Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri, dupa ce Curtea Constitutionala a decis neconstitutionalitatea legii privind cainii comunitari, ca ramane la ideea de a construi adaposturi pentru acestia, care trebuie stransi "cat mai curand" de pe strazi, intr-un termen de cateva luni. Oprescu a subliniat ca a gasit deja cateva solutii, in colaborare cu ONG-urile, fara a folosi bani de la buget.

"Am vorbit si cu primarii de sector, la 1 si la 2 exista deja adaposturi, ceilalti stau cu mana intinsa, dar vom interveni noi. Construim acum un adapost pentru 5.000-10.000 de caini. Viata in captivitate este scurta, insa trebuie sa ii strangem in cel mai scurt timp, cateva luni, de pe strazi", a declarat primarul Sorin Oprescu, pentru Mediafax.

Primarul Capitalei considera ca aceasta problema a cainilor comunitari "trebuia rezolvata ieri".

Oprescu a precizat ca adoptia acestor caini nu prea functioneaza, pentru ca multi dintre cei care i-au luat, ii lasa pe langa bloc, deci sunt tot pe strada, si, mai mult, nu ii hranesc.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia.

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, facuta in 25 noiembrie 2011 de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.

Anuntul privind neconstitutionalitatea legii a fost primit cu urale de membrii organizatiilor de protectie a animalelor care miercuri protesteaza la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curtii Constitutionale.

Regizori, compozitori, critici de film, ziaristi, pictori, sportivi, artisti plastici, fotografi, medici si societatea civila au cerut neadoptarea acestei legi.

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie, Legea privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, critica, in decembrie, planul Primariei Capitalei de a rezolva problema cainilor fara stapan doar prin sterilizare si lasarea acestora apoi pe strazile orasului.

"Avand in vedere ca, in ultimii ani, media persoanelor muscate de caini a fost de circa 10.000 de persoane pe an, cu siguranta ca solutia pe care o propune Primaria Generala va perpetua aceasta stare de fapt", spunea atunci Atanasoaei.

Potrivit acestuia, municipalitatea ar trebui sa suporte cheltuielile cu tratamentul celor 50.000 de oameni care vor fi muscati in continuare.

In perioada 2009-2011, in Bucuresti au fost muscate si au beneficiat de servicii medicale 31.278 de persoane, adulti si copii. Totodata, numai in perioada septembrie - noiembrie 2011, 1.805 persoane au fost muscate de cainii fara stapan, potrivit datelor statistice ale Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".

In perioada 2006 - 2010, costurile serviciilor medicale pentru persoanele muscate de caini au fost de 7.856.247,66 lei, adica aproximativ 1,8 milioane de euro.

Reprezentantii ONG-urilor spun insa ca in adaposturi pot fi dusi cainii agresivi si sefii de haita, ceilalti putand fi lasati liberi.

Directorul Autoritatii pentru Protectia Animalelor din Primaria Capitalei, Robert Lorentz, declara, in decembrie, ca programul de sterlizare va continua si dupa 1 ianuarie 1012 si va viza si zonele private de la periferie.

"Avem sprijinul ONG-urilor. In Bucuresti, aproximativ 80% dintre caini sunt sterilizati", a spus atunci Lorentz.

Potrivit acestuia, pana in luna mai ar putea fi sterilizati si cei 20% care nu au fost in acest program, iar Primaria Capitalei va deschide un adapost de dimensiuni medii pentru caini agresivi.

Robert Lorentz a precizat ca, potrivit evidentelor cabinetelor sanitar-veterinare, in Capitala sunt aproximativ 40.000 de caini sterilizati si vaccinati. El a adaugat ca in Capitala sunt intre 2.000 si 3.000 de femele nesterilizate.

El adauga ca in adapostul de caini de la Pallady sunt 60 de animale, dar numarul acestora va creste pana la 600 dupa extinderea adapostului, iar in aceste locuri ar putea sa intre o mie de caini.