Corespondenta din Germania

Solutia mea la testul de gramatica din EN 2012 - nici subiectiva, nici predicativa, ci atributiva 

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Marţi, 26 iunie 2012, 21:28 Actualitate | Opinii


In Germania, multe verbe se pun la sfarsitul propozitiei sau frazei, asa ca trebuie sa inveti sa gandesti "invers". Uitandu-ma peste scandalul cu "subiectiva sau predicativa" la examenul de limba romana pentru elevii de clasa a VIII-a, imi zic "Hai sa vad despre ce-i vorba". Si citesc fraza cu pricina: "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Daca o inversezi in mod logic si scoti emfaza exprimarii, ea devine: "Dificultatea rasfoirii este (a)ceea ce ma jeneaza". Subordonata din fraza e propozitia "ce ma jeneaza", care sta pe langa "ceea" (hai sa-i zicem "problema"), si o determina atributiv. Eu, personal, n-am inteles, prin urmare, de ce se cearta lumea si se fac petitii pe doua solutii incorecte.

In 26 iunie, Hotnews scrie: "Mii de elevi si parinti au semnat o petitie online prin care cer Ministerului Educatiei sa revizuiasca baremul de la examenul de Limba si literatura romana, din cadrul Evaluarii Nationale 2012. 'Solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C. «propozitie subiectiva», cat si a variantei B. «propozitie predicativa»'", se arata in petitia online.

Luni, 25 iunie, absolventii claselor a VIII-a au sustinut examenul de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale. Dupa publicarea baremului de corectare la Limba si literatura romana, pe forumuri a inceput o adevarata dezbatere cu privire la corectitudinea raspunsului indicat de barem, la acest subiect” mai scrie Hotnews.

Subiectul in discutie a fost urmatorul:

"3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: 6 puncte

Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneeaza este dificultatea rasfoirii este: 

a. atributiva;

b. predicativa; 

c. subiectiva."

Ma intreb daca "e"-ul dublu din cuvantul "jeneaza" e o greseala venita in plic de la minister, sau o preluare gresita in presa, a textului din examen.

In opinia mea, propozitia subordonata din fraza de examen este atributiva, prin urmare raspunsul corect este "A", prima optiune din grila de test. Propozitia "Ce ma jeneaza" sta pe langa "ceea" (pronume demonstrativ de departare) si-i precizeaza sensul, deci functioneaza ca atribut. Hai sa punem intrebarea de aflare a unei functii gramaticale, ca la clasa a VII-a: "Care/ce problema, care 'ceea' "? Care ma jeneaza.

Explic rationamentul mai pe larg. "Dificultatea rasfoirii este ceea [problema] ce [care] ma jeneaza" ar fi o transcriere a frazei, in termeni mai usor inteligibili. Daca "problema" o inlocuiesti cu pronumele demonstrativ de departare "aceea" sau cu forma sa prescurtata "ceea" si inversezi ordinea in fraza in asa fel incat sa dai emfaza "problemei" (ceea) care (ce) jeneaza, atunci se ajunge la fraza data in examen si la dilema care a antrenat zeci de mii de voci.
         
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12544 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  what? (Marţi, 26 iunie 2012, 21:43)

  Arlecchino [utilizator]

  Sper ca articolul e o gluma... E subiectiva toata ziua, oricum ai intoarce-o si orice i-ai face... Chiar nu inteleg despre ce e vorba. Poate ar trebui sa primeasca un 10 fiecare elev? Asa e bine? O tara in care a disparut acuzativul, in care "ca si" a devenit norma, in care "decat" e folosit in toate felurile s-a umplut brusc de experti in gramatica. Poate e inutila gramatica in conceptia dumneavoastra. Pai s-o eliminam, sa nu umblam cu jumatati de masura. Declaram ca nu ne intereseaza si ne asumam asta. E mult mai sincer decat ipocrizia cu "subiectul e neclar". Ba e foarte clar. Ca doctoratul lui Ponta de clar.
  • +1 (3 voturi)    
   Clar (Miercuri, 27 iunie 2012, 0:03)

   Dkw [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

   Poate in 10 ani...Dani (autorul) o sa inteleaga cat de mult inseamna o litera in limba romana (sau gramatica limbii romane). "Aceea ce" nu este egal cu "ceea ce".
   Ai 2 ...stai jos. Aia cu predicativa macar se pot agata de ceva "detalii tehnice".
  • +1 (3 voturi)    
   Gresiti, domnilor "profesori"! (Miercuri, 27 iunie 2012, 13:22)

   Cinemagazin [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

   Imi pare rau sa va contrazic, domnilor care credeti ca stiti raspunsul corect, dar propozitia subordonata este atributiva.
   Acum 15 ani faceam pregatire la gramatica pentru admiterea in liceu, cu un profesor extraordinar, domnul Movila, din Comanesti, Bacau. Da, nu era profesor la niciun liceu de fite, dar iubea elevii si stia sa ii invete CARTE.
   Am absolvit de atunci facultatea de litere, la Romana - Franceza. Si acolo am intalnit un profesor care manca gramatica pe paine.

   (Ar fi interesant totusi de vazut ce parere au si alti profesori, cei care nu au trecut prin scoala ca gasca prin apa... Altfel, fiecare inginer, doctor sau agent de vanzari poate gasi argumente care sa-i sprijine optiunea, argumente care mai de care mai fanteziste...)

   Cand am vazut prima data fraza am oscilat, tinzand sa cred ca e predicativa. Apropo, a impartit cineva fraza in propozitii, dupa regula clasica, sa vada care e, mai precis, propozitia subordonata???
   Apoi mi-am adus aminte. In urma cu 15 ani am avut de analizat o fraza exact ca asta. Si rezolvarea corecta era fix cea de mai sus, din articol. Mai puneti mana pe niste carti de gramatica, si cu siguranta veti gasi in paginile unora din ele aceasta formula.

   Ce conteaza, domnilor daca e un "a" sau nu in "aceea"? Ori "aceea", ori "ceea", are acelasi sens. Iar "(a)ceea ce" cu siguranta nu este o structura sudata. Ca dovada sta faptul ca "ceea" poate fi inlocuita cu orice alt substantiv: Problema, Chestiunea, Tampenia, Ideea, Cartea, Nota, ce vreti voi...

   Mai mult nu are rost sa mai scriu.
   Cine are de inteles, intelege.
   • +1 (1 vot)    
    Eu sunt de parere ca tu gresesti... (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:54)

    Dkw [utilizator] i-a raspuns lui Cinemagazin

    O sa-ti ofer o explicatie pe scurt care sper ca te va face macar sa cauti adevarul.
    Sunt 5 pronume relative (care,cine,ce,cat) + ceea ce + de ( = care); "Ceea ce" este singurul pronume relativ compus care nu se poate separa / disloca (vezi gramatica academiei vol. I), cred ca pe la pagina 258, unde se da ca exemplu pentru sustinerea acestei idei, o piesa de Aurel Baranga ("Reteta fericirii sau despre ceea ce nu se vorbeste") .
    "Ceea" nu echivaleaza niciodata cu "aceea". Sunt doua elemente lexicale diferite si nu sunt substituibile.
    Concluzie: "ceea" nu poate fi termen regent pentru o posibila propozitie atributiva.
    Propozitia e subiectiva fara alte mijloace de interpretare.

    Sarind totusi in aparerea copiilor...este adevarat ca (in functie de profesorul avut, chiar si de la scoli cu renume) aceasta fraza este destul de "sensibila" Totusi, e destul de sensibila incat sa faca diferenta intre un olimpic adevarat si un elev de nota 10 la un profesor nu foarte "invatat".
    Sper ca aceste examene nu sunt facute sa le treaca oricine cu nota 10...
 • -2 (4 voturi)    
  e usor a scrie versuri.. (Marţi, 26 iunie 2012, 22:09)

  George Romania [anonim]

  Nu uita ca tu faci acest rationament acasa, cu cafeau in fata, cu un ochi pe ziar..... Copiii astia, erau in conditii de stress. Pune-te in situatia lor, la 14 ani, si ai sa vezi cum gandesti...
  Dar cum romanul are o minte mereu incurcata... nu ar trebui sa ne mai mire nimic.
 • 0 (6 voturi)    
  subiectiva (Marţi, 26 iunie 2012, 22:18)

  dece [utilizator]

  inginereste vorbind, pune intrebarea cine (ce).
  E subiectiva, fara a da multe detalii...care totusi se regasesc in anii 80 in gramatica de a opta!
 • +1 (9 voturi)    
  gresit! (Marţi, 26 iunie 2012, 22:33)

  sommer [utilizator]

  Rationamentul dvs. e complet gresit din simplul motiv ca "ceea ce" este pronume relativ.

  E adevarat ca este un pronume relativ compus, insa fiecare componenta nu reprezinta o parte de vorbire individuala, cu atat mai putin una de propozitie.

  Asadar "ceea ce" este pronumele RELATIV care introduce subordonata.

  Inlocuind subordonata cu o parte de propozitie, dar pastrand logica frazei, am obtine: Dificultatea rasfoirii este deranjanta.

  Prin urmare e predicativa.
  • -1 (1 vot)    
   Oare ? (Miercuri, 27 iunie 2012, 17:11)

   clauv [utilizator] i-a raspuns lui sommer

   Nu cumva e mult mai corecta contragerea "Motivul jenei este dificultatea rasfoirii" ?
   Ma tem ca reformularea dvs modifica sensul frazei. In cazul care se accepta contragerea de mai sus, nu cred ca mai exista dubii in privinta rolului subordonatei...
 • -2 (2 voturi)    
  am mai spus... (Marţi, 26 iunie 2012, 22:53)

  diasporescu [utilizator]

  ... ca madam rockhoff are cateodata niste sclipiri uimitoare.
  acum am inteles ca de fapt cand vorbesti romaneste ar trebui sa gandesti nemteste.
  o propun pe dna rockhoff ministrul educatiei.
  din partea usl ;)
 • 0 (2 voturi)    
  absolut de acord (Marţi, 26 iunie 2012, 23:01)

  alexandriu-doru [utilizator]

  'Rasfoitul este lucrul care ma deranjeaza"
  Daca inlocuim substantivul "lucrul" cu pronumele"ceea", ajungem la:
  "Rasfoitul este ceea ce ma deranjeaza"
  In primul caz avem o atributiva
  Deci si in al doilea caz e tot atributiva.Q.E.D.
 • 0 (2 voturi)    
  germană și emfază (Marţi, 26 iunie 2012, 23:39)

  andigenu [utilizator]

  cred că judecați mai degrabă traducerea în germană a frazei. În acel context ceea ce susțineți ar fi corect. Die Schwierigkeit es duchzublättern ist das, das mich stört.
  în românește nu poți formula în felul ăsta, "Dificultatea este aceea, ce mă deranjează". Ar suna cel puțin bizar...

  emfaza nu contează în sintaxa frazei. elementul care face acțiunea poate sta atât înaintea verbului "a fi", cât și după el. "Eu sunt inginer" sau "Inginer sunt eu". "eu" este subiect indiferent de formulare.
 • +1 (3 voturi)    
  Dani draga ai totusi o problema (Miercuri, 27 iunie 2012, 5:19)

  alex1234 [utilizator]

  Predicatul cu cine se acorda?
  Cu Subiectul ar spune toata lumea

  Atunci sa punem la plural sa vedem ce da:

  "Ceea ce ma jeneaza sunt dificultatile rasfoirii"

  E CLAR NU? SUBIECTUL ESTE : dificultatile rasfoirii

  Pana aici e Ok si la tine si la Predicativa

  (Numai un minister idiot ar putea sustine contrariul si sa spuna :

  JENA SUNT DIFICULTATILE RASFOIRII)

  DAR LA TINE AR REZULTA:
  "Dificultatile rasfoirii sunt ceea [problema] ce [care] ma jeneaza"


  CORECT AR FI :
  "Dificultatile rasfoirii sunt cele [problemele] ce [care] ma jeneaza"
  (ceea ce nu e cazul caci dupa cum se observa expresia "ceea ce ma jeneaza (sunt dificultatile rasfoirii" ) ramane invariabila....


  Ramane doar optiunea PREDICATIVA:
  "Dificultatile rasfoirii sunt ceea ce ma jeneaza
  (adica sunt jenante)
  • 0 (2 voturi)    
   rationament corect, interpretat gresit! (Miercuri, 27 iunie 2012, 13:25)

   Cinemagazin [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Fraza nu e cu "dificultatile" la plural, ci suna asa:
   "Ceea ce ma deranjeaza este dificultatea rasfoirii."
   altfel, ar fi fost:
   "Cele ce ma deranjeaza sunt dificultatile rasfoirii."
   QED
   • +1 (1 vot)    
    Omule n-ai inteles (Miercuri, 27 iunie 2012, 18:25)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Cinemagazin

    Variem sg. la pl. ca sa vedem cine cu cine se acorda

    "Cum adica fraza nu e cu 'dificultatile'"

    Se pare ca nu intelegi ca vrem sa verificam "cine cu cine se acorda"
   • +1 (1 vot)    
    Omule nu le PUNE PE AMANDOUA LA PLURAL (Miercuri, 27 iunie 2012, 18:34)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Cinemagazin

    1. Cinemagazin omule nu le pune pe ambele la plural
    ca nu mai vedem cine cu cine se acorda

    2. In plus cum bine a aratat Stefania

    (Intră în formarea unui pronume relativ compus) Ceea ce = ce.

    Ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii
    Ce ma jeneaza SUNT dificultatile rasfoirii

    Difilcultatea Rasfoirii este SUBIECTUL (fara discutie)

    iar "ce ma jeneaza" este numele predicativ
  • +1 (1 vot)    
   fir logic si gramatica de baza (Miercuri, 27 iunie 2012, 13:38)

   Cinemagazin [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   dar:
   "Dificultatile rasfoirii sunt problema /p1 care ma jeneaza./p2" e deja o alta constructie, cu un alt subiect.
   Iar verbul "a fi" poate fi inlocuit cu "reprezinta":
   "Dificultatile rasfoirii reprezinta problema/ care ma jeneaza./"
   Are logica, nu?
   Lasand asta la o parte, ce este subordonata? Mm? cumva... tot atributiva?
 • +1 (1 vot)    
  analiza de baza (Miercuri, 27 iunie 2012, 13:30)

  Cinemagazin [utilizator]

  Ceea(/p1) ce ma deranjeaza(/p2) este dificultatea rasfoirii.(/p1)

  p1= principala
  p2= subordonata

  Ce este p2?!? :)
 • +1 (1 vot)    
  un pronume relativ (compus) (Miercuri, 27 iunie 2012, 15:10)

  StefaniaGheorghe [anonim]

  CÉLA, CÉEA, ceia, celea. pron. dem., adj. dem. (postpus). 1. Pron. dem. (Pop.) (Indică o ființă sau un lucru mai depărtat, în spațiu sau în timp, de subiectul vorbitor) Acela. ◊ Expr. Toate cele(a) = totul, toate. Multe cele(a) = multe și diverse. Alte cele(a) = alteeva; alte lucruri. Ba ceea..., ba ceea... = ba una..., ba alta... ♦ (Intră în formarea unui pronume relativ compus) Ceea ce = ce.2. Adj. dem. (postpus) (Pop.) Acela. Omul cela. Femeia ceea. [Gen.-dat. sg. celuia, celeia, gen.-dat. pl. celora) Din acela, aceea (cu afereza lui a).

  Dupa cum vezi, aici CEEA nu are sens singur, ci luat cu CE devine un pronume RELATIV compus, sinonim cu CE. Fraza devine "Ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Topica e inversata. Oricum, subiectul a fost tampit.

  Te cred ca ai mancat gramatica pe paine, dar poate au mai trecut niste ani. E bine sa iti spui parerea, dar conteaza ce ton folosesti atunci cand nu poti fi sigur ca le stii pe toate.
  • +1 (1 vot)    
   Foarte buna observatia legata de CEEA CE (Miercuri, 27 iunie 2012, 18:46)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui StefaniaGheorghe

   Foarte buna observatia legata de CEEA CE
   ca pronume relativ compus
   Multumesc,
   Stefania
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea (Miercuri, 27 iunie 2012, 15:35)

  Gipsi [utilizator]

  O idiotenie, subordonata este ori subiectiva ori predicativa, singura diferenta cum au argumentat inca 1000 de alti profesori e topica.

  O sa pun cele doua propoz. din fraza in paranteze:

  (Ceea ce ma deranjeaza) (este dificultatea rasfoirii)

  Putem spune la fel de corect si cu topica inversata:

  (Dificultatea rasfoirii este) (ceea ce ma deranjeaza)
  Cu aceasta topica se vede clar ca in propoz principala subiectul este "dificultatea" pt ca raspunde la intrebarea "Cine este ceea ce ma deranjeaza?" sau "Cine este deranjant?" - Dificultatea. Bun.
  "Este ceea ce ma deranjeaza" este predicat nominal cu nume predicativ subordonata predicativa.
  Nici un dubiu aici.

  Cealalta varianta, cea corecta,subiectiva:
  (Ceea ce ma deranjeaza)(este dificultatea rasfoirii)
  subordonata e subiectiva deci daca am reduce fraza la o propozitie ar fi subiect, da?

  "Deranjul este dificultatea rasfoirii" - deranjul este subiect, predicatul nominal este "este dificultatea rasfoirii" si asta este. Subiectiva ca buna ziua, fara alte complicatii ne-necesare, scarpinat la urechea stanga cu mana dreapta.
  • +1 (1 vot)    
   Ultima analiza a mea (Miercuri, 27 iunie 2012, 18:38)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

   P1. (Ceea ce ma deranjeaza)(este)(dificultatea rasfoirii)

   P2. (Ceea ce ma deranjeaza)(sunt)(dificultatile rasfoirii)

   daca (Ceea ce ma deranjeaza) ar fi subiect atunci s-ar acorda cu verbul a fi si ar fi dat


   P3. (Ceea ce ma deranjeaza)(este)(dificultatile rasfoirii)

   Subiectul este fara dubiu (dificultatile rasfoirii)

   P4. cf. DEX ceea ce = ce
   (ce ma deranjeaza) (sunt) (dificultatile rasfoirii)
   (ce ma deranjeaza) (este) (dificultatea rasfoirii)

   (ce ma deranjeaza) este nume predicativ
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar si fara "ceea ce = ce" tot nu e atributiva (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:15)

  alex1234 [utilizator]

  Pt. Dani,
  //-----------------------------------------------------------
  chiar si fara "ceea ce = ce"

  Daca numaram cum ai zis tu:

  la singular:
  "Dificultatile rasfoirii sunt ceea [problema] ce [care] ma jeneaza"


  la plural
  "Dificultatile rasfoirii sunt cele [problemele] ce [care] ma jeneaza"

  Dar nu avem forma de plural de mai sus (pe care am fi obligati sa o avem):

  pentru ca pastrand singularul invariabil:
  "ceea ce ma jeneaza sunt dificultatile rasfoirii" "
  ACEST SINGULAR....ramane complet inteligibil
  gramatical chiar si atunci cand Dificultatile Rasfoirii il trrecem la plural....

  Dani, ar fi bine sa revii si sa recunosti ca varianta propusa de tine nu e cea corecta, caci deja sant destule confuzii
 • +1 (1 vot)    
  Atributiva. (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:42)

  Flore3 [utilizator]

  Ca eleva,la acest subiect am pus ca raspuns atributiva. De ce? Simplu,am un argument pe care il sustin. Nu spun ca ceilalti au pus la nimereala,dar din perspectiva mea in primul rand,pentru a fi predicativa este nevoie de un predicat nominal incomplet,adica mai este nevoie de un nume predicativ:" este jena" nu este un predicat nominal,deoarece jena exista! In al doilea rand, pentru a fi subiectiva este de asemenea nevoie de un verb impersonal sau o expresie verbala impersonala care sa introduca aceasta subordonata..."ma jeneaza" este verb personal! Va rog,sa ia cineva in considerare acest mesaj pentru ca sincer,nimeni nu poate sa inteleaga opinia mea. Intrebarea se pune in felul urmator: Care este dificultatea rasfoirii? Iar raspunsul este jena... Deci in concluzie, incercati sa parcurgeti acesti pasi,incercati sa puneti intrebarea. Multumesc si apreciez cine imi poate lua in considerare acest mesaj.
 • 0 (0 voturi)    
  anularea subiectului (Joi, 28 iunie 2012, 17:58)

  un_parinte [utilizator]

  va rog sa ii ajutati pe elevii care au bifat "atributiva" nu ghicind ci facand analiza frazei, pt ca in actuala situatie ei sunt singurii depunctati. va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu e ATRIBUTIVA (Vineri, 29 iunie 2012, 2:09)

  alex1234 [utilizator]

  Vad ca autorul articolului nu s-a scuzat

  Asa ca incerc sa-i clarific
  DE CE NU E ATRIBUTIVA
  //--------------------------------------
  Si-ncep asa:

  Sunt unii care zic ca Singurul Plural corect
  al propozitiei

  "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea"

  ar fi:

  "CELE CE MA JENEAZA SUNT DIFICULTATILE"


  GRESIT:
  //-----------------------------------------------------------------------"Ceea ce ma jeneaza sunt dificultatile"

  E O PROPOZITIE CORECT FORMULATA IN LIMBA ROMANA ATAT SEMANTIC CAT SI SINTACTIC.

  IN ACEASTA PROPOZITIE CORECTA:
  "(Ceea ce ma jeneaza) (sunt)" nu se acorda in numar,
  deci "ceea ce ma jeneaza" NU ESTE SUBIECT.

  Daca se verifica si DEX-ul (vezi ceea)
  'ceea ce' (e un pronume relativ compus) = ce (INDECLINABIL)

  //--------------------------------------------
  DAR si propozitia
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  E UNA CORECTA IN LIMBA ROMANA

  DOAR IN ACEST CAZ PROPOZITIA [ce ma jeneaza] ESTE ATRIBUTIVA iar SUBIECTUL este [CELE]

  "(A)cele(a) SUNT Dificultatile
  [ce (care) ma jeneaza]

  Faptul ca
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  e o propozitie CORECT FORMULATA IN LIMBA ROMANA

  NU FACE CA PROPOZITIA
  "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  SA FIE UNA INCORECTA

  PROPOZITIA
  "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  e una corect formulata si orice vorbitor NEAOS al Limbii o simte corect formulata

  "Ceea ce ma jeneaza SUNT dificultatile "
  ESTE INSA ALTA PROPOZITIE
  LA FEL DE CORECT FORMULATA IN LIMBA ROMANA CA SI
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile "

  DOAR CA ANALIZA EI SINTACTICA ESTE DIFERITA
  //--------------------------------------------

  Si acum o ULTIMA CLARIFICARE
  Singularul propozitiei
  "Cele ce ma jeneaza SUNT dificultatile"
  Este
  "Cea care ma jeneaza ESTE dificultatea"
  IN ACEST CAZ PROPOZITIA [ce ma jeneaza] ESTE ATRIBUTIVA iar SUBIECTUL este [CEA]

  Dupa cum vedeti Limba Noastra NU NE PERMITE SA ZICEM
  "Cea ce ma jeneaza ESTE dificultatea"

  TOCMAI PENTRU A O PUTEA DISTINGE
  de
  "Ceea ce ma jeneaza ESTE dificultatea


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by