Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a sustinut miercuri ca niciun elev nu va avea de suferit la repartizarea in licee din cauza variantei controversate la limba romana si a cerut elevilor sa depuna contestatie. El nu a refuzat insa sa precizeze concret cum va proceda pentru a nu afecta repartizarea elevilor in licee, declarand doar ca exista "solutii".

Liviu PopFoto: Agerpres

La insistentele reporterilor, care intrebau cum va realiza concret acest lucru, in conditiile in care baremul "e sfant" si nu poate fi schimbat, ministrul s-a marginit sa raspunda: "Nu va spunem astazi, o sa aflati".

"Ii asigur pe toti parintii si elevii ca avem solutii pentru rezolvarea problemei. (...) Nu putem modifica baremul", dar "repartitia computerizata a elevilor nu va fi afectata de aceasta varianta. Conform cu metodologia, invitam elevii care au raspuns altfel decat spunea baremul sa faca contestatie pe proba", a afirmat ministrul.

Liviu Pop a repetat in mai multe randuri ca repartizarea elevilor la licee nu va fi afectata, subliniind ca "avem parghiile sa rezolvam anumite probleme in afara baremului propriu-zis" si ca "avem solutie si solutia noastra nu afecteaza punctul final, repartitia computerizata".

"Elevii din Romania nu vor avea de suferit din cauza acestei ambuguitati lasate de fostul ministru Funeriu, care a coordonat comisia care a lasat aceste subiecte. Solutia exista, lasati sa se termine perioada de contestatii si o sa vedeti si solutia", a adaugat acesta.

Ministrul a sugerat, ca raspuns la o intrebare, ca o solutie ar putea fi majorarea numarului de locuri la unele licee.

"Metodele, tehnicile sunt mai putin importante in momentul de fata. Avem posibilitatea de a modifica Legea Educatiei in acest sens care permite la anumite licee suplimentarea cu numarul de locuri in clasa", a afirmat acesta.

Liviu Pop a afirmat ca in 2012 s-a inregistrat "cea mai buna organizare" a evaluarii nationale din ultimii 22 de ani", dar a acuzat "mostenirea" lasata de fostul ministru Daniel Funeriu.

El a precizat ca subiectele au fost concepute sub mandatul lui Daniel Funeriu si au fost sigilate in luna martie.

In opinia sa, "ceea ce s-a intamplat la conceperea subiectelor e un semn in plus ca e nevoie de modificare si eliminarea testelor nationale prin introducerea admiterii la liceu".

Liviu Pop si-a exprimat temerea apartiei unor alte "capcane de acest gen" la proba scrisa de la Bacalaureat, unde subiectele "le-am preluat tot de la dl Funeriu".

Citeste si: