O altă carantină națională este o posibilitate și trebuie să facem ce putem pentru a o evita cu orice cost, a spus un cercetător britanic de top, relatează BBC.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Profesorul Peter Horby a spus că Marea Britanie se află într-un ”punct precar” în timp ce numărul cazurilor de Covid și numărul internărilor continuă să crească.

El este de părere că vor urma și mai multe decese și face apel la oameni să-și limiteze contactul social.

Ministerele spun că abordarea lor de impunere a unor restricții locale este clea bună de a merge înainte.

Premierul este așteptat să anunțe luni restricții mai dure la nivel local.

Planurile au stârnit deja contestări, deputații laburiști din Greater Manchester spunându-i lui Johnson că nu vor sprijini să fie plasați sub cel mai dur nivel de restricții.

În Marea Britanie, numărul de reproducție „R”- umărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz - este acum estimat a fi între 1,2 și 1,5. Orice peste 1.0 înseamnă că numărul cazurilor crește.

Duminică, 12.872 de persoane din Marea Britanie au fost testate pozitiv pentru coronavirus - cu 2.294 mai puține decât sâmbătă - conform ultimelor cifre ale guvernului. Au fost de asemenea înregistrate 65 de decese - în scădere față de sâmbătă, când au fost raportate 81.

„Alegeri dificile”

Profesorul Horby, președintele Grupului consultativ pentru amenințări cu noi virusuri respiratorii (Nervtag) și consilier guvernamental, a declarat că „misiunea critică” este acum de a proteja NHS pentru a evita anularea serviciilor sanitare non-esențiale, cum a fost când Marea Britanie a intrat în prima sa carantină la nivel național în martie.

„Trebuie să oferim îngrijire tuturor - celor cu Covid și celor fără”, a spus el. „Modalitatea de a face acest lucru este să mențineți numerele scăzute”.

El a avertizat că unele spitale din nordul Angliei intră deja sub presiune și s-ar putea să nu treacă mult până când se vor ocupa toate paturile de terapie intensivă.

"Mă tem că va trebui să facem niște alegeri foarte dificile și să acționăm foarte repede", a adăugat el.

Această creștere a numărului de noi infectări din nordul Angliei, spune profesorul, este, parțial, din cauză că oamenii intră în contact cu mai multe persoane decât în alte părți ale țării.

Horby a spus că țara trebuie să accepte măsuri mai stricte pentru a reducere rata de transmitere a virusului.