Rusia a înregistrat 50.952 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr zilnic de aproape şase luni, a anunţat vineri grupul operativ de combatere a coronavirusului din cadrul guvernului rus, relatează Reuters și Agerpres.

Oameni în Piața Roșie din MoscovaFoto: Anatoly Vartanov / Alamy / Profimedia Images

Numărul de cazuri a crescut în întreaga ţară în ultimele şase săptămâni, alimentat de răspândirea noilor variante de coronavirus, extrem de de contagioase.

Cifra de vineri reprezintă cel mai mare număr de cazuri noi raportate într-o perioadă de 24 de ore din 10 martie.

Rusia a fost una dintre ţările cele mai grav afectate de pandemie după numărul de decese, deoarece Kremlinul a exclus în mare parte restricţiile stricte după un scurt lockdown în aprilie 2020, în timp ce vaccinarea a fost lentă.

Creșterea vertiginoasă a numărului de noi infecții cu coronavirusul vine în contextul în care sancțiunile occidentale au pus deja mari presiuni asupra economiei ruse, la acestea adăugându-se povara financiară a susținerii războiului din Ucraina, intrat în a 191-a sa zi.

Venirea toamnei, o altă sursă de îngrijorări pentru Kremlin

Site-ul de investigații Meduza scria luna trecută, după ce a discutat cu mai multe surse de la Kremlin, că venirea toamnei reprezintă de asemenea un alt motiv de îngrijorare pentru consilierii președintelui Vladimir Putin.

Potrivit acestora, toamna este o perioadă tradițională pentru creșterea nemulțumirilor în Rusia.

Sursele jurnaliștilor de la Meduza amintesc că pe perioada verii „anxietățile” sociale devin mai puțin pregnante: oamenii sunt ocupați cu vacanțe și vizite la cabanele de vară.

Însă toamna rușii încep să se îngrijoreze de dificultățile asociate cu munca și sunt atenți la creșterea prețurilor în timp ce optimismul vacanței de vară dispare.

„În principiu, vara este un moment al unui fel de pauză: este cald, lumină, zilele lucrătoare trec în plan secund. Toamna, toată lumea înțelege: urmează iarna, nu vă așteptați la lucruri bune”, afirma ironic una dintre sursele jurnaliștilor ruși.

Un alt interlocutor sublinia că pregătirea copiilor pentru începerea noului an școlar pe 1 septembrie poate fi o altă sursă de tensiuni sociale: oamenii compară inevitabil cât au cheltuit pe rechizite și alte lucruri necesare anul acesta, după ce Rusia a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei, cu cât au cheltuit în trecut și amploarea creșterii prețului devine evidentă pentru ei.