PDL Bucuresti a anuntat duminica ca a strans 200.000 de semnaturi pentru sprijinirea proiectului de lege depus in Parlament privind problema cainilor fara stapan, transmite Agerpres. Democrat-liberalii Sorina Placinta si Stefan Pirpiliu au afirmat intr-o conferinta de presa ca noul act normativ vine sa rezolve "in mod democratic" acest aspect, iar problema cainilor comunitari este una stringenta pentru Bucuresti, dar si pentru intreaga tara.

Cainii comunitariFoto: Agerpres

Iata cateva dintre declaratiile facute de cei doi politicieni:

Stefan Pirpiliu, vicepresedinte al Biroului Permanent al PDL Bucuresti:

*Proiectul de lege care ar putea fi aprobat saptamana viitoare in Parlament nu are in vedere exclusiv eutanasierea cainilor, el ofera autoritatilor locale puterea de decizie in ceea ce priveste sterilizarea animalelor, strangerea, vaccinarea si pastrarea lor in adaposturi, dar si eutanasierea, ca ultima alternativa de rezolvare. Eutanasierea nu se va face oricum, ci numai pentru cazurile de animale foarte grav bolnave si cainii care nu sunt adoptati in 30 de zile

* Problema cainilor fara stapan este una a primarului general si a municipalitatii, iar edilul-sef ar fi trebuit sa discute aceasta chestiune cu consilierii municipali de fiecare data.

* Bucurestiul are resurse, dar asteptam de trei ani ca primarul general sa faca adaposturi si vedem ca nu a aparut niciunul. Este o problema de constiinta a politicienilor, trebuie sa recunoastem ca acest fenomen a existat si inainte de '90 cand erau caini pe strada si dupa '90, dar cand nu a existat nicio preocupare pentru rezolvare. In 2002, PDL a initiat solutii pentru acest lucru si a aparut preocuparea, dar s-a stopat din cauza actiunilor nejustificate ale ONG-urilor

* Bucurestiul este mentionat in multe site-uri oficiale din SUA, Marea Britanie sau Franta, ca un oras in care oamenii trebuie sa se pazeasca de cainii de pe strada, existand riscul de a fi muscati si agresati.

Sorina Placinta, prim-vicepresedinte al PDl Bucuresti:

* PDL este singurul partid implicat in mod real in rezolvarea problemei cainilor fara stapan

* Doresc ca Bucurestiul sa fie o capitala europeana despre care sa nu se mai scrie ca e plina de caini

Cei doi politicieni au spus ca datele statistice indica faptul ca in Romania ar exista doua milioane de caini fara stapan, iar in Bucuresti este avansat de catre ONG-uri un numar de 40.000, iar de catre Prefectura - 100.000.

Tratamentul de ingrijire a unei persoane muscate de caini ajunge la circa 150 de euro - patru sute de lei vaccinul, la care se adauga alte costuri medicale.

Campania initiata de PDL Bucuresti a debutat pe 14 octombrie.

Daca parlamentarii nu vor vota proiectul de lege depus, PDL a anuntat ca va reveni cu un alt proiect in aceasta chestiune.