Terminați cu dezinfectarea cumpărăturilor și concentrați-vă pe riscurile mai mari, spun experții în transmiterea coronavirusului

de A.Th.C.     HotNews.ro
Luni, 26 octombrie 2020, 9:35 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: pixabay.com
​Deși studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate și că este în regulă abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic - și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Deși cercetările în curs pot suna alarmant – ca studiul australian publicat pe 7 octombrie, care a descoperit că SARS-CoV-2 poate fi detectat pe suprafețe ca sticla sau oțelul inoxidabil și după 28 de zile – Morens spune că publicul nu trebuie să fie îngrijorat.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el. Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva. „Este remarcabil de improbabil ca o singură particulă virală să cauzeze urmări serioase”.

Dar confuzia generală despre coronavirus și suprafețe este de înțeles, spune Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health. „Într-adevăr, oamenii de știință n-au făcut o treabă foarte bună în obținerea de dovezi privind diferite tipuri de transmitere și diferite rute de transmitere”.


Rasmussen spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate. În cazul coronavirusului, aceasta se datorează în parte transmiterii care survine în contextul unor împrejurări largi de răspândire majoră, care-i fac pe cercetători să se străduiască să determine cine a vorbit cu cine și cine ce suprafață a atins. „Nu este neobișnuit să lipsească dovezi epidemiologice puternice de transmitere prin obiecte, dar aceasta nu înseamnă că transmiterea în acest mod nu se întâmplă”.

De fapt, adaugă Rasmussen, deoarece știm că alte virusuri respiratorii care se transmit prin inhalare, ca gripa și rinovirusul, sunt transmise și prin obiecte, pare verosimil că și coronavirusul se poate transmite astfel. „Dar s-ar putea să nu fie în mod necesar modul dominant de transmitere”. Cu toate că poate fi important pentru cercetători să determine cât timp rămâne infecțios virusul în medii diferite, când este vorba de traiul zilnic „nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”.

Morens este de acord. „Există multă îngrijorare inutilă pentru aceste lucruri. Este ca și cum ai sta pe mijlocul unei șosele aglomerate cu trafic mult și te-ai întreba: Care sunt șansele să fiu lovit de un meteorit? Sigur că există o șansă, dar este destul de mică și atunci n-ar fi mai bine să te îngrijoreze alte lucruri mai importante?”.

Deși niciun mediu nu poate fi considerat total sigur, Morens spune că trebuie să ne gândim acțiunile ca fiind de risc scăzut, mediu sau ridicat. Momentele de îngrijorare privind suprafețele contaminate ar fi cele în care ne aflăm în locuri publice aglomerate unde mulți omeni ating aceleași suprafețe. Ca o ilustrare a riscului ridicat, el citează toaleta publică a unui salon aglomerat de aeroport, unde oameni posibil contaminați pot atinge clanța, întrerupătorul, port-prosopul și robinetul. O situație în care trebuie să fii foarte atent: dacă te speli pe mâini și apoi atingi din nou robinetul sau clanța, s-ar putea ca tocmai să te fi contaminat.

Protecția nu se dobândește spălând tot ce ne înconjoară. „Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”.

Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul ... ești ok”, spune Morens.


Baral, care a militat pentru redeschiderea locurilor de joacă, spune că unul din factorii pe care-i consideră când decide dacă o situație prezintă risc ridicat este mediul în care s-ar putea afla virusul însuși. „Aceste virusuri nu supraviețuiesc bine în exterior”, spune el. Coronavirusurilor le place să fie înconjurate de fluide care să le protejeze, iar fluidele se evaporă destul de repede afară – lăsând virusul vulnerabil la elemente. El notează că locurile de joacă în aer liber, care istoric nu sunt cunoscute ca ambiente de mare risc pentru alte virusuri, nu au fost identificate ca arii de expunere comună la coronavirus la luni bune după izbucnirea pandemiei, ceea ce el consideră „izbitor”.

Dar Baral nu gândește la fel despre evenimentele din interior. Pot fi locuri în căminele oamenilor în care virusul o duce bine și trăiește pe suprafețe, spune el. De aceea trebuie ca oamenii să se spele pe mâini îndată ce intră în casă din exterior și să dezinfecteze frecvent suprafețele comune ca robinetele și clanțele.

Dar pot oare toate dezinfectantele și gelurile utilizate pentru curățarea mâinilor și a suprafețelor cu atingere frecventă să deschidă calea pentru „supermicrobi” rezistenți la antibiotice? Nu, dacă utilizați săpun și apă sau produse recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și CDC, care sunt bazate pe alcool sau înălbitor și nu pe acelea etichetate drept antibacteriene, spune Rasmussen. Produsele antibacteriene sunt cele care favorizează dezvoltarea germenilor rezistenți la antibiotice - și oricum nu omoară virusuri.

Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri. Ea crede că nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului. „Este păcat că de o vreme sunt foarte populare pe piața de consum. Dar puteți utiliza săpun și celelalte tipuri de dezinfectante care sunt mai generale și nu vor provoca rezistență”.

În cele din urmă, spune ea, este important să ne amintim că „virusurile trebuie să aibă o gazdă ca să se înmulțească. Așa că ... locurile principale care vor fi sursa virusurilor în căminul oricui vor fi oamenii din el și nu suprafețele sau alt mediu fizic. Chiar dacă există un virus care-și face de cap pe anumite lucruri, riscul chiar poate fi diminuat practic prin spălarea mâinilor”. (The Washington Post)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

58000 vizualizari

 • +2 (32 voturi)    
  m-am linistit (Luni, 26 octombrie 2020, 9:44)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  nu mai inmoi painea in spirt...si incerc sa-mi tin respiratia in metrou pana ajung. Sa vedem daca-mi iese.
 • +6 (10 voturi)    
  Profesor asociat (Luni, 26 octombrie 2020, 9:53)

  Bazil [utilizator]

  este echivalentul conferentiarului (universitar).
  • +1 (1 vot)    
   DA. (Marţi, 27 octombrie 2020, 12:21)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui Bazil

   Mersi, bădie de la oraș! Poate verfici și articolul celălalt cu virusul... acolo se spune că o anume celulă își întemeiază o familie. Mișto traducere!
 • +6 (22 voturi)    
  de fapt si de drept (Luni, 26 octombrie 2020, 10:36)

  sentenced [utilizator]

  Care sunt sansele sa infectez pe cineva cand ma duc sa duc gunoiul de tre' sa port masca in spatii deschise? Chiar ca ne concentram pe ce nu trebuie.

  Bolile contagioase se transmit de regula intre persoane care se cunosc, in special colegi de munca si scoala, rude cu care imparti acelasi acoperis sau in spatii publice in care nu poti sa eviti aglomeratia precum mijloace de transport public in comun, statii de metrou s.a. In ceea ce priveste Horeca, de ce nu poate un restaurant sa stea deschis cu mese de cate doua locuri, unde automat masa va fi luata de persoane care oricum cel mai probabil impart si alte spatii (cum ar fi patul cu nevasta etc).
  • +1 (21 voturi)    
   cînd duc gunoiu (Luni, 26 octombrie 2020, 10:54)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   văd băieți și fete care caută prin gunoaie, caută mîncare sau ce mai caută...îți ai seama că ăia au mănuși și botnițe fpp și fps...sau n-au?...îmi pare că n-au, nici nu-i văzui să cadă secerați de covrig...ăia nici nu știu că-i pidemie și n-au auzit de tătari și arafați, sigur nu citesc HN și Digi...ăia se tem numa de pidemia de foame, ei sînt în pidemie de foame de cînd s-au născut, nu-i salvează arafații și tătarii
 • -7 (23 voturi)    
  mda (Luni, 26 octombrie 2020, 11:06)

  martel55 [utilizator]

  aceeasi oameni de stiinta care pana de curand nu aceptau ca virusul se tranmiste prin aerosoli? criza asta a aratat ca asa zisii oameni de stiinta sunt de fapt niste neica nimeni care se bazeaza pe datul in bobi mai degraba decat pe ceva stiintific, asa ca tot ce spu, care oricum se schimba cu 180 de garde la cateva luni, trebuie luat cu foarte multe rezerve
 • +9 (27 voturi)    
  Eu cred ca a-ti dezinfecta produsele, (Luni, 26 octombrie 2020, 11:10)

  clint [utilizator]

  desi poate fi de cele mai multe ori nejustificat, o pierdere de timp, totusi nu este o greseala. A fi precaut este indicat in aceste vremuri.
  Sunt de acord ca evaluarea corecta a riscurilor si stabilirea prioritatilor este esentiala, dar sa nu cadem in capcana in care cad statitsticienii. Statistica functioneaza pe un numar mare de indivizi.

  Eu sunt o singura fiinta, nu un esantion statistic.
  Am 1% sanse sa fac o anumita boala grava. Pentru statisticieni e un procent mic, dar pentru mine, daca fac boala, la ce buna toata statistica ce imi spune ca aveam sanse mici sa fac boala? La nimic. Puteam sa fac ceva sa nu fac boala si nu am facut doar pentru ca am considerat ca riscul e mic? Atunci imi merit soarta. Riscul e mic turma, asa functioneaza statistica, dar eu pot fi unul din cei mai putin norocosi care m-am culcat pe o ureche, deci statistica nu mi-a facut niciun bine.
  • +6 (26 voturi)    
   Nu uitati talpile (Luni, 26 octombrie 2020, 11:59)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Si sa va spalati hainele zilnic. E adevarat ce spuneti, exista un risc mic sa luati asa, dar riscul exista. Daca aveti vreme sa dezinfectati tot ce cumparati, inclusiv talpile si hainele purtate, poate ca aveti sanse mai mari sa nu luati.
   Eu consider ca imi pot folosi timpul mai bine, dar eu accept riscul ala statistic (risc mic de a lua x risc foarte mic de a dezolta o forma grava = risc extrem de mic de a dezvolta o forma grava).
   Cred ca exista niste studii cu privire la diferenta dintre 90% curat si 99,99% curat (sau "bine", "corect" etc) si cred ca stiinta aia zice ca cel putin 90% din efort e pentru ultimele 10%.
   Depinde foarte tare ce e important pentru fiecare si cat efort/timp e dispus sa investeasca si pentru ce.
   • +4 (20 voturi)    
    Nu pricep (Luni, 26 octombrie 2020, 13:09)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Ce soi de analfabeti au apreciat negativ comentariul meu. Multa prostie pe lume...
  • +5 (7 voturi)    
   In primavara (Luni, 26 octombrie 2020, 19:24)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Am fost atent sa vad daca apar focare in firmele de curierat , n-au aparut , am tras concluzia ca pachetele sunt safe-ish . Le iau , dau jos invelisul extrag produsul in sine , il pun deoparte , arunc ambalajele , ma spal pe maini .Fara exagerari ,amenitarea e alta , umbla mult , are doua picioare si e usor racita .
 • -1 (23 voturi)    
  O sa dau skip la acest sfat. (Luni, 26 octombrie 2020, 12:47)

  Marionette [utilizator]

  Expertii in transmiterea SARSCOV2 in martie : Nu se transmite prin aerosoli.
  Expertii in transmiterea SARSCOV2 in august : Se transmite prin aerosoli
  Expertii in SARSCOV2 in martie : ibuprofenul te ucide
  Expertii in SARSCOV2 in iulia : se pare ca ibuprofenul trateaza
  Expertii in transmiterea SARSCOV2 in martie: urme de coronavirus se gasesc pe suprafete si dupa 17 zile dar de coronavirus mort. Dupa 3 zile moare de pe suprafete.
  Octombrie : Ahh, nu moare traieste 17 zile, doar ultravioletele il omoara.
  Asa ca ma lasati cu expertii lui peste? E vorba de viata mea si a familiei mele, imi dezinfectez in continuare cumparaturile!
  • +6 (14 voturi)    
   E dreptul tau (Luni, 26 octombrie 2020, 13:38)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Doar ca o sa-ti aduc aminte de asta cand mai faci apel la "opiniile expertilor" in alte situatii.
  • +6 (8 voturi)    
   Ex-pertii (Luni, 26 octombrie 2020, 17:51)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   trebuiau sa se pronunte cand inca erau perti, acum e prea tarziu.
  • +2 (2 voturi)    
   pai (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:07)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   pana acum mureai cu sfatul specialistilor de gat.
   mai faceai si ca trenul cand cineva iti punea la indoiala judecata.
   acum iti revenisi la matca?gandesti cu capul propriu?bravo si succesuri...

   ce uitam este ca de fapt virusul vietii este de fapt o arma facuta in laboratoare.numai un naiv poate crede in absenta vaccinului.
   de fapt asistam la imbrobodirea populimii.
 • +3 (3 voturi)    
  Tovarasi experti, shedeti flexati, (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:14)

  n4c [utilizator]

  ca nu le-am dezinfectat nici pina acu'.

  Pentru 90% din populatie vaccinul ala de la care se umecteaza toti visind va fi disponibil dupa ce vor trece prin boala.

  Nu degeaba ii zice po-pula-tie.
 • +3 (3 voturi)    
  Dezinfectarea scade imunitatea si duce la alergii (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:15)

  mmagic [utilizator]

  Avem doua armate cu acelasi numar de soldati cu acelasi buget in care:
  - una nu s-a mai antrenat si luptat de mult, care e lenesa si are lupte cand si cand
  - si alta care are permanent lupte si antrenamente si are soldati veterani
  Care credeti ca va castiga contra unui inamic la fel de puternic?

  Sistemul imunitar este propria armata a fiecarui individ care il apara de pericole: poluanti, boli, bacterii si virusi. Trebuie permanent antrenat!

  Orice armata puternica cu soldati buni are nevoie de antrenament continuu, de disciplina, de lupte altfel se leneveste, daca nu se lupta incepe armata sa faca prostiii si sa atace propria tara, pentru ca soldatii vor sa se lupte si este scenariul in care apar alergiile cand armata ne fiind antrenata isi gaseste din greseala falsi inamici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by