Coronavirusul rămâne activ pe piele timp de 9 ore, au constatat cercetătorii japonezi, care confirmă necesitatea spălării frecvente a mâinilor în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, scrie AFP.

TuseFoto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Prin comparație, agentul patogen care provoacă gripa supraviețuiește pe piele timp de aproximativ 1,8 ore, indică studiul publicat luna aceasta în jurnalul Clinical Infectious Diseases.

„Supraviețuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 (tulpina de virus ce cauzează boala Covid-19) pe pielea umană poate crește riscul de transmitere prin contact comparativ cu IAV (Influenza A Virus sau virusul gripei A), accelerând astfel pandemia”, se afirmă în studiu.

Cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate de la specimene de autopsie la aproximativ o zi de la deces.

Coronavirusul şi virusul gripal devin ambele inactive în 15 secunde, prin aplicarea etanolului, care este utilizat în dezinfectanţii pentru mâini.

“Supravieţuirea de mai lungă durată a SARS-CoV-2 pe piele creşte riscul transmiterii prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc”, subliniază studiul.