"Hipospadiasul este o malformatie congenitala care consta in deschiderea uretrei, meatul urinar nefiind situat in varful glandului, el fiind situat pe o linie mediana, pe fata ventrala a penisului, intre varful glandului, unde ar trebui sa fie situat, si perineu. O alta componenta este prezenta curburii ventrale a penisului. Nu este obligatorie, dar de multe ori este prezenta. A treia componenta este preputul, dezvoltat numai pe partea dorsala a penisului", a explicat Mihaela Avram Popa, medic specialist chirurgie generala.

Urmareste si Operatia de corectie a hipospadiasului, realizata de dr. Valentin Voinescu, transmisa in direct pe MedLive.ro.

Pune intrebari medicilor la rubrica Intreaba Doctorul: Dr. Valentin Voinescu si Dr. Mihaela Avram Popa.

Reporter: Cum apare aceasta anomalie?

Dr. Mihaela Avram Popa:Cauzele sunt imprecis delimitate. Este vorba de un deficit de stimulare testosteronica sau de o lipsa de receptivitate la testosteron a organelor genitale. Aceasta este cea mai buna explicatie pentru cazurile in care apare intersexul, o ambiguitate sexuala. Sunt discutate si cauze de mediu, in zonele in care se folosesc anumite pesticide sau anumite ingrasaminte. Mai sunt discutate varsta mamei, sarcinile gemelare, prin insuficienta unor hormoni, secretati de placenta, sau conceptia copilului in cadru asistat, de exemplu fertilizarea in vitro. Sunt de discutat si factorii genetici, in familiile in care un copil are hipospadias, riscul ca al doilea copil, de sex masculin, sa aiba hipospadias este cam de 12%. In cazul in care si tatal, si unul dintre copii are hipospadias, riscul creste la 26%, ceea ce arata o implicare genetica multifactoriala, ca si mod de transmitere.

Reporter: Ce i-ati sfatui pe parintii ai caror copii au fost diagnosticati cu aceasta boala?

Dr. Mihaela Avram Popa:Daca au fost diagnosticati deja au trecut pe la un chirurg pediatru. In primul rand trebuie mers la o consultatie la un chirurg specializat in chirurgia hipospadiasului, pentru a-i sfatui asupra momentului optim al interventiei chirurgicale, tipului de interventie care trebuie efectuat si, evident, pentru a-i instiinta asupra posibilelor complicatii postoperatorii. Trebuie stiute de la inceput si acceptate de parinti, pentru ca ele exista.

Reporter: Cat de devreme se poate diagnostica hipospadiasul?

Dr. Mihaela Avram Popa:Este o malformatie vizibila de la nastere, fiind o malformatie externa. Sunt cazuri in care orificiul este situat la baza glandului, de exemplu, si preputul este complet, care se diagnosticheaza in momentul in care se decaloteaza copilul. Pana atunci nu este vizibil, mai ales daca nu exista o stenoza a acestui orificiu prin care se elimina urina.

Reporter: Care este incidenta hipospadiasului?

Dr. Mihaela Avram Popa:Cam unul la 300 de nou-nascuti baieti. Exista variatii. Sunt autori care vorbesc de 0,8 cazuri la mie, altii care merg pana la opt la mie.

VIDEO: Interviu cu dr. Mihaela Avram Popa, medic specialist chirurgie pediatrica

Reporter: Care sunt metodele de tratament?

Dr. Mihaela Avram Popa: Singurul tratament este cel chirurgical. Nu exista alt tratament. Este o chirurgie reconstructiva, care trebuie facuta din timp.

Reporter: Exista o varsta optima la care se poate face interventia chirurgicala?

Dr. Mihaela Avram Popa: Da. S-au facut multe studii. Toata lumea a cautat acea varsta optima si s-a stabilit un interval intre sase luni si 15-18 luni, deci in primii doi ani de viata ai copilului. Se pare ca efectele asupra planului emotional, asupra planului psiho-sexual, asupra planului cognitiv, modul de vindecare chirurgical, cat si reactiile la anestezie sunt cele mai bune in aceasta perioada.

Reporter: Prin operatie se poate corecta si curbura penisului?

Dr. Mihaela Avram Popa:Este obligatorie corectarea curburii penisului, este primul lucru cu care se incepe. Intai se corecteaza curbura si apoi se construieste uretra. Daca nu corectezi curbura, operatia este in zadar, pentru ca ramane o parte a acelei malformatii.

Reporter: Care sunt complicatiile care pot aparea in urma interventiei chirurgicale?

Dr. Mihaela Avram Popa:Ca orice interventie chirurgicala, are complicatii. In primul rand poate sa fie vorba de o sangerare. Apare mai mult intraoperator si este stapanita prin mijloacele specifice chirurgiei. Poate continua si postoperator, cu formarea unui hematom, care de obicei nu are consecinte deosebite. O alta complicatie, destul de rara, este infectia. Se pare ca apare mai mult in pre-adolescenta, adolescenta, probabil datorita modificarilor hormonale, destul de rara si ea, dar posibila. Alta posibilitate, destul de neplacuta, este desfacerea suturilor, necroza lambourilor (uneori este nevoie de lambouri, sau de grefe recoltate din alte locuri ale organismului, si acestea se pot necroza), lucru care duce la ineficienta operatiei. Alte complicatii, cele mai frecvente poate, sunt fistulele: o comunicare intre urretra nou construita si piele, prin care se elimina urina, stricturile, stenozele (se produc la un anumit punct, de obicei la varful uretrei, dar se pot produce in orice alt punct), stenoze ale uretrei nou-formate, cu consecinte asupra jetului urinar (copilul nu poate urina normal). Se pot produce dilatari ale uretrei, acei diverticuli. Sunt foarte multe complicatii, dar majoritatea se pot repara printr-o interventie ulterioara.

Reporter: Cat dureaza perioada de spitalizare postoperatorie?

Dr. Mihaela Avram Popa: Aceasta variaza foarte mult, in functie de severitatea hipospadiasului, in functie de tehnica operatorie, in functie chiar de parinti. Depinde de cum isi pot ingriji copilul acasa. In formele severe de hipospadias. In formele severe de hipospadias, si spitalizarea va fi mai indelungata. In formele usoare, evident copilul poate pleca acasa chiar de a doua zi, cu sonda urinara, sau cu un stent urinar si o cistostomie, daca este nevoie si poate fi ingrijit la domiciliu, urmand sa primeasca ingrijiri de specialitate in ambulatoriu. Recuperarea totala postoperatorie, dupa scoaterea sondei, a cistostomiei, dureaza cel putin zece zile – doua saptamani.

Reporter: E neaparat necesara interventia chirurgicala sau se poate trai cu aceasta boala toata viata fara sa aiba alte complicatii?

Dr. Mihaela Avram Popa:Depinde ce intelegem prin complicatii. In primul rand sa ne gandim la o parte nechirurgicala, la partea psihologica. La copilul mic nu este o problema, dar, incepand cu adolescenta, cand apare partea sexuala, diferentierea dintre mine, ca si pacient cu hipospadias si cei din jurul meu, cred ca este importanta si cred ca un copil sufera din acest punct de vedere. Exista si indicatii strict chirurgicale, cum ar fi stenoza de meat, adica ingustarea orificiului prin care copilul urineaza. Aceea trebuie operata in primele luni de viata, pentru ca are consecinte asupra aparatului urinar superior, asupra vezicii urinare si asupra rinichilor. De asemenea, curbura penisului duce la erectii dureroase, duce la imposibilitatea actului sexual sau un act sexual dificil, dificultati de inseminare si, bineinteles, lipsa urmasilor, ceea ce nu este de neglijat. As pune pe primul plan acel aspect psiho-sexual si de identitate a adolescentului.

Reporter: Operatia poate fi efectuata cu succes si la varsta adulta?

Dr. Mihaela Avram Popa:Operatia poate fi efectuata la diverse varste. Sunt persoane care sunt operate la varsta adulta, peste 20 de ani. O descoperire, poate intamplatoare, la un control medical de rutina, la admiterea la facultate sau in cadrul armatei se poate descoperi un hipospadias, pentru care este indrumat catre medic. Pacientul poate nici nu a constientizat aceasta malformatie, intr-o forma mai putin severa, o forma minora, dar care, uneori, va fi corectata chirurgical, la cererea pacientului, din motive si psihologice si de functionalitate.

Citeste intregul interviu si comenteaza pe MedLive.ro.