Anchetarea de catre PNA a unui caz de coruptie in randurile functionarilor vamali de la Vama Targuri si Expozitii Bucuresti a declansat, sambata, reactia dura a decanului Baroului Bucuresti, avocat Cristian Iordanescu. "De azi, avem razboi pe fata. Care pe care.

Pana n-o sa se respecte legea, n-avem ce discuta", ne-a declarat seful avocatilor bucuresteni sambata, la sediul Baroului, inconjurat de cativa avocati, precum si de clientii acestora.

"Totul a pornit de la o actiune foarte speciala desfasurata vineri dupa-amiaza, cand aproximativ 40 de agenti de politie si procurori PNA au ridicat cu forta 8 angajati ai companiei de comision vamal ATR Service SRL - printre care se aflau si sotia directorului adjunct, o femeie insarcinata in luna a patra, administratorul, soferul si chiar femeia de serviciu", a povestit reprezentantul firmei.

"Au fost tinuti de la ora 17 si pana la ora 2 noaptea si au fost intimidati sa faca denunturi pentru a beneficia de clementa. Nu au fost audiati in prezenta unui aparator si au scris ce li s-a dictat pentru ca au fost amenintati ca vor fi bagati la inchisoare. Astazi (n.r. - sambata) au retractat declaratiile.

Este un precedent periculos si am decis sa ne adresam opiniei publice", ne-a declarat Razvan Petrovici, reprezentantul ATR Service.

Decanul Baroului Bucuresti a aratat ca cinci dintre cei audiati de PNA ca martori - directorul general al firmei, Adrian Dumitru, adjunctul lui, Adrian Tudor, sotia acestuia, Marta Tudor, Orlando Silianovici si Dumitru Ghita - au depus sambata plangeri penale la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva procurorilor care i-au anchetat.

Ei ii acuza de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, santaj si cercetare abuziva. "Ne-am dus la tribunal sambata pentru a spune instantei cum ne-au tratat si cum au obtinut marturiile pe baza carora Parchetul cerea arestarea unui vames", ne-a spus si Marta Tudor, care s-a declarat socata de ceea ce i s-a intamplat. "Dupa ce au retractat, a inceput nebunia.

Doi dintre ei au fost saltati cu mandat de aducere de pe holurile tribunalului. Pe mine m-a speriat. Nu ca mi-ar fi frica de niste gealati. M-am speriat la gandul ca e posibil la acest moment sa se mai intample asa ceva", ne-a declarat avocatul Cristian Iordanescu, aratand ca a convocat pentru azi Consiliul Baroului pentru a discuta cazul sau.

Varianta PNA: totul a fost legal

Instanta Tribunalului Bucuresti a emis sambata mandat de arestare preventiva, pe 29 de zile, pe numele vamesului Eugen Aldea, dovada ca probele din dosar au fost consistente. PNA a negat ieri acuzatiile lansate la adresa a trei dintre anchetatori, aratand ca au fost respectate toate drepturile procesuale atat pentru martori, cat si pentru invinuiti si inculpat.

Totodata, PNA ne-a precizat aseara ca actiunea de acuzare a procurorilor este o inscenare, o tentativa de intimidare, "avocatul Iordanescu Cristian nefiind la primul caz de acest gen in raport cu institutia".

Surse din cadrul PNA au declarat, pentru Adevarul, ca iesirea la scena deschisa a angajatilor ATR ar fi fost pusa la cale in noaptea de vineri spre sambata, ora 5, chiar in casa unuia dintre acestia si in prezenta unui avocat ales.

Sursele citate au aratat ca, dupa ce au iesit de la PNA, in "casa conspirativa" cei cinci s-au intalnit cu alte persoane de la ATR Service (care urmau sa fie audiate in zilele urmatoare) pentru a stabili o strategie comuna "in vederea distrugerii probelor de la dosar".

Astfel, sursele citate au precizat ca persoanele audiate au fost sfatuite sa nu mai recunoasca ce au spus, sa isi retracteze declaratiile, invocand comportamentul abuziv al anchetatorilor. Aceasta varianta este sustinuta de declaratiile date duminica anchetatorilor de Dan Ghita si Orlando Silianovici.

Precizam ca, potrivit surselor noastre, cei doi au fost acuzati inca de vineri de complicitate la luare de mita, impotriva lor fiind dispusa masura obligarii de a nu parasi tara.

Duminica, cei doi au fost reaudiati in prezenta avocatului ales, iar spre seara - constatandu-se ca sunt intrunite elementele necesare pentru inlocuirea masurii obligarii cu retinerea pentru 24 de ore, anchetatorii au emis ordonante de retinere pentru cei doi. Vamesul Eugen Aldea a fost arestat sub acuzatia de luare de mita, constand in pretinderea a doua...

motoscutere pentru a da liber la vama unui transport cu aceasta marfa care indeplinea toate cerintele legale. Totodata, in sarcina lui anchetatorii au retinut faptul ca ar fi pretins si primit 161 de milioane de lei, bani pe care i-ar fi impartit cu inca alti doi vamesi, oprindu-si pentru sine suma de 80 milioane lei.

Denuntatorul a cautat PNA prin tot orasul

Denuntatorul Adrian Cioaba este un cetatean romano-american, patron al firmei importatoare. "Containerul cu 66 de bucati de motoscutere a intrat in tara pe la Vama Constanta, unde nu a fost nici o problema, nimeni nu mi-a cerut spaga. De acolo insa, am fost indreptat catre punctul de vama Targuri si Expozitii, unde angajatii ATR mi-au cerut trei bucati pentru vamesi. N-am vrut sa dau.

Au negociat cu mine si pana la urma am cazut de acord sa dau doua motoscutere, dar cu acte. Apoi am vrut sa ma plang. Nici nu stiam unde. Am fost la Casa Poporului sa caut PNA-ul. In fine, l-am gasit pe Stirbei Voda si am reclamat. Bani n-au vrut. Comisionarii de la ATR mi-au spus ca vamesii vor spaga in natura.

Si au ales doua motoscutere dintre cele mai scumpe, consultand catalogul in acest sens", ne-a declarat Adrian Cioaba.