Decizia CCR lasa primariile din Romania sa aleaga dintre doua legi care se bat cap in cap in privinta eutanasierii maidanezilor, sustin primarii contactati de HotNews.ro. "Mergem dupa legea in vigoare. Cainii care in 7 zile nu sunt revendicati sunt si vor fi eutanasiati", a declarat Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea. Romeo Radulescu, edilul din Ramnicu Valcea, sustine ca in orasul sau cainii sunt sterilizati, deparazitati si eliberati inapoi in teritoriu. Edilul explica totusi ca in momentul de fata exista doua legi care se bat cap in cap, una care permite eutanasierea cainilor comunitari si alta care interzice acest lucru, iar fiecare primarie trebuie sa aleaga care act normativ sa il respecte.

Caini comunitari in adapostFoto: Agerpres

Care sunt legile in vigoare care privesc maidanezii

In momentul de fata exista doua legi cu prevederi contrare, au declarat pentru HotNews.ro primarii contactati. Este vorba despre Legea 227/2002, modificata de Legea 391/2006, care permite eutanasierea cainilor fara stapan, daca dupa sapte zile de la transportarea in adaposturi cainii nu au fost revendicati sau adoptati.

Pe de alta parte, Legea 9/2008, care nu abroga Legea 227/2002 potrivit edililor, prevede ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar".

In acest moment, mai multe ONG-uri care militeaza pentru protectia animalelor sustin ca au pornit procese impotriva primarilor din Tulcea si Brasov pentru ca acestia ar fi eutanasiat ilegal caini fara stapan.

Constantin Hogea, primar Tulcea: "Mergem dupa legea aflata acum in vigoare. Dupa 7 zile, cainii nerevendicati din adaposturi vor fi eutanasiati"

Constantin Hogea

Constantin Hogea

Foto: Agerpres

Constantin Hogea, primarul Municipiului Tulcea, a declarat pentru HotNews.ro ca administratia pe care o conduce va continua sa functioneze dupa legea care este in vigoare, si anume legea 227/2002, legat de gestionarea maidanezilor, "care spune clar ca acestia sunt eutanasiati daca nu vine nimeni dupa sapte zile sa-i revendice sau sa-i adopte".

"Trebuie sa ne aliniem la o legislatie care este in vigoare. Iar vechea lege spune ca maidanezii sunt stransi de pe domeniul public si privat al localitatii, sunt dusi la adapostul de animale, sunt tinuti sapte zile, dupa care daca nu vine nimeni sa-i revendice sau sa-i adopte, sunt eutanasiati. Eu trebuie sa merg dupa o lege care este in vigoare", a precizat primarul din Tulcea.

"Nu avem o problema cu cainii comunitari in Tulcea. Doar sporadic. Acum, in adaposturile din Tulcea sunt in jur de 150-200 de caini. Dupa legea actuala, daca nu vor fi adoptati, vor fi eutanasiati", a mai spus Constantin Hogea.

Hogea, primarul din Tulcea, suparat pe asociatile care protejeaza cainii comunitari: "Stiti cati caini au fost adoptati in cinci ani in Tulcea de catre iubitorii de animale? Doi"

Edilul municipiului Tulcea s-a aratat suparat si pe cei care spun ca sunt iubitori de animale, dar care nu adopta caini din adaposturile municipalitatii. "Stiti cati caini au fost adoptati in cinci ani in Tulcea de catre iubitorii de animale? Doi. Atunci unde e dragostea fata de animale? La microfon? In presa? Pe strada?", ne-a spus Hogea.

"Am tot respectul pentru cei care genereaza isteria asta cu animalele, am si eu animale acasa si stiu ce inseamna dragostea fata de ele, dar daca as vedea ca toate aceste ONG-uri si asociatii ar face coada la adaposturile de animale ca sa adopte, as avea respectul inzecit fata de cel pe care il am acum.

Dar atata timp cat aceste asociatii si fundatii fac doar zgomot, isterie... asta nu rezolva cu nimic. Iubitor de animale nu este cel care arunca mancare de la etaj, ala nu este iubitor de animale, ci ala este un iresponsabil. Intre dragostea fata de animale si siguranta cetateanului de pe strada, eu trebuie sa aleg a doua varianta. Oamenii de aia m-au ales", a mai spus primarul Municipiului Tulcea.

Primarul din Ramnicu Valcea: "Exista doua legi care se bat cap in cap. Una care permite si alta care interzice eutanasierea"

Un alt primar de mare municipiu, Romeo Radulescu, primarul din Ramnicu Valcea, a declarat pentru HotNews.ro ca in momentul de fata exista doua legi care se bat cap in cap, una care permite eutanasierea cainilor comunitari si alta care interzice acest lucru.

Romeo Radulescu

Romeo Radulescu

Foto: Agerpres

Radulescu a precizat ca in orasul sau cainii sunt sterilizati, deparazitati si eliberati inapoi in teritoriu, lucru stabilit impreuna cu cetatenii.

"Nu pot sa spun ca decizia de azi ma avantajeaza sau ma dezavantajeaza (n.r. decizia CCR). Ma dezavantajeaza ca nu exista un cadru legal de gestionare, nu aceasta lege privind eutanasierea. Oricum noi am stabilit sa nu eutanasiem cainii, ci sa gasim alte metode", a spus Radulescu.

"In momentul actual, legea spune ca dupa sapte zile pot fi eutanasiati. Dar sunt doua legi care se bat cap in cap. De aceea a fost nevoie de a face o lege noua. Sunt doua legi in vigoare, cea a protectiei animalelor care spune ca nu ai voie sa eutanasiezi, si legea cainilor fara stapan care spune clar ca dupa sapte zile poti sa eutansiezi. Ele batandu-se cap in cap, lasa la latitudinea autoritatilor locale ce sa faca", a mai spus edilul din Ramnicu Valcea.

Radulescu: "Am consultat publicul si am decis sa reintoarcem in teritoriu cainii sterilizati"

"Noi in momentul actual nu eutanasiem cainii. Cainii pe care ii strangem de pe strazi, ii sterilizam, ii deparazitam si ii repatriem, ii intoarcem in locul din care i-am luat. Administratia locala a ales asta dupa ce a facut o consultare publica.

Noi am implicat asociatiile de protectie a animalelor printr-o constientizare a populatiei, toti cainii sa fie adoptabili, iar cei care sunt agresivi si bolnavi sa fie eutanasiati. Asta am adoptat noi la nivelul municipiului Ramnicu Valcea", a mai spus Romeo Radulescu.

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare: "Modul populist sau cu tenta electorala in care au gandit cei care au votat aceasta lege este pagubos"

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a declarat pentru HotNews.ro ca nu este de acord cu legea care a fost declarata neconstitutionala si ca problema cainilor fara stapan se rezolva prin eutanasia celor care sunt grav bolnavi si prin crearea de adaposturi si adoptarea celorlalti. "Din punctul meu de vedere, nu isi avea rostul o astfel de lege pentru ca autoritatea locala poate sa decida modul in care sa se raporteze la aceasta problema", a explicat Chereches.

Catalin Chereches

Catalin Chereches

Foto: Agerpres

"Daca e sa gandim normal, civilizat si european si nu ca niste barbari care stam cu pusca in mijlocul strazii sa vanam caini, atunci putem sa gasim si variante precum un acord cu organizatiile care protejeaza animalele sau cu diverse alte organisme ale medicilor veterinari, sa realizam o separare clara a cainilor care au probleme medicale grave si care pot fi eutanasiati, altii care sa fie tinuti in adaposturi si altii dati spre adoptie", a declarat primarul municipiului Baia Mare.

Potrivit lui Chereches, "modul populist sau cu tenta electorala in care au gandit cei care au votat aceasta lege este pagubos, iar din punctul meu de vedere Curtea Constitutionala a decis corect. Noi, ca autoritate locala, putem sa decidem, si vom face multi acest lucru, varianta si metoda graduala in care sa actionam".

Intrebat cum gestioneaza aceasta problema, edilul a precizat ca "orice primarie are aceasta problema, dar trebuie sa alocam resursele necesare pentru crearea de adaposturi necesare si trebuie sa stabilim acorduri cu ONG-uri. Dar nu sunt adeptul unui mod barbar de gestionare a problemei si sa eutanasiem doar de dragul disparitiei acestor caini".

Tudor Pendiuc (PSD) este nemultumit de respingerea legii eutanasierii cainilor: "Lasa problema nerezolvata"

Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti, sustine ca declararea legii cainilor fara stapan ca neconstitutionala lasa fara rezolvare o problema care ar fi fost solutionata in mod corect prin metodele prevazute in actul normativ. "Eu am spus ca aceasta lege era una care putea sa rezolve problema. (...) Acum problema ramane din nou fara rezolvare. Mie imi pare rau ca aceasta lege, care este declarata neconstitutionala, nu a fost analizata mult mai atent de catre juristi, fiindca neconstitutionalitatea acestei legi nu rezulta din procedura de rezolvare a problemei, ci din alte motive", a declarat Pendiuc.

Tudor Pendiuc

Tudor Pendiuc

Foto: Agerpres

In opinia sa, legea in cauza nu avea ca scop lichidarea fizica a animalelor fara stapan, intrucat eutanasierea era vazuta doar ca o ultima masura care ar fi fost aplicata. "Aceasta lege, care nu este o lege a eutanasierii, spunea ca niciun animal nu trebuie sa stea liber in comunitate. El trebuie sa fie (...) luat din comunitate, dus intr-o biobaza si tinut acolo vreo 30 de zile. Daca in aceste 30 de zile nimeni (...) nu-l adopta, abia atunci se eutanasiaza. Poti sa spui ca aceasta este o lege a eutanasierii? Nici eu nu sunt pentru eutanasiere, sunt insa pentru rezolvarea acestei probleme", a explicat primarul.

Tudor Pendiuc a anuntat ca va pune la dispozitia cetatenilor un registru in care acestia sa faca sugestii privind rezolvarea problemei cainilor fara stapan. Autoritatile estimeaza ca numarul cainilor fara stapan din Pitesti a ajuns in prezent de cel putin sase-sapte mii, iar numarul persoanelor atacate pe strada este in continua crestere, potrivit Agerpres.

Sorin Oprescu: Ramane ideea construirii de adaposturi pentru cainii comunitari, vor fi luati de pe strazi in cateva luni

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca ramane la ideea de a construi adaposturi pentru cainii fara stapan, care trebuie stransi "cat mai curand" de pe strazi, intr-un termen de cateva luni. Oprescu a subliniat ca a gasit deja cateva solutii, in colaborare cu ONG-urile, fara a folosi bani de la buget.

"Am vorbit si cu primarii de sector, la 1 si la 2 exista deja adaposturi, ceilalti stau cu mana intinsa, dar vom interveni noi. Construim acum un adapost pentru 5.000-10.000 de caini. Viata in captivitate este scurta, insa trebuie sa ii strangem in cel mai scurt timp, cateva luni, de pe strazi", a declarat primarul Sorin Oprescu, pentru Mediafax.

Oprescu a precizat ca adoptia acestor caini nu prea functioneaza, pentru ca multi dintre cei care i-au luat ii lasa pe langa bloc, deci sunt tot pe strada si, mai mult, nu ii hranesc.

CCR: Legea eutanasierii cainilor fara stapan este neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis miercuri, 11 ianuarie, ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia. Curtea a publicat pe site-ul sau comunicatul de presa prin care anunta decizia luata miercuri. "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis, in parte, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 din Legea pentru modificare si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan sunt neconstitutionale", se arata in comunicat. Acesta precizeaza ca "argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".