Motivarea CCR: Solutiile pentru gestionarea problemei cainilor fara stapan nu sunt clare si previzibile. Masura eutanasierii ar trebui aplicata doar in ultima instanta

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 20 ianuarie 2012, 16:34 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat drept neconstitutionala legea eutanasierii cainilor fara stapan, pe motiv ca solutiile prevazute nu sunt clare si previzibile, iar autoritatile locale trebuie sa apeleze la eutanasiere doar in ultima instanta, dupa epuizarea celorlalte masuri, se arata in motivarea CCR, citata de Agerpres.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri 11 ianuarie, ca Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia, este neconstitutionala.
Potrivit motivarii deciziei, "Curtea retine ca textul art.I pct.8 din lege stabileste solutiile preconizate cu privire la obligatia autoritatilor publice de a gestiona problema cainilor fara stapan fara a tine seama de o ordine in care trebuie aplicate, astfel incat autoritatile publice chemate sa aplice legea criticata vor fi puse in situatia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea. Or, solutiile preconizate de un act normativ nu pot fi aplicate in mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat sa stabileasca conditii, modalitati si criterii clare si obiective de aplicare. Astfel, raportat la legea criticata, Curtea observa ca legiuitorul trebuie sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la aceste solutii, iar solutia eutanasierii cainilor fara stapan sa fie aplicata doar in ultima instanta, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, dar nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen."

Judecatorii CCR considera ca adoptarea masurilor care sa tina sub control fenomenul cainilor fara stapan tine de "marja de apreciere a statului" si este de datoria legiuitorului sa stabileasca conditiile normative concrete in care acest fenomen trebuie gestionat.

Potrivit Curtii, este necesara o responsabilizare a autoritatilor publice locale, inclusiv prin sanctiuni de natura contraventionala sau penala, pentru a se evita recurgerea la masura eutanasierii.

Judecatorii au atras atentia ca gestionarea problemei cainilor fara stapan nu tine numai de autoritatile publice centrale sau locale, ci si de societatea civila, ceea ce, in sistemul normativ intern, echivaleaza cu obligarea asociatiilor ce au ca obiect de activitate protectia animalelor sa contribuie in mod efectiv, inclusiv material, si nu numai declarativ, la aplicarea solutiilor prin care se urmareste rezolvarea acestui fenomen.

"Curtea constata ca, de principiu, orice act normativ trebuie sa indeplineasca anumite conditii calitative, printre acestea numarandu-se previzibilitatea, ceea ce presupune ca acesta trebuie sa fie suficient de precis si clar pentru a putea fi aplicat; astfel, formularea cu o precizie suficienta a actului normativ permite persoanelor interesate - care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist - sa prevada intr-o masura rezonabila, in circumstantele spetei, consecintele care pot rezulta dintr-un act determinat. Desigur, poate sa fie dificil sa se redacteze legi de o precizie totala si o anumita suplete poate chiar sa se dovedeasca de dorit, suplete care nu afecteaza insa prevezibilitatea legii", scriu judecatorii in decizia CCR.

Curtea considera ca masura eutanasierii este necesara in cazul cainilor agresivi si periculosi fara stapan, intrucat acestia se afla intr-o situatie diferita fata de celelalte rase de caini, si respinge sustinerea autorilor obiectiei de neconstitutionalitate potrivit careia termenul de 3 zile lucratoare in care cainii agresivi si periculosi fara stapan se eutanasiaza ar fi prea scurt.

In privinta obiectiei de neconstitutionalitate facuta de autorii sesizarii potrivit careia "proprietarii cainilor fara stapan sunt discriminati in raport cu proprietarii altor specii de animale fara stapan", pentru ca animalele din a doua categorie nu pot fi eutanasiate, CCR constata ca aceasta este lipsita de sens, pentru ca, din moment ce animalele sunt fara stapani, acestea nu au nici "proprietari".

"Curtea nu constata neconstitutionalitatea vreuneia dintre solutiile prevazute prin legea criticata in privinta gestionarii fenomenului cainilor fara stapan, ci sanctioneaza doar lipsa de previzibilitate a legii determinata de inexistenta unei ordini de aplicare a acestora - ordine care, in mod esential, ar trebui sa consacre solutia eutanasierii numai in ultima instanta - si a unor proceduri clare si precise de care autoritatile publice sa fie tinute in aplicarea solutiilor preconizate", conchide CCR.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   
1602 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Deci e clar (Vineri, 20 ianuarie 2012, 16:57)

  je [anonim]

  Ca si-au dat si ei seama cat de ridicoli au fost, si chipurile dereg busuiocul cu motivarea.

  In realitate votul curtii a fost unul pur emotional.
 • +6 (8 voturi)    
  Desfiintarea partidelor (Vineri, 20 ianuarie 2012, 17:02)

  infocorect [anonim]

  Propun desfiintarea tuturor partidelor politice si automat a oricaror forme de alegeri. Dominii judecatori atotstiutori pot sa tina loc de parlament, guvern, presedinte si tot ce ar putea sa mai insemne civilizatie.
  Multumim domnilor judecatori, eventual ar trebui sa impuneti ca stema maidanezul mioritic. Oamenii ar trebui sa stie sa va multumeasca pentru felul cum o duc azi. Voi ii faceti scapati pe marii corupti sau dati pedepse simbolice cu suspendare. Oamenii ar trebui sa iasa in strada impotiva acestor incompetenti!
 • +6 (10 voturi)    
  Incredibil (Vineri, 20 ianuarie 2012, 17:03)

  sage [anonim]

  Incredibil!
  Au judecat legea pe fond si au ajuns la concluzia ca nu le place, nu ca e neconstitutionala.
  Avem o noua Superputere in tara asta: Curtea Constitutionala!
 • +2 (6 voturi)    
  Na belea! (Vineri, 20 ianuarie 2012, 17:05)

  adrian [anonim]

  "...solutiile prevazute nu sunt clare si previzibile..."

  Dar in cazul sobolanilor solutiile la fel sunt si clare si previzibile...? Cum se pronunta CCR-ul in cazul acesta?
  Iete la caini ne-am blocat pentru ca nu mai sunt clare si previzibile...
  Pfui... mama masii...
  • -1 (1 vot)    
   Exista diferente majore ... (Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 9:47)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   ... intre sobolani si caini.

   Sobolanii nu-s agresivi. Se inmultesc mult mai rapid decat cainii, si transmit mult mai multe boli decat cainii. Traiesc in alte locuri decat cainii, si nu pot fi exterminati prin aceleasi metode ca cainii. Exista insa metode de exterminare a sobolanilor care nu pot functiona la caini.

   Problema cu eutanasierea cainilor e ca in forma prescrisa de legea declarata neconstitutionala ar fi fost o munca de Sisif - pe masura ce primaria ar fi eutanasiat cainii, alti caini le-ar fi luat locul. Daca vrem sa scapam de cainii vagabonzi trebuie sa avem un plan, nu doar sa omoram fara discriminare tot ce gasim pe strazi.
 • +5 (7 voturi)    
  A fi sau a nu fi contitutionala ! (Vineri, 20 ianuarie 2012, 17:32)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Citez din ACEEASI motivatie:

  "Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat drept neconstitutionala legea eutanasierii cainilor fara stapan..."

  "Curtea nu constata neconstitutionalitatea vreuneia dintre solutiile prevazute prin legea criticata in privinta gestionarii fenomenului cainilor fara stapan..."

  ESTE sau NU ESTE constitutionala legea ?!

  Solutia finala: sa adunam cainii de pe strazi si sa-i ducem in fata la Curtea Constitutionala, poate atunci, daca au problema in fata, se hotarasc...
 • +4 (6 voturi)    
  curat neconstitutional (Vineri, 20 ianuarie 2012, 17:33)

  c i [anonim]

  "Curtea nu constata neconstitutionalitatea vreuneia dintre solutiile prevazute" - pai asta trebuia sa faca, nu sa-si dea cu parerea despre solutii, ca nu sunt ei hingheri.
  • 0 (2 voturi)    
   CCR ... (Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 9:49)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui c i

   ... zice foarte clar ca legea nu e suficient de specifica, lasand la alegerea primariilor ce sa faca, si daca sa faca ceva. De-aia au declarat-o neconstitutionala. O lege tre' sa fie specifica, nu sa permita oricui s-o aplice sau nu dupa bunul plac.
 • +5 (7 voturi)    
  Culmea culmilor! (Vineri, 20 ianuarie 2012, 17:41)

  Witt [anonim]

  Deci astia-s dusi cu capul complet! Li s-a cerut sa se pronunte asupra CONSTITUTIONALITATII legii! Iar ei spun pe scurt ca E CONSTITUTIONALA DAR O DECLARA NECONSTITUTIONALA!!! A innebunit lupu'!
 • +2 (4 voturi)    
  Câinii etern vagabonzi (Vineri, 20 ianuarie 2012, 18:04)

  Ştefan Brăgărea [anonim]

  Ce legătură are rezolvarea problemei câinilor vagabonzi cu Legea Fundamentală a României? Alunecăm în derizoriu!
 • +3 (5 voturi)    
  CCR treci la loc, ai nota 2 pentru astazi ! (Vineri, 20 ianuarie 2012, 18:07)

  Tovarasi si Pretini [anonim]

  V-ati umplut de penibil si de rusine cu astfel de decizii.
  Dupa ce scrieti voi acolo, facand o analogie, codul fiscal e o bomba atomica. V-ati erijat in critici ai legislativului, ati inlocuit parlamentul si ati dat un verdict despe cum trebuie sa arate o lege.
  Limitati-va la constitutionalitate.
  Propun ca in noua lege cainilor sa li se citeasca drepturile inainte de a fi ridicati 'ai dreptul sa nu latri, tot ceea ce schelaluiesti poate fi folosit impotriva cozii tale'
  Rusine CCR.Incompetentilor.
 • +3 (5 voturi)    
  motivarea curtii (Vineri, 20 ianuarie 2012, 18:15)

  ady [anonim]

  tare faza ''cainii fara stapan dar cu proprietari''..am mai zis astia au copiat la bac
 • +2 (4 voturi)    
  rugaminte (Vineri, 20 ianuarie 2012, 18:37)

  gentro [utilizator]

  rugam frumos CCR sa trimita o copie a deciziei sale si familiei copilului de 6 ani din timis. multumim frumos!
 • +2 (4 voturi)    
  .................................. (Vineri, 20 ianuarie 2012, 19:00)

  zamos [anonim]

  adunatura asta de mumii da verdicte in functie de durerile reumatismale sau puseele de hipertensiune pe care le au noaptea ! AFARA cu ei si puneti acolo oameni tineri cu creierul ne-atacat de ateroscleroza !
 • +3 (5 voturi)    
  help (Vineri, 20 ianuarie 2012, 19:09)

  paul [anonim]

  Care este articolul din constitutie pe baza caruia au hotarit ca "solutia eutanasierii cainilor fara stapan sa fie aplicata doar in ultima instanta"?
 • +2 (4 voturi)    
  Rezolutie inutila (Vineri, 20 ianuarie 2012, 21:37)

  gigel [anonim]

  la o lege la fel de inutila si impotenta: trebuiesc definiti RESPONSABILII pentru problema cainilor si aplicata legea in cazul in care nu rezolva problema! Si acum s-ar putea aplica legea, sunt destui (i)responsabili si o gramada de victime ale cainilor!
 • +2 (4 voturi)    
  Precizare (Vineri, 20 ianuarie 2012, 21:40)

  gigel [anonim]

  Totusi ati uitat sa definiti termenul "in ultima instanta": dupa ce cainii au muscat un om? doi? un copil? dupa ce au omorat cel putin un om?...
 • +2 (4 voturi)    
  Fereasca Bunul Dumnezeu! (Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 2:00)

  Octavian [anonim]

  Cine sunt slugile astea comuniste care isi permit acum, cand toti neuronii lor sunt "ligaturati" de atata inteligenta, sa dea asemenea verdicte? "Ce-are s..la cu prefectura?" zice o vorba din popor! Retardatii astia nu citesc, nu vad, nu afla ca adulti, copii sunt omorati de caini care umbla alandala pe strada? Cum draq am ajuns sa ne spuna tantici cu sarmale-n cap gen Lidia Barbulescu ca sa eutanasiezi un caine care omoara un om nu e constitutional? Alooo CCR: luati-va de mana si faceti-ne un bine - aruncati-va in Dambovita si si dispareti odata ca faceti un bine poporului asta!!!
 • +1 (1 vot)    
  Incredibil (Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 7:51)

  Ioana [anonim]

  Eu i-as intreba daca si-ar mentine decizia in cazul in care unul dintre copiii lor ar fi fost muscati de caini, asa cum am citit despre cazul din Timis.....
 • +1 (1 vot)    
  eutanasiere (Sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 9:39)

  observator [anonim]

  le doresc domnilor judecatori ca toti nepotii lor sa aiba soarta copilasului ala hacuit de maidanezi prezentat ieri si astazi la stiri. si atunci sa vin eu sa le spun ca nu au voie sa eutanazsieze javrele pentru ca e neconstitutionala legea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version