Peste 30.000 de elevi si parinti au semnat petitia de revizuire a baremului la Limba romana, Evaluarea Nationala 2012. Petitia a fost creata luni, 25 iunie, dupa examenul de Limba romana in care elevii au avut de raspuns la urmatorul subiect: "Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este: a. atributiva; b. predicativa; c. subiectiva." Baremul noteaza ca raspuns corect varianta "c", in timp ce multi tineri sustin ca este corecta si varianta "b". Pe de alta parte, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti-Invatamant Preuniversitar a anuntat ca nu sustine petitia online.

Petitia onlineFoto: petitieonline.com

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti-Invatamant Preuniversitar informeaza printr-un comunicat de presa remis Agerpres ca nu sustine aceasta petitie online.

Mihaela Guna

Mihaela Guna

Foto: Agerpres

Mihaela Guna, presedintele federatiei, a declarat ca "am primit multe telefoane cu privire la acest subiect de la parintii elevilor care au sustinut proba, dar, cu toata parerea de rau, nu putem sustine luarea in considerare a unor raspunsuri eronate. In urma consultarilor cu specialisti in domeniu, consideram ca baremul a fost corect stabilit si nu exista nimic interpretabil la nivelul programei clasei a VIII-a".

"Un barem corect nu se modifica in functie de raspunsurile pe care le dau participantii la proba. Luarea in considerare a raspunsurilor gresite nu este motivata si ar putea fi o masura incorecta fata de elevii care s-au pregatit, nu s-au lasat influentati de colegi si chiar profesori si au raspuns bine la cerinta", a precizat Mihaela Guna.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti-Invatamant Preuniversitar, pentru subiectul II punctul A, textul a fost "destul de greu", cu multe neologisme, dar cerintele "nu aveau darul de a pune in dificultate copiii".

"Este ingrijorator faptul ca o buna parte a cadrelor didactice de specialitate nu au reusit sa trateze corect raspunsul cu privire la tipul propozitiei subordonate, ridicand semne de intrebare cu privire la corectitudinea rezolvarii cerintei si, mai ales, a baremului aferent probei", se arata in comunicatul citat de Agerpres.

Ministrul Liviu Pop: Stim ca subiectul este ambiguu, dar pastram baremul

Liviu Pop

Liviu Pop

Foto: Agerpres

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat in urma cu o zi in cadrul unei conferinte de presa ca, la examenul de Limba romana sustinut de absolventii claselor a VIII-a in cadrul Evaluarii Nationale, corectarea se va face pe baza baremului existent. "In momentul de fata va spun ca nu cred ca exista o posibilitate de revizuire a baremului in conditiile in care 90% dintre experti ne spun clar ca este o ambiguitate, 100% recunosc ca aceasta este aceasta propozitie subiectiva", a declarat ministrul Liviu Pop.

Ce spun semnatarii petitiei

Sub titlul "Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012", semnatarii petitiei cer urmatoarele:

"Catre Ministerul Educatiei,

Avand in vedere discutiile de pe forumuri si dezbaterile aprinse din presa, este evident ca subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare care a dat nastere la interpretari si controverse, chiar in randul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5220/2011 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012,

Solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C.'propozitie subiectiva', cat si a variantei B. 'propozitie predicativa'".

Amintim ca luni, 25 iunie, absolventii claselor a VIII-a au sustinut examenul de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale. Dupa publicarea baremului de corectare la Limba si literatura romana, pe forumuri a inceput o adevarata dezbatere cu privire la corectitudinea raspunsului indicat de barem, la acest subiect.

Sub topicuri precum "Examen Romana: subiectiva sau predicativa???, O alta balarie de examen" si "Semnal de alarma la evaluarea nationala 2012, Limba si literatura romana", de pe forumul oficial al Ministerului Educatiei, numeroase persoane i-au cerut ministrului Liviu Pop sa refaca baremul.

Citeste si: