Eseul lui Lucian Boia despre Primul Razboi Mondial va starni, ca multe dintre cartile sale, un probabil manunchi de discutii aprinse. Sunt discutii de care ar fi nevoie, ar fi benefice pentru spatiul public romanesc. Iar aceasta din cel putin doua motive. Mai intai, pentru ca Primul Razboi este de la o vreme o tema foarte fierbinte, care are legatura cu situatia de astazi a Europei. Si apoi, pentru ca este o carte incitanta, care te face sa iti pui tu insuti intrebarile pe care si le pune Lucian Boia, sa iei in seama o problematica mai dificila decat ar parea la prima vedere.

Lucian BoiaFoto: HotNews / DP

In 2014 se implinesc 100 de ani de la inceputul Primului Razboi Mondial. Este un prilej pentru istoricii europeni de a reevalua rolul jucat de fiecare natiune implicata in conflict. Deja, mai ales in presa germana sau franceza, au aparut multe articole consistente despre impartirea vinovatiilor si felul in care Primul Razboi a determinat soarta Europei. Se simte nevoia de abordari proaspete si de nuantari, de perspective care sa explice istoric configuratia prezentului. Interesul fata de Primul Razboi este amplificat acum de dorinta de a intelege conditionarile istorice ale unei Europe expuse unor probleme si provocari intense.

Volumul lui Lucian Boia, intitulat “Primul Razboi Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretari”, abia iesit din tipar la Editura Humanitas, este o meditatie a istoricului roman despre primul razboi. Multe intrebari si (ceva mai putine) concluzii, dese aluzii explicite la prezent, o regandire mai deschisa si mai lipsita de prejudecati a acestui “eveniment fondator al lumii in care traim”, asa se infatiseaza acest eseu inscris, dupa cum spune autorul, intr-un curent de reelaborare istorica. Iata cateva dintre intrebarile pe care si le pune Lucian Boia in aceasta carte: Cum sunt impartite vinovatiile? Ar fi putut castiga Germania? Care a fost norocul Romaniei si cata dreptate au avut “germanofilii”? Cat de corecte au fost prevederile de la Versailles?

Cartea va avea lansarea oficiala joi, 24 aprilie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Intra pe Contributors.ro pentru a citi raspunsurile invitatului