Pe 10 noiembrie a început la Viena „Festivalul Lecturii“ (Lesefestwoche), iar în seara zilei de 12 noiembrie va debuta târgul „Buch Wien 2014“ cu o „Noapte Lungă a Cărților“. În acest an evenimentul literar din capitala Austriei reunește peste 300 de autori și peste 400 de evenimente, care se vor desfășura la „Messe Wien“ și în diferite alte locații din oraș. Printre „vedetele“ scenei literare internaționale, care vor participa la ediția din acest an a târgului, se numără Herta Müller, Mircea Cărtărescu, Olga Grjasnowa, Meir Shalev, Najem Wali, Bernhard Schlink, Saskia Hennig von Lange sau Judith Hermann.

Buch Wien 2014Foto: Afis

Pentru a treia oară se va desfășura în cadrul târgului și proiectul „Donau Lounge – Literatură și cultură din țările dunărene”, care a fost anul acesta prezent și la „Bookfest”, în București. Pe scena Donau Lounge vor urca în capitala Austriei peste 40 de invitați din 11 țări dunărene. Pe lângă lecturi şi prezentări de carte sunt programate și o dezbatere pe tema celor “25 de ani de la căderea Cortinei de Fier” şi o prezentare a revistei literare “Keine Delikatessen”. Nume importante ale scenei literare românești pot fi întâlnite la Viena, la standul Donau Lounge: pe 13 noiembrie Mircea Cărtărescu va participa la prezentarea cărții sale „Orbitor. Aripa dreaptă“, publicată în limba germană de editura austriacă Paul Zsolnay. Lectura în limba germană va fi asigurată de Ernest Wichner, directorul „Literaturhaus Berlin“. Pe 14 noiembrie Lucian Boia este invitat, alături de istoricul Oliver Jens Schmitt și de traducătoarea Larisa Schippel, la o dezbatere cu tema „Elita românească în Europa secolului al 20-lea. Poziții. Interese. Transfer.“ Discuția are loc în contextul publicării traducerii în limba germană a volumelor „Germanofilii. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial“ și „Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 și 1950“. Tot pe 14 noiembrie publicul se va putea întâlni la standul Donau Lounge cu Florin Lăzărescu și cu volumul acestuia, „Trimisul nostru special“, iar pe 15 noiembrie Daniel Bănulescu va participa la prezentarea romanului său „Diavolul vânează inima ta“.

Nu în ultimul rând, pe scena Lifestyle a „Buch Wien 2014“ Răzvan Exarhu va susține pe 14 noiembrie o demonstrație culinară cu specialități din Delta Dunării.

Publicul austriac și internațional va avea ocazia de a se întâlni cu autorii români și în afara standului Donau Lounge. Pe 13 noiembrie Mircea Cărtărescu va fi prezent alături de Ernest Wichner pe scena ORF a „Buch Wien 2014“ precum și la „Alte Schmiede“. Tot pe 13 noiembrie, însă la „Haus der Musik“, Florin Lăzărescu va participa împreună cu alți trei deținători ai premiului „Bank Austria Literaris“ la un eveniment intitulat „Bank Austria Literaris – un carusel european“. A doua zi publicul va avea o nouă ocazie de a asista la o dezbatere cu scriitorul român, de această dată la „Cafeneaua literară” din cadrul târgului.

Un punct culminant al „Buch Wien 2014” îl reprezintă și întâlnirea cu laureata premiului Nobel, Herta Müller. Pe 14 noiembrie, la Primăria orașlui Viena, scriitoarea va discuta despre volumul ei biografic „Mein Vaterland war ein Apfelkern” cu Angelika Klammer și Hubert Christian Ehalt, informeaza comunicatul Compress remis Hotnews.ro.