Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier, relateaza Agerpres.Decizia a fost luata cu 168 de voturi pentru, 111 impotriva si 14 abtineri.Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat de Senat in 2007.

Cainii comunitari, o problema a CapitaleiFoto: Agerpres

Proiectul de lege prevede ca animalele bolnave si cele agresive sa fie eutanasiate, iar restul sa fie cazate in adaposturi. Eutanasierea acestora se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat de Senat in 2007.

Proiectul de lege a fost dezbatut in plenul Camerei Deputatilor din luna martie, perioada in care fie au fost cerute rapoarte suplimentare de la comisiile de specialitate, fie a fost amanat de la vot. Amintim ca pe 18 octombrie Camera Deputatilor a decis amanarea votului la legea cainilor fara stapan, la propunerea liderilor de grup ai Coalitiei. Deputatul democrat-liberal Nicusor Paduraru declara atunci ca toate partidele parlamentare au cazut la intelegere, in sedinta liderilor de grup de la Camera Deputatilor de pe 18 octombrie, sa treaca in Parlament legea care permite eutanasierea cainilor fara stapan, la presiunea primarilor. "Intelegerea a fost clar realizata intre noi", dar a picat in plen, "tulburare cauzata de domnul Victor Ponta", afirma pentru HotNews.ro Paduraru, precizand ca acesta este motivul pentru care votul a fost amanat.

Contactat de HotNews.ro, presedintele PSD Victor Ponta a replicat: "liderii de grup nu decid niciodata cum se voteaza in plenul Parlamentului. (...) In aceasta formula eu nu voi vota aceasta lege".

ONG-urile pentru protectia animalelor sunt nemultumite de faptul ca, "in luna martie 2011, PDL a adaugat la PLX 912/2007 amendamente referitoare la eutanasie si alte amendamente care cer ca iubitorii de animale sa fie amendati daca hranesc cainii de pe strada, care cer sa nu poti adopta un caine de la hingheri decat daca ai dovada de casa, de serviciu, ca ai niste bani in buzunar sa platesti o taxa, ca ai acordul vecinilor si ca ai mai putin de doi caini", a explicat presedintele Asociatiei "Cutu, cutu", Marcela Pisla.

PDL a demarat o campanie de strangere de semnaturi pentru lege / ONG-urile au anuntat ca vor depune plangere impotriva campaniei democrat-liberale

"PDL a decis ca fiecare organizatie judeteana sau municipala (...) sa adune semnaturi pentru sustinerea acestei legi. Legea le permite oamenilor sa decida soarta cainilor vagabonzi din comunitatea locala. Prin campania de semnaturi a PDL - 'Elibereaza-ti orasul! Decide soarta cainilor fara stapan' - cetatenii sunt informati cu privire la principalele prevederi ale acestui proiect, urmand ca apoi, dupa adoptarea legii, sa se poata exprima in cunostinta de cauza", a anuntat la finalul lunii octombrie Geanina Pistru, prim-vicepresedinte al Organizatiei Municipale PDL Arad.

In replica, Asociatia "Cutu, Cutu" a anuntat marti, 1 noiembrie, ca a depus la Parlament 10.000 de semnaturi impotriva eutanasierii maidanezilor. "Am fost foarte surprinsi cand PDL a declansat o campanie de semnaturi, chipurile pentru consultarea populara. Atunci am zis ca este cazul sa pornim si noi o contra-campanie", a declarat Marcela Pisla, presedintele Asociatiei "Cutu, Cutu".

Potrivit acesteia, "la noi la masute niciodata nu au fost scandaluri de genul celor de la PDL, care se pot solda si cu bataie, si cu injuraturi", iar asociatia a anuntat ca va depune plangere impotriva campaniei PDL, "pentru ca este agresiva, mincioasa, plina de omisiuni".

Citeste si: