După ce cazurile de Covid-19 și decesele au ajuns la noi vărfuri în Rusia, președintele Vladimir Putin le-a ordonat să stea acasă celor trecuți de 60 de ani și care n-au fost vaccinați, a informat Associated Press citată de Newsweek.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Rusia a raportat marți 36.446 de cazuri de Covid-19, număr puțin mai mic decât în zilele anterioare, dar și 1.106 de decese asociate bolii, cele mai multe de la începutul pandemiei.

Mihail Murașko, ministrul sănătății, a spus că spitalele sunt copleșite, 90% din paturi fiind ocupate de pacienți cu Covid-19. „Este o povară colosală pe sistemul de sănătate.”

Rusia crede că rata redusă a vaccinării a permis virusului să se răspândească repede, numai o treime din populație fiind vaccinată.

Putin a început închiderea țării, ordonând o perioadă de concedii de la 30 octombrie la 7 noiembrie, făcând apel la cetățeni să stea acasă și în siguranță. Școlile, sălile de fitness și de spectacole vor fi închise sau îi vor primi doar pe cei vaccinați complet, iar restaurantele vor fi deschise doar pentru livrări. Autoritățile vor înăspri respectarea obligativității purtării măștilor.

Liderul rus a încurajat regiunile cele mai afectate să înceapă mai devreme perioada fără muncă și eventual s-o extindă dincolo de 7 noiembrie. Șase din cele 85 au început de luni, iar altele s-au alăturat marți. Moscova va suspenda joi cele mai multe din activități. Autoritățile ruse speră să limiteze astfel răspândirea virusului, ținând oamenii departe de birouri și transportul în comun.

Dar vânzările de bilete de avion și rezervările la hotelurile de la Marea Neagră au explodat la anunțul vacanței prelungite, obligând autoritățile din sud să închidă localurile de divertisment și să limiteze accesul în restaurante și baruri pentru cetățenii cu certificate digitale de sănătate. Agențiile de turism au raportat și o creștere semnificativă a cererii de pachete de vacanță pentru stațiunile egiptene.