Declararea legii cainilor fara stapan ca neconstitutionala lasa fara rezolvare o problema care ar fi fost solutionata in mod corect prin metodele prevazute in actul normativ, a afirmat miercuri primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc (PSD), citat de Agerpres.

Legea a fost contestata la Curtea Constitutionala de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL iar CCR a admis contestatia.

"Eu am spus ca aceasta lege era una care putea sa rezolve problema. (...) Acum problema ramane din nou fara rezolvare. Mie imi pare rau ca aceasta lege, care este declarata neconstitutionala, nu a fost analizata mult mai atent de catre juristi, fiindca neconstitutionalitatea acestei legi nu rezulta din procedura de rezolvare a problemei, ci din alte motive", a declarat Pendiuc.

In opinia sa, legea in cauza nu avea ca scop lichidarea fizica a animalelor fara stapan, intrucat eutanasierea era vazuta doar ca o ultima masura care ar fi fost aplicata.

"Aceasta lege, care nu este o lege a eutanasierii, spunea ca niciun animal nu trebuie sa stea liber in comunitate. El trebuie sa fie (...) luat din comunitate, dus intr-o biobaza si tinut acolo vreo 30 de zile. Daca in aceste 30 de zile nimeni (...) nu-l adopta, abia atunci se eutanasiaza. Poti sa spui ca aceasta este o lege a eutanasierii? Nici eu nu sunt pentru eutanasiere, sunt insa pentru rezolvarea acestei probleme", a explicat primarul.

Tudor Pendiuc a anuntat ca va pune la dispozitia cetatenilor un registru in care acestia sa faca sugestii privind rezolvarea problemei cainilor fara stapan.

"Eu fac un apel catre iubitorii de animale sa vina cu solutii. Noi, la Pitesti, adoptam orice solutie care se demonstreaza ca este viabila", a spus Pendiuc.

Autoritatile estimeaza ca numarul cainilor fara stapan din Pitesti a ajuns in prezent de cel putin sase-sapte mii, iar numarul persoanelor atacate pe strada este in continua crestere.

Pentru a reduce numarul animalelor de pe strazi, administratia locala intentioneaza sa amenajeze o noua biobaza, proiectul fiind in procedura de licitatie electronica.

"Noi am adapostit pana acum acesti caini fara stapan in cea mai mare biobaza din lume, cea de la Smeura. Am multumit si voi multumi in continuare acelei fundatii din Germania care finanteaza acea biobaza. Dar ce facem acum? (...) O solutie poate fi si aceasta noua biobaza, pe care vrem sa o vedem cat mai repede functionala", a mai spus Tudor Pendiuc.