Cei mai mulți medici din Rusia nu sunt confortabili cu ideea de a-și administra vaccinul anti-Covid produs chiar de țara lor din cauza datelor insuficiente legate de acesta și a procedurii extrem de rapide prin care a fost testat și aprobat, arată un sondaj la care au pariticipat peste 3.000 de doctori, relatează Reuters.

Doze din vaccinul rusescFoto: Dmitry Kurakin / TASS / Profimedia

Valdimir Putin l-a prezentat în această săptămână, Rusia fiind astfel prima țară din lume care pretinde că a omolgat un vaccin împotriva noului coronavirus. La finalul acestei luni ar urma să fie lansată campania de vaccinare a medicilor, pe bază de voluntariat.

Vaccinul, botezat "Sputnik V" în semn de omagiu față de primul satelit din lume lansat de URSS în 1957, încă nu a parcurs toate testele finale, iar unii oameni de știință se tem că Rusia favorizează astfel propaganda în detrimentul siguranței cetățenilor.

Un sondaj la care au participat 3.040 de medici și specialiști în domeniul sănătății publice, elaborat de aplicația "Doctor's Handbook" și citat vineri de RBC, arată că 25% dintre aceștia nu sunt pregătiți să fie vaccinați, în timp ce 24,5% ar fi gata să se supună procedurii.

Doar o cincime dintre cei chestionați au declarat că ar recomanda vaccinul pacienților, colegilor și prietenilor.

Îndoielile lor sunt împărtășite de o serie de ruși care spun că se tem să încerce vaccinul, în vreme ce alții au preluat discursul guvernului și susțin că scepticismul internațional față de vaccin este cauzat de ”invidie”.

Vladimir Putin a susținut marți că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin împotriva noului coronavirus, scrie AFP. Anunțul a fost făcut în cadrul unei videoconferințe cu membrii guvernului, transmisă în direct de televiziunile rusești.

De notat că numeroși cercetători străini și-au exprimat recent preocuparea în ceea ce privește rapiditatea creării unui astfel de vaccin iar Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la respectarea "liniilor directoare și a directivelor clare" în dezvoltarea acestor produse.

Vladimir Putin a afirmat că una dintre fiicele sale și-a făcut acest vaccin.