Un nou sondaj realizat la nivel mondial de firma de cercetare a pieței Ipsos arată atitudinile variate față de vaccinurile antiCOVID-19, iar rezultatele scot în evidență diferențe naționale majore privind speranța oamenilor de obținere rapidă a unui vaccin și disponibilitatea acestora de a se vaccina împotriva coronavirusului, relatează Business Insider.

VaccinFoto: Profimedia Images

Pe măsură ce pandemia continuă să facă ravagii în întreaga lume, mulți văd un vaccin împotriva SARS-CoV-2 drept singura șansă de a reveni la o viață cât de cât normală. În prezent Organizația Mondială a Sănătății monitorizează 170 de potențiale vaccinuri, 9 dintre acestea intrând în faza a treia a studiilor clinice, cea mai avansată.

În mod normal dezvoltarea unui vaccin durează ani de zile însă cercetătorii speră să reducă intervalul de timp la doar 12 sau 18 luni. Însă dacă un vaccin va fi dezvoltat în curând, acesta va fi eficient doar dacă oamenii sunt de acord să fie imunizați iar sondajul Ipsos arată ca aceștia au atitudini care variază foarte mult de la țară la țară.

Uite ce arată rezultatele firmei de cercetare a pieței.

Disponibilitatea persoanelor intervievate de a se vaccina

China iese în evidență drept cea mai pro-vaccin țară, 97% din chinezii intervievați afirmând că se vor vaccina când un vaccin va fi disponibil.

Rusia se află la celălalt capăt al spectrului, aproape jumătate din ruși afirmând că nu intenționează să se vaccineze împotriva coronavirusului, în pofida faptului că autoritățile ruse au anunțat dezvoltarea primului vaccin antiCOVID-19, Sputnik V.

Statele Unite au de asemenea o comunitate semnificativă de persoane sceptice față de un vaccin iar Germania, Italia și Suedia se află la egalitate cu SUA, 33% din persoanele chestionate afirmând că nu se vor vaccina dacă un vaccin va fi disponibil.

Per total, 74% din persoanele chestionate la nivel mondial afirmă că s-ar vaccina contra SARS-CoV-2.

Motivele pentru care persoanele nu doresc să se vaccineze

Majoritatea persoanelor care afirmă că nu s-ar vaccina spun că sunt îngrijorate cel mai mult de posibilele efecte secundare. Al doilea cel mai comun motiv: credința că vaccinul nu va fi eficace. Lipsa de încredere în eficiența unui vaccin ar putea avea consecințe extrem de grave pentru combaterea pandemiei.

„O scădere cu 26% în încrederea în vaccin este suficient de semnificativă pentru a compromite eficacitatea acestuia”, afirmă Arnaud Bernaert de la Forumul Economic Mondial, adăugând că „este deci crucial ca guvernele și sectorul privat să lucreze împreună pentru a câștiga încrederea și să se asigure că nevoile programului mondial de vaccinare vor putea fi acoperite de capacitatea de producție”.

Speranța că un vaccin antiCOVID-19 va fi disponibil în 2020

Oamenii de pe întreg mapamondul par destul de pesimiști cu privire la perspectiva disponibilității unui vaccin în următoarele patru luni.

La nivel global 59% din respondenți susțin că nu cred că un vaccin va fi disponibil până la sfârșitul lui 2020. Marea excepție: China, unde 87% din persoanele intervievate cred că un vaccin antiCOVID-19 va fi gata până la încheierea anului.

Un nivel ridicat al optimismului a fost înregistrat și în Arabia Saudită (75%) și India (74%).

În Statele Unite doar o treime din respondenți cred că un vaccin va fi disponibil în următoarele patru luni. Marți, administrația Trump a anunțat că nu va colabora la nivel internațional pentru dezvoltarea unui potențial vaccin din cauza coordonării eforturilor de către Organizația Mondială a Sănătății.

Alte țări extrem de pesimiste sunt Germania (doar 24% cred că un vaccin va fi disponibil până la sfârșitul lui 2020), Japonia (22%) și Polonia (22%).

Citește și: