Tot personalul medical de la Spitalul Județean Suceava - devenit luni un focar de infecție cu coronavirus și care va fi închis și dezinfectat - a fost chemat la lucru luni dimineața de către directorul medical al instituției. Medici, asistente, infirmiere au fost amenințați cu un ordin de ministru inexistent și li s-a cerut să se prezinte la spital chiar dacă se aflau în izolare sau dacă erau confirmați cu coronavirus, acuză un medic. „Au fost amenințați că vor fi dați afară altfel. Directorul medical aflase chiar înainte că e pozitiv. Operase înainte, deși trebuia să fie în izolare”, povestește pentru HotNews.ro un medic din Suceava.

Apelul ca toate cadrele medicale din suceava - inclusiv cei infectati cu coronavirus - sa vina la spitalFoto: Hotnews
  • „Bună seara! La ora 7:30 toate cadrele medicale care sunt confirmAti pozitiv, suspecti sau negativi sunt asteptati la spital! Ordin de ministru!”- se arată într-un mesaj pe WhatsApp trimis către toți șefii de secție de la Spitalul Județean Suceava de către directorul medical dr. Alexandru Macovei.
  • Mai departe, în conversație, șefii de secție întreabă să fie siguri că au înțeles bine ce li se cere: „Și cei izolați la domiciliu și cei pozitivi??”. „Toti. Tot personalul: medici asistente infirmiere”, vine răspunsul.

Click pentru mărire

---

„Toți medicii au fost chemați, tot personalul medical. Asistentele, infirmierii - nu conta dacă erau pozitivi sau în izolare sau dacă așteptau rezultatul testelor”, a povestit pentru HotNews.ro sub protecția anonimatului un medic din Suceava.

„Toată lumea a venit luni dimineață, au fost amenințați cu un ordin de ministru care nu există și că li se desface contractul de muncă altfel. Fiecare s-a întâlnit pe secție, apoi unii au plecat. Alți medici au fost apoi internați după ce le-a venit rezultatul pozitiv la teste”, a mai spus medicul.

Acesta a mai precizat că directorul medical, cel care a trimis ordinul șefilor de secție ca toată lumea să se prezinte luni dimineața la spital, a aflat de duminică seara în jurul orei 22 că și el este pozitiv la COVID-19.

„Dr. Macovei trebuia să fie în izolare. Acum e internat în spital”, a mai precizat medicul din Suceava.

  • Contactat de HotNews.ro, dr. Alexandru Macovei a confirmat că este în prezent internat în spital, dar nu a dorit să comenteze situația și nici să răspundă la întrebări. Singurul lucru pe care l-a precizat este că nu mai este în momentul de față director medical.
  • Până la publicarea materialului HotNews.ro a încercat să-l contacteze, fără succes, pe managerul spitalului Vasile Râmbu.

UPDATE 18:55

Directorul medical Dr. Macovei al Spitalului din Suceava a revenit cu un mesaj în care explică decizia de a convoca la spital cadrele medicale. Îl publicăm integral, mai jos:

  • „În cursul nopții trecute am emis o solicitare de prezentare a cadrelor medicale la spital pentru a lua act de decizia ministerului în ceea ce privește activitatea cadrelor noastre începind cu ziua de azi 23.03.2019.
  • Toate cadrele medicale care primiseră confirmarea că sunt pozitive au fost chemate la pavilionul de pneumologie care se află în locație diferită decât corpul central al spitalului. De altfel răspunsul oficial de la cele două institute de boli infecțioase din Iași și București, au venit în cursul zilei, notificându-ne rezultatele pozitive pt o parte din cadrele nostre medicale, printre care și subsemnatul.
  • Cât despre ordinul de ministru, odată cu externarea mea vi-l voi putea prezenta.”

---

„Ca oile am stat”

Despre situația de la Suceava și despre cum au fost chemați toți medicii și asistentele la spital luni dimineața a scris pe Facebook și jurnalistul Inclusiv Victor Ilie.

„Ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi”, mi-a povestit o asistentă, scrie jurnalistul. „Ca oile am stat.”

Oamenii au fost chemați pentru o ședință, au stat împreună, unul lîngă celălalt, iar apoi au fost trimiși acasă ori la testare fără să vorbească nimeni cu ei, mai notează Ilie.

„Toată lumea este adunată pe toate secțiile”

Un alt cadru medical din Suceava confirmă și el povestea.

„Toată lumea este revoltată, nimeni nu înțelege nimic, nu ni se spune nimic, nu ni se comunică nimic de azi-noapte, la ora 2.00. S-a trimis un mesaj că este ordin de ministru ca tot personalul spitalului, de la brancardieri, infirmieri, asistenți, medici, să se prezinte la 07.30 cu băgăjel minim în spital”, spune un cadru medical pentru ZiardeSuceava.ro

„Acum am venit, toată lumea este adunată pe toate secțiile. Ni se transmite că cei care suntem contacți ai unor pacienți pozitivi să mergem la Pneumologie împreună cu cei care sunt deja confirmați pozitivi. Iar ceilalți stau și așteaptă un alt ordin de ministru. Sunt până în prezent 28 de medici confirmați pozitivi și foarte mult personal mediu dintre care infirmiere și asistente care sunt pozitivi”, spune cadrul medical.

---

Nu mai puțin de 72 de cadre medicale de la Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au fost confirmate cu Covid-19 luni, iar două persoane internate în ultimele zile în spital au murit.

Spitalul urmează să fie închis și toți medicii din spital vor fi puși în izolare, a anunțat luni secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru. Spitalul va fi dezinfectat în 48 de ore și va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă. În Suceava vor fi trimiși medici din alte spitale din regiune, spun autoritățile.