Vladimir Putin susține că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin împotriva noului coronavirus, scrie AFP. Anunțul a fost făcut în cadrul unei videoconferințe cu membrii guvernului, transmisă în direct de televiziunile rusești.

Vladimir PutinFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

De notat că numeroși cercetători străini și-au exprimat recent preocuparea în ceea ce privește rapiditatea creării unui astfel de vaccin iar Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la respectarea "liniilor directoare și a directivelor clare" în dezvoltarea acestor produse.

"În această dimineață, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat", a spus el.

"Știu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă", a adăugat președintele rus. Ministerul Sănătății a precizat că vaccinul va permite "formarea unei imunități” care ar putea dura "doi ani".

Vladimir Putin a afirmat că una dintre fiicele sale și-a făcut acest vaccin.

"Ea a participat la experiment", a spus Putin, adăugând că a făcut puțină febră "și asta a fost tot".

Vaccinul va fi pus în circulație în 1 ianuarie 2021, potrivit registrului național al medicamentelor realizat de Ministerul Sănătății.

Rusia a afirmat în ultimele săptămâni că a asigurat producția viitoare a câtorva mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului și a "mai multor milioane" de la începutul anului viitor.

OMS a reacționat pledând pentru respectarea protocoalelor și a reglementărilor în vigoare în dezvoltarea și producerea vaccinurilor.

Rusia, ca și numeroase alte țări, lucrează de luni de zile la mai multe proiecte de vaccin împotriva Covid-19. Vaccinul realizat de centrul Gamaleia a fost dezvoltat în colaborare cu ministerul Apărării.

Ce se știe despre acest vaccin

Acest vaccin este pe bază de vector viral, respectiv folosește ca suport un alt virus care a fost transformat și adaptat pentru a lupta cu Covid-19. Vaccinul folosește un adenovirus, o tehnologie aleasă de asemenea și de universitatea Oxford.

Cercetătorii de la centrul Gamaleia au fost criticați în mai după ce s-au injectat personal cu prototipul vaccinului, o procedură care ocolește protocoalele obișnuite și are ca scop accelerarea procesului științific.

Până în prezent, Rusia nu a publicat vreun studiu detaliat al rezultatelor testelor care permite stabilirea eficienței vaccinului pe care spune că l-a dezvoltat.