​INTERVIU

Soldați sau doctori. Avem dreptul să-i judecăm pe medicii care-și dau demisia în timpul pandemiei de coronavirus?

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2020, 11:41 Actualitate | Coronavirus


Doctor din Spania salută oamenii care au ieșit la balcoane să-i aplaude pe medici
Foto: Profimedia Images
​Un doctor în antropologie socială și un cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată au răspuns la șase întrebări despre subiectul medicilor demisionari din România în timpul pandemiei de coronavirus.

Subiectul medicilor care și-au dat demisia în aceste zile, în timpul pandemiei de coronavirus, a stârnit reacții puternice în societatea românească. Pe de o parte, foarte mulți lideri de opinie au sărit și i-au acuzat pe doctori de trădare, alții au făcut comparația cu militarii care dezertează în timp de război, alții cu medicii eroi care pleacă în zone de conflict pentru a-și ajuta semenii.

În același timp, autoritățile se gândesc cum i-ar putea împiedica și pe alții să facă același lucru, în condițiile în care nevoia de personal medical este acum mai mare decât oricând.

Pe de altă parte, există și oameni care le dau dreptate medicilor ce refuză să intre în această luptă și spun că, de fapt, vina este a statului care nu a reușit să doteze sistemul sanitar cu tot ce are nevoie în astfel de momente grele.

Există multe întrebări de ordin etic în societate în acest moment. De exemplu, dacă avem noi dreptul, din confortul propriului apartament, să-i judecăm pe alții că nu-și riscă viața pentru pacienți. Sau dacă este corect să facem acum analogia dintre medici și soldații din timpul războiului.

Am stat de vorbă despre toate problemele pe care le ridică subiectul medicilor demisionari cu Radu Umbreș, doctor în antropologie socială la University College London și lector la SNSPA, și Radu Uszkai care predă filozofie și etică în afaceri la Academia de Studii Economice și este cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată.

Suntem în „stare de urgență”, una de natură medicală, iar în aceste momente medicii sunt în prima linie. Medicii de acum sunt soldații din timp de război. Dacă soldații ar dezerta în timp de război ar fi judecați de o curte marțială și ar primi pedepse grele. Putem face în aceste zile asocierea medic= soldat? Este corectă din punct de vedere etic?

Radu Umbreș: Mi se pare problematică această asociere. Soldatul este recrutat/se înrolează cu un contract explicit care prevede pedepse pentru dezertare. Cadrele medicale au fost încadrate cu un contract de alt tip, de prestare a unor servicii. Dacă medicilor li s-ar prezenta de la început condițiile în care vor lucra și pedepse pentru încălcarea contractului inițial, atunci am putea trage o paralelă.

Am putea discuta de încheierea unor noi contracte de muncă în care să se prevadă drepturi și obligații în cazul unor evenimente extreme cum este această pandemie. Așa, doctorii ar putea avea de ales dacă vor continua în noile condiții contractuale (eventual pot să negocieze recompense suplimentare sau condiții de muncă minimale), sau pot alege să nu mai lucreze. Abia după ce fac o alegere liberă și conștientă, putem să le judecăm comportamentul.

În ceea ce privește comparația cu soldații, aș zice că avem în România generali pe timp de pace, pensii speciale pentru militari și nenumărate drepturi aparte fără să fim angajați într-un război major din 1945 încoace (cu excepția militarilor aflați în teatre de operații cum ar fi Kosovo, Afganistan sau Irak, despre care ar trebui să facem o discuție specială, mai ales că aceștia au ales să participe, nu au fost forțați). Comparația cred că îi defavorizează pe medicii atât de blamați în aceste zile.

Radu Uszkai: Filosofia morală este cu atât mai relevantă pentru noi cu cât este capabilă să facă lumină în situații care pot fi caracterizate drept dileme. Din punct de vedere teoretic, o dilemă morală este o situație în care putem să producem temeiuri solide pentru două sau mai multe decizii pe care un agent moral le poate lua.

O modalitate prin care încercăm să înțelegem în primul rând datele unei probleme este de a compara situația în cauză cu un exemplu ideal în care considerăm că intuițiile tuturor converg spre aceeași soluție.

Analogia dintre medici și militarii aflați pe front în luptă deschisă cu inamicul se încadrează într-un asemenea efort filosofic, însă sunt sceptic că aceasta surprinde, întru totul, toate aspectele normative ale situației în care ne aflăm.

Desigur, din punct de vedere retoric și simbolic, metafora luptei împotriva Covid-19 a căpătat valențe militare în discursurile publice ale multor politicieni ori influenceri însă există, în opinia mea, niște limite inerente ale unei asemenea strategii argumentative.

Pe de-o parte, desigur, eticienii discută deseori despre datoriile speciale și stringente pe care indivizii le au în virtutea faptului că aparțin unei anumite organizații profesionale, fie ea liberală sau nu. În sensul acesta, doctorii (la fel și militarii) nu sunt niște simpli angajați cu drepturi și obligații precum strungarii, fotbaliștii sau croitorii.

Pe de cealaltă parte, suntem siguri că nu există niciun temei moral în virtutea căruia chiar și un militar nu ar avea dreptul moral (legal, desigur, el ar ajunge în fața judecății unei curți marțiale) de a dezerta în timp de război? Are un militar datoria de a lupta într-un război injust? De a masacra populația civilă ca urmare a ordinului unui superior? Sau, pentru a ajunge mai aproape de subiectul nostru, are un militar datoria de a urma ordinele unei conduceri incompetente care îl trimite la luptă neechipat și îi pune în pericol viața periclitând șansele ca batalionul său să câștige lupta?

Radu Uszkai: „Numărul doctorilor care au protestat, public, împotriva corupției din sistem este cel mai mic dintre toate organizațiile profesionale liberale din România”Radu Uszkai predă filozofie și etică în afaceri la Academia de Studii Economice și este cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată

Mulți medici invocă lipsa mijloacelor cu care să-și facă meseria. Cu alte cuvinte, ei spun că atâta vreme cât statul nu le oferă mijloacele (măști, combinezoane, aparate de ventilație etc), ei nu-și pot face treaba. Deci mai degrabă e vina statului, nu a lor. În același timp, medicii au depus un jurământ prin care s-au angajat să nu-și abandoneze niciodată pacienții. Cum se împacă aici cele două aspecte: pe de o parte, lipsa mijloacelor de a face bine, pe de altă parte obligația de a face bine, inclusiv cu mâinile goale dacă nu ai altceva la îndemână?

Radu Umbreș: Oare un medic care se îmbolnăvește din cauza lipsei de echipamente, care îmbolnăvește și alți pacienți sau alți doctori, nu face mai mult rău? Oare un medic care lucrează împotriva voinței sale nu este oare descurajat, ineficient, neatent, incapabil într-un fel sau altul să-și ducă misiunea la bun sfârșit?

Ce preferăm? Să-și facă doctorii datoria sau să avem rezultate cât mai bune din punct de vedere medical? S-ar putea ca cele două variante să nu ducă în aceeași directie și la aceleași judecăți morale.

Radu Uszkai: Deseori, când ne gândim la deontologia medicală, punctul de plecare este jurământul lui Hipocrate precum și la celelalte sisteme de norme generate endogen (coduri etice profesionale ale unor organizații medicale) ori exogen (ca urmare a unor reglementări venite din exterior, de cele mai multe ori din partea statului).

Ce este comun acestei întregi infrastructuri etice ale profesiei medicale este, desigur, suprapunerea dintre datoria profesională și cea morală a doctorilor, în speță aceea de a-și salva pacienții. Din această perspectivă, cred că există mai multe chei de lectură a ultimelor demisii din sistemul medical public românesc.

Poate un doctor echipat necorespunzător să-și îndeplinească datoria față de pacienți? Este legitim oare ca doctori care trebuie să-și spele măști, care oricum nu le asigură o protecție corespunzătoare, să fie obligați să trateze, atât pacienți suspecți/infectați cu noul coronavirus, cât și alți pacienți care vin cu alte probleme la spital?

Este de netăgăduit, cred eu, că cel puțin unii medici sunt puși concomitent în situația de a alege între a respecta principiul binefacerii (în relație cu pacienții infectați cu Covid-19), dar și principiul nefacerii răului (în relație cu alți pacienți, veniți la spital cu alte probleme, dar cărora le pot transmite virusul în contextul în care nu beneficiază, pe alocuri, nici de niște standarde minimale de protecție).

Apoi, datoria binefacerii în relație cu pacienții poate să intre în contradicție cu datoriile pe care medicii le au ca indivizi umani: față de familia, prietenii ori comercianții cu care ar intra în contact în momentele când nu se află la locul de muncă. Cine este însă responsabil pentru această situație?

Nu suntem, din nou, în fața unui exemplu tradițional al unei responsabilități morale colective și difuze? Pe de-o parte, avem un stat incapabil să-și îndeplinească sarcina minimală pe care noi i-am încredințat-o în virtutea contractului care stă la baza existenței noastre sociale: noi renunțăm la unele drepturi și la o anumită parte a veniturilor în sprijinul protecției și securității.

Eșecul statului român, de la cele mai înalte eșaloane ministeriale la deciziile manageriale abuzive și imorale ale directorilor de spital din Suceava, spre exemplu, nu face nimic altceva decât să sublinieze importanța instituțiilor pe baza căruia jocul democratic ar trebui să aibă loc în țara noastră.

Pe de cealaltă parte, situația corpului profesional al medicilor este cu atât mai interesantă cu cât – iar aici sper să nu mă înșel din punct de vedere empiric – numărul doctorilor care au protestat, public, împotriva corupției din sistem este cel mai mic dintre toate organizațiile profesionale liberale din România.

Pentru un sistem cu atât de multe deficiențe și cu o corupție endemică (n-a trecut mult timp de la scandalul dezinfectanților, nu?) am avut prea puțini avertizori de integritate ori încercări de „nesupunere civică” ale medicilor din România.

Radu Umbreș: „Nu putem crea eroi cu forța, este o idee contrară ideii de sacrificiu, de eroism”Radu Umbreș este doctor în antropologie socială la University College London și lector la SNSPA


În această relație stat-medici intervin acum oamenii, potențialii pacienți. Mulți dintre ei îi acuză pe medicii demisionari de trădare și lașitate. Avem dreptul să intervenim în această dispută, ca și contribuabili la sistemul medical românesc, și să facem presiuni pe stat să adopte măsuri mai dure împotriva demisionarilor (să li se interzică să-și dea demisia, să fie pedepsiți dur, să nu mai aibă voie să se întoarcă vreodată în meserie, ca să dau doar câteva exemple din ce am citit pe Facebook zilele acestea)?

Radu Umbreș: Cred că ar fi o idee foarte proastă să reacționăm dur. Ar duce la prăbușirea încrederii în medici (lucrează doar pentru că sunt forțați, altfel și-ar abandona pacienții), încrederea în stat (alege să forțeze medicii să lucreze, dar nu să le ofere condiții de desfășurare a muncii), dar și a încrederii medicilor în pacienți (pacientul este egoist, se gândește doar la binele lui și nu-i pasă de sănătatea medicilor).

Soluția optimă trebuie să păstreze medicii în sistem de bună voie, aceștia să aibă încredere că sistemul îi sprijină și că munca lor salvează vieți, să înțeleagă că societatea le este recunoscătoare, atât simbolic, cât și practic.

Radu Uszkai: Furia publicului este legitimă și îndreptățită în baza așteptării rezonabile din partea noastră de a beneficia de o serie de servicii publice în virtutea cărora aproape toți considerăm existența statului necesară în vremea unei pandemii. Direcționarea acestei furii înspre medici, fie prin blam moral, fie prin propunerea unor sancțiuni mai mult sau mai puțin permanente este, pe de-o parte, întemeiată dacă analizăm comportamentul medicilor din alte țări care, confruntați o perioadă cu lipsuri similare, au rămas pe poziții.

Pe de altă parte, cred că aceasta este o ocazie ratată a publicului de a pune presiune acolo unde contează mai mult în acest moment. Cum spuneam anterior, cred că este greu să scoatem din ecuație responsabilitatea morală pe care medicii o au la rândul lor pentru aspectul general al sistemului medical din România.

Totuși, demisia unor medici din sistemul public, cu precădere din orașe mici, unde cetățenii sunt lipsiți de alternative, nu ar trebui să fie nimic altceva decât semnalul de alarmă pentru ca noi, cetățenii, să punem presiune pe stat să aloce fondurile necesare pentru achiziția echipamentelor de protecție fără de care lupta împotriva Covid-19 nu are cum să fie câștigată.

Un asemenea act de lașitate ar putea avea, așadar, niște consecințe neintenționate pozitive.

Pe de cealaltă parte, acuzațiile de trădare sau lașitate din spatele tastaturii pot fi făcute doar din punctul în care tu, ca cetățean, ai făcut tot ce ți-a stat în putere, pentru a contribui la echiparea spitalelor din comunitatea ta. A externaliza responsabilitatea întotdeauna doar către stat ori către alți indivizi este tot un semn al lașității.

Zilele acestea se dau exemple de medici eroi, de medici care merg în zone de conflict, voluntari de la „Medecins sans frontieres” etc. Este corectă asocierea dintre medici care fac lucruri deoarece cred într-o cauză și medici angajați pe bază de contract, care și-și fac meseria la fel care orice alt angajat din România?

Radu Umbreș: Unii medici au ales să fie eroi, alții nu. Nu putem crea eroi cu forța, este o idee contrară ideii de sacrificiu, de eroism. Cum ar fi dacă am obliga medicii să lucreze fără compensație, să devină eroi fără voie? De ce să ne oprim la medici? Hai să forțăm pe toata lumea să fie eroi, să interzicem gunoierilor, casierilor, livratorilor să își dea demisia....

Radu Uszkai: Pentru a ne întoarce la prima întrebare, cred că de-abia acum suntem într-un punct în care analogia dintre medici și militari poate să funcționeze. Riscul existențial al deciziei de a deveni militar e prezent în matricea ta de costuri de dinainte de a te înrola.

Similar, a decide voluntar că dorești să fi un medic care lucrează în zone de conflict înseamnă a acționa autonom, pe baza unei cunoașteri complete a riscurilor potențiale. Este dezirabil să ne gândim la doctorii care aleg să fie voluntari la „Medecins sans frontieres” ca având întocmai profilul etic pe care trebuie să-l cultivăm în cadrul educației morale a medicilor noștri. Sacrificiul personal pentru binele altora este lăudabil moral – ori, cum spun filosofii, avem o datorie supererogatorie să ne comportăm astfel – dar orice teorie a unei etici profesionale medicale care le impune o asemenea datorie membrilor săi le cere prea mult.


Doctor din Spania care a ieșit să salute oamenii care aplaudau de la balcoane efortul medicilor în lupta cu coronavirusul. FOTO via Profimedia Images


Există pericolul ca exemplul demisiei să fie urmat și de alți medici din sistem și practic România să rămână descoperită în această luptă cu pandemia de coronavirus. Poate fi considerată o problemă de siguranță națională care ne afectează pe toți. În aceste condiții, au dreptul medicii, ca breaslă, să slăbească capacitatea României de a se apăra de o pandemie mondială?

Radu Umbreș: Termenii în care ne exprimăm sunt foarte importanți și ar trebui să fim atenți la ei. Nu consider că trebuie să judecăm medicii per ansamblu, ca breaslă, ci ca indivizi și comportamente personale. Cred că medicii au aceleași drepturi și obligații pe care le avem toți în apărarea împotriva acestei pandemii.

Deși vedem extraordinara importanță a medicilor în acest moment, trebuie să ne dăm seama că toți avem un rol de jucat, că societatea funcționează pe baza unei diviziuni sociale a muncii în care fiecare rotiță are rolul său. Și medicii trebuie să mănânce, să aibă un acoperiș deasupra capului, să își educe copii, să se relaxeze și deci se bazează pe ceilalți cetățeni.

Radu Uszkai: Să ne imaginăm că cineva ne adresează următoarea întrebare: ar trebui să mă călugăresc și să mă retrag la o mănăstire? Nu pare a fi nimic problematic din punct de vedere moral într-o asemenea alegere personală, cât timp la mijloc nu a existat niciun soi de coerciție la adresa persoanei în cauză, nu-i așa?

Dar dacă, atunci când am formula un răspuns, ne-am gândi ce s-ar întâmpla dacă aproape toți oamenii ar alege să se călugărescă? O lume în care toți sunt călugări sau maici ar fi o lume în care ne-am confrunta cu tot soiul de dileme practice de tipul cine ar mai cultiva pământurile, cine ar mai compune muzică rock ori cine ar mai face copii.

Cu toate acestea, opțiunea individuală a unei persoane de a-și petrece viața într-o mănăstire nu este problematică în aceeași măsură în care un individ care s-a abținut de la vot nu este de blamat pentru că politicianul X a câștigat. Genul acesta de alegeri devin problematice în contexte de tip acțiune colectivă, adică atunci când o majoritate relevantă a unei comunități se comportă într-un anume fel.

Contrafactualul propus în întrebare (ce s-ar întâmpla dacă toți medicii s-ar comporta la fel?) este extrem de relevant într-una dintre tradițiile filosofiei morale care pune accent pe testul universalizarii: trebuie să acționăm pe baza unor reguli pe care ni le dorim a fi universale și urmate de toți.

Într-un sens practic însă, îmi e neclar în ce măsură exemplul dat de câțiva medici până acum este (ori va fi cu adevărat) preluat de alți doctori în contextul în care mesajul public venit de pe mai multe canale ne cere mai degrabă sprijin în lupta pe care o duc în fiecare zi.

În loc să ne gândim la „naționalizarea" medicilor și la trimiterea forțată a acestora în câmpul medical al muncii ar trebui să petrecem mai mult timp încercând să înțelegem de ce unii dintre ei au luat această decizie și cum am putea face astfel încât să le preîntâmpinăm pe celelalte, fără a-i trata ca niște sclavi ai interesului public. Altfel, riscăm ca promoțiile universităților de medicină să aibă din ce în ce mai puțin absolvenți care și așa vor pleca în alte țări.

Este medicul un simplu angajat cu drepturi și obligații, la fel ca noi ceilalți? Sau este mai mult decât atât?

Radu Umbreș: Eu aș pune problema la modul abstract. Să ne imaginăm că apare o criză în care meseria noastra devine vitală, oricare ar fi ea. Am fi de acord să fim tratați altfel decât ceilalți? Să ni se impună să muncim împotriva dorinței noastre? Să ne sacrificăm pentru binele celorlalți fără să ne gândim la binele nostru? Sau ar trebui să punem în echilibru nevoile noastre cu nevoile celorlalți și să ajungem la o soluție mutual benefică? Dând răspunsul pentru noi înșine, vom da răspunsul și în cazul medicilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29471 vizualizari

 • +42 (66 voturi)    
  mda (Joi, 2 aprilie 2020, 12:02)

  liviu_ [utilizator]

  „Numărul doctorilor care au protestat, public, împotriva corupției din sistem este cel mai mic dintre toate organizațiile profesionale liberale din România” - cred ca asta spune tot ce era de spus!

  si are dreptate, urla ca vor salarii nu ca vor conditii, iau spaga in draci
  juristii (asa injurati sum sunt) au protestat (macar o parte) importiva legilor facute praf de psd.... doctorii nu au protestat impotriva spagii sau a conditiilor , ci doar pt salarii. nu zic ca nu sunt si medici buni, sunt si sunt multi, dar cei care dezerteaza (da este dezertare) ar trebui macar sa fie facuti de kkt de presa, pt ca legal nu patesc nimic
  • -24 (38 voturi)    
   E OK (Joi, 2 aprilie 2020, 14:12)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu mai apela la serviciile mediilior. Mama lor de corupți!

   Nu-i mai bine să te duci la un magistrat să te trateze? Ăia măcar au „integritate” și au protestat :)
   • +11 (15 voturi)    
    daca esti bolnav (Joi, 2 aprilie 2020, 16:58)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Mai bine te tratezi acasa - daca nu se poate acasa incearca intr-un alt stat european din motive foarte clar definite.

    Nenorocirea face ca acum chiar nu poti sa mai faci nimic decat sa incerci sa te pastrezi sanatos si chiar daca cumva o iei sa ramai acasa cat de mult poti...

    Putem tasta orice pe aceste taste pana o luam...

    Atunci, fata in fata cu moartea, gandurile se pot schimba

    Avem categorii sociale tratate preferiatial: magistratii si doctorii - si unii dintre acestia, desi au vadite avantaje materiale, nu isi respecta meseria pe care au ales-o.

    S-a gresit atunci cand s-a spus ca daca magistratii vor avea salarii mai mari nu vor mai avea tendinta de a se manjii...

    S-a gresit atunci cand s-a apreciat ca daca medicii vor avea salarii mari vor ramane in tara si nu vor mai cere atentii...

    Nimeni, dar nimeni, nu obliga pe unul sau pe altul sa isi aleaga o anume meserie si atunci de ce statul le acorda diferite stimulente??? O politica absolut gresita si consecintele lor se vad astazi - macar daca am invata ceva din grese;i.

    Este trist.
    • +4 (12 voturi)    
     concurența scade prețul și crește calitatea (Joi, 2 aprilie 2020, 18:22)

     clencix [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Concurența între medici și medicina privată, nu de stat, cu asigurări medicale garantate de stat. Medicii să se bată între ei care ia mai mulți asigurați. Toate spitalele la privatizare!
     • +2 (8 voturi)    
      Evident! (Vineri, 3 aprilie 2020, 0:17)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui clencix

      Asta e cea mai bună soluție. Medicina socializată de stat e la rădăcina răului.
      • -7 (9 voturi)    
       da (Vineri, 3 aprilie 2020, 2:20)

       srpc [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

       vezi cazul SUA, unde sanatatea e doar pentru bogati; mersi, pas oricarei masuri neoliberale
       • +6 (6 voturi)    
        Statul nu poate controla tot (Vineri, 3 aprilie 2020, 8:04)

        clencix [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        Cum statul înseamna corupție, tot cei mai bogați dau șpaga cea mai mare. Macar sa fie pe fata.
    • -5 (11 voturi)    
     Nimeni nu e legat de glie (Vineri, 3 aprilie 2020, 0:16)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Omul ăla și-a ales o anumită profesie. La un moment dat constată că ea implică riscuri mult prea mari și demisionează. Care e problema ta?!

     De ce nu te duci să te tratezi la pensioonarii speciali în care s-a investit mult mai mult ca-n medici și sănătate?!
     • 0 (2 voturi)    
      OK demisionezi ptr o viata (Vineri, 3 aprilie 2020, 13:25)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Si nu mai ai drept de practica - parerea mea.

      Adica tu si niste drepturi dar si eu am niste drepturi - sa iti zic pa forever. sau, hai ca am intelegere, numai pentru vreo 20 de ani...

      este ca si cum acum as vrea sa fiu militar ca as avea ceva parale mai multe si beneficii dupa dar la razboi ma razgandesc si dezertez. Nu cred ca ar mai trebui sa fie primita in armata o astfel de persoana deci nici un cadru medical

      DA, pensionarii speciali sunt o alta categorie cu drepturi speciale si nu asta a fost gandita politica pentru ei pe termen lung- merita si ei sa fie sub atentie acum. What a good idea!
   • +2 (14 voturi)    
    Nu, papuse (Joi, 2 aprilie 2020, 16:59)

    vudejea [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Nu mai vrem sa apelam la serviciile medicilor daca nu jne mai obligati sa va platim salariile, CAS-ul adica..O sa ne facem asigurari private si doctorii , lasii astia ordinari, nu o sa-i primeasca nici la spalat wc-uri in spitalele din occident...MAGISTRATII, NICIO PROBLEMA, O SA IA MITA SI O SA-SI PUNA OAMENII DEOPARTE PENTRU 20 DE VIETI DE PENSIE SPECIALA
    • +1 (11 voturi)    
     Foarte bine! (Vineri, 3 aprilie 2020, 0:22)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

     Așa și trebuie.

     Sunt de acord cu tine. Lucrez în sistemul de sănătate american care cu excepția serviciilor pentru veterani (care sunt extrem de proaste) e complet privat.

     Fără îndoială că sistemul privat e cel mai performant și mai bun pentru toată lumea. Statul și administrarea sa catastofală sunt la rădăcina răului.

     P.S. Nu uita un lucru important; Asigurările private de sănătate sunt mai ieftine pentru clineți ca cele de stat de la pragul de venituri $40000/an. Nu știu câtți rmâni sunt acolo, dar fără îndoială că posibilitatea alegerii între stat și privat ar trebui să existe.
     • -5 (7 voturi)    
      ce mizerabil! (Vineri, 3 aprilie 2020, 2:23)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      cand ai o asigurare de 200$ lunar, iar 500 de grame de ointment pentru eczema te costa 1500$, plus 180$ pentru consultatia la specialist, tu imi spui ca e un sistem performant? pentru bogatani da, insa pentru majoritatea cetatenilor e catastrofal! Obamacare a fost solutia
  • +18 (28 voturi)    
   Este o problema generala a bugetarilor: (Joi, 2 aprilie 2020, 14:14)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   medici, profesori, functionari: se agata de problema finantarii cu toata forta. Problema este reala, in mod clar trebuie platiti mai bine.

   Insa, exista o serie de alte probleme pe care medicii ( si nu numai ) le trec sub tacere:

   1. isi cumpara postul pe spaga.
   2. directorul de spital este numit politic si nimeni nu misca in fata lui.
   3. nu exista evaluari de personal, cei 10-15% care subperformeaza nu sunt dati afara, cei 10-15% care exceleaza nu sunt apreciati, in varful sistemului sunt cei carora le convine actuala stare de fapt. Pentru ca intra pe pile, posibil ca curba lui Gauss sa fie deplasata spre incompetenta...
   4. calitatea serviciului medical nu este masurata, satisfactia pacientului de asemenea.
   5. pentru a face bani, trebuie sa fii bagat in tot felul de chestii: clinica privata, facultate, politica, sa iei spaga de la pacienti, firmele de medicamente, etc.
   6. nu au existat miscari de revendicare clare, altele decat salariale, vedem azi la stiri cum arata spitalele, mai ales cele de infectioase, sinistru, nu "tipa" nimeni pentru aparate, laboratoare, samd.

   Repet, situatia se poate extrapola si la alte tipuri de bugetaro. Concluzia mea e ca aceste sisteme nu se pot reforma din interior, cu toate ca unii medici sunt inca lucizi si pot identifica problemele mai bine ca mine, la varf sunt bine ancorati cei care au "performat" in actuala stare de fapt si carora le convine de minune gen: Lascar, Beura, Pintea...

   Eu le-as propune medicilor altceva: sa ajute pana mai calmam epidemia de coronavirus, apoi greva generala. Pana nu zboara toti managerii de spitale numiti politic, pana nu primesc un plan serios de dotare a spitalelor si un sistem omenesc de evaluare a perfomantei, medicii sa nu mai puna piciorul in spital decat pentru urgente.

   Intrebarea este: sunt uniti medicii, cati isi doresc de fapt aceste lucruri, care ar fi chestiuni de minima normalitate de fapt ?
   • -13 (17 voturi)    
    cine-s barbosii astia ... (Joi, 2 aprilie 2020, 16:06)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui clint

    mai bine s-ar rade , colcaie paduchii prin parul lor ca pe b-dul paduchilor !
   • -4 (22 voturi)    
    "isi cumpara postul pe spaga"? (Joi, 2 aprilie 2020, 16:56)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Tu chiar esti constient de ce magarie ai spus ? Dupa sase ani de studii dificile, dupa un examen greu (reusesc cam 50%) de rezidentiat care e o alta forma de scolarizare, prost platita, ce dureaza intre trei si sapte ani, dai concursuri - nu examene - ca sa obtii un post cine stie unde ...in rastimpul asta ai vrea si tu sa-ti intemeiezi o familie, sa faci copii dar inca nu stii unde vei prinde post si unde te vei putea instala ...
    O viata de huzur, ce mai ?
    • +5 (17 voturi)    
     Sigur, hai sa ne victimizam acum. (Joi, 2 aprilie 2020, 18:33)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Crezi ca numai medicii invata? Eu invat de vreo 20 de ani, de cand am terminat facultatea, si nu ma plang fiindca lucrurile evolueaza.
     E domeniul meu, e viata mea. Nici eu nu am castigat prea bine la inceput.
     Asa ca hai, ca unii chiar nu merita.
    • +6 (14 voturi)    
     poate stie cineva (Joi, 2 aprilie 2020, 18:56)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     cat ii costa anual pe romani finantarea invatamantului medical.
     ps., astia care-si dau demisia sunt aia care nu indeplinesc actul medical decat contra spaga.
     de ce nu se platesc studiile superioare medicale de catre doritorii de practire a medicinei?
     cum termina scoala, cum o tulesc in vest.
     romanii raman fara medici dar cu nota de plata a c/v studiilor acestor mercenari.
     • +1 (9 voturi)    
      De ce nu-l privatizați? (Vineri, 3 aprilie 2020, 1:50)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

      Normal ar fi ca educația superioară să fie pe bani și atunci n-ar mai fi discuții inutile.

      Până una alta și părinții celor ce am studiat medicina (eu am făcut primii 3 ani în Ro și după aia am prins o bursă în SUA) au plătit taxe. Incidental ai mei au plătit taxe chiar foarte mari, de nu consider că datorez nimănui NIMIC în România în afara de rudelor ce lemai am acolo.

      În orice caz, treaba e ca la bordel. Banii înainte. Nu poți să-i spui omului că stai să vezi că ți-am plătit cheltuielile acum 15 ani după ce inițial te-ai dat cu pumnul în piept că-i gratis.
      • -1 (3 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 aprilie 2020, 15:52)

       [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

      • -1 (3 voturi)    
       pe bune? (Vineri, 3 aprilie 2020, 17:03)

       miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

       chiar toate taxele?
       de cand ai fost conceput si pana ai emigrat?
       inclusiv serviciile de care a beneficiat mama ta cand era gravida? concediul de maternitate, medicatia cu tine cand erai bolnavior, concediul de boala ptr mama ta, scolarizarea ta de la gradinita pana cand ai emigrat-salarii educatori, profesori, infrastructura invatamantului utilizata, vreo bursa, alocatia primita, tabere, drumurile pe care ai calcat ...
       mai gandestete!
    • +4 (12 voturi)    
     da (Joi, 2 aprilie 2020, 21:51)

     Tabacari [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     isi cumpara postul pe spaga! N-a spus nicio magarie. Un medic de familie cumpara cu cateva zeci de mii de euro un portofoliu de clienti. Medicul pensionar ca re i-a vandut, vine in contiunuare si se bucura la o cutie de bomboane.
     • -2 (8 voturi)    
      Păi atunci care e problema?! (Vineri, 3 aprilie 2020, 1:53)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Tabacari

      Dacă oricum sunt șpăgari și incompetenți de ce te mai enervezi că demisionează?!

      Nu-i mai simplu să te duci la baba aia cu leacuri, vrăji și ghicit în cărți sau la psihoterapeutu ăla cu stagii în Siberia?!
  • 0 (20 voturi)    
   e mai complicat de atit... (Joi, 2 aprilie 2020, 15:42)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Probabil unii dintre ei au mers la facultate pt bani, altii pentru statut, altii din vocatie. Apoi sacrifica 9-19 ani pt a termina si rezidentiatul. In timpul asta trebuie sa si traiasca. Si asa cum observati din prima reactie a politrucilor <sa le retragem dreptul de libera-practica> , inveti repede in sistem ca trebuie sa ai gura mica si sa nu iesi din rind.
   Mai repede primesc libera practica si aviz pt infiintarea de firme in domeniu sanitari tot felul de parcagii, macelari, politicieni, etc. Tot efortul facut in anii de facultate si dupa stau in pixul si tifna unora de prin minister sau directii sanitare, a unor profesori si conferentiari blindati politic. Sint mafii care controleaza tot. Da, medicii nu au reactionat dar nici DNA sau alte forte din sistemul de forta. Daca sintem aici e mai ales pt faptul ca aceste mafii actioneaza nestingherite.
   Vreti sa fie lucrurile corecte? Nu mai permiteti nici unui "investitor" ce nu e medic, medic veterinar sau farmacist sa detina afaceri in domeniul sanitar (fiecare pe specialitatea lui). Nu ma permiteti interventia politicului in ceea ce ar trebui sa fie un serviciu pt public - pt asigurati.
   Vreti sa nu fuga? Tratatii omeneste la valoarea lor. La fel trebuie tratati si profesorii. Si politistii. Si militarii. Si cei care lucreaza in administratie. Sint putregaiuri printre toti cei enumerati - ELIMINATII nu batjocoriti o intreaga breasla. Fara ei Statul nu exista! Acum e unul din momentele care ne spun chestia asta.
   Dezbina pt a stapinii e politica de 2000 de ani. Cum ar fi sa ne trezim si sa nu ne mai lasam prostiti.
   Oamenii aia si-au dat demisia fiindca nu au ce trebuie pt un act medical corect si de calitate. Daca ei sint contaminati, mai rau fac imprastiind boala.
   PRIMUM NON NOCERE.
   In primul rind sa nu faci mai rau.
   Oamenii aia si-au dat demisia fiindca stiu mai multe din interior. Ce eu pe stoc. Pt cine pot folosi ce au pe stoc. Si-au dat demisia fiindca nu au informatii suficiente si lucreaza ca la banda.
   • +8 (8 voturi)    
    La avocați este așa și nu este un model de urmat (Joi, 2 aprilie 2020, 19:57)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Clientul este cel care decide în ultimă instanță iar clientul este cel care bagă banii în buzunarul prestatorului de servicii. La ora actuală, cei care bagă banii în buzunarul medicului sînt cei de la casa de sănătate direct și, indirect, ca bani nemunciți de la industria de la medicamente, dacă s-au cocoțat destul de sus.

    Dacă cel care plătește ar fi pacientul (sau aparținătorului lui, ca la veterinari) ar exista o convergență între dorința medicului de a trata, a investitorului de a ține în viață o afacere care se amortizează în mulți ani și a pacientului de a fi sănătos. Medicii veterinari sînt încă din școală mai prost pregătiți decît cei umani (mai multe de învățat, mai puțin timp la dispoziție). Dar este uluitor cît de mult pot compensa în cazul cîinilor și al pisicilor de companie unii dintre ei, indiferent de patron, pentru că nu văd în fiecare consultație încă un efort, ci încă o metodă de a se face utili și recunoscuți. Mi-am invidiat cîinele cînd a avut nevoie să meargă la tratament.

    Deci, asigurările medicale, de stat sau private, să fie între clienți și asiguratori. Iar medicii și instituțiile medicale în general să fie alese și plătite de către client. Pe termen lung, am ieși în cîștig și la calitate, și la preț.

    Cum împiedicăm casele de asigurări - publice sau private - să nu ne aloce banii aiurea, falimentînd sau cu profituri de monopol și cum să facem ca pe viitor și săracii să aibă acces la serviciile medicale esențiale de calitate, este o altă problemă, mai mare, pentru altă dată.
  • +9 (17 voturi)    
   Despre spăgi nimic? (Joi, 2 aprilie 2020, 16:59)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   De câte ori am avut pe cineva internat, primul lucru a fost sa aflu cât e „tariful” - plicul pentru medic, pentru anestezist, pentru asistenta, ingrijitoae etc. Fără spagă nici un pahar cu apa nu primesti. Sunt pline spitalele de Beuran, Borceani, Pintea si multi ca ei. Acesti „protestatari ” nu stiu? Nu au stiut? De ce tac fiind complici la infractiunea generalizata din sistemul de exterminare = sanatate,
   • +8 (8 voturi)    
    Ar fi mai bine să le cerem factură (Joi, 2 aprilie 2020, 20:07)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Și să se numească coplată, evidențiată transparent Atunci concurența ar fi la vedere, alegerile pacienților ar fi în cunoștință de cauză și i-am plăti din buzunar pe medici și pe restul personalului pentru calitatea serviciilor lor, nu pentru că condiționează accesul la dotări care nu le aparțin.

    În peste 20 de ani de cînd s-a desovietizat organizarea sistemului medical am auzit un singur medic cerînd public o astfel de corelare, prin factură și coplată procentuală, între munca personalului medical și ceea ce primesc în schimb. Și bietul medic a fost luat cu huo la conferință de pacienții cărora le sugera acest lucru ca soluție sistemică prin care (și) ei să aibă acces la metodele de tratament de care aveau nevoie, teoretic gratuite dar practic indisponibile.

    Gratis este întotdeauna prea scump.
  • -6 (8 voturi)    
   Sa li se taie pensiile speciale! (Joi, 2 aprilie 2020, 19:16)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Erau prostii satului pana li s-au marit salariile, ca mita electorala, desigur. Ce ne asteptam, sa faca foamea in numele moralitatii, nu?
   E bine ce a propus Iohannis, un bonus pe perioada starii de urgenta.
  • +6 (14 voturi)    
   Articol de masturbare intelectuala (Joi, 2 aprilie 2020, 20:48)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Auziti ce spune desteptul asta: „ar trebui să petrecem mai mult timp încercând să înțelegem de ce unii dintre ei au luat această decizie” (adica de ce au dezertat).

   Doar ca avem o mica problema: tocmai timpul ne lipseste! Acum e momentul pentru actiune, nu pentru lungi analize etice. Nu credeti?

   Poate ca militarizarea temporara a breslei medicale nu e cea mai buna solutie, dar in toiul luptei nu-i vreme de simpozioane si consultari populare.
 • +41 (61 voturi)    
  .... (Joi, 2 aprilie 2020, 12:04)

  tirolez [utilizator]

  Daca i-as fi auzit urland pana acum de lipsurile din sistem, nu-i judecam. Dar tot ce i-a interesat a fost sa li se mareasca salariile.
  In realitate toate cazurile de malpraxis au fost musamalizate.
  • +10 (34 voturi)    
   Sa fim sinceri, (Joi, 2 aprilie 2020, 13:06)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   doar medici au stiut de conditiile din spitale ? Sau fiecare din noi a stiut ? Doar ei sau complacut, sau noi toti ? Nu avem ce comenta cat ne complacem cu clasa politica care misuna la butoane de 30 de ani. Cu implicare zero e rezultatul zero. Printre cele mai mari impozite din EU cu cele mai proaste rezultate. Dam vina ca statul e prost administrator .....dar nu suntem in stare sa ne strangem intrun oras de exemplu 30000 de oameni sa tragem primarul de mana. Nu suntem in stare sa fim un milion la Bucuresti sa cerem sa nu mai poata fi legiferat fara norme de aplicare sau cu ambiguitati. Conducatori sunt rezultatul natiei. Toti spera nimeni nu face!
   • +16 (24 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 14:26)

    [anonim] i-a raspuns lui ABBV

    • +1 (1 vot)    
     No offence, (Vineri, 3 aprilie 2020, 13:31)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui

     asta e atitudine comunista. Sa vina altul sa ne rezolve problemele. Si da vina tuturor! Asa e de la o scara de bloc, pana la varful tari. "Chemati pe cineva sa faca" Pai, nu exista nimeni sa vina sa faca in locul nostru. Nu facem se degradeaza.
   • +14 (22 voturi)    
    da (Joi, 2 aprilie 2020, 14:45)

    csan [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    asa este. Dar ei erau acolo, ei stiau mai bine ce se intampla. Nu poti sa culpabilizezi pe cei care se luptau pentru viata lor si ar fi dat orice numai pentru un dram de atentie. te priveau sfidator si daca picul nu era consistent nu aveai parte de nimic. Cei care nu au avut bani de spaga s-au dus de mult. Sa nu-mi spuneti ca suntem vinovati cei care am dat spaga. Nu am dat spaga dar, mi-am platit toate, dar toate analizele. Trimiteri pt analize gratuite se dadeau numai pe spaga. De 10 ani platesc aceste analize desi, am dreptul legal pentru analize gratuite. Dar, stiti " nu mai sunt fonduri". Foduri erau pentru plata salariilor si pensilor speciale pt cei care trebuiau sa- l scape pe dragnea de puscarie. Javrelor psd nu mai scoateti capul nenorocitilor. Si voi care sunteti "medici' dac ati tacut atunci acum nu mai aveti dreptul la proteste. Despre asta este vorba. De mult trebuia sa protestati. Acum nu starniti decat scarba! Ciocul mic si faceti-va datoria.
   • +16 (20 voturi)    
    Corect ! (Joi, 2 aprilie 2020, 14:47)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    De fapt, eu cred ca aceste sisteme nereformate nu se pot reforma din interior. Ca si la comunisti, acesti oameni au pierdut legatura de cauzalitate dintre propriile actiuni si finalitatea lor. Uite asa pot plimba un pacient cu salvarea intre spitale pana moare fara sa li se para ca e o problema.
    Tot asa, baga pacienti cu CoVid in acelasi salon cu cei bolnavi de diabet fara sa le pese.
    Sau nu conteaza ce mancare primesc pacientii, ieri pacienta de la Suceava spunea ca nu a primit nici ceai, nu avea cu ce lua medicamentele...
    Ma mai uit la spitalele de boli infectioase de stiri, vad ca nu a existat minimul bun simt de a da o spoiala de vopsea lavabila peste peretii aia plini de igrasie. Daca nu intelegi ca un spital trebuie sa fie curat, sa nu infecteze si sa hraneasca pacientul inainte de a-l trata, atunci du-te dracului !

    Insa daca ii intrebi, iti vor spune cu lacrimi in ochi cum muncesc ei si se sacrifica pe 2 lei pentru noi...

    Trebuie sa vina cineva cu o privire "de sus", sa omoare mai intai feudalii, sa treaca pe linie moarta batranii din sistem, si sa dea mai multa libertate celor mai tineri care au entuziasm si vor sa faca treaba.

    Valabil si pentru sistemul de invatamant !

    Mai usor cu "gradele", cu vechimea si hai sa masuram performanta!

    Si inca ceva, vedem si azi, medicina nu mai e o chestiune de fler ci de aparatura. Acum 30 de ani nu aveai ecograf, CT, RMN si atunci conta sa fie unul batran si care era medic bun doar pentru ca a vazut foarte multi pacienti si putea, cu un minim de simptome, sa intuiasca ( da, asta e cuvantul ), un diagnostic mai putin evident.
   • +6 (8 voturi)    
    am avut 3 situatii legate de spital (Joi, 2 aprilie 2020, 17:16)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Tatal meu a murit in spital pentru ca nu a fost tratat corespunzator - pe vremea aceea vindeam echopamente medicale - imi era extrem de greu sa ma uit in ochii medicilor pentru ca stia ce s-a intamplat cu tatal meu.

    Mama mea a avut nevoie de spital si a fost excelent tratata - fara nici cea mai mica atentie - un medic dedicat s-a ocupat de ea. Dr. Miculescu

    Eu am alunecat si am ajuns la spitalul de urgenta Floreasca - excelent tratament desi am asteptat ceva timp pana m-au consultat prima data...

    Am crezut ca lucrurile merg spre bine pana la Colectiv cand m=am ingrozit.

    NU SE MAI POATE CONTINUA TOT ASA

    iar daca continuam tot la fel avem costuri imense de suportaat - sa nu ne mai vaitam pe internet
  • +6 (6 voturi)    
   Si spagile (Joi, 2 aprilie 2020, 17:01)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Daca spaga nu e , nimic nu e !
  • +3 (9 voturi)    
   au fost si medici (Joi, 2 aprilie 2020, 17:11)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Care au iesit si au reclamat problemele din sistem.

   Sa ne aducem aminte de ceea ce s-a intamplat cu cei spitalizati dupa incendiul de la Colectiv - drama enorma si acum cand il vad pe Arafat imi vine sa ii mut profilul la vreo 2 km de nesimtit ce este...

   De fiecare data politicienii vor sa musamalizeze situatia reala din sistem - vezi noul ministru al sanatatii - neica nimeni proptit dintr-o data in fruntea unui sistem care clar il depaseste - sau ministrul sanatatii din vremea Colectiv...

   Sa ne aducem aminte de cazul N0049 cand medicul de la spiralul de urgenta Floreasca nu stia cum sa il mai opreasca ca sa il odihneasca un pic acolo...Alt nesimtit care servea sistemul in fel si chip

   Sa ne aducem aminte de HexiPharma - cum s-a creat afacerea si cum bine mersi a crescut ea in sistem si a ajuns pana unde a ajuns dar justitia nici acum nu s-a pronuntat. Nu se putea opri afacerea??? Nu se putea clarifica in instanta cazul?? Ba da - dar ar deranja pe unii bine asezati

   Toate sunt erori cumulate in sistem pe parcursul a mai multe ani fara sa fie luate masurile necesare.

   De ce???

   este mai comod sa mergi cu valul decat sa reformezi...

   este mai cuminte sa asculti de cei mari decat sa le arati ca nu fac bine si sa ceri indreptarea lucrurilor

   in concluzie suntem o natie care ne meritam soarta - dar io VREAU MAI BINE!

   Si stiu ca se poate!
 • +5 (27 voturi)    
  dar justititia are obligatia sa-i judece?! (Joi, 2 aprilie 2020, 12:09)

  Antenistontel [utilizator]

  .
  • +4 (22 voturi)    
   Are. (Joi, 2 aprilie 2020, 12:20)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Nu-ți convine,îți dai demisia,dar ai obligația să vii cu niște explicații,cu propuneri.Altfel putem să spunem și noi că nu-i primim în cadrul societății civile,pentru-că,când le-a fost bine nu ne-au invitat.
   • -13 (21 voturi)    
    Dar nu-i primi! (Joi, 2 aprilie 2020, 14:15)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Ți-a cerut vreounul din demisionari să fie primit în societatea aia civică a ta?!
   • +9 (13 voturi)    
    Demisia e un act unilateral (Joi, 2 aprilie 2020, 15:17)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Si nici ne trebuie aprobata, cum spun sau chiar cer unii. Cu atat mai mult nu sunt necesare explicatii, propuneri sau mai siu eu ce. Singurul lucru care trebuie respectat e preavizul.
    • -3 (9 voturi)    
     ca sa spunem si ca (Joi, 2 aprilie 2020, 16:59)

     codrean [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     majoritatea medicilor 'demisionati" sunt pensionari, trecuti de 65 de ani - deci vulnerabili - ce lucreaza obtinand anual o derogare, o prelungire a dreptului de practica ! Optiunea lor este legala si legitima !
    • -1 (11 voturi)    
     vrei, nu vrei (Joi, 2 aprilie 2020, 17:34)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Explicatiile sunt necesare intr-o situatie de urgenta mai ales cand ai meseria de medic.

     Inchipuie o scena in care esti in teatrul de lupta, vezi inamicul, trebuie sa tragi ca sa scapi cu viata tu si ai tai dar tu lasi arma si te ascunzi... Crezi ca nu te gaseste??? Crezi ca ai tai nu vad ce faci tu si ca ii lasi cu fundul in balta ca ei sa fie si mai tare expusi???

     Nu suntem intr-o situatie normala - suntem in stare de URGENTA si perspectiva este alta.

     Mi se pare normala reactia de a ii restrictiona dreptul de practica medicala cel putin pentru 5 ani.

     NU EXISTA TARA in LUMEA LARGA in care medicii sa fi procedat asa cum au procedat ai nostri.

     IMI ESTE RUSINE!
     • -3 (9 voturi)    
      Iarasi o amestecare de lucruri (Joi, 2 aprilie 2020, 18:10)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Desi mai jos ai spus bine ce ai spus.
      1. Daca m-ar trimite la lupta fara munitie, fii sigur ca as dezerta, cu tot riscul de rigoare.
      2. E stare de urgenta, deci legile existente sunt inca in vigoare (inclusiv cea/cele relative la demisii). Deci LEGAL nu pot fi pedepsiti. Moral e evident cu totul altceva...
  • -1 (9 voturi)    
   you know what? (Joi, 2 aprilie 2020, 17:28)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   It is emergency therefore they must do their job

   Nothing more .

   Dar statul, daca vrea, poate sa ii asigure si sa plateasca compensatii membrilor familiei lor daca ei mor la datorie. Deci sa moara muncind la datorie - emergency!!!!

   Punct.

   PS
   Si eu raspund daca un avion se prabuseste din cauza modului in care a fost fabricat un anume echipament - fiecare are o raspundere in societate pe care trebuie sa o indeplineasca. Este ca si cum as spune stii eu imi iau concediu/demisionez si nu voi a raspunde pentru cele petrecute - no way!

   Si atunci cand treci strada ca un bou si te omoara masina suporti consecintele unui pieton neatent.

   Deci toti avem raspunderi in societate de care nu ne putem dezice asa ca sa ne facem viata mai usoara - raspunderi si obligatii.
   • -1 (9 voturi)    
    Sa nu confundam lucrurile (Joi, 2 aprilie 2020, 21:05)

    andypandy [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Una este datoria morala si alta este obligativitatea legala. Urgenta/neurgenta, doctorii sunt angajati la stat sau privat si au dreptul sa-si dea demisia. Ca e moral in situatia data sau nu, e alta treaba. Nu sunt cadre de armata si deci nu stau drepti decat in fata propriei lor constiinte si propriei lor credinte. Pentru serviciile prestate isi iau salariu ca si tot restul populatiei. Si la italieni au dat bir cu fugitii doctorii si si-au dat singuri concedii medicale etc si au abandonat nu doar pacienti ci si colegi de breasla fara jena, rusine, morala. E dreptul lor. Asta au decis ei ca e mai bine. Acum eu personal cred ca este frica. Cred ca chiar daca ar avea toate echipamentele de pe planeta tot ar da bir cu fugitii. Imi asum opinia asta. Noi avem mentalitatea de "fiecare pentru el" si asta e consecinta. Daca se mai facea armata si se educa spiritul de datorie/responsabilitate (unul pentru toti si toti pentru unu') cred ca era alta poveste. Ma uit la Israel care sunt atat de uniti si solidari si ei fac stagiu de armata indiferent de gen/sex. Poate ca o sa invatam ceva din toata nebunia asta.
    • +1 (7 voturi)    
     baiete... (Joi, 2 aprilie 2020, 23:29)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui andypandy

     Oare nu iti spune nimic ordonanta militara???

     Nu iti spune nimic ca drepturile omului au fost suspendate???

     bati campii cu gratie despre dreptul lor!
     Afla ca nu au nici un drept - sunt suspendate.

     Nici eu nu mai am dreptul de a iesi din casa de cateori mi se pune pata.

     Nici eu nu mai am dreptul sa muncesc - pana la noi ordine si zau ca nu imi convine.
     • +1 (1 vot)    
      Cum sa nu avem dreptul sa muncim? (Duminică, 5 aprilie 2020, 15:30)

      andypandy [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Cu tot respectul dar avem tot dreptul sa muncim atata vreme cat se poate face in izolare. Eu muncesc in continuare deoarece pot prin natura muncii mele. Daca alte persoane nu-si pot excercita munca in izolare este alta situatie dar ordonanta militara nu a interzis dreptul la munca. La fel cum ordonanta militara nu are dreptul asupra doctorilor (ne-militari in acest caz). Nu scrie nicaieri in ordonantele militare ca doctorii nu au voie sa demisioneze. Scrie ca trebuie sa stam izolati la domiciliu. Daca ma insel va rog frumos sa-mi spuneti articolul.
    • +1 (5 voturi)    
     pentru un jurist este regretabila eroarea (Joi, 2 aprilie 2020, 23:42)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui andypandy

     de a nu face diferente dintre o stare de normalitate si cea de urgenta.

     In acelasti timp as dori sa reamintesc tuturor carora li se pare ca exista o diferenta intre morala si legalitate ca nu exista aceasta diferenta in ceea ce priveste obligatia noastra.

     Una este scrisa - legea - si formulata clar, ma rog cat se poate de clar pentru a fi priceputa de tot prostul, sau asa ar trebui sa fie, si are in cuprinsul ei si sanctiuni.pedepse iar morala este mai sofisticata, mai telectuala, uneori fiind legea nescrisa si de aceea nesocotita.

     Tocmai ca unii fac diferenta intre morala si lege cand de fapt aceasta nu diferenta nu exista sau nu ar trebui sa existe intr-un sistem normal legislativ... Daca legea are scapari, morala nu are...

     Morala este consolidata in ani iar legea se stabileste pe intervale relativ scurte de timp -

     in rare cazuri legea este stabila - Magna Carta, US CONSTITUTION.

     Este regretabil ca ajung sa scriu comentarii unui jurist care crede ca se poate ascunde dupa un tufis
     • 0 (0 voturi)    
      Ca idee, nu sunt jurist dar ... (Duminică, 5 aprilie 2020, 15:41)

      andypandy [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      ... avem legi pentru ca moralitatea este ceva subiectiv si individual si nu de putine ori influentata de religie si cum fiecare poate avea religia sa nu prea e ok sa judecam dupa moralitatea individuala. Deci aspectul legal primeaza in orice tara. Doctorii sunt si ei oameni si au dreptul sa aleaga daca isi dau demisia sau nu. Sau daca pleaca in alte tari cum s-a facut in ultimii ani. Ceea ce este intradevar regretabil este ca ne-am dus cu mentalitatea in evul mediu unde conform "moralei" generale au ars pe rug "vrajitoare" ... eroi cu forta nu exista dragii mei.
 • -13 (49 voturi)    
  E foarte simplu (Joi, 2 aprilie 2020, 12:15)

  Nyk1 [utilizator]

  Dacă nu au echipamente de protecție, demisiile lor sunt justificate.

  Altfel, nu.
  • +1 (5 voturi)    
   AU (Joi, 2 aprilie 2020, 23:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   si asta ii face si mai ridicoli

   de orice s-ar agata ca sa nu faca ceea ce ar trebui sa faca
 • +19 (39 voturi)    
  Ridicol (Joi, 2 aprilie 2020, 12:18)

  heraasku [utilizator]

  "Dacă medicilor li s-ar prezenta de la început condițiile în care vor lucra...". Medicului trebuie sa i se spună condițiile în care va lucra? Mulți premianți pe lumea asta, sociologii în primul rând. Inutilii societății, groparii ei mai exact
  • +18 (34 voturi)    
   .... nu stii ce sa crezi ..... (Joi, 2 aprilie 2020, 12:51)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   Niste intelectuali cu pretentii care dovedesc ignoranta flagranta. In cazul unui razboi se declara "mobilizare generala" si Statul imbraca, incalta si furnizeaza o arma tuturor celor care o pot folosi - probabil impotriva dorintei lor. Si vin baietii acestia cu etica si se umplu de ridicol - "noi nu vrem sa luptam pentru ca nu stiam impotriva cui o sa tragem, sunt prea multi, pusca este prea grea, eu dorm numai cu cearsaf, nu sunt echipat corespunzator, etc si ca urmare ma duc acasa si sa se descurce cine vrea cu acest razboi pentru ca eu am alte treburi". Este bine, viitorul este luminos si vara asta o sa bem bere multa.
   • -10 (34 voturi)    
    Acume clipa ta astrală (Joi, 2 aprilie 2020, 14:19)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Sigur că nu poți să lucrezi ca medic. Dar poți foarte bine să lucrezi ca bancardier sau infirmier. Ce te oprește să o faci pe voluntarul?!

    Ce vă oprește pe voi toți ăștia cu guițul până la ceruri, care cereți pedepsirea exempară a „lașilor” să săriți voluntari în prima linie la cărat bolanvi de virus chineszesc fără echipament de protecție?!

    Unde sunteți fraților?!
    • -4 (20 voturi)    
     In sfarsit un comentariu bun si de bun simt (Joi, 2 aprilie 2020, 15:24)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Recunosc ca ma ca mira, avand in vedere alte comentarii... Dar aici ai perfecta dreptate si se vede ca lasii au si sarit cu minusurile...
    • +9 (17 voturi)    
     Ia cu minus doctore! (Joi, 2 aprilie 2020, 16:10)

     john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     La munca inainte nu la placinte!
    • +5 (13 voturi)    
     xzxzxzx (Joi, 2 aprilie 2020, 16:52)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Întrebarea ta este de MILIOANE !!! Hai, băieții cu trompa mare aveti ocazia să deveniți eroi ai nației LA VOLUNTARIAT CU VOI ! Brancardieri, infirmieri ! CERETI pe FACE BOOK înrolarea voluntară !
    • +1 (7 voturi)    
     Aici (Joi, 2 aprilie 2020, 17:38)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Poti conta pe mine.

     Am echipament de protectie undividual si ma bag
    • +4 (4 voturi)    
     Și cine o să facă ... (Vineri, 3 aprilie 2020, 1:03)

     Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     ceea ce facem noi acum? Doctorii demisionari? Fac pariu că nu sunt nici măcar 1% capabili să facă ce fac eu acum.
     • -1 (1 vot)    
      ma scuzati dar... (Vineri, 3 aprilie 2020, 14:38)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Popeye_the_Sailor

      aveti spor la spanac si asta explica oarecum situatiunea Dvs...

      Al doilea lucru care va pune in avantaj este ca ati aparut in anul de criza 1929 si deci...
   • +3 (7 voturi)    
    uneori statul (Joi, 2 aprilie 2020, 17:37)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    uita sa ii imbrace, uita sa le dea de mancare dar ei trebuie sa lupte....

    Cam asa a fost in primul razboi mondial -

    cinste francezilor ca ne-au invatat ce sa facem - cinste Generalului ala Burtalau, stiti voi cine este, care a instructat armata romana...
  • +8 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 14:27)

   [anonim] i-a raspuns lui heraasku

  • 0 (18 voturi)    
   Nu prea inteleg ce vrei sa spui... (Joi, 2 aprilie 2020, 15:21)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   Oricarui angajat TREBUIE sa i se prezinte conditiile in care va lucra. Si daca vrea sa lucreze acolo, le accepta. Sau iarasi, daca le accepta si cand se duce la lucru vede ca nu sunt respectate, are tot dreptul sa plece, ba chiar sa mai si ceara despagubiri. E drept, asa e in tarile civilizate...
   • 0 (6 voturi)    
    Da (Joi, 2 aprilie 2020, 17:43)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    dar suntem la limita - nu mai avem conditii normale ci cele de situatii de urgenta.

    Problema maxima este ca nu avem liderii care sa isi asume responsabilitatea ca te trimit in transee cu curul gol.

    daca politicienii isi vor asuma aceasta stare si daca vor depune toate eforturile necesare pentru a reglementa situatia in cea mai scurta perioada tensiunile s-ar aplana...

    dar deh - si nu ii iert nici pe medici - care pot sa faca o pettitie si sa isi ceara drepturile dar sa si vina la munca nu sa dea bir cu fugitii - si nici pe politicieni si nici pe WHO
    • +1 (3 voturi)    
     Asta e drept... (Joi, 2 aprilie 2020, 23:23)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Dar e totusi stare de urgenta, nu stare de razboi/lege martiala. Deci deocamdata nu exista un cadru legal pentru a-i pedepsi. Ca moral nu e corect ce au facut, e alta poveste. Dar, ca sa raspund unor caposi de pe aici, daca as fi soldat nici eu nu m-as duce la lupta fara casca, vesta, arma si munitie, sau daca as fi pompier nu m-as duce sa sting un incendiu, sa intru intr-o casa in flacari, fara hainele de protectie, tubul de oxigen si cu masina fara apa!
     Apoi, medicii au cerut conditii, chiar si inainte de Colectiv, dar mai ales dupa. Au ascultat politicienii? NU!! Eu pe ei ii consider principalii vinovati, si aici ca si la Colectiv, si nu numai...
 • +17 (43 voturi)    
  "Avem dreptul să-i judecăm pe...?" DA, AVEM! (Joi, 2 aprilie 2020, 12:22)

  Boham [utilizator]

  o intrebare stupida intr-o democratie

  aveam dreptul sa JUDECAM pt ca de aia aveam creier si propriea constiinta si LIBERATATE. Putem judeca pe oricine, oricand si in orice conditii atat timp cat acest DREPT nu ni se ia
  • -15 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 12:51)

   [anonim] i-a raspuns lui Boham

   • +13 (17 voturi)    
    Drepturi (Joi, 2 aprilie 2020, 16:11)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui

    Dreptul de a spune unui prost ca e prost, unui hot ca e hot si unuia care fuge de raspundere ca fuge de raspundere nu a fost abrogat!
  • -12 (32 voturi)    
   Nu dragule... (Joi, 2 aprilie 2020, 14:08)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   ...nu ai nici tu nici eu nici altcineva dreptul sa judece,in afara de judecatori,iar acestia in functie de legile in vigoare.Matale care probabil stai in fata unui calculator nu ai nicio calitate in a-i judeca pe unii care isi risca viata lor si pe a familiilor lor.
   • +6 (6 voturi)    
    o opinie tot ai dreptul de a judeca o situatie (Joi, 2 aprilie 2020, 17:47)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Si sa o expui.

    toti avem de castigat din schimbul de opinii, idei - unii chiar si judeca pe altii.

    Dreptul de a judeca o situatie si a isi expune opinia apartine in mod firesc omului.
   • +6 (6 voturi)    
    Toți avem nu numai dreptul ci și obligația... (Vineri, 3 aprilie 2020, 1:10)

    Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    să judecăm. Că doar judecătorul are dreptul să condamne e altceva.
  • -8 (22 voturi)    
   Evident! (Joi, 2 aprilie 2020, 14:22)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Pe lângă faptul că-i poți judeca pe „lași” poți și tu la rândul tău să ne areți că ești curajos și ai spirit din ăla civic care te înfurie că le lipsește lor.

   Poți în orice clipă să te angajezi voluntar ca bancardier sau infirmier în prima linie. La cărat și avut grijă de bolnavii de virus chinezesc fără echiupament de protecție. Ce mai aștepți?!
  • -3 (3 voturi)    
   da (Joi, 2 aprilie 2020, 17:00)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   pe noi insine in primul rand !
  • -1 (7 voturi)    
   zxzxzxz (Joi, 2 aprilie 2020, 17:32)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Vedea-te-aș student la medicină cînd dai examen la ANATOMIE UMANĂ ! Capitolul SISTEMUL NERVOS ! Daca-l iei chiar și cu 6 îți dau dreptul pe veșnicie să urli și in rai !
 • +21 (33 voturi)    
  de ce (Joi, 2 aprilie 2020, 12:22)

  Casargoz [utilizator]

  De ce nu exista acesta problema in Italia, Spania sau SUA?
  Conditiile sunt vitrege si medicii sunt aplaudati pe strazi nu pentru ca ar avea de toate si isi fac treaba ci pentru ca lucreaza fara a avea echipamente de protective si ventilatoarea si nu-si dau demisia.
  Cae este diferenta majora intre ei si noi?
  Intre doctorul din Suedia care isi cumpara singur echipament de protective si docutori care se plang ca mastile nu sunt bune.
  Intre doctorii care isi dau demisia si cei care fac apel public ca cetatenii sa faca masti de carpa, pentru ei isi asuma ca le vor folosi .
  Nu putem afla raspunsul decat plecad din tara asta cred ...
  Pentru ca un raspuns logic nu exista.
  • -5 (25 voturi)    
   Pentru că ea există de fapt peste tot (Joi, 2 aprilie 2020, 14:27)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Peste tot sunt oameni care aleg siguranța personală în locul riscului.

   Lucrez ca medic ortoped în SUA. În statul în care locuiesc e un număr foarte mic de cazuri și 14 morți. Deja oameni care lucrează la spitalul universitar unde lucrez eu au preferat să demisioneze sau să se izoleze acasă. Situația e de fapt la fel peste tot în lume.

   Sunt oameni care nu vor sau nu pot să lupte. Să-i condamne cei ce luptă nu ăia care la rândul lor se ascund ca șoarecii.

   Munca de infirmier sau brancardier poți s-o faci și tu. De ce nu ești deja în prima linie?! Ce mai aștepți?!
   • -6 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 16:08)

    [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

   • +1 (17 voturi)    
    Amerlocu (Joi, 2 aprilie 2020, 16:14)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Aha, de mult incercam sa vad de pe unde esti matale si ce invarti! Stai la caldurica, mananci o painica grozava si iti dai cu parerea despre Romanica!. Ia da o fuguta pana la New Orleans, baga o cerere rapida de transfer si apoi mai scrie-ne cu drag!
   • +1 (13 voturi)    
    .... taria opiniilor ...... (Joi, 2 aprilie 2020, 16:16)

    cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Personal respect opiniile tuturor, mai ales ale celor din interiorul sistemului medical. Dar opiniile se cer totusi verificate / confruntate cumva cu realitatea. Sugerez deci respectuos sa traduci postarile tale la acest articol in limba engleza si sa le prezinti colegilor si pacientilor tai. Si poate sa ne spui si noua cum se uita la tine dupa asta. Poate te vor felicita si te vor promova in fruntea spitalului sau poate o cariera politica, cine stie .......
   • +5 (5 voturi)    
    :) (Joi, 2 aprilie 2020, 21:38)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    @Amerlocu
    Am mai fost in prima linie, si rezultatul a fist ca eu era sa incasez doua gloante si tu te-aI carat :)
    In concluzie eu tot am facut ceva.
  • -3 (9 voturi)    
   Pentru ca acolo e probabil altfel (Joi, 2 aprilie 2020, 15:28)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Nu stiu de Italia sau Spania, dar in SUA si Canada nu e o problema (inca...) cu echipamentele de protectie ale infirmierilor si doctorilor. Sunt doar avertismente ca s-ar putea ajunge la asta, dar deja se si produc mult mai multe.
   • +4 (4 voturi)    
    :) (Joi, 2 aprilie 2020, 21:47)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Eu tutorialele pentru facut masti din carpe le am din SUA, si da poate nu e lipsa, dar asta pentru ca cele din carpe cu filtre de 0.3 microni sunt suficiente.
    • +1 (1 vot)    
     Corect (Joi, 2 aprilie 2020, 23:15)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

     Se pot si face acasa. Nu toata lumea are nevoie de masti medicinale. Pentru o protectie pe strada, la magazine, mai ales daca se si respecta distantele, mastile simple sunt suficiente. Mai mult, pot fi si spalate, fierte si refolosite.
 • -14 (42 voturi)    
  Acelasi (Joi, 2 aprilie 2020, 12:24)

  Nissan [utilizator]

  Cand toata lumea va merge la serviciu atunci pot fi judecati medicii care lipsesc. Deocamdata toata lumea sta acasa pe fotoliu si cu cafeaua intr-o mana si telecomanda TV in cealalta judeca o categorie de oameni ca nu vor sa-si asume riscuri. Ce-ar fi ca fiecare sa se duca de maine la serviciu si in autobuz sa-i stranute cineva in fata? Nu sunt nici soldati nici armata. Sunt oameni cu familii care sunt la fel ca ceilalti.
  • +19 (39 voturi)    
   judecata echitabila (Joi, 2 aprilie 2020, 13:16)

   cici balerina [utilizator] i-a raspuns lui Nissan

   Si soldatii care lupta in razboi nu au familli? Bolnavii din spitale nu au familii?
   Toti trebuie sa toleram LASITATEA celor care sunt responsabili sa MUNCEASCA si sa TRATEZE pacientii bolnavi acum pentru ca ei au familii si sunt fricosi?
   De ce si-au ales meseria asta daca le este frica de consecinte? Le-a pus cineva arma la tampla ca sa se angajeze in sistemul sanitar? Nu stiau ca sunt responsabili de tratarea pacientilor in caz de epidemii? Dar asa e, la beneficii gramada toata lumea, la raspundere toti fug ca sobolanii.
   TOTI avem familii de care le pasa, si cei care stau acasa in izolare si cei care muncesc neintrerupt in serviciile esentiale in afara celor medicale, ce nu se pot inchide in caz de pandemie. Iar medicii au responsabilitatea sa trateze pe cei in nevoie.
   Daca nu le mai convine meseria aleasa, ca au desoperit prea multe lucruri ce ii nemultumesc foarte bine. Sa se retraga pentru TOTDEAUNA din sistemul sanitar, nu doar cand e greu de muncit. Nu se ascund ca sobolanii acum si se intorc ca niste printese la plicurile traditionale dupa ce trece pandemia,
   • -12 (28 voturi)    
    Judecata și mai echitabilă (Joi, 2 aprilie 2020, 14:31)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui cici balerina

    Dar dar nicio lege nu spune că medicul nu are dreptul să-și demisia când are el chef.

    Apoi sunt nu știu câte slujbe disponibile de brancardier sau infirmier în toată țara. Ce te oprește să ocupi o asemenea sluijbă?! Ți-e frică?! Ești laș?! E numai guițu de tine?!
    • +13 (19 voturi)    
     Apropo de guitat (Joi, 2 aprilie 2020, 15:54)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Sa presupunem ca-ti ia foc casa si chemi pompierii dar ti se spune ca nu prea au echipamente, nu vor sa se arda sau sa-si piarda viata pt casa ta. Ba mai mult, iti recomanda sa lasi guitatul si sa pui mana sa stingi incendiul..
     • -5 (13 voturi)    
      . (Joi, 2 aprilie 2020, 16:35)

      Rhemax [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      Comparatia corecta era daca tu chemi pompierii si statul ii trimite la tine fara costum de protectie, fara tuburi de oxigen si tu te astepti de la ei sa-ti salveze familia prinsa in casa ce arde.
      Iar tu, ca om "inteligent", dai vina pe ei ca nu au curaj sau ca nu-si fac meseria.
      Cum zicea "Amerlocu", ia ridicati-va curul de la tastatura si mergeti si dati o mana de ajutor. De voluntari e nevoie peste tot.
      • +9 (17 voturi)    
       45 de ani (Joi, 2 aprilie 2020, 17:43)

       Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Rhemax

       mi-am"ridicat curul ", am muncit si am platit CAS iar acum, la 70 de ani, aflu ca cei platiti si din contributia mea isi dau demisia...Nimic nu te opreste sa-ti trimiti bunicii si parintii voluntari, daca tot e nevoie.Apoi da sfaturi altora. Bafta!
    • +1 (7 voturi)    
     NU ESTE ASA (Joi, 2 aprilie 2020, 17:56)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     In primul rand nu este vorba de guitat.

     Exista o situatie de urgenta medicala si asta face ca implicit - nu stiu daca JK a spus-o explicit - resursele sa fie alocate pentru rezolvarea problemelor medicale si a functionarii sistemului medical non-stop,

     Pai daca Mathilda fuge in padure si ma lasa singur in spital io ce ma fac???

     ZIci sa ma fac brancardier? Nu pot ca am o deficienta motrica.

     Zici sa ma fac infirmier? Poate - multumesc de sugestie - unde sa ma inscriu?
   • +3 (3 voturi)    
    Bine cici (Joi, 2 aprilie 2020, 17:52)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui cici balerina

    Multumesc cici.

    Multa sanatate!
   • -4 (6 voturi)    
    De ce stai acasa? (Joi, 2 aprilie 2020, 20:35)

    Nissan [utilizator] i-a raspuns lui cici balerina

    Daca esti asa curajos, mergi la munca, plimba-te pe strada si cand o sa te imbolnavesti si o sa fii in pragul mortii, sa-ti chemi apropiatii si sa le spui ce brav ai fost.
    Ce se intampla acum a fost de neimaginat pentru oricine. Intri int-un salon de infectati si fara un echipament ultraprotectiv, esti practic carne de tun.
    Asa ca numai cei care sunt acolo au dreptul la opinie. E ca la Cernobal, la o adica. Toti salvatorii din primele zile au fost expusi necontrolat.
    Eu daca as fi in spital acum nu as demisiona, sa fie clar. Dar un om care a ajuns sa-si paraseasca locul lde munca si sa ramana fara un venit garantat, e un om disperat. Are copiii acasa, are parinti in grija, ce se va intampla cu ei? Asa ca ii inteleg, nu-i aprob dar nu-i condamn. E clar ca inapoi nu mai pot reveni, e un drum cu sens unic. Mult noroc in asigurarea unei existente stabile dupa ce trece urgia.
    Faci o mare confuzie: medicina este prin esenta o profesie liberala. Nu e armata, nu esti soldat decat daca vrei sa te inregimentezi. Prin urmare poti fi facut in toate felurile, dar nu dezertor.
  • +4 (6 voturi)    
   :) (Joi, 2 aprilie 2020, 14:32)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Nissan

   Lumea merge la serviciu.
   Cine sta acasa in regim de detentie la domiciliu face un sacrificiu. Nu degeaba codul penal are arest la domiciliu, este o pedeapsa nu este usor. Si cine face asta, cine sta in detentie la domiciliu face un sacrifice, nu de teama, ci pantru a nu-i pune in pericol pe ceilalti.
 • +20 (46 voturi)    
  Da, trebuie judecati... penal (Joi, 2 aprilie 2020, 12:27)

  martianu [utilizator]

  Cu foarte mici exceptii, pentru cei care au muncit cu adevarat pentru o cariera in medicina si prea putin pentru a schimba sistemul, imi cer scuze pentru cele de mai jos.

  Pentru restul, repetentii si leprele facultatilor de medicina ajunsi in sistem cu pile si plicuri, puscarie.

  Este simplu sa-ti pui in fata numeluii DR. sa umbli printre batrani saraci si oameni sarmani plin de mandrie ca ti se spune domn sau doamna doctor, sa pretinzi plicuri peste plicuri pentru diagnostice gasite pe google, nesimtitilor.
  Cand vine vorba cu adevarat sa-ti porti haina, demisionezi. Este greu acum nu? Ghici ce, asta-i meseria. Dar ei n-au stiut, s-au bagat in sistem pentru bani si cand ai buzunarele pline de plicuri iti e greu sa te plangi de sistem.
  In opinia mea ar trebui dati afara, judecati, puscarie si stersi din arhivele facultatilor de pe unde si-au luat diplomele.
  • -13 (31 voturi)    
   Tu cum trebuie să fii judecat?! (Joi, 2 aprilie 2020, 14:35)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui martianu

   Nu tot penal?!

   E o lipsî acută de personal peste tot în spitale. Lipsesc bancardierii și infirmierii, nu doar medicii și asistentele.

   Tu care stai acasă și mânânci rahat cu vagonul nu ar trebui să fi judecat penal și lichidat pentru că ești laș, lipsit de consștiință civică și nu te duci să cari bolnavi de virus chinezesc fără niciun fel de echipament de protecție?!
   • +6 (10 voturi)    
    Imi pare rau (Joi, 2 aprilie 2020, 17:33)

    martianu [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Daca nu esti de acord.

    Dar intr-o stare de urgenta pe motive medicale, medicii pot fi considerati soldati, iar daca pe timp de razboi un soldat dezerteaza, e judecat de curtea martiala. Cred c-ar trebui aplicate aceleasi masuri.
  • +4 (8 voturi)    
   Ai încredere să fii tratat de un sclav? (Joi, 2 aprilie 2020, 21:08)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui martianu

   Serios, ai încredere că un om care fuge de răspundere te poate vindeca? Sau că măcar nu te îmbolnăvește și mai tare? Că cineva care muncește de frică își va pune mintea la contribuție să vadă, ca Dr. House, ce complicație anume te-a băgat în spital? Mie mi-ar fi frică dacă cineva de felul ăsta s-ar apropia de mine, fie și ca să dea cu mopul pe jos. Mai ales dacă nu există echipamente de protecție sau sînt improvizate și trebuie purtate cu atenție.

   Culegem noi, viitorii pacienți, ce am semănat de 30 de ani, În locul unei reforme de sistem, în loc să vedem unde sînt problemele de fond, cum să ajungă banii noștri la echipamentele și mai ales oamenii care ne pot vindeca, ne-am complăcut. Ca în educație, unde vrem diplome și atestate, nu competență și capacitate de decizie pentru proprii noștri copii.

   Am avut ocazia să particip la multe conferințe medicale cu aere și cu miros de „pe banii altora”. Cei mai mulți din sală și chiar îmbuibații din prezidiu chiar se străduiau să trateze boli, să se laude cu rezultate. Doar că...

   Cei mai mulți, dar nici pe departe toți, învățaseră ca să ia examenele, făcuseră stagiile ca să avanseze. Pentru ei, pacienții erau materia primă din care își clădeau o carieră pe care să o vîndă statului, cabinetului privat și concernelor farma. Nu tratau bolnavi, ci se pricepeau la boli. Și cînd au ajuns în posturi administrative de conducere, inevitabil, au pierdut contactul cu practica și cu teoria medicală. Li se întîmplă tuturor, oriunde în lume. Doar că, fiindcă pacienții și firmele continuau să le bage bani în buzunar, pentru prestigiul în ochii colegilor, continuau să se pretindă experți, să conducă vizitele medicale, să pună diagnostice delicate.

   Este răspunderea lor pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce nu au făcut, pentru ceea ce nu au priceput la timp. Dar noi? I-am încurajat iar acum îi obligăm să ne trateze tocmai cînd au înțeles și ei că sînt expirați. Chiar nu ne pasă de sănătatea noastră, a părinților și a copiilor noștri?
 • +18 (50 voturi)    
  Medicii depun un juramant, la fel ca soldatii ! (Joi, 2 aprilie 2020, 12:28)

  animatron [utilizator]

  E un juramant chiar mai simbolic decat cel militar, pt ca soldatii jura sa apere o tara si cetatenii ei, in timp ce pentru a deveni medic juri sa aperi orice viata umana, indiferent unde ai fi si in ce conditii !

  Nu scrie in acel juramant ca vei apara viata oamenilor ca medic doar daca ai salariu bun, echipamente ultramoderne, combinezon, impozit mai mic, spor pt garzi, etc !

  Acesti medici, care pana acum se multumeau sa ramana in sistem pt ca aveau salari mai mari decat orice bugetar si mai primeau si niste plicuri cateodata, s-au trezit brusc ca nu le mai convine daca trebuie sa isi riste si ei sanatatea, nu doar pacientii care mor cu zile prin spitale.

  Conducerea Colegiului Medicilor e o adunatura de mafioti nesimtiti si imbatraniti in furturi din sistem, nu ma astept sa ia vreo atitudine privind moralitatea si etica profesionala a celor care dezerteaza acum lupta impotriva pandemiei.

  Orice criza e un revelator al naturii umane profunde la fiecare individ, se face trierea intre javre si oameni cinstiti, intre cei care accepta un eventual sacrificiu pt semeni si cei care se pitesc ca sobolanii sa scape de "restriste".

  Iar cei care injura acum "statul" ca nu le da, cei care au impresia ca medicii dezertori ar avea "dreptate", sa citeasca stirile din presa straina, sa vada cum reactioneaza medicii din Italia, Spania sau Franta la lipsa de echipamente de acolo, sa vada daca sunt mute cazuri de lasitate si pe acolo.
  • +8 (32 voturi)    
   E o mica diferenta. (Joi, 2 aprilie 2020, 12:56)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Probabil ca nu ai făcut armata altfel ai fi știut ca scrie in el ca juri să-ți apei patria chiar cu prețul vieții. Ma indoiesc ca in jurământul lui Hipocrate scrie același lucru. Daca ai fi fost in armata când am intrat in NATO si a început sa se vehiculeze ideea de unități romane si care sa lupte efectiv in Iraq si Afghanistan ai fi văzut ca o mulțime de ofițerași și-au dat demisia brusc. Deci este precum se spune: eroii se nasc, nu se fabrica.
   • +11 (13 voturi)    
    Troll? (Joi, 2 aprilie 2020, 16:17)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    Vezi ca dezinformezi mai rau ca putin! In afganistan au plecat doar voluntari, batandu-se pe posturi din cauza castigurilor materiale!
    • -1 (3 voturi)    
     s-a facut si o selectie (Joi, 2 aprilie 2020, 18:06)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     Vezi mai sus.

     Nu numai ca asa vrei tu...
    • +2 (4 voturi)    
     s-a facut si o selectie (Joi, 2 aprilie 2020, 18:06)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     Vezi mai sus.

     Nu numai ca asa vrei tu...
   • +4 (6 voturi)    
    cumva sunt 2 situatii pe care le-ai amestecat (Joi, 2 aprilie 2020, 18:05)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    1. ofiterii romani si-au dat demisia din alte considerente - nu legate de participarea in teatre de operatii militare unde numarul era relativ limitat si un proces de selectie.

    2 ca sa pleci in Iraq, Afganistan militarii erau triati pentru a se vede in primul rand daca inteleg limba engleza si cum pricep ei informatiile in timpul actiunilor directe - asa ca triajul a fost facut altfel.

    Dar sunt de acord ca eroii se nasc si nu se fabrica. Asta s-a intamplat in dec. 1989 -

    Eroii nu mor niciodata.
    • +2 (4 voturi)    
     spaga (Joi, 2 aprilie 2020, 21:11)

     Spartacus37 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Vezi ca se da si spaga ca sa pleci in TO... si burtosii au trecut testele, nu?
     • 0 (0 voturi)    
      nu pentru ca (Vineri, 3 aprilie 2020, 13:52)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Spartacus37

      Nu puteau sa mearga cu cele de trebuinta - nu stiu cate kg - in spate, sa reziste la caldura fara sa naduseasca prea tare....

      Uita-te la ce fel de politicieni au unii si vezi cum arata ai nostri - daca au burta clar ar trebui clasati -

      PS
      Admit ca pentru joburi normale merge cu ceva relativ acumulat dupa niste ani de stat cu fundul pe scaun dar in limite rezonabile...
  • +5 (7 voturi)    
   doar ca (Joi, 2 aprilie 2020, 17:05)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   medicii, de mult, nu mai depun nici un juramant; e doar o istorie, un mit ! Ca sa nu mai spun ca in juramantul lui Hipocrate medicul se jura sa nu provoace niciodata vre-un avort ! Pe ginecologii de la noi nu-i intrebati de juramant ?
  • +5 (5 voturi)    
   numai un plus (Joi, 2 aprilie 2020, 18:00)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Din pacate.

   Iarasi riscam sa ajungem pe prima pagina a ziarelor internationale si ne vom simti toti romanii de mare rahat in aceasta situatie...

   Nu stim sa gestionam situatiile de criza - evident.
 • -5 (21 voturi)    
  NU ! (Joi, 2 aprilie 2020, 12:35)

  BlueX [utilizator]

  raspunsul e foarte clar NU !

  de ce ? pentru ca putem fi empatici, putem avea emotii legate de pericolul la care se expun, totusi ar fi chiar un mare pacat sa acuzam si sa intram in polemici asupra modului in care au lucrat pana acum, ce stiau despre sistemul sanitar pana acum, in ce conditii cu ce salarii si spagiu au lucrat pana acum... nu vom face asta... se va pune o singura intrebare:

  - in caz de RAZBOI, cel care este in armata, cel pregatit si care ani de zile a lucrat in acel domeniu ... pleaca acasa pentru ca el are un pistol carpati si nu are arma laser ???

  in rest poate ar trebui trasi la raspundere cei care se ocupa de ani 30-35 de zile de sistemul sanitar si de casa de sanantate o sugativa de bani
 • +24 (38 voturi)    
  merite si pedepse (Joi, 2 aprilie 2020, 12:39)

  cici balerina [utilizator]

  "Dacă medicilor li s-ar prezenta de la început condițiile în care vor lucra..."

  Adica toti medicii astia ce fug sa sobolanii de pe nava sunt debutanti in profesie? Nu au avut de-a face cu lipsurile de materiale pana acum, cu managementul defectuos si cu contiditiile sanitare precare din spitale? Abia acum le-au descoperit, cand sunt si ei in pericol sa se infecteze?
  La infectiile nosocomiale nu era niciun stress, ca singurii care avea de suferit de aplicarea defectuoasa a protocoalelor sanitare erau saracii pacienti.
  Dar pana acum erau multumiti sa incaseze "traditionala" spaga si sa trimita pacientul la farmacia de la colt, de unde mai incasau si comision, ca sa isi cumpere consumabilele necesare tratamentului/operatiei. Acum, vorba poetului "ghinion", ca nu mai au unde trimite pacientii ca nu se mai gasesc niciun fel de materiale de protectie de vanzare in farmacii.
  Eu nu as trimite medicii in fata curtii Martiale, precum militarii ce dezerteaza si le-as accepta cererea unilaterala de demisie. Dar atunci si statul trebuie sa ia decizia unilaterala ca acestia nu mai pot profesa in sistemul sanitar, iar studiile si certificarile ce le-au primit de la statul roman sa fie anulate.
  Daca s-au saturat de meseia de doctor din cauza lipsurilor sau orice alt motiv e treaba lor. Treaba statului e sa se asigure ca ei nu vor mai reveni in sistemul sanitar de stat sau particular niciodata.
  Daca se razgandesc mai tarziu, sunt liberi sa se apuce de Facultatea de medicina din nou si sa isi obtina calificativele.
  Masurile astea nu sunt exagerate sau abuzive, aceleasi masuri le-a aplicat Franta pentru a limita ascunderea sobolanilor pana la terminarea pandemiei.
 • -11 (23 voturi)    
  Stalin era un erou, nu? (Joi, 2 aprilie 2020, 13:20)

  luciannn [utilizator]

  Stalin care isi trimitea soldatii in razboi fara arme a fost un erou? Nu mai stiu daca isi trimitea si medicii sa moara...

  Medicii au cerut de la inceput sa se faca teste, dar DSP-ul refuza, pentru ca suspectii nu calatorisera in zone rosii... Au cerut echipamente de protectie, dar din nou n-au primit nimic, sau prea putin... Au strigat dar n-au fost auziti. O sa ajungem si noi sa strigam dupa medici si nu o sa ne auda ei pe noi...

  Sa trimiti medicii la moarte, este ceva extrem de grav, pentru ca daca o tara ramane fara medici, orice cetatean poate sa moara din cea mai mica problema de sanatate... Deci ne afecteaza pe toti...

  Sau ne intoarcem la plante si leacuri babesti?

  A, au avut tot ce le-a trebuit, teste rapide, echipamente de protectie adecvate, si ei tot si-au dat demisia... asta e alta discutie...
  • +1 (5 voturi)    
   Stalin (Joi, 2 aprilie 2020, 16:22)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   Stalin zici?. Pai nu eraa vorba de Stalin ci de mujicii care s-au dus pe front fara sa cracneasca! Asa si cu doctorii, la lupta baieti!. Daca va nemultumesgte Stalin de ce l-ati votat in loc sa va revoltati si sa il impuscati?
   Stiu de ce, dupa cum a zis chiar tov. Stalin cand i-a executat pe Zinoviev si Kamenev :" In locul lor luam un pistol si incercam sa il lichidez pe Stalin, ei au fost multumiti cu ce aveau!"
   • +2 (4 voturi)    
    „Mujicii” nu crîcneau... (Joi, 2 aprilie 2020, 21:15)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    Pentru că erau cu rația de vodcă în nas și cu politrucul înarmat în spate, care îi ținea în cătare pe ei, să nu cumva să o ia la fugă înapoi.

    Nu contest eroismul sau patriotismul statistic reale ale ostașilor sovietici, dar în condițiile de atunci luptau toți, fără crîcnire, pentru că în față era Hitler, care i-ar fi omorît pe toți, iar în spate era Stalin, care le-ar fi lăsat măcar familiile în viață după ce ei cădeau pe front. Sigur, nu neapărat și în libertate, dar oricum era mai mult decît se puteau aștepta dacă ar fi dezertat.
  • 0 (0 voturi)    
   zxzxzxz (Vineri, 3 aprilie 2020, 18:55)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   Ultima mare bătălie impotriva” burgheziei putrede” organizată de |Stalin a fost împotriva medicilor. Si ar fi dus-o pînă la capăt dacă nu murea ! Ce fac ? Dau bibliografie ?
 • +16 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 13:30)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   bravo (Joi, 2 aprilie 2020, 21:08)

   Spartacus37 [utilizator] i-a raspuns lui

   Drept ai grait.
  • -1 (3 voturi)    
   Există preavizul de 90 de zile... (Joi, 2 aprilie 2020, 21:22)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui

   ...pe timpul stării de necesitate. Cu consecințe penale dacă nu este respectat și mor oameni sau se îmbolnăvesc nemijlocit din cauza aceasta, ca la demisiile obișnuite.

   Nu trebuie să inventăm pedepse, avem în schimb nevoie să gîndim și să punem în practică sisteme în care oamenii să vrea ei să lucreze și să fie competenți. Sigur, cere efort de gîndire și discernămînt, durează și chiar costă. Totuși, nu durează și nu costă cît risipa de resurse materiale și mai ales umane pe care am făcut-o împreună în ultimii 40 de ani.
 • -6 (20 voturi)    
  nu (Joi, 2 aprilie 2020, 13:34)

  martel55 [utilizator]

  evident, cei care trebuie judecati, inclusiv penal, sunt politicienii si demnitarii care ne-au adus in situatia actuala prin faptul ca nu s-au preocupat sa existe echipamente de protectie in spitale si echipamente ATI suficiente, ca si prin faptul ca au luat prea tarziu jumatati de masuri , nici alea implementate complet (au intrat si intra zxeci de mii de posibili suspecti in tara fara sa ii intrebe nimeni nimic)
 • -12 (18 voturi)    
  ... (Joi, 2 aprilie 2020, 14:16)

  Dor-El [utilizator]

  Lasati bre, eroismele!
  Ori e stare de urgenta, ori nu e. Intotdeauna instinctul de conservare/supravietuire bate cu ochii inchisi orice juramant bagat pe gat cand esti tanar, entuziast si netrecut prin viata. Odata ce apuci sa traiesti nitel viata si vezi cum e, iti faci nitica ordine in prioritati si nu mai pui botul la tot ce ti se dicteaza.
  Si mai ales cu atitudinea asta de judecata si condamnare nu e de mirare ca medicul alege sa faca ce crede el de cuviinta.
  Aia care il ascultau orbeste pe Stalin erau niste prosti facuti gramada, fie el soldat sau civil. La fel toti cei ce asculta orbeste pe oricine.
  Voi astia 'juratii' care dati sentinte din spatele monitorului si a liniei de 'razboi' ce treaba aveti ? Singurul motiv pentru care dati aiurea din degete e ca nu va aflati in locul lor.
  Poate asa odata cu plecatul medicilor mai stati si voi pe acasa in loc sa umblati brambura la iarba verde deghizati prin tufisuri pe starea de urgenta care e.
 • -3 (19 voturi)    
  stanilistilor (Joi, 2 aprilie 2020, 14:59)

  vodatepes [utilizator]

  Vreti sa fie ca la Stalingrad. Vedeti clipul. O pusca la 2 oameni, acum 6 combinezoane la 10 doctori, 5 masti la 10 asistente.Vedeti clipul si apoi vb
  https://www.youtube.com/watch?v=WXVWJNv1uwQ
  Nu e nici o diferenta. Doar lipseste dupa uni mitraliera Maxim
 • -4 (16 voturi)    
  Ca de obicei, majoritatea amesteca lucrurile (Joi, 2 aprilie 2020, 15:40)

  LiviuX [utilizator]

  Si nici nu vad problema decat partial, ceea ce vor sa vada.
  1. Din cate stiu, medicii au spus de mult ca nu exista dotari, medicamente suficiente. Recunosc ca nu au facut greve, dar asta nu inseamna ca nu au spus. Iar mai ales acum, se vad consecintele. Ca nu cred ca la Suceava de ex. echipamentele de protectie existau si stateau in magazii.
  2. Se face mereu comparatia cu militarii. Sunt curios cati ar fi ramas in armata si nu ar fi dezertat (ceea ce e si mai grav, nu e ca o demisie, dar si-ar fi asumar riscul) daca ar fi fost trimisi la lupta sa zicem fara munitie! Ori ceea ce se intampla cu medicii e cam acelasi lucru: sunt trimisi sa lupte impotriva virusului dar fara munitia necesara!
  • -6 (14 voturi)    
   Nu numai (Joi, 2 aprilie 2020, 17:35)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Remarcati cata lume este curajoasa de la tastatura.;cati vantura sume de mii de euro pe carele-ar lua doctorii - DAR NICI UNUL nu este tentat sa-si schimbe locul cu al doctorilor. Nu mai vorbesc ca UNUL MACAR sa vina voluntar sau sa doneze un leu pt medici. Toti in schimb inversunati, cu vorbe mari de juramant, vocatie, dezertori si bineinteles, minusuri pt cine indrazneste sa-i contrazica. Parca Noica zicea ca "a stat in temnita pt un popor de idioti". Se repeta si acum dar, in timp ce persoanele educate, inteligente, intervievate vorbesc civilizat, comentatorii nu
   • +9 (9 voturi)    
    N-a fost Noica. (Joi, 2 aprilie 2020, 21:05)

    blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    A fost Tutea. Am donat pt medici, o suma chiar mare. Dar de ce as dona, daca platesc impozit? Clar, situatia e de 2 bani, si, sincer, nu am idee ce as face in locul lor. Dar ramane intrebarea: de ce acum 6 luni nu au protestat? De ce acum 6 luni nu au vazut ce e in sistem? De ce nu au demisionat in masa pe la cate un spital cand le-a venit cate un manager incompetent numit politic? De ce nu au iesit online sa strige zi de zi despre conditiile inumane in care stau pacientii? Sa nu vorbim de gandaci, viermi, igrasie, nosocomiale, copii bolnavi de cancer in conditii mizere.. si toate astea la locul vostru de munca! Cum sa fii in halul asta de indolent si nesimtit incat sa inchizi ochii la asa ceva? Eu ma intreb ce ne vom face cu totii cand casierii de pe la magazine vor refuza sa mai vina la servici ca sa nu se infecteze. Si aia au familii si n-au depus un juramant.
   • +7 (7 voturi)    
    habar nu ai (Joi, 2 aprilie 2020, 21:06)

    Spartacus37 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    A spus-o Tutea, nu Noica... dar pe tine te preocupa spaga, de Shogun nu ai reusit sa treci, te durea creierul mic...
  • 0 (2 voturi)    
   discutam punctual caz cu caz sau in general (Joi, 2 aprilie 2020, 23:57)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   sa nu imi spui ca in Arad nu aveau materiale???

   Sa nu imi spui ca in Suceava toate lucrurile erau asezate numai sistemul medical nu le trimitea materiale cand parchetul este peste ei pentru ca ei au incalcat protocoalele???

   Deci despre ce amestecam lucrurile???

   Asa de amorul discutuie ca sa vedem cum ar fi???

   Uite ca nu este - nu inseamna ca au de toate si ca totul este perfect dar va rog sa recunoastem limitele fiecaruia si sa nu inventa situatii cum ar fi aceea de a merge in front fara arma - ca nu este asa! Punct.
   • 0 (0 voturi)    
    Pai cam ce faci acum e amestecat de lucruri (Vineri, 3 aprilie 2020, 15:56)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Adica doctorii au furat/dosit echipamentul de protectie si acum isi dau demisia, sau conducerea nu l-a asigurat (chiar presupunand ca ar fi existat in cantitati suficiente)? Iar comparatia cu armata nu eu am introdus-o, ci numai am rapuns la ea.
   • 0 (0 voturi)    
    P.S. Vezi aici chiar la Suceava (Vineri, 3 aprilie 2020, 15:57)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    https://www.facebook.com/100009554732718/videos/2531224223872711/UzpfSTEwMDAwMjMyMjk2MTQ2NDoyOTExMTA4NDIyMzA5ODk1/
    Deci doctorii au spus de mult ca sunt probleme...
 • +10 (18 voturi)    
  lasitate si coruptie (Joi, 2 aprilie 2020, 15:43)

  vicx2ww [utilizator]

  Acum multi ne ascundem dupa degete.
  Este absolut clara situatia in care suntem. O sa fim cei mai prosti din curtea scolii daca dupa pandemie nu se va rade complet acest sistem. Oameni buni anumite profesii sunt la baza vocatii, cum ar fi medicina/invatamantul/militarii. Daca nu esti trup si suflet in aceasta meserie inseamna ca nu ai ce cauta acolo.
  Acum legat de situatie de pe teren. Este clar ca in toata lumea este lipsa acuta de echipamente de protectie si igiena sanitara si de ventilatoare mecanice.
  Rog toti medicii sa caute sau sa ccontacteze colegii din alte tari si vor descoperi ca si acolo medicii au improvizat. A nu se intelege ca apar acest sistem corupt , ei nu au miscat un deget in aceasta rata de 30 de ani. Medicii au primit salarii bune as zice. pentru cei care nu stiu un medic de familie are salariu de la 1500 de euro minim unii ajung si la 8000 de euro pe luna. Medicii specialisti pornesc de la 2000 de euro si se ajunge mult mai sus. rezidentii parca iau aproximativ 1000.
  Ce vreau sa spun e ca si cu aceste salarii se lua spaga. Iar astazi avem dezertori. Nu neg ca poate trebuie sa le dam mai mult. Dar strict pe rezultate dragii mei. Spitalele falsifica datele raportate catre CNASS , suntem cea mai bolnava natiune din europa. Toate lipsurile care le acuza medicii acum trebuia rapotate pana a incepe nebunia nu acum.
  E clar ca trebuie depolitizate anumite structuri si trebuie ras toti cei care capuseaza sistemul, toti medicii reevaluati pe competente. Trebuie sustinuta meritocratia nu linguseria si nepotismul sau relatiile politice.
  Toate cele enumerate mai sus se aplica si altor structuri. Cred ca trebuie modificata putin constitutia dupa modelul elvetiei. Si poate chiar ar fi sanatos sa se renunte la partide politice. Ca un grup de oameni sa conduca cu cap o tara nu trebuie sa faca parte din partide , ci sa vrea binele tarii si sa fie inteligenti/scoliti/profesionisti .
  • -5 (11 voturi)    
   zxzxzxz (Joi, 2 aprilie 2020, 17:20)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui vicx2ww

   NU ! NU E ADEVĂRAT ! medicii specialisti nu pornesc de la 2000 euro salar ! RASPÎNDESTI ZVONURI ! Nici rezidenții 1000 ! Minciunile tale ! DAR MAI ÎNTÎI DU-TE SI INTREABĂ MAGISTRAȚII DE LA CE SA SALARII PORNESC ! Aceeași colegi de clasă de la liceu -azi unii medici , alții juriști au o diferență URIASĂ de salarizare ! DE CE ? Cei care au devenit medici , inschimb au fost TOȚI , absolut toți mai buni la carte ! Fără FIZICĂ, CHIMIE si BIOLOGIE stiute de nota 10 in liceu , nici nu te gandi că ajung studenti la medicină !CONCURENTA NU PERMITE ASA CEVA ! Dă la medicină admitere si afli pe piele proprie cum este situatia !!
   • +6 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 18:14)

    [anonim] i-a raspuns lui solar

    • -3 (5 voturi)    
     MINȚI ! (Joi, 2 aprilie 2020, 20:15)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui

     .... cu cea mai mare sfîntă nerușinare ! Iar dacă mai pui si problema OMULUI in față , atunci NU ESTI OM!
    • +1 (5 voturi)    
     xzxzxzx (Joi, 2 aprilie 2020, 21:09)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui

     Sti i că la medicină sunt locuri”la stat ” si locuri cu plată privată ? Stii că sunt facultăți private de medicină ?: Stii că examenul de rezidențiat nu face distinctie intre nimeni ? DU-TE DĂ UN EXAMEN DE REZIDENȚIAT apo puem vorbi si de ...pile si de ...alea,medicinistele,farmacistele etc ewtc !
   • +10 (10 voturi)    
    salarii medicina (Joi, 2 aprilie 2020, 18:39)

    vicx2ww [utilizator] i-a raspuns lui solar

    Buna rog sa consulti acest link legat de salarii. iar salariile medicilor de familie le stiu de la medici. https://medijobs.ro/blog/salariile-medicilor-si-ale-asistentelor-in-2019

    Salariile medicilor și asistentelor din unitățile clinice
    În unitățile clinice, cadrele medicale sunt încadrate în următoarele câștiguri:

    Medic primar – 12.500 lei

    Medic primar dentist – 12.500 lei

    Medic specialist dentist – 9.900 lei

    Medic rezident anul VI-VII – 7.900 lei

    Medic rezident anul IV-V – 7.300 lei

    Medic rezident anul III – 6.700 lei

    Medic dentist rezident anul III – 6.700 lei

    Medic rezident anul II – 6.100 lei

    Medic dentist rezident anul II – 6.100 lei

    Medic rezident anul I – 5.700 lei

    Medic dentist rezident anul I – 5.700 lei

    Medic – 6.400 lei

    Medic dentist – 6.400 lei

    Tot în unitățile clinice avem și salariile asistenților.

    Suma de 4.345 lei este pentru următorii: asistent medical, tehnician de radiologie și imagistică licențiat, asistent medical de laborator clinic licențiat, licențiat în balneofiziokinetoterapie și recuperare, tehnician dentar licențiat, asistent medical dentar licențiat, tehnician de farmacie licențiat, tehnician de audiologie și protezare auditivă licențiat, asistent medical de profilaxie dentară licențiat, asistent medical licențiat în nutriție și dietetică, moașă; principal.

    Asistenții (nu încadrat ca principal) în specializările de mai sus primesc 4.173 lei, iar asistenții debutanți primesc o remunerație de 3.950 lei.

    Un dentist principal cu studii de scurtă durată (SSD) câștigă 4.087 lei, un dentist neîncadrat ca principal, însă tot cu SSD, primește un salariu de 3.900 lei, iar dentistul debutant are 3.850 lei.

    Un salariu de 4.087 lei primesc următoarele persoane cu SSD: Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie și radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medical specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokin
    • -7 (9 voturi)    
     Măi , să fie ?! (Joi, 2 aprilie 2020, 20:40)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui vicx2ww

     Băiețică dragă te inseli ! NU ! NU SPUI ADEVĂRUL ! Salariile despre care vorbești au durat exact 6 luni ! Apoi s-au redus la jumate ! NU AM MAI FOST FONDURI SUFICIENTE , cică ! Poate că unele spitale au dat ! Intreabă pe cei care ți-au dat informația căte procese sunt pe rol din cauza acestor salarii despre care faci vorbire !! DIN CE JUDEȚE și CARE SPITALE !! Vei avea surprize uriase ! Medicii dentiști sunt liber profesioniști ! Intreabă-i cîți isi plătesc salariile la cotele ...tale ! O poti face f simplu ! Te duci la ANAF si vezi ! La fel cu medicii de familie , care nici ei nu sunt bugetari ! Apoi mai fă cîte o vizită de informare /documentare si la CASA DE ASIGURĂRI DE SANATATE ! Si la crematoriile de material sanitar ( aproape toate private ) si te uită peste tarifele cerute ! La fel să faci cu Serviciile de mentenanță a aparatelor si instrumentelor medicale ! Să mai spun ? Atunci du-te si stai de vorbă cu FEDERATIA MEDICILOR,( sindicat profesional )și cu Sindicatul SANITAS !tot profesional ! Mai du-te si la INSTTUTUL CANTACUZINO ; ! Sau esti unul dintre cei care l-au desființat ? A fost apoi o dată o fabrică unică in RO de seringi de unică folosință ! Hai, cere informații cine a falimentat-o ? Si de ce ? Si mai vrei incă ? Atunci te trimit să stai de vorbă cu serviciile de pază private toate de la spitale ! Si dacă incă mai vrei să continuăm , hai s-o facem ! Dacăi bal, bal să fie !
     • -2 (4 voturi)    
      zxz (Joi, 2 aprilie 2020, 22:56)

      solar [utilizator] i-a raspuns lui solar

      Nu ti-am spus nimic despre asigurarea de malpraxis , care se plăteste INDIVIDUAL si costă o mică avere in EURO ! Nu ti-am ”calculat ” salariile tale de pomină cu reținerile aferente - IMPOZIT; CNSAC, CSA etc ! Nu ti-am ”povestit” nimic despre cotizatiile lunare obligatorii către asociațile profesionale in sume frumușele de tot... Incă n-am tras linie ca să vedem netul luat efectiv in mână de un cadru medical .
      • +4 (4 voturi)    
       Sa fie (Vineri, 3 aprilie 2020, 3:29)

       vicx2ww [utilizator] i-a raspuns lui solar

       Stiu toate informatiile care le spui, doar ca alea sunt Sume nete fara asigurare de malpraxis. Din ce spui tu saracii oameni din spitale primesc 2500 Ron pe luna. Iar al mai smeker sef primeste poate 7000 Ron.
       Stiu exact ce taxe si impozite platesc la stat pt salariati. Nu am vazut personal fluturasele de salarii ale medicilor dar pot afla. Salariile sunt mult peste media pe Tara. Si asta e ok, doar sa isi faca treaba.!!! Fara spaga di profesionist. Mai jos cineva a postat juramantul care l-ati depus.
       • 0 (0 voturi)    
        zxzxzxz (Vineri, 3 aprilie 2020, 19:13)

        solar [utilizator] i-a raspuns lui vicx2ww

        OK ! AM INȚELES ! Acum du-te si cere DNA să facă anchete ! Repede pînă nu trece pandemia !
    • +1 (1 vot)    
     SSD (Joi, 2 aprilie 2020, 21:25)

     andrei1232000 [utilizator] i-a raspuns lui vicx2ww

     Dentist cu studii de scurta durata?
 • -4 (10 voturi)    
  Iata cum sunt tratati cei care nu-si dau demisia (Joi, 2 aprilie 2020, 15:45)

  LiviuX [utilizator]

  https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/asistenta-hartuita-de-vecini-pentru-ca-lucreaza-la-boli-infectioase-a-mi-au-aruncat-clor-pe-usa-apartamentuluia--248659.html
  • -5 (7 voturi)    
   Sa vedeti tot pe HN (Joi, 2 aprilie 2020, 17:37)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   comentariile inteligentilor de la tastaturi referitor la acest caz - tot ea e de vina; cine indrazneste sa-i ia apararea este imdiat insultat si minus
  • +2 (2 voturi)    
   liviu (Vineri, 3 aprilie 2020, 0:08)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Este o miscare politica fara de margini si fara de rusine.

   Vunosc destul de bine Aradul si stiu ce se intampla acolo - deci crede-ma te rog este o manipulare ordinara de natura politica.

   Nu spun ca este multa lumina si au de toate acolo dar nici cum incearca nesimtitii aia - cadrele medicale - sa prezinte situatia.

   Le iei apararea dar invoci chestiuni teoretice, supozitii si realitatea este alta in teren.
   • 0 (0 voturi)    
    Evident ca e si politicul bagat... (Vineri, 3 aprilie 2020, 16:38)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Ai vazut undeva unde politicul sa nu-si bage coada? Iar eu nu stiu situatia nici din Arad, nici din Suceava sau Alba, de fapt din fericire din nici un spital pe viu, ma bazez doar pe ce am citit si pe statistici si cercetari. Iar apararea le-o iau doar din punct de vedere legal (pentru ca asa e), am spus si eu ca moral nu au facut bine.
 • +9 (17 voturi)    
  Da, avem dreptul sa ii judecam (Joi, 2 aprilie 2020, 15:50)

  dragossorin [utilizator]

  Pai medici se simt bine cand le intra plicurile in buzunare pe langa salariu si cand e vorba de greu dau inapoi, la fel militarii pe timp de pace mare lucru nu fac dar totusi sunt platiti
  • -3 (9 voturi)    
   . (Joi, 2 aprilie 2020, 16:39)

   Rhemax [utilizator] i-a raspuns lui dragossorin

   Ce curajos esti din fata tastaturii!!!
   Ridica-ti curul de pe scaun si mergi ca voluntar, e nevoie peste tot!
 • +14 (14 voturi)    
  Campii (Joi, 2 aprilie 2020, 16:08)

  john-doe [utilizator]

  Auzi traznae, soldatul este recrutat cu contract! Nu mai stiti cum sa denaturati adevarul ca sa fugiti de raspundere. Soldatul odata chemat, ori crapa pe front ori e norocos si scapa, la fel si voi!
  • +5 (7 voturi)    
   .... este chiar bine ...... (Joi, 2 aprilie 2020, 16:48)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

   In situatii de criza afli adevarul. Eu credeam ca in caz de razboi (Doamne-fereste) toti se vor grabi sa-si apere Tara. Probabil ca vom fi numai noi doi - ceilalti vor citi si vor negocia "contractul". Iti multumim COVID 19 ca ne arati pe fiecare asa cum suntem.
 • -8 (8 voturi)    
  zxzxzxz (Joi, 2 aprilie 2020, 16:35)

  solar [utilizator]

  BRAVO BĂIEȚI ! AȚI PUS PUNCTUL PE I ! Acestea toate sunt argumente f serioase si corecte ! Presa noastră cea teribilistă si nepregătită profesional a dat-o rău in bara ! A CÎTA OARA ?? Psihoza anti medici li se datoreaza cu varf ;i ]ndesat !
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 16:48)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  Dar halatele (Joi, 2 aprilie 2020, 17:43)

  KostasP [utilizator]

  Halatele alea de unica folosinta au buzunare? Ca poate d-aia pleaca personalul medical, ca n-au halatele buzunare. Zic si eu.
 • +8 (8 voturi)    
  ... (Joi, 2 aprilie 2020, 17:45)

  mihai_mi [utilizator]

  „Odată admis printre membrii profesiunii de medic: Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii; Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate; Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate; Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră; Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după decesul acestora; Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic; Colegii mei vor fi fraţii mei; Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială; Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunostinţele mele medicale contrar legilor umanităţii. Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”
 • +10 (14 voturi)    
  In mod raspicat da! (Joi, 2 aprilie 2020, 18:05)

  bogdan1477 [utilizator]

  Ce-ar fi de exemplu daca si vazatorii din supermarket, care nu au nici ei echipament, si-s expusi aproape la fel de mult la covid ar da si ei bir cu fugitii? Mai ales ca-s platiti muuuult mai prost. Sau ce-ar fi daca cei care fac delivery ar prefera si ei sa stea acasa? Da asha, gandindu-ne doar la propria persoana, fiecaruia ii e mai bine ascuns dupa fereastra, doar ca asta ar insemna sa se ajungem sa murim de foame inainte sa murim de covid.

  Dupa parerea mea cei care demisioneaza sau isi inventeaza boli ar trebui sa li se interzica dreptul de a mai practica medicina in Romania si sa li se taie toate drepturile sociale: pensie, asigurari sociale si de sanatate, somaj, etc. Fara prea multe discutii.
  • -7 (9 voturi)    
   Raspandac sadea! (Joi, 2 aprilie 2020, 19:11)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   1. Cei care vand nu sunt nici pe departe la fel de expusi: in primul rand cei care se duc la cumparaturi ar trebui sa fie sanatosi. Ca romanii (cei drept nu numai ei) fug si din carantina e alta poveste. De ex in Filipine pot fi si impuscati. Deci oricum nu ca doctorii care prin definitie intra in contact cu bolnavi si nu cu oameni sanatosi.
   2. Cei care fac delivery la fel, nu intra in contact cu bolnavi, nici macar cu oameni sanatosi. Cel putin in state civilizate lasa marfa la usa.
   • +2 (4 voturi)    
    Nici tu nu crezi ce spui... (Vineri, 3 aprilie 2020, 2:43)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    1. Ce te face sa crezi ca in Romania toti purtatorii de covid sunt depistati? Daca ar fi asha, nu ar creste numarul de cazuri. In mod cert pentru oricine are altceva decat taratse in cap e clar ca peste 50% dintre purtatorii de covid nu-s depistati. Deci esti total pe dinafara
    2. Cei care fac delivery in Romania au o mare problema cu cei care nu vor sa plateasca cu cardul si aleg plata la primirea coletului, spre exemplu. Si nu pricep ce sens are sa dai exemplu tarile civilizate... cand aici vorbim de romania. Si iti spun clar ca-n UK, jumate nu lasa coletul decat dupa ce le spui sa-l lase jos. asha ca las-o balta cu vrajelile astea...
    • -2 (2 voturi)    
     Se pare ca tu nu stii ce spui (Vineri, 3 aprilie 2020, 15:46)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     1. Si daca nu toti sunt depistati (lucru evident, si nu numai in Romania), inseamna asta ca un lucrator de la un supermarket (de ex) are contact cu mai multi potential sau real infectati decat un doctor?
     2. Asta e problema firmelor si o chestie si de bun simt. Pentru asta nici macar nu trebuie sa intervina guvernul (sau mai stiu eu cine) ci doar ca firmele sa-si protejeze angajatii: sa accepte comenzi numai platite cu card si numai daca clientul accepta sa nu intre in contact cu persoana care face livrarea (ceea ce e foarte simplu).
     Si da, nu cred, ci ma bazez be date si statistici.
     • -1 (1 vot)    
      P.S. La pct. 1 (Vineri, 3 aprilie 2020, 16:32)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Aici vazatorii stau in spatele unui geam de protecie cu doar o mica fanta daca e necesar sa platesti cash (ceea ce e foarte rar) si oricum stau la macar 1 m departare de client. Plus ca toti au masti si manusi. Asa ca nici nu se compara gradul lor de expunere cu cel al medicilor.
      • +1 (1 vot)    
       Nu toti (Luni, 6 aprilie 2020, 0:57)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Nu vorbim aici doar de marile supermarketuri, ci si de aprozare, si de magazine de cartier, si de piata de legume...
       • 0 (0 voturi)    
        Daca nu vor sa respecte regulile nu e vina mea (Luni, 6 aprilie 2020, 15:46)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        Iar eu nu ma duc la aceste magazine daca nu respecta regulile.
        • 0 (0 voturi)    
         si la medici daca nu primesc echipament e vina ta? (Miercuri, 8 aprilie 2020, 3:02)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

         E usor penilbil ca pentru unii sa mori de grija iar pentru altii sa spui ca nu e vina ta, doar pentru ca lucreaza la stat!
     • 0 (0 voturi)    
      Pai eu stiu? (Luni, 6 aprilie 2020, 0:56)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      1. Cu cati oameni intra in contact un vanzator de supermarket pe zi, si cu cati intra in contact un doctor? Eu zic ca se apropie ca si sanse de infectare...
      2. E chestia firmelor, dar e si o competitie pe care poti s-o castigi sau s-o pierzi cu concurenta. Iar daca o pierzi, oamenii aia intra in somaj... Nu e asha simplu cum crezi tu...

      Dar nu despre asta era vorba, ci despre faptul ca in vremurile astea cei care sunt lucratori esentiali sunt precum soldatii din prima linie a frontului. Daca o iau toti la fuga de frica sa nu se infecteze, razboiul e pierdut dinainte.
  • 0 (6 voturi)    
   De ce nu pleacă? (Joi, 2 aprilie 2020, 21:37)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Cine le interzice vînzătorilor din magazine să plece? Pe ei nu vrea nimeni să îi lege de scaun. Și nici nu vrea să le ia calificarea de casier sau de vînzător (da, există, este obligatorie și necesită recalificări periodice) dacă ar demisiona.

   Acum, un magazin nu este un spital plin de bolanvi. Dacă au mască pe gură și, preferabil, mănuși, așa cum au toți de la lanțurile de supermarketuri, dacă își schimbă hainele cu atenție imediat ce ajung acasă, șansele să se îmbolnăvească sau să îmbolnăvească acasă o persoană nu prea slăbită sînt neglijabile, la fel cu ale clienților.

   Într-un spital este nevoie de mai mult, pentru că virusurile pot fi în număr mai mare și sînt mult mai mulți oameni cu sistemul imunitar slăbit, inclusiv personalul medical care face ore suplimentare și lucrează peste capacitate.
   • +4 (4 voturi)    
    chiar asha sa fie... (Vineri, 3 aprilie 2020, 2:45)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    ... e total imoral sa dea bir cu fugitii fix cand e mai mare nevoie de ei. Cum ar fi, repet, daca toti ar fugi de covid?
 • -4 (8 voturi)    
  Mai sunt si medici in varsta (Joi, 2 aprilie 2020, 18:25)

  PowerIon [utilizator]

  multi cu alte probleme de sanatate, care din lipsa de personal nu au iesit la pensie.
  Ii trimitem si pe ei la lupta, atac la baioneta in opinci si izmene?
  • +3 (3 voturi)    
   da, dar nu aia fug (Vineri, 3 aprilie 2020, 2:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Fug cei de 30-40 de ani.
 • +9 (11 voturi)    
  pentru Radu Umbres cateva raspunsuri (Joi, 2 aprilie 2020, 18:37)

  ..13 [utilizator]

  Am ales sa raspund la ultimile intrebari:

  1. Am fi de acord să fim tratați altfel decât ceilalți?
  Medicii au fost tratati altfel mai de mult si s-au bucurat atunci, dar acum este momentul sa intoarca in societate aceasta recunoastere a meseriei lor. Nu este singurul grup profesional s-a diferentiat...

  2. Să ni se impună să muncim împotriva dorinței noastre?
  Medicii au depus un juramant de credinta si dupa au fost declarati medici - deci au stiut de la bun inceput in ce se baga... Situatia asta mizera are ani buni in spate, deci nimic nou !

  3. Să ne sacrificăm pentru binele celorlalți fără să ne gândim la binele nostru? Cand fac de garda nu fac acest lucru??? deci ei ar trebui sa se safrice zilnic si neconditionat asa cum ii onliga si juramantul depus.

  4 Sau ar trebui să punem în echilibru nevoile noastre cu nevoile celorlalți și să ajungem la o soluție mutual benefică? este ideala situatia in care nevoile noastre se implinesc odata cu nevoile lor dar din pacate nu este intotdeauna posibil. este idealul spre care ar trebui sa tindem toti si sa ne facem un obiectiv de urmarit pe termen lung

  PS
  Nu pot sa nu remarc din comentariile de mai sus ca statul a fost iarasi prins descoperit - nu este ceva nou pentru noi romanii.

  Solutia nu este dezertarea cadrelor medicale ci incercarea de a contribui fiecare, cadru medical sau simpu cetatean, cu opiniile si/sau actiunile noastre la realizarea unui minim necesar pentru a putea asigura functionarea sistemului medical astfel incat si pacientii si cadrele medicale sa poata sa isi pastreze sanatatea astfel incat sa ne bucuram cu totii de primavara asta minunata alaturi de cei dragi noua.

  Virusul a relevat mizeria din sistem
  - mizeria politica a unor lideri, mai mari sau mai mici
  - mizeria din sistemul medical, in general, tolerata de multi ani si inca nerezolvata desi au existat ferestre de oportunitate dar care au fost ratate...
  - mizeria din societatea romaneasca care a contribuit la cele 2 mizerii mentionate mai sus
  • -4 (8 voturi)    
   Degeaba o dai cu liderii (Joi, 2 aprilie 2020, 19:48)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Romania are liderii pe care ii merita. Mizeria este omniprezentă iar curățenia trebuie sa inceapa de jos.
   • +2 (2 voturi)    
    nu cred ca merit lideri prosti (Vineri, 3 aprilie 2020, 0:23)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    Si pentru asta ma incordez la vot si cand nu imi iese cu votul stau cu gura si ochii pe ei.

    Concret cred ca JK si-a batut joc de mine in timpul celor doua campanii prezidentiale - dar mi-am exprimat deschis dezacordul fata de modul in care si-a sustinut campaniile. Nu stiu daca ii pasa sau nu dar este dreptul meu sa ii spun ca nu sunt de acord

    Nu cred ca a fost rusine mai mare pentru mine decat aceea de a o vedea zilnic pe proasta satului VVD pe post de PM

    Incurajez oamenii care au ceva de spus cu cap si ma bazez pe ei - sunt putini dar extrem de valorosi si cateodata cuvantul lor este ascultat de cei de mai sus - Aferim!

    da mizeria este omniprezenta.

    Intotdeauna incep curatenia cu mine si cu cei aflati in preajma mea - nu am prea multi. Sunt uneori prea dur cu mine si cu ei dar este mai bine asa.

    Daca am face toti curatenie la noi in curte si am fi atenti la ceea ce fac apropiatii nostri poate ca ne-ar fi mai bine.

    la o populatie mizera consecinta este ca liderii ei
    • 0 (0 voturi)    
     Asa e (Vineri, 3 aprilie 2020, 18:37)

     JohnR [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Insa un mic detaliu: esti minoritar. Inca 30 de ani mai speram. Brucan a fost optimist.
  • -5 (7 voturi)    
   zxzxzxz (Joi, 2 aprilie 2020, 21:00)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Du-te domnule si te pune in fruntea maselor si ...fă ordine ! Mulți te vor urma ! Aici insă lasă DEMAGOGIILE ! A FOST DESTUL ! INDIFERENT CINE LE DEBITEAZI !
   • +3 (3 voturi)    
    sa stiti ca m=ati pus serios pe ganduri (Vineri, 3 aprilie 2020, 0:29)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui solar

    .
    • 0 (0 voturi)    
     zxzxzxz (Vineri, 3 aprilie 2020, 19:45)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Poate că am făcut bine și MĂ BUCUR !
     Ceea ce vreau să mai spun , si tie si altora dispuși cu toții să stăm strîmb , dar să judecăm drept este să avem în vedere 1 ) EGALITARISMUL (social ) este o idee care datează de mii de ani si umanitatea i-a plătit tribut mereu. Așa s-a ajuns LENT dar inevitabil la 2) DIVIZIUNEA socială a muncii concomitent cu
     3)VALOAREA socială a muncii . Fără să ne fie clare aceste noțiuni batem apa in piuă ! CEEA CE SE SI INTÎMPLĂ ACUM ! Adică confuzii, confuzii si iar confuzii ! Cu corolarul lor inevitabil :TOȚI IMPOTRIVA TUTUROR ! Nu suntem unicii , noi românii in această ...păruire generală. COMUNISMUL a mistificat mereu toate aceste noțiunii si a făcut-o in interesul lui ! Pînă si BIBLIA ! EUROCOMUNISMUL EUROPEAN si-a adus primul contribuțial asta, G. MARCHAIS, E. BERLINGUER, S. Carillio au luat primii intr-o mînă CRUCEA in ceealaltă SECERA SI CIOCANUL ! Da, Valoarea muncii medicilor, a oamenilor de stiință , a culturalilor este pe primul loc in scara creeată de DIVIZIUNEA socială a muncii ! Si tot ce tine de ele ! Paradoxal , au cele mai mici alocații bugetare pretutindeni !!
 • +4 (6 voturi)    
  SUA (Joi, 2 aprilie 2020, 19:52)

  JohnR [utilizator]

  Cel mai mare merit al SUA si motivul pentru care sunt cea mai mare putere a lumii e ca sunt uniti si patroti. Nu, nu e pentru ca e o tara mare. Un exemplu de tara mica care aplica principii similare: Israel. Romania mai are nevoie de inca 30 de ani. Cel putin.
 • +8 (10 voturi)    
  e cam tarziu sa mai punem presiune (Joi, 2 aprilie 2020, 20:57)

  Spartacus37 [utilizator]

  Ani de zile am lucrat la o firma care vindea aparatura de laborator... am vandut si la spitale, diverse... am cunoscut si dr de treaba, recunosc... dar parca mult prea putini.. am vazut cu ochii mei sali intregi cu aparatura medicala noua, nefolosita, acoperita sa nu se puna praful pe ea... pur si simplu erau dr care nu vroiau sa invete sa o utilizeze! ASTA CUM SE NUMESTE? Si acum mor cand aud placa asta veche, stricata - nu avem dotari in spitale! Pe tot globul e criza de echipamente de protectie, de exemplu, in Israel se implica Mossadul... la noi ce fac javrele alea cu pensii speciale din SIE?Dorm ca de obicei, pe taxele mele? La fel ca dezertorii astia de medici...
  Urmaresc blogul unui american expat in Filipine - www.comeandmakeit.blogspot.com - nu suntem departe de Filipine... ia vedeti voi ce e in Ecuador... se apropie Italia si Spania... dar noi vom fi ca acolo...si atunci sa veniti sa mai luati apararea medicilor... si sa nu puneti presiune pe politicieni sa DESFIINTEZE, NU SA IMPOZITEZE pensiile speciale si sa nu taie salariile bugetarilor multi si pilosi.. daca ar face asta MAINE, am putea cumpara si noi ceva echipamente de protectie...dar ce ma distreaza e ca multi neo marxisti idioti o sa ajunga sa se roage la Dumnezeu!
 • +9 (9 voturi)    
  unde (Joi, 2 aprilie 2020, 21:16)

  andrei1232000 [utilizator]

  este cea mai mare coada pentru admitere? la Academia de Politie si la Medicina. Pentru ca o duc rau? Nu. Pentru ca la medici e spaga si in Politie sunt salarii mari si se pensioneaza repede dupa care se angajeaza la buget. Daca nu le dai voie se ingradeste dreptul la munca. Pai la avut pana a iesit la pensie. Dupa pensionare sa se faca PFA.
 • -3 (5 voturi)    
  judecarea,,, (Joi, 2 aprilie 2020, 22:18)

  sareta [utilizator]

  Da ,avem dreptul sa-i judecam dar numai dupa ce vor fi judecati si priponiti idiotii ce se fac vinovati de neasigurarea echipamentelor de protectie din stocurile Spitalelor ! Ptr.asemene crime ,procurorii trebuiau sa defileze in secunda doi cu toti acesti criminali in catuse .Oare vinovatii sunt cei care le-au asigurat pensiile speciale ?
 • -3 (5 voturi)    
  cand vad comentariile de aici (Vineri, 3 aprilie 2020, 1:02)

  hanu [utilizator]

  ma iau cu mainile de cap. Toti medicii pe care ii cunosc au plecat acum ani de zile... inteleg de ce... e o natie de prosti, ziceau bine Brancusi & Brucan. Pregatiti-va sa plece si restul in 6-12 luni. O sa va operati in oglida dupa wikipedia.
  • 0 (0 voturi)    
   you know what? (Vineri, 3 aprilie 2020, 14:08)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Un robot cu AI o sa ma opereze pe mine daca o sa mai stau mult pe aici - not so bad, don/t you think?

   Preventiv acum insa ma tratez la domiciliu...
   deocamdata sanatatea mea este OK, incerc sa nu suprasolicit organismul si sa stau departe de spital

   Nu exclud nici posibilitatea de a pleca - ar fi o mare bucurie/implinire pentru mine.

   Astept reluarea libertatilor.
 • +2 (2 voturi)    
  E vreme de ordonante militare! (Vineri, 3 aprilie 2020, 8:34)

  Mihai Vls [anonim]

  Populatia trebuie sa se supuna orbeste regulilor militare, uneori tampite, venite de la 3 tampiti ce vin sa "nimic" pe ecran. Sau sa "prea tarziu" pe ecran. Medicii, de asemenea ar trebui sa se supuna unor legi militare, in astfel de vremuri. Dar ce sa vezi la romani? La placinte inainte, la razboi inapoi. Sa ceara conditii si materiale, dar sa-si faca treaba! Sa nu uitam ca bugetele spitalelor se duc in mod exclusiv pe salariile lor colosale si pe furaciunile managerilor politruci.
 • +2 (2 voturi)    
  La noi, la Galati, (Vineri, 3 aprilie 2020, 10:39)

  Mihai Vls [anonim]

  pot spune, cadrele medicale au imbolnavit pacienti. Aproape 40 cadre medicale au fost de 8 martie la turci, sa-si puna fustele-n cap. (Nu se mai putea in Romania... acum garaie de bani, ciumafaiele!) S-au intors burdusite de covid si nici nu au stat in izolare. Acum, la Galati, culegem roadele escapadei amoroase, "la turci". Daca fiecare din acel autocar, simptomatica sau asimptomatica, a mai imbolnavit macar un contact de aici, ies cam toti cei 80 de bolnavi, din Galati. Ce sa spun, niste "eroine"!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by