Guvernul a aprobat in sedinta de marti Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015. Potrivit ministrului justitiei, Catalin Predoiu, strategia are ca premise stabilitatea cadrului legislativ si institutional anticoruptie, precum si alocarea resurselor adecvate pentru buna functionare a acestor institutii. Guvernul propune semnarea de catre coalitia aflata la putere a unei declaratii politice pentru aplicarea strategiei.

Prin aceasta strategie, Guvernul propune si simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentare. Declaratia politica va fi transmisa Parlamentului in vederea asumarii ei. "Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptarii unei declaratii politice de catre Parlament, prin care acesta sa isi asume, in mod formal, obiectivele strategiei si sa le implementeze, intrucat recomandarea in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a fost in sensul ca nu numai Guvernul, ci si Parlamentul sa isi asume aceste obiective. De altfel, in cadrul dezbaterii publice, Parlamentul a fost reprezentat, in cadrul sedintelor tehnice de lucru, si si-a asumat la nivel tehnic aceste obiective", a adaugat ministrul Justitiei.

Ministrul a mai spus ca una dintre particularitatile acestei strategii este concentrarea pe preventie si educatie. Unul dintre obiectivele Strategiei este protectia mecanismelor prin care sunt semnalate cazuri de coruptie sau posibile cazuri de coruptie, inainte ca acestea sa se intample.

Strategia asigura implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana, in sensul elaborarii unui cadru multidisciplinar, care sa vizeze toate puterile statului, deci, atat executivul, cat si legislativul si puterea judecatoreasca, dar si autoritatile locale, mediul de afaceri si societatea civila.

Strategia se afla in dezbatere publica din septembrie 2011.