Lungmetrajul "Boogie", de Radu Muntean, va deschide Festivalul de la Toronto, pe 13 februarie, iar pelicula "Intalniri incrucisate" de Anca Damian, pe cea de la Madison, pe 26 februarie, informeaza Institutul Cultural Roman.

Festivalul Filmului Romanesc de la Toronto, manifestare aflata la cea de-a doua editie, este organizat de ToRo Arts Group, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, si se va desfasura intre 13 si 15 februarie. Regizorii Alexandru Solomon si Catalin Musat, precum si actrita Maria Dinulescu sunt personalitatile cinematografiei romanesti invitate la eveniment pentru a raspunde la intrebarile publicului, dupa proiectiile peliculelor "Razboi pe calea undelor" de Al. Solomon, "Ciobanul zburator" de Catalin Musat si "Pescuit sportiv" in regia lui Adrian Sitaru.

Alaturi de filmul "Boogie", urmeaza sa fie prezentate scurtmetrajele "O zi buna de plaja", de Bogdan Mustata, "Joi", de Hadrian Marcu, "Lectia de Box", de Alexandru Mavrodineanu, "Alexandra", de Radu Jude, "Canton", de Constantin Popescu, "Balastiera #186", de Adina Pintilie si George Chiper, si documentarele de mediu si scurtmetraj "Electro", de Matei-Alexandru Mocanu, "Viva Constanta!", de Ambrus Emese, "Ciobanul zburator", de Catalin Musat, si "Nu te supara, dar...", de Adina Pintilie, "La drumul mare", de Gabriel Sarbu, "Acasa", de Paul Negoescu, "Interior. Scara de bloc", de Ciprian Alexandrescu, "O foarte scurta trilogie a singuratatii", de Bogdan George Apetri, "Stejarii verzi", de Ruxandra Zenide, "Megatron", de Marian Crisan.

Ultima zi de festival este dedicata lungmetrajelor de debut ale cineastilor George Dorobantu - "Elevator", Igor Cobileanski - "Tache" si Adrian Sitaru - "Pescuit sportiv".

Potrivit ICR, selectia din acest an intregeste perspectiva oferita de prima editie a Festivalului, care a cuprins proiectii ale unor productii remarcate international precum California Dreamin’(nesfarsit), Marele Jaf Comunist, numeroase scurtmetraje actuale, dar si o retrospectiva a cinematografiei romanesti.

Festivalul Filmului Romanesc de la Madison (Wisconsin), organizat de ICR si Asociatia Studentilor romani de la Universitatea Wisconsin, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, ajuns la a treia editie, se va desfasura in perioada 26 - 28 februarie. Evenimentul va fi gazduit de Madison Museum of Contemporary Art.

Potrivit site-ului Romanian Film Festival, deschiderea evenimentului va reveni filmului "Intalniri incrucisate", de Anca Damian, lansat luna trecuta la Bucuresti. In cadrul festivalului vor fi prezentate o serie de scurtmetraje - "Valuri", de Adrian Sitaru, "Megatron", de Marian Crisan, "O zi buna de plaja", de Bogdan Mustata, "Alexandra", de Radu Jude, si "Frica domnului G", de Adina Pintilie, documentarul "Bar de zi si alte povestiri", de Corina Radu, si lungmetrajele de fictiune: "Tache", de Igor Cobileanski, "Secvente", de Alexandru Tatos, "Elevator", de George Dorobantu, si "Schimb valutar", de Nicolae Margineanu.