesul celor care nu stapanesc termenii o sa traduc in limbaj matematic solutia la adunarea 1+1: 'rezultat 2 (subiectiva) conform programei de matematica; rezultat 3 (predicativa) -corect pentru ca stim ca matematicienii sunt distrati iar rezultatul unei simple adunari mai depinde de gradul de euforie al celui care o face - q.e.d.1+1=2 sau 3 solutii corecte'
 • 0 (0 voturi)    
  Daca tot mi-am batut gura degeaba pe aici... (Vineri, 29 iunie 2012, 1:41)

  alex1234 [utilizator]

  Daca tot mi-am batut gura degeaba pe aici
  ma simt dator sa clarific un aspect:

  Sant unii care cred ca trecerea corecta la PLURAL
  ar fi "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile"
  si ca "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile" ar fi o propozitie INCORECT formulata in Limba Romana

  GRESIT:
  //----------------------------------------------------------------
  "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile"

  E O PROPOZITIE CORECT FORMULATA IN LIMBA ROMANA ATAT SEMANTIC CAT SI SINTACTIC.

  IN ACEASTA PROPOZITIE CORECTA:
  "ceea ce ma jeneaza sunt" nu se acorda in numar,
  deci "ceea ce ma jeneaza" NU ESTE SUBIECT.

  Daca se verifica si DEX-ul (vezi ceea)
  'ceea ce' (e un pronume relativ compus) = ce

  //--------------------------------------------
  Si propozitia
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  ESTE UNA CORECT FORMULATA IN LIMBA ROMANA

  IN ACEST CAZ PROPOZITIA [ce ma jeneaza] ESTE ATRIBUTIVA iar SUBIECTUL ESTE [cele]

  "(A)cele(a) SUNT Dificultatile
  [ce (care) ma jeneaza]

  Faptul ca
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  e o propozitie CORECT FORMULATA IN LIMBA ROMANA

  NU FACE CA PROPOZITIA
  "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  SA FIE UNA INCORECTA

  PROPOZITIA
  "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  e una corect formulata si orice vorbitor neaos al limbii o simte corect formulata

  "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  ESTE ALTA PROPOZITIE LA FEL DE CORECT FORMULATA IN LIMBA ROMANA CA SI
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  DOAR CA ANALIZA EI SINTACTICA ESTE DIFERITA

  //------------------------------------------------------------------
  Si acum o ultima clarificare
  //------------------------------------------------------------------
  Singularul Propozitiei
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  este
  "Cea care ma jeneaza ESTE dificultatea "

  DACA OBSERVATI LIMBA NOASTRA NU NE PERMITE AICI SA ZICEM
  "Cea ce ma jeneaza ESTE dificultatea "
  TOCMAI PENTRU A O DISTINGE FATA DE
  "Ceea ce ma jeneaza ESTE dificultatea"
 • +1 (1 vot)    
  Catre Academie (Vineri, 29 iunie 2012, 2:44)

  alex1234 [utilizator]

  Catre Academie,

  Sper ca intelegeti pe deplin pacatul pe care vi l-ati facut astazi.

  Prin raspunsul dat astazi:

  a) copiii care au scris INCORECT ca e ATRIBUTIVA - au primit IN MOD CORECT --> 0 puncte

  pe cand:

  b) copiii care au scris INCORECT ca e SUBIECTIVA - au primit IN MOD INCORECT -> 6 puncte

  //----------------------------------------------------------------
  Si asta in urma raspunsului dvs. "academic"
  //----------------------------------------------------------------


  c) cat despre Ministerul care se numeste 'Al Invatamantului' si care 'fara jena' a Publicat Baremul Gresit al unui Imbecil (si am masura cuvintelor) (care Se mai Dadea si Smecher in Fata Unor Bieti Copii - va dati seama : Ce om e asta?, care se da Smecher in fata unor Bieti Copii?)

  Zic Imbecil pentru ca nu si-a putut analiza corect Nici Macar Propria sa Fraza, Nenorocind Sute de Mii de Copiii.....nu are rost sa mai vorbim
  • 0 (2 voturi)    
   subiectiva (Vineri, 29 iunie 2012, 8:28)

   adevar [anonim] i-a raspuns lui alex1234

   va rog sa deschideti manualul de a opta si sa cititi regulile gramaticale si apoi sa scrieti; daca sunteti suficient de bun la gramatica o sa constatati singur ca e 100% subiectiva. sunt reguli care se respecta cum ar fi in geometria euclidiana existenta a doua drepte paralele si de la acest enunt se rezolva problemele; dupa cum poate stiti in geometria neeuclidiana nu exista doua drepte paralele pentru ca se intalnesc la infinit;
 • 0 (0 voturi)    
  mate barem gresit (Vineri, 29 iunie 2012, 12:54)

  elena [anonim]

  la matematica la subiectul II punctul 3 e gresit raspunsul in barem. Sunt 9 fete si nu 16 cat scrie in barem. Verificati va rog .E o mare greseala


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by