Weekendul aduce ultimele doua zile de Bookfest. Pentru aceste zile editurile au pregătit întâlniri cu personalități ale vieții culturale și lansări ale unor cărți prezentate în permieră la aceasta editie a salonului de carte. Nume importante precum Neagu Djuvara, Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Emil Hurezeanu sau Alex Ștefănescu vor fi prezente sâmbătă și duminică la Bookfest. Biografia interzisă a liderului rus Vladimir Putin, Istoria Poloniei sau 111 cele mai frumoase poezii de Emil Brumaru sunt câteva dintre lansările anuntate de organizatori. Andreea Esca își lansează volumul Ce-am făcut când am tăcut la Humanitas iar ASR Principele Nicolae va fi prezent la lansarea volumului de dialoguri cu Filip-Lucian Iorga.

Sâmbătă de la ora 12.00, cititorii se pot întâlni cu scriitoarea Dorota Masłowska, care își va lansa volumul Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic (Editura Trei). Vor vorbi: Virginia Costeschi, Constantin Geambașu, Ovidiu Șimonca. Evenimentul va fi moderat de Cristian Neagoe și va avea loc în standul invitatului de onoare (pav. C4).

De la 12.00, la Scena Arena (Pav. C1) se va lansa volumul Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, societate, de Kőrössi P. József . Vor participa Markó Béla și Ion M. Ioniță.

Tot de la 12.00, la Editura Humanitas se va lansa Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc, de Vladimir Tismăneanu. Vor fi invitați Horia -Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Cristian Vasile și Vladimir Tismăneanu.

În același timp, în standul Institutului Francez din București (pav. C4) va avea loc un atelier de scenariu de bandă desenată cu Alexandru Berceanu, scenaristul romanului grafic Mickey pe Dunăre (Jumătatea plină, 2014).

Editura Paralela 45 lansează Alți postmoderni, de Ion Bogdan Lefter, la standul propriu, ora 12.00. Invitați: Livius Ciocârlie, Marta Petreu, Ion Bogdan Lefter, Călin Vlasie. Moderator: Tudor Călin Zarojanu.

La Editura Corint, ora 12.00, se va lansa volumul Putin. o biografie interzisă, de Stanislav Belkovski, o carte absolut incendiară şi incomodă pentru Kremlin, interzisă în Rusia. Invitați: Mircea Druc, Emil Hurezeanu, Ion M. Ioniţă şi Marius Oprea. Moderator: Ana Antonescu.

De la 12.30, la Scena Agora (pav. C4), Editura Eikon lansează volumele Maşina de ucis amintirile. Istorii pentru mai târziu, de Florian Bichir, Opiniile unui străin absolut (eseuri), de Octavian Hoandră, Fiecare pustiu cu vorbele lui (poezie), de Octavian Hoandră, Ianuarie şi alte amărăciuni (poezie), de Octavian Hoandră. Vor vorbi Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, Daniel Cristea-Enache, Bogdan Chireac și Dan Mircea Cipariu.

Tot de la 12.30 se va lansa antologia 111 cele mai frumoase poezii, de Emil Brumaru, alcătuită de Daniel Cristea-Enache (Editura Nemira). Alături de autor vor fi prezenți Daniel Cristea-Enache și Luminiţa Corneanu.

Începând cu ora 13.00, la Scena Arena, Editura Vremea lansează cartea Familia Casassovici. 1810-1976. Cinci generaţii în România, de Dan Casassovici. Vor fi prezenți Dan Casassovici, Sorin Lavric și Silvia Colfescu.

De la ora 14.00, tot în standul Poloniei va avea loc lansarea volumului Istoria Poloniei, de Norman Davies (Editura Polirom). La eveniment vor fi prezenți E.S. Marek Szczygieł (Ambasadorul Republicii Polone în România), Mihai Răzvan Ungureanu și Adrian Şerban. Moderator: Codruț Constantinescu.

Tot de la 14.00, la Editura Polirom, Gabriela Adameșteanu lansează volumul Anii romantici.

Vor fi invitați Carmen Muşat, Adina Diniţoiu, Mircea Martin. Evenimentul va fi moderat de Ovidiu Şimonca.

Apoi, de la 15.00, în standul Editurii Litera se va lansa volumul Dragoste, prietenie, ură, căsătorie, de Alice Munro și volumul Runaway, de aceeași autoare, lecturat în avampremieră de Maia Morgenstern. Vor vorbi Elisabeta Lasconi, Bedros Horsangian.

La 15.00, în standul invitatului de onoare, Paweł Huelle lansează volumul Eram singur şi fericit (Editura Polirom) alături de Bogdan-Alexandru Stănescu, T. O. Bobe. Evenimentul va fi moderat de către Ovidiu Șimonca.

Andreea Esca va explica publicului Ce-am făcut când am tăcut de la ora 16.30 în standul editurii Humanitas iar ASR Principele Nicolae va fi prezent la aceeași oră în standul Curtea Veche pentru a lansa două volume consacrate Casei Regale a României.

De la 18.30, Editura Humanitas lansează Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz, de Aleksander Wat. Vor prezenta Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici, Leszek Biały și Constantin Geambaşu.

Tot de la 18.30, în standul Editurii All, Alex. Ștefănescu lansează Texte care n-au folosit la nimic. Acesta îi va avea ca invitați pe Mihai Tatulici, Tudorel Urian. Evenimentul va fi moderat de Viorel Zaicu.

Pentru că la Bookfest nu vă întâlniți doar cu cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri, proiectul multi-cultural Donau Lounge a pregătit începând cu ora 18.30 „performance-ul” Donau Dynamics - o improvizație pregătită special pentru Bookfest de către Mándli Endre Vazul (HU) - muzicuţă, flaut, loop&efecte Czakó Máté (HU) - regizor, actor, dansator; Stefan Kainbacher (AT) - artist vizual și Mihai Balabaş (RO) – vioară. Evenimentul va avea loc la Scena Agora din pav. C4.

DUMINICĂ, începând cu ora 11.00, la Clubul Șoriceilor de Bibliotecă (pav. C1, balcon) va avea loc spectacolul pentru copii Regele Mateiaş Întâiul, de Janusz Korczak, pregătit de elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti, sub coordonarea Ioanei Nanu.

De la 12.00 Lucian Boia își lansează ultimul volum - Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări, la Editura Humanitas). Alături de acest vor vorbi Angelo Mitchievici și Gabriel Liiceanu.

Apoi, de la 13.00, la Editura Polirom, se va lansa Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură, ediţia a III-a, revăzută, de Andrei Oișteanu. Invitați: Daniel Cristea-Enache, Angelo Mitchievici, Cosmin Ciotloş. Moderator: Adrian Şerban.

De la 15:00, la Scena Agora, se vor lansa volumele Gottland, de Mariusz Szczygieł (Editura Art) și Bucureşti. Praf și sânge, de Małgorzata Rejmer (Editura Polirom). Vor fi prezenți E.S. Jiří Šitler (Ambasadorul Republicii Cehe în România), E.S. Marek Szczygieł, (Ambasadorul Republicii Polone în România), Małgorzata Rejmer, Laura Albulescu, Adina Popescu, Adrian Șerban, Bogdan Ghiu. Iar evenimentul va fi moderat de către Matei Martin.

Tot de la 15.00, la Editura Litera, copiii sunt invitați la o sesiune de fotografii cu Mikey Mouse.

Iar de la ora 16.30, în standul Poloniei, se va lansa volumul Jurnal (vol. 2, 1957-1966), de Witold Gombrowicz (Editura Rao). Prezintă: Simona Popescu, Ovidiu Enculescu.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi.

Institutul Polonez pregătește în preajma Bookfestului și o serie de evenimente conexe, precum proiecția unei serii de filme – ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și un joc urban („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziție de ilustrații pentru copii, intitulată „Faună, floră și pirați” („Literatura în ilustrație”, în colaborare cu Librăria Cărturești).

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:

- joi, 29 mai: 10:00-20:00;

- vineri, 28 mai: 10:00-21:00;

- sâmbătă, 31 mai: 10:00-21:00;

- duminică, 1 iunie: 10:00-20:00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.