Florin Gheorghita, viceprimarul municipiului Botosani, a explicat pentru HotNews.ro ca cei 230 de caini comunitari au fost eutansiati dupa ce un medic specialist a constatat dupa doua investigatii epidemiologice ca animalele erau infectate cu jigodie si ca adapostul era un focar de infectie. HotNews.ro va prezinta si documentele semnate de medicul specialist care certifica epidemia de jigodie si decizia de eutanasiere. Potrivit autoritatilor, tratamentul pentru infectia cu jigodie pentru un singur caine costa 500 de lei.

document BotosaniFoto: Hotnews
  • Primaria Botosani a cheltuit anul trecut 300 000 lei pentru hranirea, ingrijirea si adapostirea maidanezilor din oras. Pentru eutanasierea celor 230 de caini, primaria a platit 9 000 de lei. Viceprimarul Florin Gheorghita a declarat ca nici un animal nu a fost brutalizat, canii fiind injectati cu o solutie T 61, costul pentru fiecare caine fiind de 10 lei.
  • Florin Gheorghita: Era pericol ca acest focar sa se transmita si la nivel national si european
  • Dana Andrisan, secretarul asociatiei ADOR: Cu ce suntem noi mai superiori decat acesti catelusi sa-i batjocorim asa?

Viceprimarul a explicat intr-un interviu pentru HotNews.ro cum a luat decizia de eutanasiere a cainilor.

  • “Primaria are un contract cu o fima specializata de prins cainii care, conform legii, lucreaza cu tranchilizante si pistoale pentru aceste tranchilizante. Avem contract si cu un doctor veterinar care le asigura tratamentul si in momentul in care constata ca sunt animale bolnave, batrane si care prezinta pericol pentru populatie sunt eutanasiate.
  • Pe data de 29.04 a fost facuta o adresa din partea doctorului specialist care ne aduce la cunostinta atat noua, cat si Directiei Sanitar-Veterinare Botosani urmatoarele: ca la adapostul de caini din municipiu unde au fost cazati aproximativ 250 de caini in ultimele 15 zile s-a constat decesul unui numar de 61 de caini care prezentau semne clinice de jigodie. Ca urmare va anuntam intentia de a eutanasia in masa pentru eradicarea focarului si impiedicarea raspandirii bolii.
  • La aceasta prima adresa a doctorului specialist nu am luat masurile imediate si am facut un nou set de analize. In primele cinci zile ale luni mai am avut o mortalitate de peste 30 de animale. Din cauza bolii animalele infectate se chinuiau foarte foarte mult. Sunt semne similare cu epilepsia la om, semne de pareza si animalele mor in chinuri groaznice.

Listen!

Pe data de 6 mai doctorul care si-a asumat raspunderea in totalitate mai face o adresa prin care ne solicita avizul pentru eutanasiere in conditiile in care se poate extinde un focar de infectie la nivelul intregului municipiu. Noi am fost in legatura si cu asociatia ADOR care a facut mai multe adoptii nationale si la nivel european. Astfel ca era pericol ca acest focar sa se transmita si la nivel national si european.

In cursul zilei de vineri ne-am consultat, am informat DSV si am luat decizia eutanierii acestor caini. Ne-am luat obligatia sa dezifectam padocurile, sa facem dezinsectie, sa facem tot ce trebuie. Din pacate nu am putut sa salvam aceste animale. Spun din pacate pentru ca si eu sunt un iubitor de animale. Nu am putut sa salvam aceste animele pentru ca reprezentau un pericol pentru intreaga populatie si pentru animalele din Botosani. Imi pare rau ca s-a intamplat asa, dar nu am avut alta solutie. ”

Vezi aici constatarile medicului veterinar si decizia de eutanasiere

Constatari medic specialist

Cat cheltuieste primaria Botosani cu cainii comunitari. Viceprimarul Florin Gheorghita a explicat pentru HotNews.ro ca adapostul de caini functioneaza in baza unei hotarari de Consiliul Local si ca a fost construit in urma cu doi ani, iar pentru constructie municipalitatea a cheltuit 50.000 de lei.

  • Pentru functionarea adapostului primaria cheltuieste anual 300.000 lei. In aceste cheltuieli sunt incluse: salariile angajatiilor, contractul cu firma de ecarisaj, contractul cu doctorul specialist, tratamentele pentru caini, hrana pentru animale si incinerarea cainilor eutanasiati. “Nu sunt bani putini, mai ales pentru bugetul unui oras ca Botosaniul. Poate acesti bani ar putea fi folositi pentru tratarea unor bolnavi. Sa stiti ca ne este greu sa gasim acesti bani. Sigur si cainii sunt suflete si trebuie sa avem grija de ei”, a declarat viceprimarul Florin Gheorghita.
  • Dupa calculele sale pentru tratarea cianilor din adapost primaria ar fi trebuit sa plateasca 150.000 lei, iar sansele de supravieturire erau oricum minime. “Mai ales riscam ca unul din caini scapati din adapost sa infecteze toata populatia canina din Botosani. Nu cred ca cineva ar fi avut 150.000 – 200.000 lei pentru tratarea canilor.” Viceprimarul a explicat pentru HotNews.ro ca tratamentul pentru jigodie pentru un singur caine costa 500 de lei. “In plus, din ce spun specialistii, cu tot acest tratament care costa 500 de lei rata de mortalitate in cazul infectiei cu jigodie este de 90%”.

Listen!

Comparativ viceprimarul spune ca municipalitatea chetuieste lunar 230.000 lei pentru plata ajutoarelor sociale pentru persoanele cu diverse forme de handicap din Botosani. In oras fiind peste 500 de persoane care beneficiaza de acest ajutor.

  • Cat a costat eutanasierea celor 230 de caini. Eutanasierea ficarui caine a costat 10 lei, adica costul solutiei de eutanasiere. In plus Primaria a mai platit si 6.000 de lei pentru incinerarea cadavrelor. Potrivit viceprimarului compania care incinerea cadvrele a stabilit 3 lei/kg pentru incinerare in total fiind incenerate 2 tone de cadavre. In total eutanasierea a costat 9.000 de lei.
  • Cum s-a derulat eutanasierea. Viceprimarul povesteste si cum s-a derulat operatiunea de eutanasiere. “Eutanasierea a fost prgramata pentru acesta dimineata. Doctorul veterinar a venit la ora sase cu doi asistenti. Ficare caine a fost injectat cu o solutie T 61, solutie care este folosita pentru eutanasierea cainilor. Nu a fost folosit nici o metoda barbara. Nici un caine nu a fost lovit. De dimineata suntem in acheta si politia a constat ca nu s-a folosit violenta. ”

Miercuri dimineata, intre angajatii adapostului de caini si jurnalistii din Botosani s-a inregistrat un conflict care este cercetat de politie. Viceprimarul spune ca diferendul dintre jurnalisti si angajatii adapostului este regretabil si ca cei doi angajati au fost deja sancionati. “Acest conflict s-a produs poate si pe fondul agresivitatii unor jurnalisti. Nimeni nu sta acolo, nici profesor, nici inginer, nici doctor nu se angajeaza la un adopost aflat la groapa de gunoi a orasului. Sunt oameni de proasta calitate. Au fost sanctionati de politie”, a mai explicat viceprimarul.

Listen!

Tot despre scandalul iscat pe marginea eutanasierii reprezentantul primariei a concluzionat: “Chiar ieri o persoana a decedat in parcul din oras. Nu a fost nici o camera de filmat, nici un ziarist nu s-a interesat. Vad insa ca pentru acesti caini exista un mare interes decat pentru un om care a murit. Cred ca este regretabil ca se intampla asa”. Potrivit viceprimarului in 2010 in Botosani au fost muscate de caini maidanezi peste 850 de persoane.

De cealalta parte membrii asociatiei de protectie a animalelor, ADOR condamna decizia municipalitatii de a eutanasia cainii. “Suntem stupifiati de ce s-a intamplat. Saptamana asta era saptamana noastra sa hranim canii. Am facut chiar o cheta in oras pentru a aduna mancare si toata lumea a venit si a donat.”, spune Dana Andrisan secretarul asociatiei.

Ea spune ca de la inceputul anului asociatia a reusit sa adopte 20 de caini din cei peste 250 cazati in adapost. Cat despre focarul de infectie invocat de primarie pentru eutanasiere reprezetanta asociatiei a spus urmatoarele: “Intradevar era o epidemie de tusa canisa care insa se poate trata cu antibiotice cu siropuri”.

In opinia ei autoritatile au gresit eutanasiind cainii. “Nu trebuiau sa procedeze asa. Ar fi trebuit selectati cainii, despartiti cei sanatosi de cei bolnavi. Au actionat fara suflet. Noi nu dorim decat sa salvam aceste animalute. Poate sunt si oameni care nu suporta cainii maidanzei, pot sa ii inteleg, dar nu asa se face. Nu trebuie sa ne batem joc de ei. Cu ce suntem noi mai superiori decat acesti catelusi sa-i batjocorim asa?”