updated_icon Actualizat acum 3 minute EUR 4.9761 USD 4.6285
hotnews_logo
search_icon
search_icon user_icon menu_icon
search_icon
ESENTIAL Luni, 10 Iulie 2023, 21:34

„Azilele groazei”: Ministrul Budăi cere acum ajutorul ONG-urilor, după ce l-a dat deoparte tocmai pe cel care a sesizat neregulile

Ionut Baias HotNews.ro

Cum să te faci că ești preocupat, cauți soluții și nu ai nicio vină? Cam așa a sunat și ultimul discurs al ministerul Muncii, Mariu Budăi, care a evitat să răspundă la întrebările majore, ba chiar a invitat societatea civilă să-l sprijine, asta dup ce renunțase la colaborarea Centrului de Resurse Juridice, ONG-ul care sesizat încă de anul trecut problemele din centrele de bătrâni din Voluntari, anchetate acum de DIICOT.

Ministrul Muncii, Marius BudaiFoto: Inquam Photos / George Călin

„Am stabilit să facem împreună și să pun la dispoziția societății civile o procedură deschisă, transparentă, a tuturor celor din societatea civilă care vor să participe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistența socială, dar și la monitorizarea persoanelor cărora li se oferă servicii sociale”, a delcarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„De asemenea, am închis o discuție de circa doi ani de când lucrăm la o modificare a Legii asistenței sociale, Legea 292, și s-a terminat prin trimitere spre avizare interministerială a legii, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie trimisă această lege, lege care are și măsuri care vor preîntâmpina astfel de lucruri. Vom modifica și Legea 197, dar Legea 448 privind protecția persoanelor cu dizabilități”, a spus ministrul adăugând.

Am stabilit să formăm împreună cu specialiștii din societatea civilă două grupuri de lucru pe aceste legi”.

Întrebat cum va selecta ONG-urile care au voie sa meargă în monitorizare: „Vom avea o procedură pe care o voi face împreună cu ONG-urile, care să fie deschisă tuturor care vor să partice la monitorizare”.

Întrebat de ce nu a avut aceeași deschidere cu CRJ, cu care Ministerul Muncii a rupt protocolul de colaborare îm momentul în care a semnalat nereguli, Budăi a evitat și de această dată o explicație coerentă:

„Protocolul nu s-a rupt în momentul în care au anunțat, să fim foarte clari. Noi știam de probleme și am avut acolo controale și anul trecut. Eu am invitat CRJ inclusiv astăzi la discuții și o voi suna personal pe doamna. Dacă în trecut s-a greșit sau nu, vom vedea. Dar eu îmi doresc ca acesta să fie un alt moment, un moment T0 pentru o colaborare deschisă. Haideți să facem, să schimbăm lucrurile și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite care au fost acolo”.

Georgiana Pascu, reprezentanta organizației Centrul de Resurse Juridice, a povestit într-un interviu pentru HotNews.ro cum s-au comportat autoritățile statului față de situația oamenilor abuzați acolo.

Vina e tot a ONG-ului care a dezvăluit ororile: Ce zice Ministerul Muncii despre încetarea acordului cu CRJ

Într-un punct de vedere trimis presei, Ministerul Muncii informează că acordul de colaborare încheiat cu Centrul de Resurse Juridice a încetat prin denunțarea unilaterală deoarece ONG-ul nu și-ar fi respectat prevederile din acord:

„- rapoartele încheiate în urma vizitelor de monitorizare de către CRJ nu au fost transmise cu prioritate către ANPIS. În situația sesizării unor fapte care pun în situație de risc beneficiarii, este necesară sesizarea organelor competente în timp real, astfel încât să fie redusă starea de risc asupra beneficiarilor;

- prin difuzarea unor imagini neblurate a beneficiarilor, CRJ nu a respectat obligația asigurării confidențialității datelor cu caracter personal stipulată în acord privind drepturile persoanelor cu dizabilități. De asemenea, prin reorganizarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului iese din subordinea instituției noastre cu activitățile, personalul și patrimoniul aferente programelor din domeniul protecției copilului și adopției și nu mai îndeplinește atribuții specifice în domeniul protecției copilului și adopției.

Mai mult, încheierea acordului nu s-a realizat cu respectarea principiilor transparenței, competitivității și cu invitarea tuturor entităților reprezentative din acest domeniu, ci prin instituirea unor drepturi preferențiale și/sau exclusive doar anumitei entități. În conformitate cu art. 7 lit. b) din Acordul de colaborare încheiat între Centrul de Resurse Juridice și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în data de 09.01.2020, acordul încetează prin denunțare unilaterală, cu o notificare prealabilă, cu cel puțin 90 de zile înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat.

Astfel, acordul avea valabilitate până la data de 09.01.2024, iar termenul de denunțare unilaterală de către MMSS, respectiv 31 martie 2023, este cu cel puțin 90 de zile anterior datei de valabilitate.

De asemenea, potrivit prevederilor art.4 alin.(1) din OUG nr.121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ,,Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții se reorganizează prin divizare parțială, prin desprinderea unei părți de patrimoniu corespunzătoare activităților și personalului din domeniul protecției și promovării persoanelor cu dizabilități și transmiterea acestei părți către Autoritatea pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități care se înființează…”

Potrivit alin.(4) al art.4 din același act normativ, ca urmare a divizării parțiale, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții își schimbă denumirea în Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, organ de specialitate al administrației publice centrale care iese din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale cu activitățile, personalul și patrimoniul aferente programelor din domeniul protecției copilului și adopției.

Astfel că, potrivit HG nr.23/2022, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu mai îndeplinește atribuții specifice în domeniul protecției copilului și adopții. În consecință, în lipsa unui temei legal în ceea ce privește competențele MMSS, prevederile Acordului de colaborare încheiat între MMSS și CRJ își încetează valabilitatea.

Mai mult, încheierea Acordului nu s-a realizat cu respectarea principiilor transparenței, competitivității și cu invitarea tuturor entităților reprezentative din acest domeniu, ci prin instituirea unor drepturi preferențiale și/sau exclusive doar anumitei entități.

În ceea ce privește situațiile identificate care constituie motive de reziliere a Acordului de colaborare dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Fundația Centrul de Resurse Juridice / CRJ, precizăm:

- rapoartele încheiate în urma vizitelor de monitorizare de către CRJ nu au fost transmise cu prioritate către ANPIS. De exemplu, vizita de monitorizare la Centrul de Îngrijire și Asistență Ciocănești, jud. Călărași, a avut loc în luna iunie 2022, iar raportul realizat a fost transmis la ANPIS în 16.02.2023, după 8 luni de la data derulării vizitei de monitorizare.

În situația sesizării unor fapte care pun în situație de risc beneficiarii, este necesară sesizarea organelor competente în timp real, astfel încât să fie redusă starea de risc asupra beneficierilor;

- sesizările transmise de CRJ instituției noastre sunt ulterioare informațiilor făcute publice pe site-ul www.crj.ro și furnizate mass-mediei.

Astfel, spre exemplu, cu privire la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică de la Călinești, jud. Prahova, CRJ are intervenție de presă în data de 07.08.2021, iar ANPIS este sesizată în data de 09.08.2021. Apreciem că în acest fel CRJ manifestă mai mult interes pentru apariția unor situații în presă, în locul unei intervenții operative a instituțiilor competente;

- din informațiile publicate de CRJ pe pagina de internet (https://www.crj.ro/cine-suntem/ce-facem/) rezultă că acesta nu se poziționează ca partener al instituțiilor cu care are încheiate protocoale de colaborare și cităm:

”În acești 13 ani de progrese și regrese, din munca și bătăliile noastre cu autoritățile administrației publice centrale sau locale, putem concluziona că perspectiva acestor instituții, cu foarte puține excepții, este viciată de dezinteres și, deseori, de prejudecăți”;

- prin difuzarea unor imagini neblurate ale beneficiarilor, CRJ nu a respectat obligația asigurării confidențialității datelor cu caracter personal stipulată în Acord privind drepturile persoanelor cu dizabilități.”

CITEȘTE ȘI:

  • Dezvăluirile ONG-istei care a sesizat încă din 2022 abuzurile din azilele de bătrâni din Voluntari: „După ce am făcut plângerile, Ministerul Muncii ne-a comunicat că nu mai este nevoie de noi”
  • Azilele groazei. Primăria din Voluntari condusă de Florentin Pandele, sesizată încă din octombrie 2021 de către vecini - Centrul de Investigații Media
  • ADAUGĂ COMENTARIU (10 comentarii)
    raulito • 2023-07-10 21:40
    … // Jegoasa conștiința
    0 6
    alibaba_zeul_meu • • • 2023-07-10 21:49
    Boul nu e prost destul pana nu e si fudul.
    0 3
    sceptic2077 • 2023-07-10 21:49
    Ați votat PSD 30%, PNL 25% în 2020. Asta ați vrut.
    1 2
    AlterEgo21 • 2023-07-10 21:51
    Sa verifice ONG-ul potrivit aceste marete institutii...Si natia asta va continua sa voteze aceleasi partide ca doar un bun crestin trebuie sa sufere pe lumea asta pentru a-si gasi mantuire.
    1 5
    omezu • 2023-07-10 22:06
    Penibil om!
    0 4
    Ceilalti • 2023-07-10 22:43
    Avem cea mai infecta clasa politica din Europa ! Asta este si de aceea va continua la fel.
    1 2
    rutger • 2023-07-10 23:23
    Bre, asta-i si prost si arata ca un prost...da'-i este frica de vrajitoarea firii...
    0 3
    nahir • 2023-07-11 09:16
    Cât de lipsit este de ouă Ciolacul, în ciuda declarațiilor tăioase de la declanșarea scandalului azilelor.
    0 1
    drgp • 2023-07-11 11:25
    LOL. E clar vina ong.ului ca a facut scandal. La fel cu politistii aia doi de la rutiera si procurorul - au iesit public, sunt cercetati penal. Nu trebuie iesit in afara sistemului. Sistemul are grija de tot, stie cum sa gestioneze situatiile astea. Stati linistiti, autoritatile verifica si iau masuri.
    0 0
    azzazel • 2023-07-11 14:39
    buda-i pregatita apa sa tras, klawn e iar in vacanta .... fi-rea e virgina ..... speciali ancheteaza speciali, stop asta nu se poate, stire falsa, speciali scapa speciali asta e stirea adevarata, deficit bujjetar crestere de taxe si impozite + datorie externa, totul merge conform planului manole mugurel stie ce face .....
    0 0
    ADAUGĂ COMENTARIU (10 comentarii)




    hotnews_sun ULTIMA ORĂ
    01:16 • ACTUALITATE

    Dacă Rusia nu pierde, Europa va trebui să se pregătească pentru mai multe războaie, avertizează Kosovo

    00:58 • ACTUALITATE

    Marea Britanie refuză să semneze tratatul global privind vaccinurile, relatează The Telegraph

    00:38 • ACTUALITATE

    Gaza: Israelul a ucis un comandant de top al Hamas

    00:20 • ACTUALITATE

    Prea devreme pentru a se vedea deja efectele ajutorului american pe frontul din Ucraina, spune șeful Pentagonului

    Ieri • ACTUALITATE

    Putin a discutat cu premierul armean, după ce tensiunile s-au acutizat: „Relațiile se dezvoltă”

    Ieri • ACTUALITATE

    Suntem o ţintă constantă a atacurilor cibernetice ruseşti, spune ministrul de externe din Republica Moldova

    Ieri • ACTUALITATE

    Producția industrială a Argentinei se prăbușește cu 21% pe fondul austerității impuse de Milei

    Ieri • SPORT

    VIDEO JO Paris 2024: Flacăra olimpică a ajuns în Franța, după o călătorie de 12 zile

    Ieri • REVISTA PRESEI

    Rareş Bogdan: PNL va lua la aceste alegeri, la votul politic, peste 25%. Noi ne batem pentru primul loc

    Ieri • REVISTA PRESEI

    „Cartelul din Carpați”. Rețeta secretă din spatele averii impresionante a unui liberal influent - Investigație Recorder

    Ieri • ACTUALITATE

    Robert Kennedy Jr., candidat independent la președinția SUA, a fost afectat de un parazit la creier: „Problema a fost rezolvată”

    Ieri • ACTUALITATE

    Kosovo respinge condițiile de aderare la Consiliul Europei. Autonomia sârbilor este motivul disputei

    Ieri • ACTUALITATE

    Preşedintele Cehiei remarcă un „paradox istoric”, în discursul de Ziua Victoriei în Europa / Între timp, în Rusia cuvântul „pace” a ajuns tabu

    Ieri • ACTUALITATE

    „Fabrica gigant și lopețile de aur”. Biden exploatează unul dintre eșecurile economice majore ale lui Trump

    Ieri • SPORT

    Conference League: Fiorentina, a doua calificare consecutivă în finală